Αννα Μιχαήλ Γιαβάση

Αννα Μιχαήλ Γιαβάση

Ελληνες λογοτέχνες
Η Άννα Μιχαήλ Γιαβάση γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και ζει μέχρι σήμερα.
Το 1990 γνώρισε και έγινε μαθήτρια του σύγχρονου φιλοσόφου Νικολάου Ανδρέα Μαργιωρή, γεγονός που άλλαξε τη ζωή της ολόκληρη.
Είναι δασκάλα Γιόγκα και Εσωτερικής Φιλοσοφίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων.
Διηγήματα
Το κορίτσι με τη μαργαρίτα (2022), Οσελότος

Δοκίμια-Μελέτες
Ο ελεύθερος άνθρωπος (2022), Οσελότος

Ο ελεύθερος άνθρωπος – Άννα Μιχαήλ Γιαβάση

Ο ελεύθερος


Έρχεται κάποια στιγμή που η απλή καθημερινότητα δεν μας καλύπτει, που νιώθουμε πως λείπουν ορισμένα κομμάτια από το παζλ που λέγεται «ζωή», και τότε αρχίζουμε ν’ αναρωτιόμαστε… Ποιος είμαι; Από πού έρχομαι; Πού πάω; Τι είναι τελικά αυτό που λέμε «ζωή»; Τι σημαίνει «θάνατος»; Eγώ ποιος είμαι, αυτός που βλέπω στον καθρέπτη ή μήπως αυτό που λέμε «ψυχή»; Τι είναι «ψυχή»;
Οι φιλόσοφοι και Μεγάλοι Δάσκαλοι ανά τους αιώνες θεωρούν πως όταν έρθει αυτή η στιγμή για τον άνθρωπο, αυτό σημαίνει ότι η ψυχή του είναι αρκετά ώριμη να μάθει, να πληροφορηθεί τις μεγάλες αλήθειες που διέπουν τη ζωή μας στον πλανήτη όπου φιλοξενούμαστε, σ’ αυτό το γήινο σχολειό όπου όλοι φοιτούμε. Η γνώση αυτή ουδεμία σχέση έχει με τη θύραθεν παιδεία που όλοι παίρνουμε για να μπορέσουμε να πορευτούμε, να εξελιχθούμε, να επιβιώσουμε. Η γνώση αυτή είναι η Ορθή Σοφία που έφεραν στη Γη σπουδαίες οντότητες, μεγάλοι Δάσκαλοι, για να μας βοηθήσουν να βρούμε την αληθινή μας ταυτότητα, να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είμαστε, να βρούμε την ομορφιά μέσα μας και να αποκτήσουμε μια άλλη ποιότητα ζωής βασισμένη σε αρχές, διάκριση, γνώση, αλήθεια.
Το ταξίδι είναι μαγικό, με πολλές δοκιμασίες και εμπόδια, που καλούμαστε να ξεπεράσουμε· θα νιώθουμε σαν να τραβάμε πέπλα, που σταδιακά θα μας αποκαλύπτουν την αλήθεια της ύπαρξής μας. Όμως κάποτε θα έρθει η στιγμή που σαν άλλος Οδυσσέας θα φτάσουμε στην Ιθάκη μας, στην ένωση με την αληθινή μας υπόσταση.
Το βιβλίο γεννήθηκε με όνειρο να μας βοηθήσει στο ταξίδι μας αυτό. Πάμε λοιπόν και… Καλό μας ταξίδι!

Δοκίμιο, Οσελότος, 2022, 200 σελ.

Το κορίτσι με τη μαργαρίτα – Άννα Μιχαήλ Γιαβάση

Το κορίτσι


Υπάρχουν τυχαίες συναντήσεις στη ζωή μας; Μάλλον όχι… Οι σοφοί μας λένε πως «Ούτε ένα φύλλο δεν πέφτει στη γη τυχαία». Η Γαλάτεια είναι η γυναίκα της διπλανής πόρτας. Βρίσκεται σε μια φάση της ζωής της όπου πολλά απωθημένα της παιδικής και εφηβικής της ηλικίας έρχονται να της χτυπήσουν την πόρτα. Σ’ αυτό προστίθεται και η συμβατική σχέση με τον σύζυγό της, και νιώθει να πνίγεται, να έχει ξεπεράσει τα όριά της.
Στην κρίσιμη αυτή καμπή της ζωής της συναντά μια παράξενη γυναίκα, την κυρία Αγγελική, και όλα αλλάζουν. Μέρα με τη μέρα μπαίνει σε μια διαδικασία μεταμόρφωσης. Η κυρία Αγγελική θα την πάρει από το χέρι και θα την οδηγήσει σταδιακά στην αυτογνωσία, θα την κάνει να πιστέψει στον εαυτό της, να διώξει τα φαντάσματα του παρελθόντος και να πάρει τη ζωή της στα χέρια της. Αλλά η αληθινή μεταμόρφωση έρχεται όταν σιγά σιγά την οδηγεί στην εσωτερική της ολοκλήρωση, μυώντας τη στις αλήθειες της Εσωτερικής Φιλοσοφίας, για να αρχίσει ένα συναρπαστικό ταξίδι στα κατάβαθα του «είναι» της, που θα τη φέρει σε γνωριμία με την εσωτερική της υπόσταση, την ίδια την ψυχή της, το περίφημο «Γνώθι σαυτόν». Και τότε θα μπει ο έρωτας στη ζωή της. Ένας έρωτας καρμικός, που η ψυχή της θα τον αναγνωρίσει, ένας έρωτας που θα την ολοκληρώσει ως γυναίκα, ως ανθρώπινη ψυχή.
Το βιβλίο αυτό είναι μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Ποιος είμαι; Από πού έρχομαι; Πού πάω; Υπάρχει θάνατος; Τι είναι το κάρμα; Κυρίως όμως ποιος ο ρόλος της Φιλοσοφίας στη σημερινή εποχή και τι απαντήσεις έχει να δώσει στις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου ώστε να φέρει ποιότητα στη ζωή του και ανακούφιση στην ψυχή του.

Διηγήματα, Οσελότος, 2022, 170 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οσελότος