Αναστασία Ευσταθίου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αναστασία Ευσταθίου γεννήθηκε στην Αχαΐα.
Οι μοίρες τής είπαν ότι για να αντιμετωπίσει τη ζωή πρέπει να χαμογελά. Από τότε, ψάχνει το αντιβιοτικό ενάντια στην άχαρη πραγματικότητα γράφοντας για παιδιά, οργανώνοντας πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις στη Χώρα της Βιβλιοπαμφαγονίας, υπηρετώντας το δημόσιο σχολείο ως δασκάλα στην Ακράτα. Από το 1999 που εξέδωσε το 1ο της βιβλίο, ξύνει ανελέητα τα μολύβια της για να συναντήσει τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς αναγνώστες της. Ξεπροβοδίζει τα γραπτά της στον τύπο, σε συνέδρια, πολιτιστικές δράσεις, ιστορικά δρώμενα, ψηφιακές πλατφόρμες και δικτυακούς τόπους. Παρουσιάζει τα βιβλία της παντού όπου υπάρχουν βιβλιοφάγοι: σχολεία, βιβλιοθήκες, αίθουσες τέχνης, κέντρα πολιτισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με τις Μαγικές της Βιβλιοαποδράσεις συμμετέχει σε βιωματικά σεμινάρια και επιμορφωτικές ημερίδες για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Για την προσφορά της στον πολιτισμό και στα γράμματα έχει τιμηθεί με επαίνους και διακρίσεις. Παραμύθια και διηγήματά της έχουν βραβευτεί σε Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς. Ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα που κρατάτε στα χέρια σας 750 λέξεων, απέσπασε το 2ο Βραβείο στον Διαγωνισμό συγγραφής μικροαφηγήματος της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών ανάμεσα σε 37 ιστορίες μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η συγγραφέας συναντά το ενήλικο αναγνωστικό κοινό, αυτή τη φορά, με τον Σταθμάρχη, μια αληθινή ιστορία με πραγματικά πρόσωπα που εκτυλίσσεται στον Αχαϊκό τόπο. Ο χωροχρόνος του 20ου αιώνα, ο πόλεμος, η Κατοχή, ο εμφύλιος, αποτελούν ψηφίδες του ιστορικού πλαισίου που διαμορφώνουν τους ανθρώπους και τις ενέργειές τους.
Μυθιστορήματα
Ο σταθμάρχης (2021), Ηδύφωνο
Οκτώ ήχοι για τη Μαργαρίτα (2022), Κάκτος

Νουβέλες
Γυναίκα είσαι και φαίνεσαι.- (2016), Πικραμένος Γιάννης

Πεζογραφία
Γράμμα στη μάνα της διπλανής πόρτας (2014), Ηδύφωνο

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Μια κάλτσα που τη λέγαν Ευρυδίκη (1999), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Η κόρη των Αιγών (2002), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Το ατύχημα του Αϊ-Βασίλη (2005), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Χριστούγεννα στη Γελανδία (2009), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Με το μελάνι της σουπιάς (2010), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Η Γερακίνα και ο πρίγκιπας Νερένιος (2012), Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
@γαπουλίνια Χριστούγεννα (2013), Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Ο λαγός ο Πολύδωρος και η Πουά η πασχαλίτσα (2015), Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Η ανεράιδα του Χελμού (2016), Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Οι χρυσοπράσινοι φίλοι μου, Καμή (2017), Ηδύφωνο
Η ευχή του Νικόλα (2018), Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Οι δρόμοι της Σαλάμ (2019), Ηδύφωνο

Συλλογικά έργα
Μαθαίνω να γράφω κείμενα Δ΄ δημοτικού (2007), Μεταίχμιο

Βραβεία
Με το μελάνι της σουπιάς – Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (2010)

Οκτώ ήχοι για τη Μαργαρίτα – Αναστασία Ευσταθίου

Οκτώ ήχοιΙστορικό μυθιστόρημα


Η ζωή της Μαργαρίτας Βελισσαροπούλου θα ήταν ενδιαφέρουσα και μόνο από το γεγονός πως η «Μαριγώ» γεννήθηκε λίγα χρόνια πριν από την Επανάσταση του ’21 και βίωσε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την ανασύσταση του ελληνικού έθνους.

