Αλφρεντ Ελτον βαν Βογκ (1912–2000) – A.E. van Vogt

Ξένοι λογοτέχνες


Η βίβλος του Φθα
The Book of Ptath
Εκατομμύρια χρόνια έχουν περάσει πάνω από τη Γη, που ο ατέλειωτος κύκλος των φυσικών καταστροφών έχει επιφέρει εντυπωσιακές μεταβολές στη γεωγραφική της διάταξη. Ταυτόχρονα έχουν διαφοροποιηθεί οι πληθυσμοί και οι θρησκείες. Ο Φθα, ο μεγαλύτερος από τους θεούς που ήταν χαμένος εδώ και πολλούς αιώνες, επιστρέφει για να βρεθεί μπλεγμένος στον αμείλικτο πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δυο ωραίες πριγκίπισσες, θεές. Όμως, όση παντοδυναμία κι αν έχει ο Φθα, έχει ταυτόχρονα και ένα αδύνατο σημείο: η μοναδική του ανάμνηση από τους αιώνες του ακολούθησαν την εξαφάνισή του είναι η τελευταία του μετενσάρκωση σαν Πήτερ Χόλροϋντ, αξιωματικού αρμάτων, που σκοτώθηκε στο λησμονημένο πια Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο του 20ού αιώνα.

Κυνηγώντας τους Σλαν
Slan
Ο Τζόνυ Κρος θα θυμόταν πάντα εκείνη τη μέρα που αυτός και η μητέρα του είχαν ξεκινήσει από την ήσυχη εξοχική συνοικία που έμεναν για να πάνε στην καρδιά της Κεντρόπολης – και δεν ήταν η πρώτη φορά. Μόνο που θα ήταν η τελευταία, αφού σ’ αυτή την έξοδό τους και στην αμέριμνη περιπλάνησή τους ανάμεσα στα καταπράσινα πάρκα και τους θεόρατους ουρανοξύστες, θα παραμόνευε ο κίνδυνος, ο θάνατος και η περιπέτεια. Ο κίνδυνος που θα παρουσιαζόταν στις “εξημμένες” διαισθήσεις τους -ικανότητα που διέθεταν όλοι οι Σλαν, ακόμα και ένα παιδί που δεν έχει κλείσει τα δέκα του χρόνια, όπως ο μικρός Τζόνυ -και που η Πατρίτσια Κρος θα αναγνώριζε τη φοβερή του σημασία. Ο θάνατος που παραμόνευε στη γωνιά του Μεγάλου Δρόμου και της Λεωφόρου της Πρωτεύουσας στα πρόσωπα των ανδρών της μυστικής αστυνομίας του μισητού άρχοντα της Γης Κάιερ Γκρέυ – και που θα άφηνε ένα παιδί, σ’ αυτή τη τρυφερή ηλικία, ολομόναχο στον κόσμο και ορφανό!… Και η περιπέτεια που η σκοτεινή της αφετηρία θα έφερνε ένα λυσσαλέο και θανάσιμο κυνηγητό, καθώς το μικρό ανθρώπινο θήραμα θα προσπαθούσε να σωθεί από τους αμείλικτους διώκτες του, ξέροντας (ή μαντεύοντας τουλάχιστον) πως η μοίρα το είχε διαλέξει, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα παιδιά, για να εκπληρώσει τους πόθους μιας ολόκληρης φυλής!…

Θύελλα στο διάστημα
The Universe Maker
Πάνω από τις αποστάσεις και τα χρόνια, τα αέρια σωρεύονταν απο τον άνεμο. Άχρηστο υλικό από δέκα χιλιάδες ήλιους, ένα διάχυτο μίασμα από εκρήξεις, απο σβησμένες φωτιές της κόλασης και η μανία απο εκατό εκατομύρια οργισμένες ηλιακές κηλίδες – χωρίς σχήμα, χωρίς σκοπό.
Αλλά ήταν η αρχή.
Μέσα στο βαθύ σκοτάδι, τα αέρια σύρθηκαν, Περιείχαν ασβέστιο, νάτριο και υδρογόνο, και η ταχύτητα του ανέμου που τα παρέσυρε έφτανε τα είκοσι μίλια το δευτερόλεπτο.
Ήταν μια άχρονη περίοδος, κατά την οποία η βαρύτητα έκανε τη δουλειά της. Η ατελής μάζα μετατράπηκε σε πολλές μάζες. Μεγάλες, άμορφες μάζες αερίου πήραν ένα κάποιο σχήμα περιοχών με πλατιά ανάμεσά τους χωρίσματα και κινήθηκαν προς τα εμπρός.
Τελικά, έφτασαν εκεί όπου χίλιοι λαμπροί ήλιοι σε σχήμα ταυ είχαν προ πολλού πεισματικά “διασχίσει το δρόμο” του κύριου ρεύματος των γήινων ήλιων…
Η πρώτη σύγκρουση επιτάχυνε τους απέραντους κόσμους των αερίων…
… Αμέσως, τα ελαφρότερα τροχιακά ποζιτρόνια και ηλεκτρόνια ανατινάχτηκαν από τη μεγάλη ακτινοβολία.
Η θύελλα ξέσπασε.

