Αναστασία Ι. Κατσούγκρη

Αναστασία Ι. Κατσούγκρη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αναστασία Κατσούγκρη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Απόφοιτη του Π.Τ.Δ.Ε Αθήνας, Πτυχιούχος Ειδικής Αγωγής – ΕΚΠΑ με εξειδίκευση στα άτομα με κινητική αναπηρία. Έχει Πιστοποιητικό Εξειδίκευσης στις Μαθησιακές Δυσκολίες από το Πανεπιστήμιο Πατρών και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Τ.Π.Ε στην Εκπαίδευση» ΤΕΑΠΗ Αθήνας. Είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών.
Συμμετέχει ως μέλος στην επιστημονική και ερευνητική ομάδα στάθμισης εργαλείων ανίχνευσης Μαθησιακών Δυσκολιών του Πανεπιστημίου Πατρών. Διετέλεσε Υπεύθυνη Ειδικής Αγωγής στην Περιφερειακή Δ/νση Αθήνας, από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο 2011. Είναι μέλος της Επιστημονικής Ομάδας και της Ομάδας Έργου του ΙΕΠ με τίτλο «Ανάπτυξη Υποστηρικτικών Δομών για την Ένταξη και Συμπερίληψη στην Εκπαίδευση των Μαθητών με Αναπηρία ή και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες – Μετατροπή του Ειδικού Σχολείου σε Κέντρο Υποστήριξης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης». Στο πλαίσιο του παραπάνω έργου ΕΠΕΑΕΚ συνέγραψε για λογαριασμό του ΙΕΠ «Οδηγό Εξατομικευμένου Προγράμματος για μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες» & «Οδηγό Εξατομικευμένου Προγράμματος για παιδιά με Αυτισμό». Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις της σε διεθνή και πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια. Είναι επιμορφώτρια στα ΠΕΚ. Το 2013 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ιβίσκος το παραμύθι της με τίτλο «Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ ταξιδεύουν στο Χρόνο» και από τις Εκδόσεις Διηνεκές το βιβλίο της με τίτλο «ΜΜΕ & Αναπηρία Κοινωνικές Προκαταλήψεις και Στερεότυπα». Το παραμύθι «Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ ταξιδεύουν στο Χρόνο» εκτός της συμβατικής έντυπης μορφής του είναι επιπλέον διαθέσιμο από το ΚΕΑΤ και στη γραφή Braille για τυφλά παιδιά. Το 2017 κυκλοφόρησε το βιβλίο της για τον Αυτισμό με τίτλο «Εκπαιδεύοντας ένα παιδί με Αυτισμό στην οικογένεια και το Τυπικό Σχολείο» από τις εκδόσεις Συμμετρία και 2η έκδοση από την Ελληνοεκδοτική.
Από το 2011 είναι Διευθύντρια σε Σχολικές Μονάδες Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Έχει βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο το 2019 για το Πρόγραμμα της Συνεκπαίδευσης που υλοποίησε το Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου στο οποίο είναι Διευθύντρια με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας.
Τον Νοέμβριο του 2020 πήρε μέρος σε Διεθνή Διαγωνισμό που διοργάνωσε η εταιρεία BIC με εκπαιδευτικούς από πολλά κράτη και ανακηρύχθηκε μία από τις 10 κορυφαίες εκπαιδευτικούς στον κόσμο.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ ταξιδεύουν στη Μινωική Κρήτη (2023), Ιβίσκος

Δοκίμια-Μελέτες-Ανάγνωση-Ειδική αγωγή-Αυτισμός
Εκπαιδεύοντας ένα παιδί με Αυτισμό στην Οικογένεια και το Τυπικό Σχολείο (2018), Συμμετρία
Εκπαιδεύοντας ένα παιδί με αυτισμό (2021), Ελληνοεκδοτική
Mαθησιακές δυσκολίες στην ανάγνωση (2022), Ελληνοεκδοτική

Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ ταξιδεύουν στη Μινωική Κρήτη – Αναστασία Ι. Κατσούγκρη

