Αγγελική Πεχλιβάνη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αγγελική Πεχλιβάνη γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Νεοελληνική Φιλολογία στο Ρέθυμνο, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι απόφοιτος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και εργάζεται ως φιλόλογος σε Λύκειο της Δυτ. Αττικής. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με εισηγήσεις για τη Λογοτεχνία (Χ. Βλαβιανός, Μ. Γκανάς, Ι. Καρυστιάνη, Γ. Σκαμπαρδώνης, Μ. Σουλιώτης, Γ. Θεοτοκάς, Καρυωτάκης κ.ά.) και έχει δημοσιεύσει φιλολογικά κείμενα και ποιήματά της στα περιοδικά Πόρφυρας, Ποιητική, Παρέμβαση, Νέα Εστία, Στέπα, Νέα Ευθύνη, Χάρτης, Αναγνώστης, frear κ.ά. Συμμετείχε στο βιβλίο για τη Δημιουργική Γραφή στο Σχολείο (εκδ. Μεταίχμιο) σε επιμέλεια της Σοφίας Νικολαϊδου. Το 2018 εξέδωσε την ποιητική συλλογή “Πεζή Οχούμενη” από τις εκδόσεις Κίχλη. Περιλήφθηκε στη βραχεία λίστα βραβείων για την καλύτερη ποιητική συλλογή του 2018 του «Ζαν Μωρεάς», του περιοδικού Αναγνώστης και των βιβλιοπωλείων Public. Υπό έκδοση βρίσκεται (από τις εκδόσεις Κιχλη) η νέα της ποιητική συλλογή “Οι γάτες του Τρίτου και άλλοι ζωντανοί”.
Ποίηση
Πεζή οχούμενη (2018), Κίχλη
From Russia with Love (2020), Εκδόσεις s@mizdat
Οι γάτες του Τρίτου και άλλοι ζωντανοί (2021), Κίχλη

Συλλογικά έργα
Μίμης Σουλιώτης: Ο ποιητής των λέξεων και των στιγμών (2020), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Οι γάτες του Τρίτου και άλλοι ζωντανοί – Αγγελική Πεχλιβάνη

Οι γάτες του Τρίτου


1η Μαΐου

Έχει κι αυτός την ιδιοπροσωπία του. Μήνας ευώδης και ευειδής. Μήνας λουλουδιασμένος. Με τη δική του ραδινή μελαγχολία. Του λίγου και υφέρποντος. Του πρόσκαιρου μεμυρισμένου άνθους. Μα κι ο σκληρός Απρίλης έχει μια πίκρα κρουστική, σαν καμπανοκρουσία Ανάστασης ματαιωμένης. Και ο Μάρτιος την υγρασία της βροχής, τον ρέοντα νοτιά στη ραχοκοκαλιά, που νιώθεις σαν τη λύτρωση, και βέβαια απατάσαι.
Οι μήνες της ανοίξεως έρχονται και διαβαίνουν, με τη δική του θλίψη ο καθείς. Μ’ αφήνουν μες στον χρόνο τον πραγματικό, νήπιο προγλωσσικό, νήπιο ερεβώδες.

Μα φυσικά. Μα φυσικά αφότου έφυγες,
μητέρα.

Ποίηση, Κίχλη, 2021, 104 σελ.

From Russia with Love – Αγγελική Πεχλιβάνη
Το “From Russia with love” είναι μια δίγλωσση μικρή ποιητική συλλογή δεκαεννέα ποιημάτων μεταφρασμένων στα ρώσικα (εννέα από τα ποιήματα αυτά περιλαμβάνονται στην ποιητική συλλογή “Πεζή οχούμενη”, 2018, εκδόσεις Κίχλη).

Πρόκειται για ποιήματα εμπνευσμένα από τη λογοτεχνία, την ιστορία και εν γένει τον πολιτισμό της Ρωσίας, ποιήματα, κατά κανόνα πεζόμορφα και αφηγηματικά που χαρακτηρίζονται από ειρωνεία – εν πολλοίς τρυφερή – και ενίοτε πικρό θυμό.

Πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα της ρωσικής κουλτούρας “αναπτύσσονται” με φόντο τη χαρακτηριστική τοπιογραφία της αχανούς αυτής χώρας. Η διακειμενικότητα, η μίξη λογοτεχνικών/κειμενικών ειδών (ποίηση, πεζή μικροϊστορία, ψευδοδοκίμιο, ημερολογιακή καταγραφή, επιστολή), ο λανθάνων λυρικοδραματικός τόνος, το ιστορικό σχόλιο και η δεσπόζουσα ειρωνεία είναι τα προεξάρχοντα στοιχεία αυτού του μικρού βιβλίου.

Πάνω απ’ όλα, όμως, κυριαρχεί -έστω μέσω μιας συχνής παρωδιακής αποδόμησης- η αγάπη για τη Ρωσία και τους ανθρώπους της.
Mετάφραση: Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης

Ποίηση, Εκδόσεις s@mizdat, 2020, 65 σελ.

Πεζή οχούμενη – Αγγελική Πεχλιβάνη
Τα περισσότερα κείμενα που περιλαμβάνονται στη συλλογή “Πεζή οχούμενη” είναι κείμενα των ορίων· μετεωρίζονται ανάμεσα στον ποιητικό και στον πεζό λόγο, ανάμεσα στη δραματοποίηση και στην ειρωνική αποστασιοποίηση. Ο πυρήνας τους άλλοτε αφηγηματικός και άλλοτε δοκιμιακός ενδύεται την παρωδία και τον αυτοσαρκασμό, ενώ ο σκελετός τους αρθρώνεται με τα δομικά υλικά μιας εύφορης διακειμενικότητας. Από τη συλλογή δεν απουσιάζουν οι λυρικοί απόηχοι καθώς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια έμμετρη μουσικότητα.

ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ.Σ.
Φορούσε το κίτρινο σακάκι
και τα παπούτσια Clarks.
Λιγνός, αχνός μες στην ομίχλη
κι άφιλτρος.
Έρχεται προς το μέρος μου
λαλώντας λατινοσλαβικά:
“Νox est perpetua να ρίβερο”,
και στο καπάκι:
“Ακόμα γράφεις μηρυκάζοντας συναίσθημα
σαν τους αραιωμένους Νότιους;”.
“Η αγάπη είναι βαθύτερη απ’ το συναίσθημα”,
λέει με έμφαση και πεποίθηση.
Στρέφεται βορειοδυτικά
χώνεται στο τοπίο
βέβαιος ότι αφήνει πίσω του
αθάνατη
τη γνώμη του.

Ποίηση, Κίχλη, 2018, 112 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κίχλη