Αννα Ιακώβου

Αννα Ιακώβου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Άννα Ιακώβου γεννήθηκε στην Άρτα και έζησε εκεί τα πρώτα χρόνια της ζωής της.
Σπούδασε πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών κι εργάστηκε για χρόνια ως καθηγήτρια μουσικής. Το 2002 έλαβε έπαινο από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της “Ο Ατρόμητος Αβέρωφ”. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε η ποιητική της συλλογή “Με Φως Καλοκαιριού” από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, ενώ τον επόμενο χρόνο, το 2003, στον ίδιο διαγωνισμό απέσπασε έπαινο για την ποιητική της συλλογή “Καρτέρια”. Στις εκδόσεις Σταμούλη στη σειρά “Άθως – Παιδικά” έχει εκδόσει την ενότητα με γενικό τίτλο “Ηταν κάποτε παιδιά”. Κυκλοφορούν ήδη οι τόμοι που είναι αφιερωμένοι στους: Άγιο Νεκτάριο, Άγιο Γέωργιο Καρσλίδη, Γέροντα Πορφύριο, Γέροντα Χατζηγιώργη, Γέροντα Παΐσιο, Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη, πατέρα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο και Όσιο Δαυίδ. Άλλα βιβλία της είναι: “Ο Αϊ-Βασίλης και ο Δάσκαλος”, ο “Θησαυρός”, το “Φως των Χριστουγέννων”, “Ο Ανεμοθόδωρος”, και “Η κυρά της Ρω”, από τις εκδόσεις “Άθως: Παιδικά”. “Η Ταγαρού”, “Ο Κανέλλος”, “Αλέξανδρος ο Μέγας”, “Η Μαργαρίτα των χελιδονιών” και ο “Ατρόμητος Αβέρωφ” από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και “Μια συροπιαστή ιστορία από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης” και “30 αργύρια για το Χιονάτο” από τις εκδόσεις “Παρρησία”.
Έχει την πολύ όμορφη ιστοσελίδα Άννα Ιακώβου.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Όταν γελάει ο Ουρανός 5 (2020), Άθως (Σταμούλη Α.Ε.)
Όταν γελάει ο Ουρανός 6 (2020), Άθως (Σταμούλη Α.Ε.)
Ο Καραγκιόζης αρχιτέκτονας του ’21 (2021), Θύρα (Σταμούλη Α.Ε.)
Ο Κανέλλος (2021), Άθως (Σταμούλη Α.Ε.)
Η Μαργαρίτα των χελιδονιών (2021), Θύρα (Σταμούλη Α.Ε.)
Ο Καραγκιόζης στην Αντίσταση του 1940 (2021), Θύρα (Σταμούλη Α.Ε.)
Ο Καραγκιόζης και η Χριστουγεννιάτικη επανάσταση (2021), Θύρα (Σταμούλη Α.Ε.)
Ήταν κάποτε παιδιά: Ο Άγιος Νεκτάριος (2021), Άθως (Σταμούλη Α.Ε.)
Ήταν κάποτε παιδιά: Ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος 1930-1989 (2021), Άθως (Σταμούλη Α.Ε.)
Στην κιβωτό του Νώε ήμουν εκεί! (2022), Άθως (Σταμούλη Α.Ε.)
Ένα κόκκινο αυγό για τον καίσαρα Τιβέριο (2022), Άθως (Σταμούλη Α.Ε.)
Όταν γελάει ο ουρανός 7 (2022), Άθως (Σταμούλη Α.Ε.)

Ένα κόκκινο αυγό για τον καίσαρα Τιβέριο – Άννα Ιακώβου

Ένα κόκκινο


Η παράδοση λέει πως το βάψιμο των κόκκινων αυγών οφείλεται σε ένα θαύμα της αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, που συνέβη όταν ταξίδεψε από τα Ιεροσόλυμα στη Ρώμη για να συναντήσει τον Καίσαρα Τιβέριο και να τον ενημερώσει για τα γεγονότα της σταύρωσης και της Ανάστασης του Χριστού. Η Άννα Ιακώβου μεταφέρει αυτή την παλαιά παράδοση με ένα καλογραμμένο διήγημα, ενώ στο τέλος του βιβλίου οι μικροί αναγνώστες θα βρουν πανέμορφες χρωμοσελίδες για να ζωγραφίσουν θέματα από την ιστορία.

