Αννα Δ. Μοσχονίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Άννα Δ. Μοσχονίδου γεννήθηκε στη Γερμανία με προγονικές ρίζες από την Πόλη, και σήμερα ζει στην Αθήνα με την οικογένειά της.
Έχει σπουδάσει Μοντελίστ και Νηματολογία στην Αθήνα, ενώ έχει ασχοληθεί με ψυχολογία, μάρκετινγκ και δημόσιες σχέσεις. Είναι στιχουργός, μέλος της Α.Ε.Π.Ι. με ελληνικό και ξένο στίχο. Έχει αρθρογραφήσει, εκτός των άλλων, και στο περιοδικό “Παράδοση”, του αείμνηστου Ι. Χατζηφώτη με αφιερώματα σε Νεοέλληνες Ποιητές. Το 2006 ανθολογήθηκε στο βιβλίο “Ανθολογία των Ποιητών του Γαλατσίου”. Το 2008 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή “Ένας Άγγελος να ‘μουν”. Το 2009 εξέδωσε τη δεύτερη ποιητική συλλογή “Αφύπνισις”, ενώ διακρίνεται με τον 3ο έπαινο ποίησης στον πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Το 2010 της απονέμεται ο 1ος έπαινος ποίησης, ενώ το 2012 βραβεύεται με το 1ο Βραβείο Ποίησης σε πανελλήνιο διαγωνισμό από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών με θέμα τους Βαλκανικούς Πολέμους, με το ποίημα “Ελευθέρια”. Το 2015 εξέδωσε την τρίτη ποιητική συλλογή “Άναρθρη μνήμη”, από τις Μωραΐτης Εκδόσεις. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, έφορος βιβλιοθήκης.
Ποίηση
Ένας Άγγελος να ‘μουν (2008)
Αφύπνισις (2009)
Άναρθρη μνήμη (2013), Μωραΐτης Εκδόσεις
Μονοπάτι απο σατέν (2017), Μωραΐτης Εκδόσεις

Μονοπάτι απο σατέν – Άννα Δ. Μοσχονίδου
Το “Μονοπάτι από σατέν”, είναι το τέταρτο, και το πιο ώριμο, έργο της Άννας Μοσχονίδου. Διαβάζοντάς το μαζεύονται οι λέξεις, συγκεντρώνονται στο νου τα νοήματα, εκείνα που σηματοδοτούν το ύφος απόδοσης των ποιημάτων της, με ένα καθ’ όλα προσωπικό και ιδιαίτερο ύφος που ανιχνεύει το συναίσθημα και αξιολογεί τις αιτίες και τα αιτιατά της γυναικείας ψυχής.
Με τρόπο απλό και κατανοητό, υπερτονίζει στα ποιήματά της, τη σημασία μιας βατής απόδοσης, και με άδολο, ευθύ συλλογισμό, μοιράζεται με τους αναγνώστες της τις όποιες σκέψεις της.
Η ευέλικτη σκέψη της, πετυχαίνει με εύκολο όσο και σίγουρο τρόπο τη μεταπήδηση από τον ευθύ κατανοητό λόγο στην αμεσότητα ψηγμάτων ρεαλισμού, φέρνοντας την ανατροπή πάντα παρούσα, μέσα από συμβάντα ζωής και πράξεις ανθρώπων.
Εμφανής η εσωτερική της κατεύθυνση από τις αναζητήσεις, τις αγωνίες και τον θαυμασμό για τη ζωή, τον έρωτα, την αγάπη που βιώνει και την οποία προβάλλει με ασίγαστο πάθος και υπευθυνότητα απέναντι σε μια γλώσσα με απαιτήσεις, όπως είναι η ελληνική, και μέσω του προσωπικού ύφους του λόγου της την κατευθύνει και την καταθέτει.
Η ποιήτρια, στο βιβλίο της αφήνει δείγματα μιας ποιητικής ψυχής με εξελικτική διανοητική ικανότητα.
Δημήτρης Βαρβαρήγος, Συγγραφέας

Ανθρώπινη, ρεαλιστική, ανατρεπτική, η Άννα Μοσχονίδου εμπνέεται και καταθέτει τις δικές της σκέψεις, για τις αναζητήσεις, τις αγωνίες και τον θαυμασμό για τη ζωή, τον έρωτα, την αγάπη.

«Μονοπάτι από σατέν»
Χαρακιά, σα ρωγμή
μέσα στα μάτια σου κατοικεί
Μαχαιριά, δυνατή
φέρνει η αύρα σου στην ψυχή,
μια πληγή

Μια φωτιά, μια στιγμή
απ’ το χίλια ως το μηδέν
Μια καρδιά, διαδρομή
μονοπάτι από σατέν
σε ζητά, σε καλεί,
απ’ τον πυθμένα, απ’ τον βυθό
και κρατά, μια ευχή,
μόνο για σένα απ’ τη γη, στον ουρανό…

Ποίηση, Μωραΐτης Εκδόσεις, 2017, 90 σελ.

Άναρθρη μνήμη – Άννα Δ. ΜοσχονίδουΠοίηση, Μωραΐτης Εκδόσεις, 2013, 96 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μωραΐτης Εκδόσεις