Αννα Φιλιώτου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Άννα Φιλιώτου είναι γιατρός, διδάκτωρ και καθηγήτρια Αιματολογίας στο Πανε­πι­στήμιο Αθηνών.
Ο πατέρας της καταγόταν από τη Ζάκυν­θο και η μητέρα της από το Ρέθυμνο. Η Άννα έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Ρέθυμνο όπου οι γονείς της υπηρετούσαν ως καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Άν­θρω­ποι με πλατιά μόρφωση, της μετέ­δω­σαν την αγάπη τους για τα γράμματα και τις τέχνες.
Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καπο­δι­στριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έλαβε την ειδικότητα της Αιματολογίας και ακο­λούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.
Ως μέλος της πανεπιστημιακής κοινό­τη­τας, υπηρέτησε και δίδαξε στη Β΄ Παθο­λο­γική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιπ­ποκράτειο Νοσοκομείο), όπου για πολ­λά χρόνια είχε την ευθύνη του Πανεπι­στη­­μιακού Αιματολογικού εργαστηρίου, της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων-AIDS και τελικά ανέλαβε τη διεύθυνση της Κλι­νι­κής.
Έχει πλούσιο κοινωνικό έργο, με συμμε­τοχή σε διεθνείς ανθρωπιστικές αποστο­λές.
Μετά τη συνταξιοδότησή της ασχολή­θη­κε με τη συγγραφή διαφόρων λογοτεχνι­κών έργων, για ορισμένα από τα οποία έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις. Είναι τα­κτι­κό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογο­τεχνών.
Είναι μητέρα δύο παιδιών, του Σαμ Κα­λα­χώρα που είναι μηχανικός ηλεκτρο­νι­κών υπολογιστών και της Δανάης Καλα­χώ­ρα που είναι φιλόλογος και κατα­ξιω­μένη ηθοποιός.
Μυθιστορήματα
Ένα πιάνο στην παράγκα (2015), Λεξίτυπον
Το εργαστήριο της οδού Πανόρμου (2019), Βεργίνα
Το ξετύλιγμα της δαντέλας (2022), Λεξίτυπον

Νουβέλες
Γυναίκες μόνες… (2023), Λεξίτυπον

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ο νονός ήταν καλός μαθητής (2020), Λεξίτυπον

Αφηγήματα
Δύο μικρές ιστορίες από έναν μεγάλο ξεσηκωμό (2020), Λεξίτυπον

Ποίηση
Δια μέσου απείρου (2016), Λεξίτυπον

Θεατρικά έργα
Το ξίφος του Αγαμέμνωνα (2018), Λεξίτυπον

Βιογραφίες-Λευκώματα
Δανάη Σταυρουλάκη-Φιλιώτη, Τα κείμενα μιας Ρεθύμνιας (2014), Εκδόσεις Μέλισσα
Σπύρος και Δανάη Φιλιώτη. Δύο θάλασσες που σμίγουν… (2017), Εκδόσεις Μέλισσα
Στον αστερισμό της Μαρίας (2023), Βεργίνα

Στον αστερισμό της Μαρίας – Άννα Φιλιώτου

Στον αστερισμόΠοιητική βιογραφία της Μαρίας Κάλλας αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννησή της


Η Μαρία Καλογεροπούλου-Κάλλας αποτελεί μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία στον χώρο της όπερας και ένα από τα λαμπρότερα και πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στην ιστορία της μουσικής. Το πέρασμά της από το ιταλικό μπελκάντο άλλαξε τα δεδομένα για την ερμηνεία της όπερας ώστε οι ειδικοί και μυημένοι σε αυτό το είδος της μουσικής να μιλούν για «εποχή πριν την Κάλλας και μετά την Κάλλας».
Το κοινό την αποθέωνε. Το 1957, κατά την πρεμιέρα της όπερας «Άννα Μπολένα» του Γκαετάνο Ντονιτσέττι, στη Σκάλα του Μιλάνου, εν μέσω εκδηλώσεων λατρείας, της αποδόθηκε το προσωνύμιο «ντιβίνα» που τη συνόδευε σε όλη τη μετέπειτα ζωή της και την ακολουθεί έως σήμερα.

Και ιδού!
Το καταπέτασμα της σκηνής
εσχίσθη εις δύο,
και από το βάθος
πρόβαλες στεφανωμένη με δάφνη χρυσή!
Πλατεία και θεωρεία βουβάθηκαν.
Της Τέχνης
ρόδο αειθαλές,
φλόγα άσβηστη!

