Ανδρονίκη Μαστοράκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ανδρονίκη Μαστοράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε ελληνικό πολιτισμό και φιλοσοφία. Έχει εκδώσει ένα παιδικό αφήγημα (Καλικάντζαροι, εκδ. Οξύ 2009) και μία ποιητική συλλογή (Αλφαβητάριο, εκδ. Εκάτη 2013), η οποία ήταν υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή του «Αναγνώστη». Το θεατρικό της «Ζάχαρη» απέσπασε το ειδικό βραβείο πρωτότυπου θεατρικού έργου στον διαγωνισμό του Ομίλου Τεχνών Λόγου & Επιστημών Ελλάδος – UNESCO (2011) και συμμετείχε στο Φεστιβάλ Άργους Μυκηνών 2012. Μαζί με τη Χριστίνα Χριστοφή έγραψαν το θεατρικό «Μια μαύρη τρύπα στο κέντρο της Κυψέλης» (Θέατρο ΜΠΙΠ, Μάιος και Οκτώβρης-Δεκέμβρης 2015). Ποιήματα, άρθρα, δοκίμια και παραμύθια της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Εργαστήρια θεατρικής και δημιουργικής γραφής έχει πραγματοποιήσει στο Θέατρο Επί Κολωνώ και στο Θέατρο ΜΠΙΠ.
Είναι υπεύθυνη εκδόσεων του Literature House – BookLab.
«Στο Literature House εκδίδουμε βιβλία, τα πουλάμε και τ’ αγοράζουμε, διαβάζουμε μόνοι μας ή με παρέα, συζητάμε και παίζουμε, βουλιάζουμε σε πολυθρόνες και στριμωχνόμαστε γύρω από τραπέζια, παρακολουθούμε ομιλητές και προβολές, ακούμε και γράφουμε ιστορίες, εμπνεόμαστε, δημιουργούμε, γιορτάζουμε, αράζουμε, απολαμβάνουμε τον καφέ μας, το τσάι ή το κρασί μας, κλείνουμε τα ραντεβού μας, παίρνουμε τα δώρα μας, ονειρευόμαστε, σχεδιάζουμε, αναπολούμε, ερωτευόμαστε, ζούμε…»
Ποίηση
Αλφαβητάριο (2013), Εκάτη

Παιδική λογοτεχνία
Καλικάντζαροι (2009), Οξύ

Μεταφράσεις
Συλλογικό έργο, Ιστορικός άτλας (2009), Ελευθερουδάκης
Sand, Shlomo, Πώς επινοήθηκαν οι Εβραίοι (2012), Pandora Books

Αλφαβητάριο – Ανδρονίκη Μαστοράκη
Η συλλογή, που απαρτίζεται από εικοσιτέσσερα ποιήματα, όσα και τα γράμματα του αλφαβήτου, είναι γραμμένη με αυτοκριτική διάθεση σε τόνους αυτοσαρκασμού και ειρωνείας προδιαθέτοντας τον αναγνώστη να ακολουθήσει τους στίχους που, ενίοτε δοσμένοι σε επιγραμματική μορφή και ενίοτε ριμάροντας, τον ταξιδεύουν από τις ζεστές παραλίες στο υπερκείμενο του διαδικτύου, σε στενές σχέσεις και απρόσωπες επαφές.

Αααα
αφήνουμε στη σκόνη
τα δακτυλικά μας τυπώματα
-προς τέρψιν των αυριανών
εγκληματολόγων-
και τον σταυρό μας ρίχνουμε
για υπογραφή

in dust we leave
our fingerprints
-for the future forensics’
delight-
and we throw our cross
in lieu of signature.

Ζζζζ
ζητείται νόημα προς αγορά ή ενοικίαση
δεκτά καινουργή ή μεταχειρισμένα
σε οποιαδήποτε κατάσταση
ανεξαρτήτως κόστους

@πληροφορίες εντός

Ποίηση, Εκάτη, 2013, 32 σελ.

Καλικάντζαροι – Ανδρονίκη Μαστοράκη
Για πρώτη φορά στο φως!
Επιτέλους, όλη η αλήθεια για τους καλικάντζαρους!

Άσχημοι, φοβεροί, πονηροί και κατεργάρηδες, αυτό είναι οι καλικάντζαροι εδώ και πολλά πολλά χρόνια για τους ανθρώπους.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να αποκαταστήσει κάποιος το όνομα και τη φήμη αυτών των πλασμάτων, που κάθε χρόνο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα εμφανίζονται και πρωταγωνιστούν στις πιο ζαχαρένιες ιστορίες των παιδικών μας χρόνων.

Ας δούμε από κοντά πού και πώς ζουν, όταν δεν επισκέπτονται τον πάνω κόσμο, μήπως και λυθεί επιτέλους αυτή η τεράστια παρεξήγηση.

Εικονογράφηση: Νίκος Παγώνης

Παιδική λογοτεχνία, Οξύ, 2009, 22 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οξύ, Εκάτη