Αννα Ορφανού

Ελληνες λογοτέχνες
Η Άννα Ορφανού κατάγεται από την Κάρπαθο αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια ζει στη Ρόδο με την οικογένειά της.
Έχοντας μια δεκαετία στα εκδοτικά δρώμενα, έχει προσφέρει στους αναγνώστες της πολύ αξιόλογα έργα, όπως τα μυθιστορήματα «Αντίθετοι δρόμοι», «Το κόστος των αναμνήσεων», «Όταν ο βίος δεν είναι ανθόσπαρτος» και «Μαρία». Έχει επίσης συμμετάσχει με διηγήματά της στις ανθολογίες «Έρωτες στα Δωδεκάνησα» το 2013 και το 2014.
Αγαπημένη της ασχολία, στον ελεύθερο χρόνο της, είναι να γράφει ποιήματα και στίχους.
Μυθιστορήματα
Η κλήση σας προωθείται (2010)
Μαρία (2012), Εκδόσεις Βερέττας
Αντίθετοι δρόμοι (2012), Εκδόσεις Βερέττας
Όταν ο βίος δεν είναι ανθόσπαρτος (2014), Δυάς Εκδοτική
Το κόστος των αναμνήσεων (2018), Όστρια Βιβλίο

Διηγήματα
Μικρά ταξίδια της ψυχής (2021), Αποστακτήριο

Μικρά ταξίδια της ψυχής – Άννα Ορφανού

Μικρά ταξίδια


Με μια νησιώτικη αύρα και ένα ιδιαίτερο συγγραφικό ταμπεραμέντο, αυτές οι 18 ετερογενείς ιστορίες έρχονται να αντικατοπτρίσουν την ευρύτερη κοινωνία μας. Με τα όμορφα και τα άσχημά της. Με τις χαρούμενες αλλά και τις λυπητερές της στιγμές. Ήρωες που ερωτεύονται, που διανύουν την εφηβεία ή τα γεράματά τους, που ταλαιπωρούνται μέσα στο συζυγικό τους βίο, που η διαφορετικότητά τους τούς προκαλεί προβλήματα. Με μια χροιά άλλοτε σκωπτική και ανάλαφρη και άλλοτε άκρως ρεαλιστική και “πειθαρχημένη”, η ζωή ξεδιπλώνει τα διάφορα προβλήματά της. Βασικός πρωταγωνιστής το ίδιο το άτομο και η ψυχοσύνθεσή του. Άλλος επιλέγει να γυρίσει σελίδα στη ζωή του και άλλος, άγνωστο γιατί, ανέχεται να ζει σε μια ουτοπική ευτυχία και στη στασιμότητα.
Δεν έχουν όμως μόνο οι άνθρωπο λόγο σε αυτές τις ιστορίες. Φωνή αποκτά και μια γλάστρα, ένα βιβλίο, ένα αδέσποτο σκυλάκι. Γιατί και στον δικό τους “κόσμο” υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να ακουστούν.
Τα «Μικρά ταξίδια της ψυχής» είναι ακριβώς αυτό που δηλώνουν. Σύντομες συγγραφικές περιηγήσεις μέσα σε καταστάσεις που λίγο – πολύ όλοι μας συναντάμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Γεύσεις πικρές ή αλμυρές της ψυχής, που εύκολα μάς ταυτίζουν με κάθε ήρωα, νικητή ή ηττημένο.
Με τον Σιρόκο στα πανιά, η Άννα Ορφανού σάς προσκαλεί να συμπλεύσετε στο λογοτεχνικό της ταξίδι…

Διηγήματα, Αποστακτήριο, 2021, 184 σελ.

Το κόστος των αναμνήσεων – Άννα Ορφανού
Ανοιξε την πόρτα και προχώρησε στο εσωτερικό του σπιτιού. Ένας μικρός χώρος που χρησίμευε, ο Θεός να το κάνει, για σαλονάκι. ‘Αρπαξε το γυάλινο βάζο, ήταν το μόνο αντικείμενο που βρήκε μπροστά της. Της φάνηκε εξυπηρετικό. Το σήκωσε ψηλά και στη συνέχεια το πέταξε με δύναμη. Μάλλον ήξερε καλό σημάδι. Ένα θλιβερό κοκτέιλ από κλάματα, απεγνωσμένες φωνές, κοκτέιλ από γυαλιά, αίμα και φόβο.