Όμως αυτό που κάνει τους Οκτώ Ήχους για τη Μαργαρίτα ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα είναι η γνωριμία και η καθοριστική σχέση της Μαριγώς με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Η Μαριγώ Βελισσαροπούλου γεννήθηκε στη Νωνάκριδα, έζησε κοντά στον Γέρο του Μοριά τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του, συμμετείχε στους αγώνες του, τον στήριξε στον εμφύλιο, μοιράστηκε την αγωνία και την πίκρα του στην περιβόητη δίκη και στη μετέπειτα φυλάκισή του και έκανε μαζί του ένα παιδί.

Βασιζόμενη σε τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα, η Αναστασία Ευσταθίου μάς ταξιδεύει στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, στην ελληνική ύπαιθρο των αρματολών, στην Ύδρα της εξορίας, στο Ναύπλιο του Καποδίστρια και στην Αθήνα του Όθωνα και των πολιτικών δολοπλοκιών.

Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα που αποκαλύπτει μια λιγότερο γνωστή όψη της ζωής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Μυθιστόρημα, Κάκτος, 2022, 440 σελ.

Ο σταθμάρχης – Αναστασία Ευσταθίου

Ο σταθμάρχης


Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία με πραγματικά πρόσωπα που εκτυλίσσεται στον Αχαϊκό τόπο. Ο χωροχρόνος του 20ού αιώνα, ο πόλεμος, η Κατοχή, ο εμφύλιος, αποτελούν ψηφίδες του ιστορικού πλαισίου, που διαμορφώνουν τους ανθρώπους και τις ενέργειές τους. Κεντρικό πρόσωπο ο σταθμάρχης της Αιγείρας, Ανδρέας Παμπούκης.

Μυθιστόρημα, Ηδύφωνο, 2021, 236 σελ.

Οι δρόμοι της Σαλάμ – Αναστασία Ευσταθίου
Εικονογραφημένο παραμύθι. Μια ιστορία για το ταξίδι προς την ειρήνη και την αγάπη μέσα από τα μάτια μιας γάτας-πρόσφυγα.

Με λένε Σαλάμ.
Ήρθαμε στην Ελλάδα από τη Συρία με τη μητέρα Μπαραά και την κόρη της Αμάρ. Εγκαταλείψαμε την πατρίδα, που αφέντης της είναι τώρα ο πόλεμος. Είμαστε πρόσφυγες. Η μεγάλη φυγή, οι κίνδυνοι και η εγκατάστασή μας στον καταυλισμό του νησιού κάπου στο Αιγαίο είναι η μικρή μας ιστορία. Στα λασπόνερα μπορούν και ανθίζουν φιλίες. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι. Θα τα καταφέρουμε οι τρεις μας να ζήσουμε σε έναν ειρηνικό κόσμο;

Με λένε Σαλάμ.

Σαλάμ σημαίνει ειρήνη.

Eικονογράφηση: Έλενα Λεώνη

Παιδική λογοτεχνία, Ηδύφωνο, 2019, 48 σελ.

Η ευχή του Νικόλα – Αναστασία Ευσταθίου
Η βαρυχειμωνιά έφτασε και στη Δροσιά.
Το χωριό βασανίζουν αλύπητα οι βοριάδες, τα χιόνια και το κρύο.
Ο χειμώνας πρέπει να ‘χει θυμώσει πολύ μαζί τους…
Όλοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους.
Ο μικρός Νικόλας νοιάζεται για τα παιδιά της γειτονιάς του και όχι μόνο…
Έτσι, καταστρώνει ένα ασυνήθιστο σχέδιο. Βοηθός του ο αρκούδος του ο Χνούδης.

Eικονογράφηση: Martina Peluso

Παιδική λογοτεχνία, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2018, 32 σελ.

Οι χρυσοπράσινοι φίλοι μου, Καμή – Αναστασία Ευσταθίου
Πρόκειται για ένα εφηβικό μυθιστόρημα που αφηγείται η Αναστασία, μια από τις μαθήτριες του σχολείου της Ακράτας, μέσα από τις σελίδες του προσωπικού της ημερολογίου, που το έχει ονομάσει “Καμή” και καλύπτει μια χρονική περίοδο 8 ετών με μεγάλα διαλείμματα και συνταρακτικές αλλαγές σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο.
Πρωταγωνιστές του εφηβικού αυτού βιβλίου είναι οι πραγματικές μαρτυρίες Κυπρίων, οι εργασίες μαθητών που συμμετέχουν στο διεθνές περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Χρυσοπράσινο Φύλλο” αλλά και το συναισθηματικό δέσιμο, τα εφηβικά όνειρα και η παντοτινή φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους μαθητές δύο κωμοπόλεων, της Ακράτας Αχαΐας και της Άχνας Αμμοχώστου.
Eικονογράφηση: Έλενα Παπαδημητρίου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ηδύφωνο, 2017, 196 σελ.

