Αμοιρος Ακροβατίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Άμοιρος Ακροβατίδης ζει στη Θεσσαλονίκη και το απολαμβάνει.
Ανακάλυψε την κωμωδία το 2014 και από τότε δε σταμάτησε να γελάει, αναγνωρίζοντας την κωμική ουσία μέσα στο μηχανιστικό και άσκοπο της ύπαρξης.
Παρ’ όλ’ αυτά, γράφει καθημερινά σαν να πρόκειται να πληρωθεί κάποτε γι΄αυτό.

Αγαπητέ Θεέ, τι στο διάολο;!… – Άμοιρος Άλφα (Ακροβατίδης)

Μια σάτυρα βιβλικών διαστάσεων
Ο Άμοιρος Αλφα (Ακροβατίδης) περιγράφει την επεισοδιακή ζωή του, στον κόσμο γενικότερα και στο ψυχιατρείο ειδικότερα, εκεί όπου άρχισε να μιλάει με το Θεό, ή, ακριβέστερα, εκεί όπου άρχισε ο Θεός να μιλάει μαζί του.
Η δουλειά του Θεού δεν είναι χωρίς τα προβλήματά της. Ο Άμοιρος, μαζί με ακόμη τέσσερεις τρελούς αντιλαμβάνονται ότι κάπου ζορίζεται ο Θεός και αποφασίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να τον βοηθήσουν. Βέβαια, όπου υπάρχει ο Θεός, εκεί υπάρχει και ο διάβολος, που για άλλη μία φορά δεν χάνει την ευκαιρία να διεδικήσει την κυριαρχία στη Γη. Η προαιώνια διαμάχη έρχεται ξανά στην επιφάνεια με Αποκαλυψιακή ένταση.

«Άμοιρε, ρηλάξ.»
Έμεινα άφωνος! Μου έφυγε η μαγκιά!
«Άμοιρε, είμαι ο Θεός!»
Ουφ! Στην αρχή νόμισα ότι ήταν κάποιος Χθούλου, αλλά ευτυχώς ήταν ο Θεός.
Ήταν όμως; Άρχισα να αμφιβάλλω.
«Άκου», του λέω, «τα ίδια μου λέει κι ο Κυριάκος, στο 206». Ήμουν επιφυλακτικός γιατί δε μας λείπανε οι προσωπικότητες στο Ίδρυμα. Αρκετές διασημότητες έκαναν τις διακοπές τους εκεί. Ο Μέγας Ναπολέων είναι ο πιο γνωστός. Είχαμε κι έναν Τσάρο της Ρωσίας από το Μενίδι και μια πριγκιποπούλα από ταινία του Ντίσνεϊ. Και τα χάπια που μας δίνανε άγγιζαν τα όρια του γκουρμέ.
«Άμοιρε, μη φοβάσαι! Είμαι ο Αληθινός Θεός!»
Αυτό σα να με ηρέμησε κάπως, αλλά αμέσως μετά με ζώσανε ξανά οι αμφιβολίες.
Άμα σου μιλάει ο Θεός – αλλιώς γιατί να πιστεύεις στην ύπαρξή του, σωστά; Άμα σου μιλάει ο Θεός -και δεν πρόκειται για εγκεφαλικό ή κάτι τέτοιο- αναγκαστικά θα πρέπει να σου μιλάει στη γλώσσα σου. Π.χ.: Πέπη, είμαι ο Θεός! Χανς, Ιχ μπιν ντερ Γκοτ! Αμπντάλα, νταρν ελ ιλλά! Τώρα, γι’ αυτό το τελευταίο δεν είμαι σίγουρος. Δεν ξέρω καν αν επιτρέπεται να πεις Είμαι ο Θεός’ στα Αραβικά. Ο μουσουλμάνος μπορεί να ακούει “Αμπντάλα, εδώ Θεός. Εδώ Θεός, over”.

Νουβέλες, Ανάτυπο, 2017, 272 σελ.

Που Σου Κου στη Σαλονίκη – Άμοιρος Ακροβατίδης

Ο Τζακ Ντέιντζερ, ντετέκτιβ της Θεσσαλονίκης με ειδικότητα στις χαμένες γάτες και τους απατημένους συζύγους, αναλαμβάνει μια υπόθεση εξαφάνισης που αποδεικνύεται πιο περίπλοκη απ’ όσο περίμενε. Όμως ο Τζακ, ως γνήσιος θεσσαλονικιός από τη Σύρο, έχει εμπιστοσύνη στους φίλους και τους συνεργάτες του, αλλά κυρίως στην ίδια την πόλη, όπου όλα όσα συμβαίνουν καταγράφονται στη μνήμη της και περιμένουν να αποκαλυφθούν σ’ αυτόν που ξέρει να ψάχνει.

Μυθιστόρημα, Ελκυστής, 2018, 350 σελ.

Μυθιστορήματα
Που Σου Κου στη Σαλονίκη (2018), Ελκυστής

Νουβέλες
Αγαπητέ Θεέ, τι στο διάολο;!… (2017), Ανάτυπο

Πηγές: BIBLIONET, Ελκυστής, Ανάτυπο