Αγγελική Ζευγολάτη

Αγγελική Ζευγολάτη

2022 Ελληνες λογοτέχνες
Η Αγγελική Ζευγολάτη είναι ιατρός, μέλος Ιατρικού Συλλόγου Βελιγραδίου και τελειόφοιτη ανθρωπιστικών σπουδών, του Τμήματος Ψυχολογίας UEL και ζει στη Θεσσαλονίκη.
Τη συγκινεί η ποίηση και η στιχουργική. Πρόσφατα κυκλοφόρησε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Απόηχος», από τις εκδόσεις Άλφα Πι, και κατόπιν τη συλλογή πεζού και ποιητικού λόγου με τίτλο «Πίνακες», από τις εκδόσεις Γράφημα.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα πεζογραφίας και ποίησης, ενώ κατέχει το 3ο Πανελλήνιο Βραβείο Ποίησης και Λογοτεχνίας από τον ΕΠΟΚ. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή Φεστιβάλ Ποίησης, ενώ ποιήματά της φιλοξενούνται στην ιστορική επανέκδοση της Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς, σε ιστοσελίδες και στην αγγλική γλώσσα σε ανθολογίες που διατίθενται από την Amazon.
Περνάει τα καλοκαίρια φτιάχνοντας πύργους στην άμμο, ενώ τους χειμώνες κάνει ταξίδια μακρινά μέσα από τα βιβλία της. Λατρεύει τα ζαχαρωτά και τα σμούθις, γιατί μοιάζουν με μαγικά φίλτρα. Πιστεύει πως η μαγεία βρίσκεται παντού!
Είναι μητέρα δύο παιδιών και εργαζόμενη στον κλάδο του ανθρώπινου δυναμικού βιομηχανικής εταιρείας.
Ποίηση
Απόηχος (2021), Άλφα Πι
Πίνακες (2022), Γράφημα

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Γκλούμινους (2022), Εκδόσεις Κομνηνός

Γκλούμινους – Αγγελική Ζευγολάτη

Γκλούμινους


Ο Κένταυρος και η Οφηλία πετούν από το Πήλιο ως τη Χώρα του Ονείρου, εκεί όπου τη χαρά έρχεται να μετριάσει η απειλή και ο φόβος. Οι μάγισσες του Γκρίζου Βράχου και ο Μεγάλος Μάγος τους, διεκδικούν το Γκλούμινους, την πιο πολύτιμη πηγή φωτός και χαράς για τους Ονειροχωρίτες.
Πώς θα μπορέσουν να βοηθήσουν τον γέροντα Σοφό να βρει μια ειρηνική διέξοδο; Ποιος και γιατί μετέτρεψε την Οφηλία σε αλεπού και πόσο εύκολα θα μπορέσει το ζευγάρι να σώσει την αγάπη του;

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Κομνηνός, 2022, 37 σελ.

Πίνακες – Αγγελική Ζευγολάτη

ΠίνακεςΣυλλογή πεζού και ποιητικού λόγου


Η Αγγελική Ζευγολάτη επενδύει την ποιότητα συσσω­ρευμένων εμπειριών σε μία πρότυπη συλλογή ποιητικού και πεζού λόγου με τίτλο «Πίνακες». Επρόκειτο για στιγμές τής προσωπικής της διαδρομής, μέσα από την οποία αναπτύσσει και ξεδιπλώνει πτυχές μίας ολάκερης πραγματικότητας ανθρωπίνων σχέσεων, συναισθηματι­κών καταστάσεων, στιγμιαίων συμβάντων που όρισαν και καθόρισαν τη σκέψη και τη θέση της στα πράγματα. Στους στίχους των ποιημάτων ανακαλύπτει κανείς πτυ­χές τής παιδικής αθωότητας, ενώ ο πεζός λόγος δια­κρί­νεται για την ανάπτυξη θεμάτων με έντονα τα μετα­φυσικά συνθετικά υλικά, χωρίς, ωστόσο, πρόθεση μυθο­πλαστικής αναπαραγωγής, αλλά στοχευμένης απομά­γευσης του εξωτερικού περιβάλλοντος κόσμου.

Ποίηση, Γράφημα, 2022, 48 σελ.

Απόηχος – Αγγελική Ζευγολάτη

Απόηχος


Η ποιητική συλλογή
«ΑΠΟΗΧΟΣ»
αποτελείται από δύο ενότητες,
την επίκληση στο συναίσθημα
και την επίκληση στη σκέψη,
παντρεύοντας με τρόπο οξύμωρο
έμμετρα ποιήματα και «πεζά»
σε ένα πνεύμα ρομαντισμού και
υπερρεαλισμού ταυτοχρόνως.

Με μία πένα
που δεν υπακούει σε στεγανά
ο «ΑΠΟΗΧΟΣ» ταξιδεύει σε έννοιες
όπως είναι η ζωή, ο έρωτας, ο θάνατος,
η εξουσία, η τάξη πραγμάτων και
η εσωτερική ανθρώπινη πάλη.

Υπόσχεται απελευθέρωση από τη
μονοτονία και σας καλεί
σε μακρινά ταξίδια.

Ποίηση, Άλφα Πι, 2021, 82 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Κομνηνός, Γράφημα, Άλφα Πι