Ο πόλεμος ενάντια στο Ραλ
The War against the Rull
Αυτή είναι η εξιστόρηση του απελπισμένου αγώνα των ανθρώπων ενάντια στο Ραλ, μιας αδίστακτης φυλής που ήρθε από τα βάθη ενός άλλου γαλαξία για να καταστρέψει και να αφανίσει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Είναι ακόμα η καταγραφή της περιπέτειας ενός ανθρώπου ο οποίος αποφασίζει να πολεμήσει έναν φανερά ισχυρότερο αντίπαλο με το μοναδικό όπλο που του απομένει: την ευφυΐα του. Είναι η ιστορία ενός Ήζουαλ από τον πλανήτη του Κάρσον, ενός πλάσματος από τον πλανήτη Πλόια και ενός μικρού παιδιού στην Πόλη της Ηλιακής Ένωσης. Είναι όλες αυτές οι ιστορίες μαζί.
Ένα από τα κλασσικά και γνωστότερα έργα του διάσημου συγγραφέα Van Vogt που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και γνώρισε πολυάριθμες επανεκδόσεις.

Το κτήνος
The Beast
Η παράξενη μηχανή κρύβει μέσα της το μυστικό της ειρήνης για όλους τους πλανήτες του Γαλαξία…
Ο Τζιμ Πεντρέικ, που τη βρίσκει τυχαία, έχει μόνο μια αμυδρή ιδέα για τις τεράστιες δυνατότητές της. Υπάρχουν όμως άλλοι που τις ξέρουν καλά και δεν θα διστάσουν μπροστά σε τίποτα για να του την πάρουν.
Όταν η μηχανή εξαφανίζεται ο Τζιμ δεν μπορεί να τη βγάλει απ’ το μυαλό του, παρ’ όλους τους κινδύνους. Πρέπει οπωσδήποτε να λύσει το αίνιγμα. Κι έτσι αρχίζει ένα λυσσαλέο κυνηγητό που τον οδηγεί στο διάστημα και στην αναμέτρηση με το Κτήνος…
Όταν η μηχανή εξαφανίζεται ο Τζιμ δεν μπορεί να τη βγάλει απ’ το μυαλό του, παρ’ όλους τους κινδύνους. Πρέπει οπωσδήποτε να λύσει το αίνιγμα. Κι έτσι αρχίζει ένα λυσσαλέο κυνηγητό που τον οδηγεί στο διάστημα και στην αναμέτρηση με ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ…

Το τέρας της σελήνης
Moonbeast
Ο Τζιμ Πεντρέικ, πρώην πιλότος της Αμερικανικής Αεροπορίας και με ακρωτηριασμένο το δεξί του χέρι βρίσκει σε μια λοφοπλαγιά μια περίεργη μηχανή. Δε μοιάζει με καμιά γνωστή συσκευή και έχει ένα μόνο ισχυρό πεδίο ενέργειας και, ακόμη το σπουδαιότερο, η μηχανή αυτή, φαίνεται να έχει μια ανεξήγητη και τρομαχτική δύναμη καθώς το ακρωτηριασμένο χέρι του Πεντρέικ αναπτύσσεται και πάλι, επουλώνοντας την πληγή. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζουν οι απίστευτες, εξωφρενικές περιπέτειες του Πεντρέικ που θα τον οδηγήσουν στη σελήνη, αλλά και στην έρημο όπου υποχρεώνεται να τα βάλει με τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και με τον αδίστακτο για εξουσία Πρόεδρό τους.