Γυναίκα είσαι και φαίνεσαι.- – Αναστασία Ευσταθίου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ένα ζευγάρι αφηγείται επί σκηνής την κοινή ζωή του σε ένα σιωπηλό ακροατήριο.
Το ακροατήριο θα μπορούσε να είναι ο προσωπικός εξομολόγος τους, το κοινό ενός θεάτρου ή οι αναγνώστες του βιβλίου που “παίζεται” μπροστά στα μάτια τους. Οι αφηγήσεις της γυναίκας και του άντρα εναλλάσσονται, φωτίζοντας κάθε φορά την κοινή ζωή τους.Ο καθένας δίνει τη δική του οπτική γωνία για το Σινικό Tείχος που έχει ορθωθεί ανάμεσά τους εδώ και χρόνια. Στη σκηνή δεν συναντιούνται. Θα τα καταφέρουν, άραγε, να συναντηθούν στη ζωή;

Νουβέλα, Πικραμένος Γιάννης, 2016, 96 σελ.

Ο λαγός ο Πολύδωρος και η Πουά η πασχαλίτσα – Αναστασία Ευσταθίου

Ο λαγός ο ΠολύδωροςΤα έθιμα της άνοιξης


Όταν ο γερο-ασβός δεν μπορούσε πια να κυβερνήσει το βασίλειο του αγρού, τα ζώα αποφάσισαν να παραδώσουν τα ηνία σε ένα νεότερο βασιλιά. Προκήρυξαν διαγωνισμό με θέμα την “Άνοιξη”. Ποιος θα ήταν ο νικητής ή η νικήτρια του διαγωνισμού που θα φορούσε το βασιλικό στέμμα;

Το κουνάβι, η χελώνα, η νυφίτσα και ο Πολύδωρος ο λαγός δήλωσαν υποψηφιότητα και ξεκίνησαν το ταξίδι τους στον αγρό, για να μάθουν τα πάντα για την άνοιξη.Μόνο που σε αυτό το ταξίδι της γνώσης δεν χρησιμοποίησαν όλοι τα ίδια μέσα.

Θα καταφέρει ο Πολύδωρος να γίνει ο σοφός βασιλιάς; Θα νικήσει τις αδυναμίες και τα ελαττώματά του; Και τι έχει να κερδίσει από τη Σάρα τη Σαρακοστή, τις Λαζαρίνες, τη Νέλα την κουνέλα, τον Τσικουλάτα και τα παιδιά του σχολείου; Τι ρόλο θα παίξει η Πουά η πασχαλίτσα; Και ποια είναι αυτή η Ηριγόνη που ανάβει τ’άστρα ψηλά στον ουρανό;

Ένα παιδικό μυθιστόρημα για την άνοιξη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του λαού μας, τη φιλία, τη συνεργασία και, τέλος, τον αγώνα να γνωρίσει κάποιος τον κόσμο αλλά και τον εαυτό του.

Κι όταν ο μύθος φτάσει στη λύση του, μια νέα πτήση ξεκινά για να μυήσει μικρούς και μεγάλους σε φιλαναγνωστικές δράσεις, διασκεδαστικά παιχνίδια γνώσης και γλωσσικές δραστηριότητες. Έτσι, κι εσύ θα παίξεις με όσα ο Πολύδωρος γνώρισε και έμαθε, ενώ εκείνος και η Πουά καθοδηγούν τον δάσκαλό σου, τη μαμά ή τον μπαμπά, για να ταξιδέψετε μαζί στο “Τρελό Μολυβοχωριό και το ζωηρό Χρωματοχώρι”, τη χώρα της φαντασίας και της δημιουργίας.

Περιλαμβάνει φιλαναγνωστικές δράσεις. Συνοδεύεται από δωρεάν CD για τους εκπαιδευτικούς

Εικονογράφος: Έλενα Παπαδημητρίου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2015, 158 σελ.

Γράμμα στη μάνα της διπλανής πόρτας – Αναστασία Ευσταθίου

Γράμμα στη μάνα


Το βιβλίο της Αναστασίας Ευσταθίου είναι ένα γράμμα τρυφερό, συγκινητικό, εξομολογητικό και λυτρωτικό στη “Μάνα της διπλανής πόρτας”. Ένα γράμμα που καθαγιάζει την αιώνια σχέση μάνας-κόρης. Γεμάτο συναισθήματα, μνήμες, εξηγήσεις, προβληματισμούς παρουσιάζει τη Μάνα, που δε σταματά να μας νοιάζεται ακόμα και μετά τον θάνατό της.

