Ανδρέας Ροδάκης

Ανδρέας Ροδάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ανδρέας Ροδάκης γεννήθηκε στη Χίο το 1988.
Είναι απόφοιτος των ΤΕΙ Αθηνών του τμήματος Ραδιολογίας-Ακτινολογίας. Το βιβλίο “Η ερωμένη του Κυρίου Μπράουν και άλλα διηγήματα” αποτέλεσε την πρώτη συγγραφική απόπειρα του Ανδρέα Ροδάκη, με αφορμή την απονομή τού δεύτερου βραβείου στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη “Κοραής” το 2014. Το διήγημα που βραβεύθηκε με τον τίτλο “Με ξέρεις;” περιέχεται επίσης στη συλλογή.
Μυθιστορήματα
Η γυναίκα της ζωής μου… (2020), Άλφα Πι

Διηγήματα
Η ερωμένη του κυρίου Μπράουν και άλλα διηγήματα (2016), Άλφα Πι
Η ερωμένη του κυρίου Μπράουν και άλλα διηγήματα (2018), Άλφα Πι (Ε)
Ο Εργένης (2022), Άλφα Πι

Ο Εργένης – Ανδρέας Ροδάκης

Ο Εργένης


Κατεβαίνοντας στο ισόγειο βλέπω στο καθιστικό τη μοναξιά να με καλωσορίζει αβίαστα. Κάθεται με την άνεση της στον χώρο προκλητικά και ανά διαστήματα ρίχνει βλέμματα περιφρόνησης προς το μέρος μου. Τη βλέπω να χαϊδεύει εριστικά τα μαλλιά της μπροστά από τον καθρέπτη του μπουφέ. Παρατηρώ να απλώνεται η εικόνα της στην πορσελάνη του φωτιστικού της γωνίας. Το δικό μου το είδωλο απλωνόταν πάνω της όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Διηγήματα, Άλφα Πι, 2022, 88 σελ.

Η γυναίκα της ζωής μου… – Ανδρέας Ροδάκης

Η γυναίκα της ζωής μου


Η ιστορία αυτού του βιβλίου είναι κοινότοπη. Δε διαφέρει από κάποια συνηθισμένη ερωτική περιπέτεια που έχει αρχή, μέση και τέλος με χαρούμενο ή δυσάρεστο πρόσημο στην κατακλείδα της. Μπορεί να είναι αληθινή, ίσως όμως και όχι. Το σίγουρο είναι ότι τη γέννησε η ανάγκη και ένα χρέος του εαυτού μου να τη μεταφέρει στο χαρτί. Να μαθευτεί ότι υπάρχει η θέληση για κραυγή στη σιωπή. Να σκανδαλίσει, αλλά όχι να προκαλέσει. Αυτό που κάνει την ιστορία ξεχωριστή είναι η πρωταγωνίστρια που την ενσαρκώνει. Γι’ αυτό το λόγο δεν ξέρω αν η πένα μου φάνηκε ικανή για να την λυτρώσει.
Ένας ακόμη στόχος της ιστορίας είναι να τονίσει τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου. Ό,τι πεθαίνει ή χάνεται, δεν ξαναγεννιέται. “Είναι βιωματική”, με την έννοια ότι περιγράφει τον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο ο ήρωας-πρωταγωνιστής βιώνει την ιστορία του. Στο βιβλίο διαφαίνεται επιπλέον η σύγκρουση δυο κόσμων που προσπαθούν να επιβιώσουν ανέλπιστα, όπως επίσης και ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο κάποιος αντιλαμβάνεται τον “διπλανό” του.

Μυθιστόρημα, Άλφα Πι, 2020, 200 σελ.

Η ερωμένη του κυρίου Μπράουν και άλλα διηγήματα – Ανδρέας Ροδάκης

Η ερωμένη του


Το βιβλίο μιλάει για την αγάπη, την αδικία, τη μοναξιά, το πάθος, τον θάνατο, τον μύθο, τη δυστυχία. Αποτελείται από δέκα αυτοτελείς ιστορίες που γεννήθηκαν όλες τους μέσα από την πείρα της ζωής, τη φαντασία και τα απρόσμενα γεγονότα.

Ο Χάρι Μπράουν είναι ένας πετυχημένος συγγραφέας που αναζητά την καινοτομία στη θεματολογία του. Δίνει τη μάχη για να κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά ο έρωτας του για την Μ… θα τον ωθήσει στο πουθενά. Ο Πάνθηρας γυρίζει πόλεις και χωριά κερδίζοντας χρήματα από τη δύναμή του. Δεν τον λυγίζει τίποτα όσο μια παιδική καρδιά που τον ακολουθεί στην πορεία του. Η προσμονή για το άγνωστο μέλλον πάνω σε μια βάση τού πουθενά καθιστούν έναν νέο σε αδιέξοδο. Δεν ξέρει τι θέλει από τη ζωή και ποια είναι για εκείνον η πιο συμφέρουσα απόφαση. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι το κίνητρο για τη ζωή της Ηλέκτρας. Προσπαθεί να ανάγει τον θάνατο σε δοκιμασία για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει. Η μέλλουσα κοινωνία ίσως να είναι αυτή των ρομπότ και της αυτόματης λειτουργίας των πάντων. Πώς θα είναι η μορφή τής τότε εκμετάλλευσης του ανθρώπου; Πώς θα αναπαράγεται στη νέα κοινωνία το κακό; Ο Αλέξανδρος κατηγορείται από όλους για τις επιλογές του. Μέσα στις δυσκολίες του ανακαλύπτει το δικό του κενό και όσα του έλειψαν από αναμνήσεις. Τρεις αδερφές γίνονται οι φύλακες της ψυχής ενός καλλιτέχνη. Τον αγκαλιάζουν και του μιλούν, όμως η αλήθεια καταποντίζει τις προσδοκίες του ψέματος που είχε στο νου του. Η εκδίκηση των θεών ήταν χαρακτηριστική διδαχή στην αρχαία Ελλάδα. Τα πάθη του αλαζονικού πρωταγωνιστή γίνονται μέθη γλυκιά που θα τον συμμορφώσει συθέμελα. Ο Πίκας ψάχνει ακόμη για τη ζωή. Όχι αυτή που βλέπει στους δρόμους και στην καθημερινότητα αλλά εκείνη που νόμιζε ότι θα βρει στον πλανήτη. Φτάνει στα όρια όταν καταλαβαίνει ότι η ομόνοια και η ειρήνη δεν ήταν περίσσευμα από το σύμπαν για τη Γη.

Διηγήματα, Άλφα Πι, 2016, 212 σελ. / Άλφα Πι, 2018, 212 σελ.

Πηγές: Biblionet, Άλφα Πι