Ανδρέας Ταζογλίδης

Ανδρέας Ταζογλίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ανδρέας Ταζογλίδης γεννήθηκε το 1951 στον Μεσόκαμπο Φλώρινας.
Εργάστηκε ως δάσκαλος σε χωριά των Πρεσπών, της Ημαθίας, στη Μελβούρνη Αυστραλίας και στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες. Ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει: «Η πλάνη», νουβέλα, 1979, «Μικρές παλιές ιστορίες», διηγήματα, 1986, «Το χρονικό μιας καταστροφής», νουβέλα, 1996, «Ένας μικρός άνθρωπος», διηγήματα, 2004 και το πρώτο του βιβλίο στις εκδόσεις Θερμαϊκός ήταν το «Γκρίζες αποχρώσεις», ποιήματα, 2020.
Διηγήματα
Ένας μικρός άνθρωπος (2004), Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη
Των παθών και παθημάτων (2022), Θερμαϊκός

Ποίηση
Γκρίζες αποχρώσεις (2020), Θερμαϊκός

Των παθών και παθημάτων – Ανδρέας Ταζογλίδης

Των παθώνΔιηγήματα
[2+1]

Τρεις ιστορίες άκρως ρεαλιστικές, τα θέματα των οποίων είναι καθημερινά, όχι όμως απλά για τους ήρωες που τα βιώνουν. Άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με την απόρριψη, την απόγνωση, την απώλεια, τη γεμάτη άλγος αναδρομή της μνήμης και τον ξεριζωμό από αγαπημένες πατρίδες, φαντάζουν μέσα από τις ιστορίες τους τόσο οικείοι στον αναγνώστη σαν να αποτελούν μέρος του μικρόκοσμού του.

«Η Αρχοντούλα μιλούσε πια με τις τρεις κορνιζαρισμένες οικογενειακές φωτογραφίες των παιδιών της που κρέμονταν στον διάδρομο, μια σε κάθε τοίχο. Μα οι φωτογραφίες έχουν το συνήθειο να μη μιλούν και να μην απαντούν, μόνον μένουν βουβές, ξεθωριάζουν χρόνο με τον χρόνο και, κάποιες φορές, εξαφανίζονται τελείως μες στα πυκνά σκοτάδια της γεροντικής άνοιας».

Διηγήματα, Θερμαϊκός, 2022, 120 σελ.

Γκρίζες αποχρώσεις – Ανδρέας Ταζογλίδης

ΓκρίζεςΠοιήματα


Ο ποιητής μέσα από το γλαφυρό του ύφος, εξυμνεί τη μοναξιά, η οποία παρουσιάζεται και ορίζεται ποικιλοτρόπως, πάντα όμως φορτισμένη με το ανέκκλητο της μοίρας και το αδηφάγο πέρασμα του πανδαμάτορα χρόνου. Καταφέρνει να διαμορφώσει, μέσα από εικόνες και αντικείμενα της καθημερινής ζωής, ένα γκρίζο τοπίο, στο οποίο κυριαρχούν η αγωνία της ύπαρξης και η απομόνωση της ψυχής. Ακόμη και στους ακροτελεύτιους στίχους της συλλογής, η βεβαιότητα και το αναπόφευκτο της μοναξιάς επιμένουν.

Επιμέλεια: Σοφία Τριανταφύλλου

Ποίηση, Θερμαϊκός, 2020, 48 σελ.

Ένας μικρός άνθρωπος – Ανδρέας Ταζογλίδης

Ένας μικρόςΔιηγήματα


Ο έρωτας, η μοναξιά, η φυγή, ο πολιτικός φανατισμός που οδηγεί στον παραλογισμό είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στις πέντε ιστορίες αυτού του βιβλίου, αφιερωμένες στους καθημερινούς, αφανείς ήρωες που αδιάκοπα “ψάχνονται”, που δεν παραιτούνται απ’ το όνειρο.

Διηγήματα, Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη, 2004, 119 σελ.

Πηγές: Biblionet, Θερμαϊκός, Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη

Please wait...