Πεζογραφία, Ηδύφωνο, 2014, 46 σελ.

@γαπουλίνια Χριστούγεννα – Αναστασία Ευσταθίου

@γαπουλίνια


Ο νέος πλανητάρχης Τσάο Τσάο Γη εξαναγκάζει τον Άι Βασίλη και την Ιταλιάνα μάγισσα Μπεφάνα να αποσυρθούν πια από το μοίρασμα των δώρων. Τους ανακοινώνει ότι το χριστουγεννιάτικο δώρο φέτος για όλα τα παιδιά του κόσμου είναι το ηλεκτρονικό παιχνίδι Pen Play.

Το νέο όμως παιχνίδι σκορπίζει τη διχόνοια και το μίσος στον παιδόκοσμο. Θα τα καταφέρει ο αδίστακτος πλανητάρχης να υλοποιήσει το σατανικό σχέδιό του; Ο Δον Ξύστρους ή η Μαντάμ Σβήστρα θα είναι ο νικητής; Τα αγόρια ή τα κορίτσια θα είναι οι συγκυβερνήτες του από το νέο έτος; Τι ρόλο θα παίξουν οι καλικάντζαροι, τα ξωτικά, ο Ουρ ο σκίουρος και η Φίφη η νυφίτσα;

Θα τα καταφέρει ο Κάλι Καλ, ο πιο καλοσυνάτος καλικάντζαρος του πλανήτη και φίλος του Άι Βασίλη να ανατρέψει την κατάσταση και να γίνουν τα φετινά Χριστούγεννα: @γαπουλίνια Χριστούγεννα για όλους;

Μια περιπέτεια που θα σας ταξιδέψει στο Βόρειο Σέλας, στο εργαστήριο του Άι Βασίλη, στο εργοστάσιο παιχνιδιών στην καρδιά της Τσιν-Τσινίας, στις γειτονιές του κόσμου, ενός κόσμου που απειλείται από μια στυγνή συνομωσία.

Εικονογράφος: Θέντα Μιμηλάκη

Παιδική λογοτεχνία, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2013, 68 σελ.

Η Γερακίνα και ο πρίγκιπας Νερένιος – Αναστασία Ευσταθίου

Η Γερακίνα


Από το αστείρευτο ορυχείο της ελληνικής παράδοσης αντλήθηκε ένας θρύλος και με πρωτεργάτη την Αναστασία Ευσταθίου μεταπλάστηκε σε παραμύθι που γοητεύει μικρούς και μεγάλους. Η πασίγνωστη μακεδονίτισσα Γερακίνα, η πανέμορφη κόρη της Νιγρίτας, ζωντανεύει με τρόπο ξεχωριστό μέσα στις σελίδες του βιβλίου, διεκδικώντας μια λαμπερή και δικαιωμένη αθανασία, μια θέση κοντά σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν ανά τους αιώνες για το γενικό καλό. (Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου)

Η ανέμη της ιστορίας μας γυρνά στα 1854, στην Ιγρίτα των Σερρών, τότες που ο Τούρκος δυνάστης κρατά τα κλειδιά της πόλης και ο εγωιστής πρίγκιπας Νερένιος διαφεντεύει το νερό της.
Τότες ήταν που γεννήθηκε και η όμορφη Γερακίνα, που ‘χε μάτια σαν του γερακιού, κορμί σαν ελαφίνα και μαύρα σαν του κατραμιού μαλλιά.
Μοίρα κακιά όμως πλανιέται σαν μαυροπούλι πάνω απ’ την πόλη και, κατά πως λεν οι θρύλοι, το νερό θα απελευθερωθεί, σαν θυσιαστεί η πιο όμορφη μακεδονοπούλα κόρη την ημέρα που η επιφάνεια του νερού του πηγαδιού θα γενεί χρυσή.
Τα χελιδόνια καλαντίζουν την άνοιξη και τον έρωτα της Γερακίνας με τον Τριαντάφυλλο. Δεν ξέρουν όμως γιατί η κόρη σαν πάει να φέρει νερό με το λαγήνι της απ’ το πηγάδι των Τσακαλάδων φοβάται ότι το νερό είναι το πεπρωμένο της. Αναζητούν την απάντηση στον ήλιο μα απάντηση δεν παίρνουν παρά μόνο όταν…

Εικονογράφος: Αναστασία Κασιάδη

Παιδική λογοτεχνία, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2012, 64 σελ.