Ο ΟδυσσέαςΒραβευμένη σε διεθνή διαγωνισμό ως
μία από τις 10 καλύτερες δασκάλες στον κόσμο


Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ σας προσκαλούν σε ένα υπέροχο ταξίδι γνώσης και σοφίας!
Οι δυο φίλοι ταξιδεύουν στον χρόνο, για να γνωρίσουν άλλη μια πολύτιμη κληρονομιά μας, τον πολιτισμό της Μινωικής Κρήτης. Στο όμορφο αυτό βιβλίο, ο ένας από τους δυο ήρωές μας, ο Οδυσσέας είναι τυφλός. Αυτό τον κάνει διαφορετικό, όχι όμως κατώτερο από τα άλλα παιδιά, που παίζουν ισότιμα μαζί του στην αλάνα και ούτε φυσικά κατώτερο από τη φίλη του, την Καλυψώ που είναι βλέπουσα και τον θαυμάζει για τις γνώσεις του και την εξυπνάδα του. Έτσι, με τις ξεχωριστές δεξιότητες που έχει το καθένα από τους δύο παιδιά, πορεύονται στη ζωή, βοηθώντας το ένα το άλλο.
Και η περιπέτεια αρχίζει!
Τα παιδιά θα συναντήσουν τον Μινώταυρο, τον Σλήμαν, τον Θησέα, την Αριάδνη, εμπόρους και ζωγράφους της Μινωικής εποχής. Στα μάτια των μικρών μας ηρώων θα ζωντανέψει όλος ο Μινωικός Πολιτισμός και οι μύθοι που σχετίζονται με αυτόν θα γίνουν ένα παραμύθι με πολύχρωμες εικόνες, ακούσματα και μυρωδιές. Η εικονογράφηση ξεχωριστή, με πολλά χρώματα -όπως άρεσε στους Μινωίτες- προσεγμένη στην λεπτομέρεια, με πρωτοτυπία, αγάπη και σεβασμό στο παιδί, προσκαλεί τον μικρό αναγνώστη να απολαύσει ένα ταξίδι γνώσης και σοφίας.

Εικονογράφηση: Ελισσάβετ Π. Δέδε

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ιβίσκος, 2023, 64 σελ.

Mαθησιακές δυσκολίες στην ανάγνωση – Αναστασία Κατσούγκρη, Βασιλική Ρεσβάνη

MαθησιακέςΕργαζόμαστε δημιουργικά στο δημοτικό


Το βιβλίο αυτό στόχο έχει να βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάγνωση και στην κατανόηση του γραπτού λόγου. Δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη για τα παιδιά και απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς που υποστηρίζουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στο δημοτικό.
Είναι καταστάλαγμα γνώσης, εμπειρίας, πολυετούς και συστηματικής προσπάθειας στην υποστήριξη μαθητών και μαθητριών για τους/τις οποίους/-ες η δεξιότητα της ανάγνωσης αποτελεί έναν δυσεπίτευκτο στόχο τον οποίο αγωνίζονται να κατακτήσουν, ώστε να προχωρήσουν μπροστά στη μαθησιακή τους πορεία.
Οι ασκήσεις των Φύλλων Εργασίας που περιλαμβάνονται στο βιβλίο παρουσιάζονται με τη μορφή παιχνιδιού, τα κείμενα είναι μικρά, πρωτότυπα, ευχάριστα, γραμμένα με δημιουργικό τρόπο, με πολλή αγάπη και σεβασμό στον μικρό αναγνώστη που ξεκινάει το ταξίδι της ανακάλυψης και της κατάκτησης της αναγνωστικής δεξιότητας και της γνώσης.

Ανάγνωση-Ειδική αγωγή, Ελληνοεκδοτική, 2022, 128 σελ.