Εικονογράφηση: Εύα Καραντινού

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άθως (Σταμούλη Α.Ε.), 2022, 48 σελ.

Στην κιβωτό του Νώε ήμουν εκεί! – Άννα Ιακώβου

Στην κιβωτό


Θα ήθελες να ζούσες στα χρόνια του παππού Νώε; Να γίνεις επιβάτης στο πιο παράξενο πλοίο του κόσμου και να έχεις συνταξιδιώτες σου όλα τα ζώα και τα πουλιά της γης; Έλα μαζί μας σε τούτο το ταξίδι κι όταν ρίξουμε άγκυρα, θα μπορείς με καμάρι να λες σε όλους: – Ήμουν κι εγώ εκεί!

Εικονογράφηση: Αγγελική Δελεχά

Παιδική λογοτεχνία, Άθως (Σταμούλη Α.Ε.), 2022, 50 σελ.

Ήταν κάποτε παιδιά – Άννα Ιακώβου

Ήταν κάποτεΟ π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος 1930-1989


Οι Άγιοί μας, καθώς και οι μεγάλοι γέροντες και ασκητές ήταν κι αυτοί κάποτε μικρά παιδιά!

Ελάτε να γνωρίσουμε σ’ ετούτο το βιβλίο έναν μικρό επαναστάτη που είχε για σημαία την αγάπη του Χριστού και βάλθηκε να κατακτήσει ένα κομμάτι απ’ τον παράδεισο τ’ ουρανού.

Εικονογράφηση: Εύα Καραντινού
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης 2009
Περιέχει CD

Παιδική λογοτεχνία, Άθως (Σταμούλη Α.Ε.), 2021, 40 σελ.

Ήταν κάποτε παιδιά – Άννα Ιακώβου

Ήταν κάποτεΟ Άγιος Νεκτάριος


Οι Άγιοί μας, καθώς και οι μεγάλοι γέροντες και ασκητές ήταν κι αυτοί κάποτε μικρά παιδιά!

Στη χιονισμένη Κωνσταντινούπολη, ο μικρός Αναστάσης συναντά την απέραντη αγάπη του Χριστού.
Ταξιδεύοντας για τους Αγίους Τόπους, δαμάζει τα κύματα με τη δύναμη ενός μικρού σταυρού, που θα φορά για πάντα.

Στο πέρασμα των χρόνων, ο Αναστάσης γίνεται ο Άγιος Νεκτάριος, ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών και τα θαύματά του φθάνουν ως τα πέρατα της γης.

Συναρπαστικές ιστορίες από τη ζωή ενός μεγάλου Αγίου της εποχής μας.

Εικονογράφηση: Χρυσάνθη Χαραλαμπίου-Σπύρου
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης 2007
Περιέχει CD

Παιδική λογοτεχνία, Άθως (Σταμούλη Α.Ε.), 2021, 64 σελ.

Ο Καραγκιόζης και η Χριστουγεννιάτικη επανάσταση – Άννα Ιακώβου

Ο Καραγκιόζης


Κανείς δεν θα ξεχάσει εκείνο το πρωινό του Δεκέμβρη, όταν στις γειτονιές και τις ρούγες ακουγόταν η φωνή του Χατζηαβάτη, που διαλαλούσε: – Ακούσατε, ακούσατε! Ο πολυχρονεμένος μας πασάς απαγορεύει στους Ρωμιούς να γιορτάσουν φέτος τα Χριστούγεννα! Τότε ήταν που ανέλαβε δράση το επίλεκτο τάγμα εφόδου των Χριστουγέννων… …κι έγινε το έλα να δεις, ήρθαν τα πάνω κάτω, χάλασε ο κόσμος, έγινε χαμός… Ε! ρε γλέντια! Περιέχει αφίσα, ένθετο (κόβω-χρωματίζω φιγούρες και σκηνικά. Παίζω τη δική μου παράσταση), CD (το έργο ζωντανεύει ο καραγκιοζοπαίχτης Χρήστος Στανίσης)

Εικονογράφηση: Εύα Καραντινού
Περιέχει CD

Παιδική λογοτεχνία, Άθως (Σταμούλη Α.Ε.), 2021, 72 σελ.