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2018, 204 σελ.

Όταν ο βίος δεν είναι ανθόσπαρτος – Άννα Ορφανού
Ξέρει μονάχα πως λιώνει και μόνο στη σκέψη του, λιώνει σε κάθε του κοίταγμα και ας μην είναι κοίταγμα ερωτικό. Κλείνει τα μάτια της και τον ονειρεύεται. Ονειρεύεται τα μεγάλα σκληρά του χέρια να χαϊδεύουν το κορμί της κόβοντας τους καρπούς της νιότης της και να μεταμορφώνονται μεμιάς στα πιο απαλά χέρια του κόσμου… Αισθάνεται τα καυτά του χείλη να σέρνονται πάνω στην διψασμένη της σάρκα και το ξέρει πολύ καλά πως δεν μπορεί να δοθεί σε άλλον… Εκείνη μπορεί να ονειρεύεται όμορφες στιγμές κοντά του και να ζει με τη σκέψη του.

Όμως τα γεγονότα πολλές φορές θα της ανατρέψουν αυτό τον τρελό έρωτα. Εκείνη όμως συνεχίζει. Η ζωή της μοιάζει ναρκοπέδιο αλλά πάντα ελπίζει και πάντα αναγεννιέται από τις στάχτες της μέχρι τελικά να αποδειχθεί η πραγματική αλήθεια. Αυτός ο τρελός έρωτας για εκείνον άξιζε ή όχι;

Μυθιστόρημα, Δυάς Εκδοτική, 2014, 350 σελ.

Αντίθετοι δρόμοι – Άννα Ορφανού
“Το μωρό της θα το μεγάλωνε με αγάπη, στοργή και τρυφερότητα. Θα του ήταν απόλυτα αφοσιωμένη και θα γινόταν ο φύλακας άγγελός του. Θα φρόντιζε να μην του λείψει τίποτα και ιδιαίτερα η ζεστασιά της μάνας. Η καλύτερη μάνα θα γινόταν. Ε, όσο για τον πατέρα που δε θα έχει, τι να κάνουμε, μήπως ήταν το πρώτο παιδί που μεγαλώνει χωρίς πατέρα; Ούτε το πρώτο ούτε και το τελευταίο. Μικρό το κακό”.

Δυο γυναίκες που έχουν την ίδια λαχτάρα να γίνουν μάνες. Ένα παιδί που εξαφανίζεται και μεγαλώνει μακριά από τους γονείς του.

Άνθρωποι έρμαια της μοίρας, ανίκανοι ν’ αντιδράσουν στα χτυπήματά της, κι άλλοι που με τις αποφάσεις τους ρημάζουν τις ζωές των άλλων.

Ζωές που κλονίζονται, συγκρούονται και αλλάζουν πορεία.

Δρόμοι αντίθετοι αλλά και συγχρόνως παράλληλοι…

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Βερέττας, 2012, 210 σελ.

Μαρία – Άννα Ορφανού
Η ιστορία ενός κοριτσιού, που τράβηξε τα πάνδεινα στην τρυφερή παιδική ηλικία, μόνον και μόνο επειδή γεννήθηκε κορίτσι. Η Μαρία ήταν μια κοπέλα που αδικήθηκε από την πρώτη ημέρα που ήρθε στον κόσμο. Έπειτα, κάποια στιγμή η αδικία και η απελπισία την ώθησαν στη φυγή. Και τότε μια σειρά από γεγονότα της επέτρεψαν να ξαναφτιάξει τη ζωή της απ’ την αρχή. Ωστόσο η πατρική αδικία συνέχισε να βαραίνει τη μοίρα της. Κι έπρεπε να έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να αποκαλυφθεί πως η αδικία αυτή πληρώθηκε με αίμα!…
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα γραμμένο με τον ξεκάθαρο και γοητευτικό λόγο της νέας Καρπάθιας μυθιστοριογράφου Αννας Ορφανού.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Βερέττας, 2012, 201 σελ.

Πηγές: Biblionet, Όστρια Βιβλίο, Δυάς Εκδοτική, Εκδόσεις Βερέττας, Αποστακτήριο