Εκπαιδεύοντας ένα παιδί με αυτισμό – Αναστασία Κατσούγκρη

Εκπαιδεύοντας


Χρειάζεται να έχετε υπομονή μαζί μου, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω πάντα αυτά που μου λέτε ή αυτά που γίνονται γύρω μου. Θέλω να με δέχεστε όπως είμαι, με τις κακές και τις καλές μου στιγμές. Έχω κι εγώ καλές στιγμές. Έχω κι εγώ συναισθήματα. Θέλω να με δέχεστε όπως είμαι, όχι όπως θέλετε εσείς να είμαι. Είμαι διαφορετικός, γι’ αυτό είμαι μοναδικός.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο του αυτισμού και σε όποιον έχει έρθει σε επαφή με αυτή την αναπτυξιακή διαταραχή και την έχει αγαπήσει.
Κάθε παιδί που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού έχει τον δικό του, προσωπικό τρόπο συμπεριφοράς, τον οποίο πρέπει να γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευσή του, να τον σεβαστούν και να τον κατανοήσουν, προκειμένου να αποδεχθούν το παιδί και να προσαρμόσουν κατάλληλα τις διδακτικές τους παρεμβάσεις.
Στις σελίδες αυτού του βιβλίου οι γονείς των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού θα βρουν πληροφορίες και συμβουλές για το πώς θα βοηθήσουν όχι μόνο το παιδί με αυτισμό, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Αναλύονται τεχνικές για την αντιμετώπιση προβλημάτων που θα προκύψουν τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και στην τάξη.
Σε αυτή τη δεύτερη έκδοσή του έχουν προστεθεί στοιχεία που βοηθούν γονείς και εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, συμπεριφέρεται και αντιδρά ένα παιδί με αυτισμό καθώς και διδακτικές τεχνικές και τρόποι για την ένταξή του στην ομάδα των συνομηλίκων του. Επιπλέον, παρέχονται γνώσεις και κατευθύνσεις για να εκπονηθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικής παρέμβασης με στόχο τη συνεκπαίδευση.
Είναι γραμμένο με πολλή αγάπη και σεβασμό για το παιδί, με την ελπίδα να βάλουμε το δικό μας κομμάτι στο παζλ του αυτισμού. Γιατί ό,τι γνωρίζουμε το αγαπάμε.

Επανέκδοση: “Συμμετρία”, 2018

Ειδική αγωγή-Αυτισμός, Ελληνοεκδοτική, 2021, 96 σελ.

Εκπαιδεύοντας ένα παιδί με Αυτισμό στην Οικογένεια και το Τυπικό Σχολείο – Αναστασία Ι. Κατσούγκρη

Εκπαιδεύοντας


Το βιβλίο αυτό είναι ένας χρήσιμος Οδηγός που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και γονείς αλλά και σε όποιον θέλει να γνωρίσει, τον Αυτισμό. Κάθε παιδί που βρίσκεται στο Φάσμα του Αυτισμού έχει το δικό του προσωπικό τρόπο συμπεριφοράς και εκπαίδευσης. Αυτόν τον προσωπικό τρόπο πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί, να τον σεβαστούν να τον κατανοήσουν για να αποδεχθούν το παιδί. Στο βιβλίο παρουσιάζονται διδακτικές τεχνικές και τρόποι για να βοηθηθεί το παιδί που είναι στο Φάσμα του Αυτισμού να ενταχθεί σε τάξη Τυπικού σχολείου. Δίνονται ακόμα γνώσεις και κατευθύνσεις στον εκπαιδευτικό για να φτιάξει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικής παρέμβασης με στόχο πως θα στηριχθεί το παιδί με Αυτισμό. Απευθύνεται σε γονείς που έχουν παιδί στο Φάσμα του Αυτισμού, παρέχοντας τους γνώσεις, συμβουλές για το πώς θα κατανοήσουν και πως θα βοηθήσουν καλύτερα όχι μόνο το παιδί με Αυτισμό αλλά και το αδελφάκι του που δεν έχει Αυτισμό. Επίσης αναλύονται τεχνικές για την αντιμετώπιση προβλημάτων που θα προκύψουν τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και μέσα στην τάξη, πάντα με αγάπη και σεβασμό για το παιδί με Αυτισμό.

Ειδική αγωγή-Αυτισμός, Συμμετρία, 2018, 88 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ιβίσκος, Ελληνοεκδοτική, Συμμετρία