Στόλισες τη σκηνή
με μαγεία που δεν χωράει
σε μέτρα ανθρώπινα.
Αναβάθμισες οράσεις,
ακοές και αισθητικές.

Κεχριμπαρένιες οι χορδές σου
γέμισαν την ατμόσφαιρα με ηλεκτρισμό.
Κι εμείς πάθαμε ηλεκτροπληξία!

Ποιητική βιογραφία, Βεργίνα, 2023, 102 σελ.

Γυναίκες μόνες… – Άννα Φιλιώτου

Γυναίκες μόνες


Σε ένα πολυσέλιδο γράμμα που μια καθηγήτρια της ιατρικής στέλνει στη νεαρή γιατρό και μαθήτριά της Φαίδρα με σκοπό να την εμψυχώσει, ξετυλίγονται ιστορίες που πηγάζουν από τις επαγγελματικές της εμπειρίες.

Εφτά ιστορίες… Εφτά γυναίκες που αντιμετώπισαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής και ήλθαν αντιμέτωπες με την εγκατάλειψη και τη μοναξιά.

Αφιέρωμα στη γυναίκα και στην προσπάθειά της να ξεπεράσει προβλήματα και δυσκολίες και να σταθεί όρθια μέσα στη σύγχρονη κοινωνία.

Νουβέλα, Λεξίτυπον, 2023, 120 σελ.

Το ξετύλιγμα της δαντέλας – Άννα Φιλιώτου

Το ξετύλιγμαΜυθιστόρημα


Η ιστορία που θα διαβάσετε ξεκινά από το Σύδνεϋ, τον Μάιο του 1999, όταν η τριαντάχρονη Τζένη Πάρκερ αποτολμά μόνη της ένα μακρινό ταξίδι στην Κρήτη, σπρωγμένη από την ακατανίκητη επιθυμία να γνωρίσει τις ρίζες και τη γενιά της.

Σε μια γραφική έκταση της περιοχής του Ρεθύμνου που ονομάζεται «Αδελιανός Κάμπος», ανακαλύπτει το υπέροχο κτήμα που μεγάλωσαν η μητέρα και η γιαγιά της και δέχεται τη φιλοξενία τής καταπληκτικής θείας Αννέζας. Κατά την εκεί διαμονή της, άγνωστες πληροφορίες και μυστικά από το παρελθόν βγαίνουν στο φως.

Το βιβλίο εξυμνεί την Κρητική λεβεντιά και αυτοθυσία, καθώς και τα μαγικά χέρια τής γυναίκας τής Κρήτης που ξεδιπλώνει τα κεντήματα και τις δαντέλες της, ενώ ταυτόχρονα αραδιάζει τις μαγικές της διηγήσεις.

Μυθιστόρημα, Λεξίτυπον, 2022, 390 σελ.

Δύο μικρές ιστορίες από έναν μεγάλο ξεσηκωμό – Άννα Φιλιώτου

Δύο μικρές ιστορίες


Τα δύο ιστορικά αφηγήματα που θα διαβάσετε, τοποθετούνται χρονικά στην εποχή του Αγώνα των Ελλήνων για λευτεριά και ανεξαρτησία. Μέσα από τις σελίδες τους ξεπηδούν εικόνες από τις ηρωικές εποχές του Σουλίου, από τη λεβέντικη άμυνα των Ρουμελιωτών στο Χάνι της Γραβιάς και από τις ταραγμένες μέρες της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια που οδήγησαν στη δραματική δολοφονία του.

Στο βιβλίο, επίσης, σκιαγραφούνται θαρραλέες γυναικείες μορφές που αποτυπώνουν τη σημαντική και ουσιαστική προσφορά της γυναίκας στην Απελευθέρωση του Έθνους.