Ο Καραγκιόζης στην Αντίσταση του 1940 – Άννα Ιακώβου

Ο Καραγκιόζης


Πίκολο, πίκολο, πίκολο νομίζαν την Ελλάδα και πίστεψαν πως θα τη φάν’ σαν να ‘ν’ μακαρονάδα!. Δεν ήξεραν όμως οι άμοιροι οι Ιταλοί πως τα βάζανε με τον Καραγκιόζη κι ένα τσούρμο Έλληνες, που είχαν σαν εθνικό τους φαγητό τη φασολάδα! Έτσι το σκορ στον πολεμικό αγώνα μεταξύ μακαρονάδων και φασολάδων έληξε 0-1! Για να σώσουν την κατάσταση, επενέβησαν οι φίλοι των Ιταλών οι Γερμανοί. Μετά την εισβολή τους στην Ελλάδα η παράγκα του Καραγκιόζη μετατρέπεται σε .. Κομαντ-αχούρ κι αρχίζει η Αντίσταση. Ο μπαρμπα-Γιώργος, ο Χατζηαβάτης, τα Κολλητήρια με το ξυπόλητο τάγμα, η Αγλαΐα, ο Μορφονιός, ο Σταύρακας, ο Νιόνιος, γεμάτοι ενθουσιασμό αγωνίζονται και γίνονται αληθινοί ήρωες!

Εικονογράφηση: Εύα Καραντινού
Περιέχει CD

Παιδική λογοτεχνία, Άθως (Σταμούλη Α.Ε.), 2021, 90 σελ.

Η Μαργαρίτα των χελιδονιών – Άννα Ιακώβου

Η Μαργαρίτα


Πόσo εύκολη είναι άραγε η µεταφύτευση ενός µικρού λουλουδιού; Να το πάρεις δηλαδή από μια γλάστρα, που έχεις στην πόλη, στο μπαλκόνι σου, και να το μεταφυτεύσεις σ΄ έναν κήπο στην εξοχή. Αυτό, παιδιά, µόνο η Μαργαρίτα μπορεί με σιγουριά να σας πει αν γίνεται, μα και άλλοι που έχουν πείρα στην κηπουρική, όπως είναι ο Κολλιτσίδας και η παρέα του, ο παππούς Θανάσης, η θεία Φωφώκα, τα ξαδέρφια, η Μαγουλού και τέλος… ένα σµάρι χελιδόνια. Τώρα θα σκεφτείτε: Τι σχέση έχουν τα χελιδόνια µε τις µεταφυτεύσεις λουλουδιών; Κι όµως, έχουν! Πιστέψτε µε!

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άθως (Σταμούλη Α.Ε.), 2021, 200 σελ.

Ο Κανέλλος – Άννα Ιακώβου

Ο Κανέλλος


Παράξενοι που είναι καμιά φορά οι άνθρωποι!
Να, σαν τον Κανέλλο.
Γίνηκε έτσι από τότε που πάλεψε
με το στοιχειό του γεφυριού κι αλαφιασμένος
γύριζε πια στις ερημιές σαν το σκιαγμένο αγρίμι.
Δύσκολο πράμα
να ημερέψουν τα αγρίμια!
Θέλουν τον τρόπο τους…

Εικονογράφηση: Εύα Καραντινού
Περιέχει CD

Παιδική λογοτεχνία, Άθως (Σταμούλη Α.Ε.), 2021, 48 σελ.

