Ανδρέας-Μάριος Σουσουρής

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ανδρέας-Μάριος Σουσουρής γεννήθηκε το 1981 στον Βόλο.
Σπούδασε σενάριο και σκηνοθεσία στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει τα βιβλία: “Διαβάτες της σκιάς” (διηγήματα, Momentum, 2014), “Ιστορίες του χαράματος” (μικρά πεζά σε δύο τόμους, Στοχαστής, 2015, 2016), “Ο βαρκάρης” (νουβέλα, Γαβριηλίδης, 2018), “Πλατς” (διηγήματα, αποφθέγματα, γατοποιήματα, Κυαναυγή, 2021).
Νουβέλες
Ο βαρκάρης (2018), Γαβριηλίδης

Διηγήματα
Διαβάτες της σκιάς (2014), Momentum
Ιστορίες του χαράματος, A τόμος (2015), Στοχαστής
Ιστορίες του χαράματος, Β τόμος (2016), Στοχαστής
Πλατς (2021), Κυαναυγή

Πλατς – Ανδρέας-Μάριος Σουσουρής

ΠλατςΣκηνές από τη ζωή ενός γάτου


Λένε πως οι γάτοι είμαστε μαλθακοί και βαριεστημένοι, ότι η σχέση μας με την Τέχνη είναι όση ενός σκύλου με την ελεύθερη βούληση· ότι σκαρώνουμε κυνικά αποφθέγματα, ότι είμαστε άκαρδοι και δειλοί ως ποιητές. Κι έπειτα, λένε πως οι ιστορίες μας είναι όλο έπαρση, αισχρά μυθεύματα για εξημερώσεις ανθρώπων. Και τι δε λένε, αλλά τι ξέρουν αυτοί από γάτες; Οι γνώστες της φυλής μας επιβεβαιώνουν ότι η σοφία των γατών υπερέχει της σοφίας των ανθρώπων. Το ανά χείρας βιβλίο είναι μια επικύρωση αυτής της διαπίστωσης.

Εικονογράφηση: Δέσποινα Μάντζαρη

Διηγήματα, Κυαναυγή, 2021, 80 σελ.

Ο βαρκάρης – Ανδρέας-Μάριος Σουσουρής
Της πατρίδας η σημαία έχει χρώμα… Δες το άσπρο συννεφάκι φτύνει κάτασπρη βροχή… Δύο + Δύο = Πέντε… Και τώρα γέρνουμε τη σπονδυλική μας στήλη… ΕΙΣΑΙ ΝΕΚΡΟΣ… Πάντα κάνει Πέντε… Μάλιστα, κύριε… Έχετε δίκιο, κύριε!… Παρακαλούνται οι επιβάτες της παρούσης αρτηρίας να πεθαίνουν με τον δέοντα Ανδρισμό… Βάζεις στοίχημα ότι σε ξέχασαν κιόλας;… Κουράγιο, Ανθρωπάκι, μία στροφή ακόμα… Έξοδος ταχείας εκτόξευσης, παρακαλείστε όπως βαρέσετε ΠΡΟΣΟΧΗ κατά τη διαφυγή σας…
Μεταβαίνοντας στον Κάτω Κόσμο, ο Νεκρός θα συναντήσει τον Βαρκάρη που είναι επιφορτισμένος με το καθήκον να τον μεταφέρει με το βαρκάκι του σ’ έναν προορισμό ανέκαθεν σκοτεινό μέσα στη φαντασία των ανθρώπων, ώσπου η πορεία προς αυτόν ν’ αποκαλύψει τα θαύματά του. Γνωρίζοντας τα πάντα και μη γνωρίζοντας τίποτα, μην περιμένοντας τίποτα και περιμένοντας τα πάντα, ο Νεκρός ακολουθεί τον οδηγό του σ’ ένα προδιαγεγραμμένο ταξίδι που αποκαλύπτει έναν κόσμο δίδυμο του κόσμου των ζωντανών – με κάποιες εξαιρέσεις· ή στρεβλές ομοιότητες, μα πάντως σίγουρα με ένα σημαντικό κοινό, αφού κανείς απ’ τους δύο κόσμους δεν διδάσκει τίποτα ποτέ, μονάχα αφήνει τη ζωή να κυλάει ακόμη κι αν κάποτε τελειώνει, σαν ένα καλό αστείο που είναι το ίδιο αστείο όσες φορές κι αν ειπωθεί.