“Τα ξημερώματα της 8ης Μαΐου 1821, ο οπλαρ-
χηγός Οδυσσέας Ανδρούτσος (Αντρούτσος) και
μαζί του 120 Έλληνες πατριώτες, κλείστηκαν
σε ένα φτωχικό Χάνι, στη Γραβιά Φωκίδας, με
σκοπό να εμποδίσουν 8000 τουρκαλαβανούς
στρατιώτες υπό τον Ομέρ Βρυώνη, να φτάσουν
στα Σάλωνα και από εκεί να περάσουν στην
ξεσηκωμένη Πελοπόννησο. Μαζί τους πολέμησε
και ο νοικοκύρης που είχε το Χάνι και οι δύο
παραγιοί του.
Ο Ομέρ Βρυώνης υπέστη τραγική ήττα, με-
τρώντας 300 νεκρούς και 800 τραυματίες. Από
τους Έλληνες, σκοτώθηκαν 6 άτομα.
Μετά το τέλος της μάχης, ο Ανδρούτσος κα-
τάφερε να περάσει τους πολεμιστές του ανάμε-
σα από τις γραμμές των Τούρκων και να τους
οδηγήσει ασφαλώς μακριά από την εμπόλεμη
περιοχή.”

Αφηγήματα, Λεξίτυπον, 2021, 76 σελ.

Ο νονός ήταν καλός μαθητής – Άννα Φιλιώτου

Ο νονόςΝεανική νουβέλα


Το πρώτο βράδυ μετά την εισαγωγή του στη σχολή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών τού Πολυτεχνείου, ο Στέφανος, κλεισμένος στο δωμάτιό του, αναθυμάται τα παιδικά του χρόνια. Με συγκίνηση και νοσταλγία φέρνει στη μνήμη του τον ζακυνθινό παππού του, «τον νόνο του», και τα χρόνια που έζησε κοντά του. Μέσα από την αναπόλησή του ζωντανεύουν αξέχαστες στιγμές της παιδικής του ηλικίας. Ο αναγνώστης μεταφέρεται στα γαλανά ακρογιάλια της Ζακύνθου, περπατά στους δρόμους της, απολαμβάνει τις ομορφιές της, οσμίζεται τα αρώματα των μπουγαρινιών της, συμμετέχει στις γιορτές και τα πανηγύρια της και ζει την ιστορία της.

Η αγάπη και η τρυφερότητα μεταξύ παππού και εγγονού γεφυρώνουν τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαφορά της ηλικίας και της νοοτροπίας τους, οδηγώντας τους σε μία ισχυρή και αμφίπλευρα δημιουργική σχέση.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Λεξίτυπον, 2020, 90 σελ.

Το εργαστήριο της οδού Πανόρμου – Άννα Φιλιώτου




Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, μια εικοσάχρονη κοπέλα, η Αγνή, χτυπημένη από τη μοίρα, εγκαταλείπει το ορεινό χωριό της και μετακομίζει στο δύσκολο περιβάλλον της πρωτεύουσας για να κυνηγήσει τα όνειρά της.

Το σπίτι της οδού Πανόρμου γίνεται γι’ αυτήν στέγη, καταφύγιο και βάση για καινούρια σχέδια. Η Αγνή προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα κοινωνικο-πολιτικά και οικονομικά δεδομένα όταν μπαίνει στη ζωή της ο Άρης. Η σχέση όμως αυτή την οδηγεί σε καινούριες απογοητεύσεις και μια αναπάντεχη εγκυμοσύνη.

Ο ερχομός της κόρης της, της πανέμορφης Νεφέλης, ανοίγει μια νέα σελίδα στη ζωή της και στην επαγγελματική της σταδιοδρομία. Με σκληρή δουλειά και μετά από πολλές ανατροπές καταφέρνει να καταξιωθεί στον χώρο της κεραμικής σαν πρωτοπόρος καλλιτέχνης και δημιουργός και να γευτεί την επιτυχία. Την ευτυχία της φαίνεται να συμπληρώνει η γνωριμία της με τον Αλέξανδρο, τον μεγάλο έρωτα, που τη θαυμάζει και την στηρίζει. Όμως η ζωή γράφει τα δικά της σενάρια και γελάει με τα σχέδια των ανθρώπων.

Όταν ο μοιραίος έρωτας εισβάλλει στην καρδιά της Νεφέλης, η σύγκρουση μάνας και κόρης γίνεται αναπόφευκτη. Θα ακολουθήσουν διαμάχες, πικρίες αλλά και απρόσμενα γεγονότα που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.

Τραγωδίες της διπλανής πόρτας που συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά και τις περισσότερες φορές δεν τις μαθαίνουμε καν.

Ένα μυθιστόρημα με εναλλασσόμενες εικόνες, και απρόοπτες καταστάσεις που αποτελεί
ταυτόχρονα ύμνο για αξίες πανανθρώπινες και διαχρονικές.

