Ανατολή Ακριτοπούλου-Τουγιαννίδου

Ανατολή Ακριτοπούλου-Τουγιαννίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ανατολή Ακριτοπούλου-Τουγιαννίδου γεννήθηκε στη Μολόχα Βοΐου Κοζάνης.
Με το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου μετακόμισε με την οικογένειά της στη Νεάπολη και το 1948 δέχτηκε εθελοντικά την εγκατάστασή της στην Ιωσηφόγλειο παιδούπολη (Άγιος Χαράλαμπος Νέας Σμύρνης) στην Αθήνα. Για δυο χρόνια έζησε εκεί, μακριά από τις μπόρες τού πολέμου. Εκεί τελείωσε το πρωτοβάθμιο σχολείο, σ’ ένα περιβάλλον όπου για πρώτη φορά γνώρισε τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική. Ταυτόχρονα ανακάλυψε την αγάπη της για τα γράμματα και την τέχνη, κάτι που τη συνόδεψε στη μετέπειτα ζωή της. Νιόπαντρη ακολούθησε το σύζυγό της στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Σκληρή δουλειά σε διάφορα εργοστάσια, μια μεγάλη οικογένεια με πέντε παιδιά, δεν την εμπόδισαν να εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της με στίχους. Οι “Παραθέσεις” είναι το τρίτο βιβλίο της.
Ποίηση
Στο πέρασμα του χρόνου (2010), Ιωλκός
Ποιήματα (2014), Ιωλκός
Παραθέσεις (2022), Ιωλκός

Παραθέσεις – Ανατολή Ακριτοπούλου-Τουγιαννίδου

ΠαραθέσειςΠοιήματα


Οι στίχοι της δημιουργού διαπνέονται από μια λεπτή ευαισθησία και αγκαλιάζουν με αυθεντικό και διεισδυτικό τρόπο τα σύγχρονα κοινωνικά δρώμενα. Γεμάτοι αγάπη και ευλαβικότατα, συγκινούν τον αναγνώστη και τον παρακινούν να εντοπίσει μέσα του όλα τα θετικά στοιχεία που θα τον οδηγήσουν να διαγράψει μια πορεία βασισμένη σε αξίες και ιδανικά.

Ποίηση, Ιωλκός, 2022, 88 σελ.

Ποιήματα – Ανατολή Ακριτοπούλου-Τουγιαννίδου

Ποιήματα


Η ποιήτρια μέσα από τις συνθέσεις της αντικατοπτρίζει με λυρικό τρόπο τη νοσταλγία, την αγάπη, την ομορφιά της φύσης, το φως της ψυχής, τη λατρεία για την πατρίδα.
Οι στίχοι της δημιουργού ηρεμούν και δωρίζουν πνευματική ανάταση στον αναγνώστη με το γλωσσικό πλούτο και τη χαρμόσυνη ροή τους.

Ποίηση, Ιωλκός, 2014, 126 σελ.

Στο πέρασμα του χρόνου – Ανατολή Ακριτοπούλου-Τουγιαννίδου

Στο πέρασμαΠοίηση


Από τη “Γιορτή της Μάνας
Σαν σήμερα γράφω,
τον πόνο μου εκφράζω.
Mάνα, με πόνο φωνάζω.
Tι ειρωνεία,
για σένα γιορτάζω.

Ποίηση, Ιωλκός, 2010, 95 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ιωλκός

Please wait...