Ο Καραγκιόζης αρχιτέκτονας του ’21 – Άννα Ιακώβου

Ο Καραγκιόζης


Ακούσατε, ακούσατε! Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Έλληνες και Οθωμανοί, ακούσατε, ακούσατε. Εντός ολίγων ημερών αρχίζει το χτίσιμο του καινούργιου σαραγιού. Ο πολυχρονεμένος μας Βεζίρης ζητά έναν αρχιτέκτονα να κάνει τα σχέδια του παλατιού και να επιβλέπει το χτίσιμο. Ακούσατε, ακούσατε! Με ιδιαίτερη χαρά οι εκδοσεις θυρα παρουσιάζουν την έκδοση: Ο Καραγκιόζης αρχιτέκτονας του 21, η οποία περιλαμβάνει: α) βιβλίο, β) ένθετο για να κόψουν τα παιδιά και να χρωματίσουν φιγούρες και σκηνικά καθώς και να παίξουν τη δική τους παράσταση, γ) αφίσα για το παιδικό δωμάτιο ή την τάξη και δ) ηχητικό ?d με την παράσταση. Μέσα από ένα σπαρταριστό κείμενο όπου ο Καραγκιόζης μεταμορφώνεται σε αρχιτέκτονα, η Άννα Ιακώβου προσφέρει στα παιδιά μια γνωριμία με το κλίμα που γαλούχησε τους αγωνιστές του 21 με την ελπίδα για την ελευθερία και με την αποφασιστικότητα να μην οπισθοχωρήσουν πριν την τελική νίκη. Η βραβευμένη συγγραφέας Άννα Ιακώβου μας προσφέρει ένα εντελώς πρωτότυπο ιστορικό έργο με ήρωα τον Καραγκιόζη, το οποίο εγκαινιάζει μια σειρά έργων με τον γνωστό μας ήρωα να συμμετέχει σε μεγάλες ιστορικές στιγμές του γένους. Η εικονογράφηση της Εύας Καραντινού είναι μία ευχάριστη έκπληξη καθώς η εικαστικός και έμπειρη εικονογράφος παιδικών βιβλίων έχει δώσει στο έργο μια ποιοτική και συνάμα χιουμοριστική νότα που θα συναρπάσει τα παιδιά. Το έργο συνοδεύει επίσης ένα πλούσιο CD με το οποίο γονείς και παιδιά θα μπορέσουν να απολαύσουν την ηχητική παράσταση του έργου από τον εξαίρετο καλλιτέχνη του σύγχρονου θεάτρου σκιών Χρήστο Στανίση. Την παράσταση συνοδεύουν αυθεντικές ηχογραφήσεις από το αρχείο του ΚΕΠΕΜ Σίμων Καράς.

Εικονογράφηση: Εύα Καραντινού
Περιέχει CD και αφίσα

Παιδική λογοτεχνία, Άθως (Σταμούλη Α.Ε.), 2021, 66 σελ.

Όταν γελάει ο Ουρανός 6 – Άννα Ιακώβου

Όταν γελάειΆγιοι θεότρελοι 2


Τα παιδιά τρελαίνονται να διαβάζουν ιστορίες με σαλούς αγίους! Σαλός είναι ο τρελός. Εκείνος, δηλαδή, που έχει σαλεμένα τα μυαλά του! Οι σαλοί άγιοι είναι ασκητές, που παριστάνουν τους τρελούς για χάρη του Χριστού, γι’αυτό τους λέμε «δια Χριστόν σαλούς». Και επειδή τα παιδιά είναι κι εκείνα τρελόπαιδα, τους αγαπούνε πολύ! Πάρα-πάρα πολύ! Ως τον ουρανό!

Το Έκτο βιβλίο της σειράς Όταν γελάει ο ουρανός είναι αφιερωμένο, όπως και το πέμπτο, στους σαλούς αγίους. Είναι ένα εμπνευσμένο αφήγημα για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγαλύτερους αναγνώστες.

O πρωταγωνιστής Τρελαγιάσης συναντάει τους σαλούς αγίους:

Οσία Μαρία Σκόμπτσοβα,
Αγία Σοφία της Κλεισούρας,
Παπα-Φώτη Λαυριώτη
Άγιο Ανδρέα
Άγιο Βασίλειο
Όσιο Σεραπίωνα τον Σινδονίτη

Εικονογράφηση: Αγγελική Δελεχά
Περιέχει CD

Παιδική λογοτεχνία, Άθως (Σταμούλη Α.Ε.), 2020, 56 σελ.

Όταν γελάει ο Ουρανός 5 – Άννα Ιακώβου

Όταν γελάειΆγιοι θεότρελοι 1


Έχετε ακούσει ποτέ, παιδιά, για τους “δια Χριστόν σαλούς”;
Σαλός είναι ο τρελός.

Εκείνος, δηλαδή, που έχει σαλεμένα τα μυαλά του!
Οι “δια Χριστόν σαλοί” είναι ασκητές, που παριστάνουν τους τρελούς για χάρη του Χριστού.

Ζήστε μαζί τους τρελές περιπέτειες. Σίγουρα θα τους αγαπήσετε, σαν τρελόπαιδα που είστε.

Εικονογράφηση: Αγγελική Δελεχά
Περιέχει CD

Παιδική λογοτεχνία, Άθως (Σταμούλη Α.Ε.), 2020, 50 σελ.

Πηγές: Biblionet, Άθως (Σταμούλη Α.Ε.)