Η δυναστεία των Ισέρ
The Weapon Makers
Όλα αυτά έγιναν πριν από εκατοντάδες χρόνια και ήταν, όπως τουλάχιστον φάνηκε στην αρχή, μια φοβερή ατυχία για τον ήρωά μας, τον Ρόμπερτ Χέντροκ, στο πρώτο του κιόλας ταξίδι στο διάστημα να αιχμαλωτιστεί απ’ τα αλλόκοτα και φοβερά όντα αυτού του μακρινού γαλαξία. Όμως, η αιχμαλωσία και η αναγκαστική του παραμονή σ’ αυτή την άκρη των κόσμων, θα τον γέμιζαν με απίστευτες εμπειρίες κι ακόμα -το πιο απίστευτο- οι αυτόκλητα «θετοί» γονείς του θα του χάριζαν και ωρισμένες ικανότητες που δεν φανταζόταν ποτέ. Έτσι, καθώς η επιθυμία τους ήταν αυτή, ο Χέντροκ θα ξαναγύριζε στη Γη, με όλα αυτά τα εφόδια και με σκοπό να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Εδώ θα γινόταν αμέσως ένα από τα βασικά στελέχη των «Κατασκευαστών Όπλων» και θα έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να λειτουργήσει σωστά η Οργάνωσή του. Φυσικά θα επενέβαινε δυναμικά όταν διαπίστωνε πως μια ομάδα προσώπων είχε συνασπισθεί και συνωμοτούσε, ενώ σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη Γη έμενε στο παλάτι της Δυναστείας των Ισέρ.
Όταν, όμως, θα ερωτευόταν την όμορφη αυτοκράτειρα Ινέλντα τα πράγματα θα μπερδεύονταν επικίνδυνα. Έχει άραγε το δικαίωμα ένας αθάνατος να ερωτευθεί μια θνητή;

Μυθιστορήματα
Black Destroyer (1939)
Discord in Scarlet (1939)
The Seesaw (1941)
Η βίβλος του Φθα – The Book of Ptath (1943)
Κυνηγώντας τους Σλαν – Slan (1946)
Η δυναστεία των Ισέρ – The Weapon Makers (1946)
The House That Stood Still (1950)
Masters of Time (1950)
The Voyage of the Space Beagle (1950)
The Weapon Shops of Isher (1951)
Mission to the Stars (1952)
The Mixed Men (1952)
Θύελλα στο διάστημα – The Universe Maker (1953)
Planets for Sale (1954)
Empire of the Atom (1956)
The Mind Cage (1957)
Siege of the Unseen (1959)
Ο πόλεμος ενάντια στο Ραλ – The War against the Rull (1959)
Earth’s Last Fortress (1960)
The Violent Man (1962)
The Wizard of Linn (1962)
Το κτήνος – The Beast (1963)
The Twisted Men (1964)
Rogue Ship (1965)
The Players of Null-A (1966)
The Winged Man (1966)
The Silkie (1969)
Children of Tomorrow (1970)
Το τέρας της σελήνης – Moonbeast (1970)
Quest for the Future (1970)
The Battle of Forever (1971)
More Than Superhuman (1971)
The Darkness on Diamondia (1972)
Future Glitter (1973)
Three Eyes of Evil (1973)
The Man with a Thousand Names (1974)
The Secret Galactics (1974)
Supermind (1974)
The money personality (1975)
Undercover Aliens (1976)
The Anarchistic Colossus (1977)
The Gryb (1978) με την Edna Mayne Hull
Pendulum (1978)
The Enchanted Village (1979)
Renaissance (1979)
Cosmic Encounter (1980)
Computer Eye (1983)
Computerworld (1983)

Σειρές
Null-A
The World of Null-A (1948)
The Pawns of Null-A (1956)
Null-A 3 (1984)

Isher
The Weapon Makers (1946)
The Weapon Shops of Isher (1951)

Mutant Mage
Empire of the Atom (1957)
The Wizard of Linn (1962)

Συλλογές
M33 in Andromeda (1943)
Out of the Unknown (1948) (with E Mayne Hull)
Away and Beyond (1952)
Destination: Universe! (1952)
The Far-Out Worlds of A E van Vogt (1956)
Monsters (1965)
The Sea Thing: And Other Stories (1970)
The Proxy Intelligence: And Other Mind Benders (1971)
The Book of Van Vogt: Fifty Suns (1972)
The Three Eyes of Evil: Including Earth’s Last Fortress (1973)
The Best of A E van Vogt (1974)
The Best of A E van Vogt 1949 – 1968 (1979)
The Best of A E van Vogt 1940 – 1948 (1979)
Futures Past: The Best Short Fiction of A.E. Van Vogt (1999)
Essential A E Van Vogt (2002)
The Earth Killers and Other Stories (2010)

Πηγές: BIBLIONET, Wikipedia, Κάκτος, Λυχνάρι, Μέδουσα, Η Άγνωστη Καντάθ

56 views.