Αγγέλα Καϊμακλιώτη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αγγέλα Καϊμακλιώτη γεννήθηκε στην Αμμόχωστο.
Zει και δημιουργεί στη Λάρνακα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου Master of Arts στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Πολιτική. Είναι διευθύντρια σε δημόσια σχολεία της δημοτικής εκπαίδευσης. Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές και μία συλλογή διηγημάτων. Έργα της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και άλλα έχουν μελοποιηθεί.

Εκ του σύνεγγυς – Αγγέλα Καϊμακλιώτη
Ανάδρομα πορεύεται το σώμα σου

Εμπορεύεται αναπόδραστα

Αν σου δώσω ένα μήλο θα μου δώσεις πίσω το φίδι;

Σαράντα ποιήματα, μια αναδρομή στο παρελθόν, η αγωνία για το παρόν και το μέλλον. Λόγος ευρηματικός, λιτός και πυκνός. Συχνά μονολεκτικός, εύγλωττα λακωνικός, που ρέει και οδηγεί τον αναγνώστη σε επίπεδα, κύκλους, που ωστόσο ολοκληρώνονται με μια εσωτερική συμμετρία. Ποίηση ενδεδυμένη πάντα με το φιλοσοφικό μανδύα της αναζήτησης: Με έναν απόηχο θλίψης, πόνου και ειρωνείας για όσα αποκαλύφθηκαν στο καταστροφικό χτες, μέσα από την αγωνιώδη αναζήτηση της μοίρας του ανθρώπου, χωρίς βεβαιότητα και με αίσθηση ανθρώπινης ευθύνης.

Η ποιήτρια αποπειράται μια ενδοσκόπηση της συνείδησης, επικαιροποιώντας διαχρονικά προβλήματα του ελληνισμού της Κύπρου και ανατέμνοντάς τα με αυτογνωστική παρατηρητικότητα, προσδίδοντάς τους νέα δυναμική μέσα στο σύγχρονο κοινωνικό κλίμα. Η γραφή της Αγγέλας Καϊμακλιώτη επιλέγει την απλότητα, τον αντιηρωϊσμό, την ψυχογραφική εικόνιση του διπλανού μας συνοδοιπόρου ή του ίδιου του εαυτού μας για να αποτυπώσει τη διεργασία της ψυχής και το διάλογο της με την καθημερινότητα.

Ποίηση, Φαρφουλάς, 2014, 56 σελ.

Αειθαλής θάλασσα – Αγγέλα Καϊμακλιώτη
Η “Αειθαλής θάλασσα” είναι μια ιδιαίτερη ποιητική σύνθεση, που πικρανθίζει μέσα στον αειθαλή μεσογειακό κήπο, με γήινα ποιήματα του πηλού και της τερακότας, ποιήματα ασημοκαπνισμένα στο λαδί της ελιάς και στο φως της πανσελήνου, που αναπνέουν και βυθίζονται αενάως στο λευκό και στο μπλε της θάλασσας.

Η ποιήτρια, βιώνοντας έντονα τα φαινόμενα που τη συνδέουν με τη θάλασσα και με όχημα την καταβύθιση στο αρχαιοελληνικό λογοτεχνικό παρελθόν, στο φυσικό τοπίο αλλά και το σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι της Κύπρου και ευρύτερα της Μεσογείου, επιχειρεί μια συμφιλίωση με τις αντιθέσεις της ζωής μέσα από ένα θαλάσσιο υπαρξιακό ταξίδι.

Ποίηση, Μελάνι, 2017, 32 σελ.

Οι πικροδάφνες θέλουν κούρεμα – Αγγέλα Καϊμακλιώτη
Άνυδρο θαλασσόκρινο νησί μου,
αρχαίος βολβός στην άμμο
του παλιού καιρού.
Έφυγαν τα καράβια τους και πάλι.
Δεν έφεραν κρασί και λάδι να γεμίσουν τα πιθάρια.
Μόνο στα λαδιασμένα σώματα με δείχτες αντηλιακούς
νυχτόβιες πεταλούδες ανασαίνουν.
Αντέχεις;

Ποίηση, Εκδόσεις Βακχικόν, 2020, 72 σελ.

Ποίηση
Εκ του σύνεγγυς (2014), Φαρφουλάς
Αειθαλής θάλασσα (2017), Μελάνι
Οι πικροδάφνες θέλουν κούρεμα (2020), Εκδόσεις Βακχικόν

Συλλογικά έργα
Ανθολογία κυπριακής ποίησης 1960-2018 (2018), Κύμα

Πηγές: Biblionet, Μελάνι, Φαρφουλάς, Εκδόσεις Βακχικόν