Ανδρέας Χ. Μήλιος

Ελληνες λογοτέχνες


Εταιρική ταυτότητα και εταιρική εικόνα
Στρατηγικές, μέσα και διαδικασίες σχεδιασμού προγραμμάτων
Εταιρική Ταυτότητα και Εταιρική Εικόνα. Στο βιβλίο αυτό, που είναι το πρώτο στο είδος του που δημοσιεύεται στην ελληνική γλώσσα, αναδεικνύεται ο κεντρικός ρόλος της Εταιρικής Ταυτότητας στον καθορισμό της στρατηγικής της επιχείρησης.
Ο συγγραφέας εξετάζει λεπτομερώς στρατηγικές, μέσα, διαδικασίες και τακτικές ενώ ταυτόχρονα παρέχει πρακτικές οδηγίες για το σχεδιασμό, την εκπόνηση και την υλοποίηση προγραμμάτων που προάγουν τη διαφοροποίηση και την αναγνωρισιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών.
Δοκιμασμένες συμπεριφορές, πρότυπα σκέψης και δράσης, καθώς και στρατηγικές αντιμετώπισης προβλημάτων παρουσιάζονται σε κατανοητή γλώσσα για τον καθένα, δίνοντας απαντήσεις σε πολλά σύγχρονα ερωτήματα προβολής της επιχείρησης που σχετίζονται, παράλληλα με τις καταναλωτικές, και με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες των καταναλωτών.
Το βιβλίο φωτίζει διάφορες πτυχές της εταιρικής ταυτότητας, όπως η δημιουργία θετικής εταιρικής εικόνας και φήμης, η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ επιχείρησης και ομάδων της αγοράς, ο καθορισμός της επιχειρηματικής κατεύθυνσης, η ταύτιση των εργαζομένων με την τύχη της επιχείρησης (δημιουργία της “εμείς συνείδησης”), η αύξηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων ως αποτέλεσμα της ταύτισης κ.ά. Παράλληλα, εξετάζονται τα πεδία εφαρμογής της εταιρικής ταυτότητας (διαφήμιση, δημόσιες σχέσεις, προωθητικές ενέργειες, χορηγία) και παρατίθενται δύο μελέτες περίπτωσης (case studies) εταιρικών ταυτοτήτων (Starbucks Corporation και Nike), μέσα από τις οποίες ο αναννώστης εξοικειώνεται με τις σύγχρονες πρακτικές για το “χτίσιμο” της εταιρικής ταυτότητας.

Πόλις και πολίτης στην αρχαία Ελλάδα
Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται, με συνθετικό τρόπο, μια συστηματική παρουσίαση των βασικών ζητημάτων που σχετίζονται με τη γέννηση, τη φυσιογνωμία και την πολιτειακή δομή της αρχαίας ελληνικής πόλης-κράτους. Εξετάζεται το κοινωνικό, θεσμικό και πολιτειακό πλαίσιο οργάνωσης του σώματος των ελεύθερων πολιτών στις δύο δεσπόζουσες εκείνη την περίοδο (6ος – 4ος π.Χ. αιώνες) πόλεις, την Αθήνα και τη Σπάρτη.
Στο πλαίσιο αυτό μελετώνται εμπεριστατωμένα ο ρόλος και η σημασία της ιδιότητας του ελεύθερου πολίτη στη λειτουργία των πολιτευμάτων των δύο πόλεων, καθώς και οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους. Μεγάλο μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στον τρόπο λειτουργίας των δύο πολιτευμάτων και στην εξέταση των πολιτειακών οργάνων τους. Η σύγκριση των δύο κοινωνικοπολιτικών συστημάτων, σε όλες τις πτυχές του κοινωνικοπολιτικού πεδίου, είναι συνεχής, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να διαμορφώνει πλήρη και σαφή εικόνα για τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.
Ο συνθετικός τρόπος ανάλυσης και γραφής δεν αποβαίνει εις βάρος της πληρότητας και αρτιότητας του προς εξέταση αντικειμένου, και για το λόγο αυτό, το παρόν βιβλίο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο μάθησης τόσο για φοιτητές των σχολών Ιστορίας, Φιλολογίας, Παιδαγωγικών και Πολιτικής Επιστήμης, όσο και πηγή άντλησης έγκυρων γνώσεων από κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να διευρύνει το επίπεδο των γνώσεών του.

Η νοσηλεύτρια
Μυθοπλασία και πραγματικότητα συνυφαίνονται στον αργαλειό της Αλεξάνδρειας, στα τελευταία χρόνια της ακμής της, στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Μια νεαρή Ελληνοκύπρια νοσηλεύτρια αγνοεί προκλητικά τις εξουσιαστικές δομές της κοινωνίας και σπάει τα δεσμά των κοινωνικών προκαταλήψεων που ήθελαν τη γυναίκα καλή μητέρα και νοικοκυρά. Στα είκοσι δύο της χρόνια απαρνιέται την οικογενειακή θαλπωρή και ταξιδεύει στο άγνωστο: στη λαμπερή Αλεξάνδρεια. Κόντρα στους νόμους της αραβικής συντηρητικής κοινωνίας, καταφέρνει μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει διευθύνουσα του νοσοκομείου όπου στεγάζεται η βασιλική κλινική. Με διαβατήριο την εμπιστοσύνη της βασιλικής οικογένειας, μπαινοβγαίνει στο Παλάτι και γίνεται αυτόπτης μάρτυρας γεγονότων που δεν τα έχει καταγράψει η Ιστορία. Παράλληλα, ένας παράφορος έρωτας με Έλληνα επιχειρηματία της Αλεξάνδρειας θα στιγματίσει για πάντα τη ζωή της, που εξελίχτηκε σε τέσσερις ηπείρους, ακολουθώντας τροχιά παραμυθιού. Ένα μυθιστόρημα εποχής που γοητεύει και σε ταξιδεύει στη στρατόσφαιρα του χρόνου. Ένα ονειρικό οδοιπορικό μιας αξιοζήλευτης καριέρας που θα ήθελε να κάνει κάθε σύγχρονη γυναίκα.

Μυθιστορήματα
Η νοσηλεύτρια (2016)

Μελέτες – Δοκίμια – Διοίκηση και οργάνωση
Η έννοια του πολίτη στην Αρχαία Ελλάδα
Το επικοινωνιακό μάρκετινγκ (1995)
Εταιρική ταυτότητα και εταιρική εικόνα (2006)
Πόλις και πολίτης στην αρχαία Ελλάδα (2007)
Die Beteiligung der Buerger an der Vervaltung Athens zur Zeit des Perikles

Πηγές: BIBLIONET, Σταμούλη Α.Ε., Εκδόσεις Γαβριηλίδης, andreasmilios.blogspot.gr