Αννα Κοκκινίδου

Αννα Κοκκινίδου

Ελληνες λογοτέχνες
H Άννα Κοκκινίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε νομική, αγγλική και γαλλική φιλολογία στο ΑΠΘ κι έκανε μεταπτυχιακό στη μετάφραση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται σε θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο και είναι υποψήφια διδάκτωρ της νομικής μετάφρασης στο ΔΠΘ. Η ποιητική συλλογή “Αντιμονόγραμμα και άλλα” είναι το τρίτο βιβλίο της.
Ποίηση
Αντιμονόγραμμα και άλλα (2022), Ιωλκός

Νουβέλες
Ο Ρωμαίος αγαπά τυφλά (2007), Modern Times
Συνομιλώντας (2013), Παράξενες Μέρες

Αντιμονόγραμμα και άλλα – Άννα Κοκκινίδου

ΑντιμονόγραμμαΠοιήματα


Ποιήματα που στοιχειώνουν, σαν παιδιά που περιμένουν να γεννηθούν. Κρυφοκοιτάζοντας μέσα από τους στίχους στην ψυχή της ποιήτριας, ο αναγνώστης ανακαλύπτει με άγρια χαρά τις πολλαπλές κορυφώσεις, που με απαράμιλλη γενναιοδωρία του επιφυλάσσει και χτυπάει φλέβα. Το τραύμα, ως conditio sine qua non του ποιητικού της σκέπτεσθαι, συνεπαίρνει τον αναγνώστη-παρατηρητή ως συμμέτοχο, συνένοχο και συνοδοιπόρο, έως την ψυχοθεραπευτική κάθαρση –την επιτακτική ανάγκη του αναγνώστη της ποίησης.

Ποίηση, Ιωλκός, 2022, 64 σελ.

Συνομιλώντας – Άννα Κοκκινίδου

Συνομιλώντας


Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να φανεί αντάξιο του τίτλου του. Στις σελίδες του, δύο πρόσωπα προσπαθούν να συνομιλήσουν. Δεν γνωρίζουμε τα ονόματά τους, ούτε το φύλο τους, σημασία στο βιβλίο έχει η προσπάθεια ουσιαστικού διαλόγου.
Εν τέλει, αυτή η προσπάθεια συνομιλίας, που διέπει το “Συνομιλώντας” είναι μια προσπάθεια έρωτα -ως προνομιακής μορφής συνομιλίας- ανάμεσα στα δύο πρόσωπα αλλά και η ανάγκη να βρει κανείς στη ζωή συνομιλητές και συνοδοιπόρους. Και το στοίχημα για τους ήρωες του βιβλίου είναι αν θα τα καταφέρουν.

Νουβέλα, Παράξενες Μέρες, 2013, 104 σελ.

Ο Ρωμαίος αγαπά τυφλά – Άννα Κοκκινίδου

Ο Ρωμαίος


Δύο πρόσωπα μιλούν για τον ίδιο έρωτα. Τα ονόματά τους δε μας αφορούν. Αυτό που βαθιά ενώνει τους ήρωες του βιβλίου είναι αυτό που πραγματικά τους χωρίζει και παραμένει ως το τέλος ένα αίνιγμα. Η ματιά τους είναι διαφορετική. Ο Ρωμαίος αγαπά τυφλά, παντοδύναμα και με εμμονή. Μιλάει και αγαπάει στο “εγώ”. Η αγαπημένη του είναι κυνική, απομακρυσμένη, σχεδόν αδιάφορη, αινιγματική, κλειστή, απρόσιτη. Κι όμως, αν και η θέασή τους είναι αντιφατική, η ανάγκη τους είναι η ίδια: να μη μείνουν μόνοι και να αγαπηθούν. Ο Ρωμαίος είναι πάντα ίδιος, αν και διαφορετικός, γιατί τελικά μόνο ο έρωτας έχει σημασία.

Νουβέλα, Modern Times, 2007, 118 σελ.

Πηγές: Biblionet, Παράξενες Μέρες, Modern Times, Ιωλκός