Μυθιστόρημα, Βεργίνα, 2019, 352 σελ.

Το ξίφος του Αγαμέμνωνα – Άννα Φιλιώτου

Μίμηση “μιμήσεως πράξεως σπουδαίας και
τελείας”


Η έμπνευση να γράψω ένα θεατρικό έργο που να πλησιάζει τη φόρμα της τραγωδίας με χτύπησε σαν κεραυνός… Eπιδόθηκα στη συγγραφή τούτων των στίχων, αιωρούμενη μέσα σε μία ονειρική ατμόσφαιρα, απομακρυσμένη από την πραγματικότητα και παραδομένη σε νεφελώδη ψυχική κατάσταση.

Η αλήθεια είναι πως το πρόσωπο της Ηλέκτρας με είχε απασχολήσει αρκετά μέχρι τότε. Αναρωτιόμουν γιατί ο Ορέστης, ο μικρός της αδελφός, είχε επωμισθεί, όχι μόνο το χρέος να εκτελέσει την ανόσια πράξη του φόνου της μητέρας του, αλλά και να υποστεί αυτός την τιμωρία, την καταδίωξη από τις Ερινύες και τη δοκιμασία της λυτρωτικής δίκης, ενώ εκείνη, η Ηλέκτρα, δεν φαινόταν να έχει χρεωθεί τη βαρύτατη ευθύνη του ηθικού αυτουργού… Έτσι αποφάσισα να γίνω εγώ τιμωρός της Ηλέκτρας. Να δημιουργήσω μια ιστορία με στόχο την κάθαρση και την καταδίκη της, για τη συμμετοχή της στην αποτρόπαιη πράξη.

Όταν λοιπόν τα συγγραφικά μου οράματά έλαβαν τέλος και προσγειώθηκα στην κανονική ζωή, είχα στην κατοχή μου ολόκληρη την “τραγωδία”, γραμμένη από τα δικά μου χέρια.

Θεατρικό, Λεξίτυπον, 2018, 55 σελ.

Σπύρος και Δανάη Φιλιώτη. Δύο θάλασσες που σμίγουν… – Άννα Φιλιώτου




«Μια πολιτεία στέρεη τους ενέπνεε στην απαντοχή, στο ελεύθερο πνεύμα τους, στην αυστηρή δουλειά τους, στο κέφι των γλεντιών τους, στην διαρκή προσπάθεια της πνευματικής τους ανάπτυξης, στον διακαή πόθο προσφοράς στους γύρω με όποιο δυνατό τρόπο και στο μοίρασμα της γνώσης, των ικανοτήτων και των ταλέντων τους, με τον ευρύτερο περίγυρό τους στα σχολεία όπου δίδασκαν ως μαθηματικός ο κ. Σπύρος, ως φιλόλογος η κ. Δανάη, στην κοινωνία με τις πολιτιστικές τους δραστηριότητες και βέβαια στο Ρέθυμνο. Αχ αυτή η πλανεύτρα πολιτεία …Το Ρέθυμνο από το 1947 μέχρι και το 1950 που ζωγραφίζει στα μάτια μας η Άννα με τόση αγάπη που μας συγκινεί ως τα κατάβαθα της ψυχής μας. Μα όλη η οικογένεια στην μικρή μας πολιτεία ήταν δεμένη με άρρηκτους δεσμούς βαθιά θεμελιωμένους από τους παππούδες και τους συγγενείς, το Βυζάρι και τον Πρινέ, μέχρι τις δυο αδελφές την Ειρήνη Σταυρουλάκη – Γρηγοριάδου μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων για πάρα πολλά χρόνια και τη Δανάη που λατρεύει η μια την άλλη αν και ήταν τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες…».
Πρόκειται για ένα βιβλίο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο των γονέων της, μέσα στο οποίο παρουσιάζεται η διαδρομή του ζεύγους με επιστέγασμα την δράση του στο Ρέθυμνο της δεκαετία του ‘50.
Ο μαθηματικός από τη Ζάκυνθο, Σπύρος Φιλιώτης, και η φιλόλογος από το Ρέθυμνο, Δανάη Φιλιώτη το γένος Σταυρουλάκη, συμμετείχαν ενεργά στη πνευματική ζωή του τόπου εκείνα τα χρόνια και εμπνευσμένη από τη ζωή τους, η Άννα Φιλιώτου θέλησε να παρουσιάσει και να ζωντανέψει τη διαδρομή των γονιών της, δίνοντας στη δημοσιότητα συλλεκτικές φωτογραφίες από την ζωή της οικογένειας στο παλιό Ρέθυμνο.

