Ανδρέας Σεραφείμ

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ανδρέας Σεραφείμ είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιο Κύπρου (Πτυχίο, 2008), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το University of Texas at Austin (MA, 2010) και διδακτορικού τίτλου από το University College London (PhD, 2013) με ειδίκευση στην αρχαία ελληνική φιλολογία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την αρχαία ελληνική ρητορική, το ελληνικό δίκαιο, τη θεατρικότητα και την ερμηνεία της (performance criticism), και τα αρχαία ιατρικά κείμενα. Έχει διδάξει μαθήματα κλασικού πολιτισμού, αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας και αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας στο University of Texas at Austin (2008-2010) και στο University College London (2010-2013). Εργάστηκε, επίσης, ως δάσκαλος λατινικής γλώσσας στο King’s College London για το πρόγραμμα Summer School in Classics τον Ιούλιο του 2012.

Σμιλέματα στο λυκόφως – Ανδρέας Σεραφείμ
Να μιλήσω για την ποιητική συλλογή; Ένα ανοσιούργημα λέξεων. Ένα απροβίβαστο ανορθογράφημα. Μία προκλητική ιεροσυλία. Να σας πω αλλιώς το περιεχόμενο. Ένα πρωινό αποφάσισα να βγω από το σπίτι μου διαφορετικά από ό,τι συνήθως. Πήρα λοιπόν ψαλίδι, λεπίδι κοφτερό είχε, και έκοψα το ένα μανίκι από το πουκάμισο. Το ένα μέρος από το παντελόνι. Ξύρισα το μουστάκι μου από τη μία πλευρά. Έκοψα τα μαλλιά μου από το ένα μέρος. Και φόρεσα ένα παπούτσι. Και ξεκίνησα για μία βόλτα στον ήλιο. Με κοίταγαν παράξενα. Άλλοι με το στόμα ανοικτό. Άλλοι γελώντας.
Ό,τι σπάει τη νόρμα, ό,τι αγνοεί τον κανόνα, ό,τι εξευτελιζει την ανθρώπινη σύμβαση. Με πράξεις. Αιρετικές και παράδοξες. Και με λόγια. Απρόσμενα, παράξενα, ιδιάζοντα, περίεργα. Το ίδιο πάντα ποιητικό αγέρι. Σκέψεις λογο-δοσμένες, με αφορμή τα πάντα: ένα μήνυμα σε ένα διάδρομο νοσοκομείου. Ο θάνατος μίας φοιτήτριάς μου. Μία παρατήρηση του ιστορικού κάστρου στην πόλη μου, την Πάφο της Κύπρου. Μία περιγραφή της Κυριακής μου. Η αλλοτροιωμένη γειτονιά μου. Οι αγνώριστοι άνθρωποι. Μία παρατήρηση στον δρόμο. Η συμπεριφορά δύο οδηγών. Ένα συρματόπλεγμα. Ένα σκίρτημα, ερωτικολάγνο και βαθύ. Το παιδικό χτες. Το ενήλικο τώρα. Μία τάξη στο πανεπιστήμιο.
Μικρές και μεγάλες, καθημερινές και αεράτες ιστορίες. Με το δικό μου πλάσιμο των λέξεων. Με το δικό μου άγγιγμα στον στίχο και στον στίχο πέρα από τον στίχο. Δίχως (ποιητικές) νόρμες, δίχως καλολογισμούς, δίχως φτιασιδώματα. Δεν δίνω απαντήσεις. Δεν έχω. Λογισμούς μόνο καταθέτω. Κεντρίσματα. Για να συναντηθούμε. Για να δουμε τη ζωή μας μέσα από τα μάτια του άλλου.

Ποίηση, Συμπαντικές Διαδρομές, 2018, 80 σελ.

Ποίηση
Σμιλέματα στο λυκόφως (2018), Συμπαντικές Διαδρομές

Πηγές: Biblionet, Συμπαντικές Διαδρομές