Με το μελάνι της σουπιάς – Αναστασία Ευσταθίου

Με το μελάνι


Ο Ξαπλώστρας ο αστερίας ψιθυρίζει στο αστεράκι, το δραπέτη του ουρανού, τι συνέβη στον πλανήτη Γη, όταν ο ψαρόκοσμος αγανάκτησε πια με τα σκουπίδια των ανθρώπων στις θάλασσες και τα ποτάμια και πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Το αστεράκι μαθαίνει από πρώτο χέρι για τη δράση του στρατηγού κάβουρα, της Παχουλένιας φάλαινας, της Μπουρμπουλήθρας Θαλάσσιους και τόσων άλλων ηρώων που τα κατορθώματά τους γράφτηκαν με το μελάνι της Πέπης της σουπιάς.
Όμως μπερδεύεται όταν βλέπει το συγγραφέα της ιστορίας να αφήνει το μολύβι και να παίρνει ενεργά μέρος στη δράση. Θα καταφέρει ο Ιπποκράτης να σώσει τον πλανήτη;
Ποιοι θα τον βοηθήσουν; Και τι είναι αυτή η σημαία ΣΑΣ που κανένας από τους ισχυρούς της Γης δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει;

Εικονογράφος: Γιώργος Δημητρίου
Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2010, 101 σελ.

Χριστούγεννα στη Γελανδία – Αναστασία Ευσταθίου

Χριστούγεννα στη Γελανδία


Τα Χριστούγεννα στον πλανήτη πλησιάζουν και τα γράμματα των παιδιών με τις επιθυμίες τους δε λένε να φτάσουν στη σπηλιά του Κάλι Καλ του καλικάντζαρου. Εκεί κάτω, αναρρώνει, μήνες τώρα, ο τραυματίας Αϊ-Βασίλης παρέα με τα ξωτικά του και τα καλικαντζαρούδια, ετοιμάζοντας τα δώρα των παιδιών.

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν, καθώς ο βασιλιάς Γελιονάρδος φυλακίζεται, η μαγική σκόνη εξαφανίζεται, ο Αϊ-Βασίλης συλλαμβάνεται με την τουρμπινομηχανή του, ενώ κάποιοι αδίστακτοι κατασκευάζουν τα νέα μικροτσίπ κατά του γέλιου.

Τι θα γίνει όμως όταν το Ρυάκι των Δακρύων θα διασχίσει τη χώρα της Γελανδίας και θα βρει διέξοδο στη Μεσόγειο;

Για να ανακαλύψετε τι συμβαίνει τούτα τα παράξενα Χριστούγεννα στη Γη, ταξιδέψτε παρέα με τον Κάλι Καλ στη μυθική χώρα του γέλιου.

Εικονογράφος: Γιώργος Δημητρίου

Παιδική λογοτεχνία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2009, 67 σελ.

Το ατύχημα του Αϊ-Βασίλη – Αναστασία Ευσταθίου

Το ατύχημα του Αϊ-Βασίλη


Την προτελευταία νύχτα του χρόνου ο Αϊ-Βασίλης μοιράζει τα δώρα στα παιδιά του πλανήτη με την τουρμπινομηχανή του, που είχε δύναμη δέκα ταράνδων. Η μηχανή όμως πέφτει στην καπνοδόχο του σπιτιού του μικρού Χρίστου και ο χοντρούλης άγιος βρίσκεται μέσα στο τζάκι τραυματισμένος σοβαρά. Τώρα, ποιος θα αναλάβει να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά που περιμένουν; Και πού θα βρεθούν τόσα δώρα;

Οι μεγάλες αποφάσεις θα παρθούν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, εκεί όπου δρα ο Κάλι Καλ, ο καλλιτέχνης καλικάντζαρος του Δωδεκαημέρου.

Το αγγελάκι με το μαγικό του ραβδάκι θα δώσει εντολή στο ΚΟΥΜΕΛΟΣΟΚΟΛΑΤόχημα, και μια μεγάλη περιπέτεια θα αρχίσει παραμονές της Πρωτοχρονιάς με τον παράξενο γλυκό “ταχυδρόμο” του τραυματία άγιου.

Ο Κάλι Καλ σάς προσκαλεί να ταξιδέψετε μαζί του στις γωνιές του πλανήτη και όχι μόνο… Φορέστε το γιορτινό σας χαμόγελο και βουρ, απογειωθείτε μαζί του!