Βιογραφία, Εκδόσεις Μέλισσα, 2017

Δια μέσου απείρου – Άννα Φιλιώτου

Ποιητική περιπλάνηση


Μερικά λόγια…

Πανώρια, µε τον λευκό χιτώνα της να ανεµίζει στο φύσηµα του ανέµου, µε το σώµα της στραµµένο στην ανατολή και τα µάτια της σηκωµένα προς τον ουρανό για να αντικρίσει τις πρώτες ακτίδες του ήλιου, η Ιφιγένεια, η ιέρεια του ναού της Αρτέµιδας στους Ταύρους, η κόρη του Αγαµέµνονα, αναφωνεί τον ασύγκριτο µονόλογό της, για να ξεπλύνει τα αίµατα που µολύνουν την ίδια και την γενιά της και να ξορκίσει τα φρικτά της όνειρα, µπροστά στο φώς της καινούριας µέρας.

α καινά δ’ ήκει νυξ φέρουσα φάσµατα,
λέξω προς αυθέρ’, είτι δη τόδ’ εστ’ άκος

Ευριπίδης, Ιφιγένεια η εν Ταύροις, στίχοι 43,44

Αυτή η σκηνή -που µε γοήτευε πάντα από κορίτσι- µαζί µε το δέος µου για το άπειρο και το τροµαχτικό σύµπαν που µας αγκαλιάζει, µαζί µε την αγάπη µου για ό,τι αναπνέει ή φυτρώνει γύρω µας, και µαζί µε το θαυµασµό µου απέναντι στο µόχθο και την αγωνία του ανθρώπου που πασχίζει από τα βάθη των αιώνων να διατηρήσει και να ανακυκλώσει τη ζωή πάνω στη γη, έγιναν αιτία να γράψω τούτο το ποίηµα.
Άννα Φιλιώτου

Ποίηση, Λεξίτυπον, 2016, 70 σελ.

Ένα πιάνο στην παράγκα – Άννα Φιλιώτου




Ο Γρηγόρης είναι ένα παιδί που μεγαλώνει υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας σε έναν καταυλισμό της μεταπολεμικής Αθήνας. Προικισμένος με ξεχωριστές πνευματικές ικανότητες, ανακαλύπτει τη μουσική και οραματίζεται να σταδιοδρομήσει ως σολίστας του πιάνου.
Αρχικά στην Αθήνα και αργότερα στο Λονδίνο, παρακολουθούμε την πορεία του, τις αγωνίες του και τα όνειρά του ταυτόχρονα με κοινωνικές καταστάσεις και ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την εποχή και τον τόπο μας.
Αξίες και έννοιες όπως η μητρική αγάπη, ο δεσμός με το δάσκαλο, η ευγνωμοσύνη, η φιλία, ο έρωτας, ο θάνατος και η πατρίδα, αποτυπώνονται με ξεχωριστή συγκίνηση μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου.

Μυθιστόρημα, Λεξίτυπον, 2015, 271 σελ.

Δανάη Σταυρουλάκη-Φιλιώτη, Τα κείμενα μιας Ρεθύμνιας – Άννα Φιλιώτου




Το βιβλίο παρουσιάζει τα ολοκληρωμένα έργα της φιλολόγου και εκπαιδευτικού Δανάης Σταυρουλάκη-Φιλιώτη, τα οποία οργανώνονται σε δύο, διαφοροποιημένα υφολογικά και θεματικά, μέρη: αφενός σε αντιπροσωπευτικές διαλέξεις και δημοσιεύσεις της, που καλύπτουν χρονικά σχεδόν όλη τη μακρά και πλούσια διαδρομή της, και αφετέρου στις πρώιμες λογοτεχνικές της δοκιμές.
Το φωτογραφικό υλικό του βιβλίου αποτελείται ως επί το πλείστον από φωτογραφίες που ανήκουν στην οικογένεια Φιλιώτη.
140 duotone φωτογραφίες

Βιογραφία, Εκδόσεις Μέλισσα, 2014, 272 σελ.

Πηγές: Biblionet, Λεξίτυπον, Εκδόσεις Μέλισσα, Βεργίνα