Νουβέλα, Γαβριηλίδης, 2018, 112 σελ.

Ιστορίες του χαράματος – Ανδρέας-Μάριος Σουσουρής

66,6 διηγήματα B τόμος


Στις “Ιστορίες του χαράματος” ο Ανδρέας-Μάριος Σουσουρής έρχεται απογυμνωμένος από τα τερτίπια του λόγου να αποδείξει πως το λίγο είναι πιο πολύ. Οι αλήθειες της ζωής, σημαντικές μέσα στην ασημαντότητά τους ή ασήμαντες μέσα στη σημαντικότητά τους, παρουσιάζονται σε αυτό το σύντομο οδοιπορικό από περήφανα διηγήματα που δεν φοβούνται τον κατάπτυστο εαυτό τους…

Μια χούφτα βλάσφημες ιστορίες, με τις λέξεις και τα λόγια μετρημένα, αμετακίνητα, ασάλευτα να υπονοούν το οφθαλμοφανές, αλλά και το ακαθόριστο, το υπερβατικό.

Η ζωή, ο θάνατος, η αγάπη, η κατάντια του έρωτα, η εξουσία, η υποταγή, ο Θεός, ο Διάβολος, όλα και τίποτα παρελαύνουν στις μικρές αυτές ιστορίες από τη σοδειά του χαράματος και αφορούν όλους εκείνους που συστηματικά ξενυχτάνε με μοναδική παρέα τις βασανιστικές τους σκέψεις…

Διηγήματα, Στοχαστής, 2016, 100 σελ.

Ιστορίες του χαράματος – Ανδρέας-Μάριος Σουσουρής

66,6 διηγήματα A τόμος


Βλάσφημα, ακανθώδη, αυστηρώς ακατάλληλα για εύθικτους.
Μια χούφτα διηγήματα, με τις λέξεις και τα λόγια μετρημένα, αμετακίνητα, ασάλευτα να υπονοούν το οφθαλμοφανές, αλλά και το ακαθόριστο, το υπερβατικό.

Η ζωή, ο θάνατος, η αγάπη, η κατάντια του έρωτα, η εξουσία, η υποταγή, ο Θεός, ο Διάβολος, όλα και τίποτα παρελαύνουν στις μικρές αυτές ιστορίες από τη σοδειά του χαράματος και αφορούν όλους εκείνους που συστηματικά ξενυχτάνε με μοναδική παρέα τις βασανιστικές τους σκέψεις…

Διηγήματα, Στοχαστής, 2015, 103 σελ.

Διαβάτες της σκιάς – Ανδρέας-Μάριος Σουσουρής
Οχτώ σκοτεινές ιστορίες για την απώλεια, την εκδίκηση και τον θάνατο. Για τους Διαβάτες της αθωότητας και της βίας. Ένα παγκάκι γίνεται το κέντρο μιας εξομολόγησης. Μια πολυκατοικία με ξεχασμένους κατοίκους. Μια κηδεία που κυλάει αλλόκοτα. Ένα αγόρι που γίνεται βασιλιάς. Ήρωες που αναζητούν την Ιθάκη τους. Που ανασαίνουν στη σιωπή της σκιάς.

Διηγήματα, Momentum, 2014, 198 σελ.

Πηγές: Biblionet, Στοχαστής, Γαβριηλίδης, Κυαναυγή