Εικονογράφος: Νικόλας Ανδρικόπουλος

Παιδική λογοτεχνία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2005, 53 σελ.

Η κόρη των Αιγών – Αναστασία Ευσταθίου

Η κόρη των Αιγών


Ο Μάνος ο ανυπόμονος, που δεν τα έχει καλά με το «σ», το «ψ» και το «ξ», ο Θεοφάνης, ο γιος του κηπουρού, που δεν ξέρει από αρχαία, η Χριστίνα η ατσίδα, η μικρή Κατερίνα, που θέλει να γίνει ηθοποιός, η αδελφή της η Κική, η δημοσιογράφος, ο σοβαρός Νίκος και ο βιβλιοφάγος Στέφανος είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας. Στα πόδια τους ανακατεύεται ο ίσκιος της μπουκαμβίλιας, ένας στρατός καβουριών, οι δεκοχτούρες, η καμηλοπάρδαλη, μια κλέφτρα σιωπή, μια νευρική νυφίτσα, μια μπάλα που τους οδηγεί σε μια ανακάλυψη… Φωνές απ’ το παρελθόν υψώνονται και «συνωμοσίες» ξετυλίγονται κάτω απ’ το Μεγάλο Δέντρο. Ο γρίφος είναι εκεί για να τους βασανίζει και ο μαΐστρος δε λέει να ησυχάσει. Ένας παππούς πάντα ορεξάτος τους περιμένει στη βεράντα αγκαλιά με τους αρχαίους του, για να μπολιάσει τα «μικρά δεντράκια» με αγάπη και γνώση.
Και η Κόρη των Αιγών τι ρόλο θα παίξει στη ζωή τους; Και γιατί δίνει το όνομά της στον τίτλο του βιβλίου; Πώς θα σημαδέψουν τα γεγονότα το μικρό τους τόπο εκείνο το ζουμερό καλοκαίρι στην Αιγιάλεια; Δεν έχετε παρά να μπείτε στην παρέα τους για να ακούσετε μαζί τους τις φωνές από το παρελθόν και να βρείτε τη λύση στο γρίφο.

Εικονογράφος: Georgiev Stefan

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2002, 212 σελ.

Μια κάλτσα που τη λέγαν Ευρυδίκη – Αναστασία Ευσταθίου

Μια κάλτσα που


Και βέβαια δεν είμαι μια συνηθισμένη κάλτσα.
Με τέτοιο όνομα βαρύ στις πλάτες μου, δηλαδή Ευρυδίκη, είναι δυνατό να ζήσω όπως όλοι οι άλλοι;
Ζούσα μια ευτυχισμένη ζωή στη Ρουχοπολιτεία με τον άντρα μου, τον Ευριπίδη, και άλλους συγγενείς, στο σπίτι των Χατζηχαρομοφάηδων. Μια ωραία πρωία μια ξαφνική κλοτσιά του υιού Χατζηχαρομοφάη με προσγείωσε στο παιδικό δωμάτιο.
Μπρρ! Ένα δωμάτιο όπου βασίλευε η θλίψη και η σιωπή.
“Και γιατί, παρακαλώ;” θα μου πείτε. “Εμείς ξέρουμε ότι στα παιδικά δωμάτια υπάρχει μόνο η χαρά”. Λάθος κάνετε, αγαπητοί μου. Τι έχετε να πείτε για τις μαύρες σακούλες που εξαφανίζουν παλιά ρούχα και παιχνίδια; Σακούλες που παίρνουν το δρόμο για την Αποθήκη.
Η αλήθεια είναι ότι οι μαύρες σακούλες με βασάνισαν πολύ και για χάρη τους ξεκίνησα ένα μεγάλο ταξίδι, με την ελπίδα να εγκαταστήσω ξανά τη χαρά στο παιδικό δωμάτιο.
Πού να σας τα λέω, είδα και ένιωσα τόσα πολλά σ’ αυτό το μαγικό ταξίδι, που αποφάσισα να σας τα διηγηθώ.
Κάντε λίγη υπομονή. Σσς…
Ξαπλάρετε και γυρίστε με μπρούμυτα, έτσι θα με ακούτε καλύτερα.

Εικονογράφος: Χριστίνα Κουλουμπή

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1999, 252 σελ.

Πηγές: Biblionet, Πικραμένος Γιάννης, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Μεταίχμιο, Ηδύφωνο, Κάκτος