Αλκμήνη Ψιλοπούλου

Αλκμήνη Ψιλοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αλκμήνη Ψιλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952.
Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα και εξελέγη αναπληρωματικό μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου. Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολόγος από το 1977 ως το 1983. Παράλληλα με την εργασία της σπούδασε θέατρο στην Σχολή Ευγενίας Χατζήκου και συμμετείχε σε παραστάσεις ερασιτεχνικών θεατρικών θιάσων. Από το 1984 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες ΑΥΓΗ, ΠΡΩΤΗ, Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Το 1985 παίρνει το πρώτο δημοσιογραφικό βραβείο «Παύλου Παλαιολόγου» για το καλύτερο γυναικείο κείμενο. Αργότερα συνεργάστηκε με τα περιοδικά ΠΑΝΘΕΟΝ, ΓΥΝΑΙΚΑ, ΤΗΛΕΡΑΜΑ, Mme Figaro, ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ, στα οποία είχε την ευθύνη της αρχισυνταξίας και την επιμέλεια του ελεύθερου ρεπορτάζ. Συνεργάστηκε επίσης ως ρεπόρτερ με την τηλεόραση του ΑΝΤ1 και με ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΤΟP FM, 9.84 κ.α.). Κατά τη δημοσιογραφική της καριέρα, ασχολήθηκε με την ελεύθερη έρευνα, πολιτιστικό, κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ. Εργάστηκε ως συντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-(ΑΠΕ-ΜΠΕ). Έχει γράψει τα βιβλία «Ψάχνοντας για τη Μόνικα», «Η σκιά της άλλης» και «Μινώκερος», τα οποία εκδόθηκαν από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ. Έχει κάνει πολλές επιμέλειες βιβλίων. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ζει μόνιμα στην Σύρο και συνεργάζεται με την εφημερίδα «Ο ΛΟΓΟΣ των Κυκλάδων».
Μυθιστορήματα
Ψάχνοντας για τη Μόνικα (1996), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Η σκιά της άλλης (2000), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Μινώκερος (2009), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Ποίηση
Η Τριγωνομετρία της Θάλασσας (2022), Ατρειδών Κύκλος

Συλλογικά έργα
Εδώ Πολυτεχνείο (2018), Documento Media Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.

Η Τριγωνομετρία της Θάλασσας – Αλκμήνη Ψιλοπούλου

Η τριγωνομετρίαΜε σχέδια του
Κώστα Καταγά


Τα ποιήματα της Αλκμήνης Ψιλοπούλου αγγίζουν το βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης, με πρωταγωνιστές τις δυνάμεις της φύσης: Τη θάλασσα, τον ουρανό, τη Γη, το χρόνο. Και πάνω από όλα κυριαρχεί ο έρωτας. Ο έρωτας για τη ζωή.

Εικονογράφηση: Κώστας Καταγάς

Ποίηση, Ατρειδών Κύκλος, 2022, 66 σελ.

Μινώκερος – Αλκμήνη Ψιλοπούλου

Μινώκερος


Τι είναι ο Μινώκερος; Γόνος του Μινώταυρου, βασιλιάς του λαβύρινθου, μισός άνθρωπος και μισός τέρας, διαφεντεύει το ορυκτό βασίλειο, θαμμένος για αιώνες μέσα σε υπόγειες στοές και λαγούμια.
Μπορεί να σώσει, αλλά και να καταστρέψει.
Μπορεί να μισήσει, αλλά και να αγαπήσει.
Όταν αποφασίζει να ανέβει επάνω στη γη και να ζήσει σαν άνθρωπος, η Μίνα είναι έτοιμη να τον δεχτεί και να τον βοηθήσει. Μυθοπλασία, ιστορία, φαντασία και πραγματικότητα δένονται
με έναν αξεδιάλυτο μίτο που ξετυλίγει τα μυστικά 3.000 χρόνων της πόλης του ασημιού, της γκρίζας πόλης του Λαυρίου.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2009, 453 σελ.

Η σκιά της άλλης – Αλκμήνη Ψιλοπούλου

Η σκιά


Οι σκιές θέλουν να πάρουν σάρκα και οστά. Θέλουν να πάρουν μορφή και μέχρι να το καταφέρουν δεν ησυχάζουν.

Όμως εγώ τις ξέρω τις σκιές. Έχω περάσει πολλές φορές ανάμεσά τους, έχω γίνει σκιά κι εγώ, η σκιά της άλλης.

Οι σκιές υπάρχουν πάντοτε και μας ακολουθούν. Δεν τις βλέπουμε παρά μόνο αν σκύψουμε την ώρα που γέρνει ο ήλιος, μόνο τότε, όχι άλλη ώρα. Τότε οι σκιές είναι μεγάλες, γιατί από φως έχουν τραφεί και στο φως ξαναγυρίζουν, όταν τις δεις και τους δώσεις μορφή. Αυτό είναι αγάπη.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2000, 235 σελ.

Ψάχνοντας για τη Μόνικα – Αλκμήνη Ψιλοπούλου

Μόνικα


Η σιωπή είναι παρουσία. Είναι το ήμισυ του παντός, ίσως. Σε οδηγεί σε απίστευτα μονοπάτια, όταν την αφήσεις ελεύθερη. Σε κάνει πουλί και πετάς σε ατμόσφαιρες που κανείς δεν μπορεί να ανακαλύψει. Σου αποκαλύπτει όλα όσα έζησαν και δεν έζησαν οι άνθρωποι, τα ζώα, το χώμα, το νερό, η θάλασσα, ο ήλιος, οι χώροι, τα πράγματα. Δώρο της είναι η σοφία και σ’ το προσφέρει σεμνά, λίγο λίγο, ακροπατώντας να μη σε τρομάξει και φύγεις μακριά, με λεπτές κινήσεις των δαχτύλων, έτσι όπως κάνουν οι Ινδές χορεύτριες. . . Σου προσφέρει τα μάτια της, τα διάφανα σαν νερό, όπου καθρεφτίζονται τα γεγονότα, σε όλες τους τις διαστάσεις. Κι αποκτάς ξαφνικά, χωρίς να το καταλάβεις, υπερφυσικές ιδιότητες, μετά από πολύ κόπο, μετά από πολύ πόνο και φθορά και σπατάλημα…

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1996, 325 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Ατρειδών Κύκλος

Please wait...