Ταξίδεψε επί χρόνια ως συνοδός του συζύγου της πλοιάρχου του Εμπορικού Ναυτικού. Τις εμπειρίες της από τη ζωή της ναυτοσύνης έχει καταγράψει σε ποιήματα και διηγήματα. Τα θέματά της αντλεί από την παράδοση, από βιωματικές εμπειρίες, και από την ίδια τη ζωή.
Ποιήματα και Μαντινάδες της περιλαμβάνονται στο CD «Ριζοχάρακο» με τους μουσικούς, Καλλιόπη Βασιλείου, Νεκτάριο Μαρίνο και Γιάννη Λεθιωτάκη. Το ποίημά της «Είσαι μια θάλασσα» έχει μελοποιηθεί από τον παγκοσμίου φήμης μουσουργό Νίκο Αστρινίδη. Συμμετέχει σε ποιητικές ανθολογίες και κρητικά λευκώματα.
Τα έργα της έχουν προβληθεί σε Κρήτη, Αθήνα, Πειραιά Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα, μέσω Κρητικών Πολιτιστικών Συλλόγων και μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο. Ποιήματά, διηγήματα και άρθρα της δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και τοπικές εφημερίδες.
Είναι μέλος του «Πανεπιστημίου των Ορέων» και μέλος τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, σε κάποιους από τους οποίους έχει βραβευτεί για την προσφορά της στην τοπική παράδοση.
Η ηθογραφία της «Ο Κουμαρτζής» έχει διασκευαστεί σε θεατρική παράσταση και έχει παρουσιαστεί με επιτυχία, από τα παιδιά του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων στην Τεχνική Σχολή Αυγόρου, Αμμοχώστου στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την αδελφοποίηση των δυο σχολείων. Αρκετά έργα παραμένουν ανέκδοτα.
Τα σκαρφίσματα του Σηφαλιού (2013), Βεργίνα
Διηγήματα
Ο κουμαρτζής (2011), Βεργίνα
Αροδαμοί κι αγκαραθιές (2023), Σβούρα Εκδοτική
Ποίηση
Χρώμα θαλασσινό (2004), Δαρδανός
Αλλιώς φυσά τ’ αέρι.. (2007), Αεράκης – Σείστρον
Υγιέ μου – το τραγούδι της μάνας (2010), Αμφικτιονία Ελληνισμού
Μαίανδρος ο έρωτας (2015), Βεργίνα
Χρώμα θαλασσινό (2016), Ιωλκός (E)
Η αναφορά μου στο Ν. Καζαντζάκη (2016), Ιωλκός
Θεατρικά έργα
Η κρίση θέλει τερτίπι κι ο φεσφεσές να μας λείπει! (2018), Βεργίνα
Αροδαμοί κι αγκαραθιές – Άννα Τακάκη-Μαρκάκη
Κρητικά διηγήματα
«Τα διηγήματα που παραθέτω σ’ αυτό το βιβλίο βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα που έγιναν στον τόπο μας (Επαρχία Σητείας) τον περασμένο αιώνα, πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Σκοπός μου, μέσα στη συλλογή αυτή, είναι πέρα από την ιδιαιτερότητα της εποχής, να καταγράψω την ηθογραφία, τη λαογραφία και κάποια ιστορικά γεγονότα. Κι επιπλέον ν’ αφήσω μέσα από τους διαλόγους, ζωντανή τη γλώσσα του τόπου μου, μια διάλεκτο που ολοένα αφανίζεται και αποτελεί σημαντικό μέρος του πολιτισμού μας.»
Άννα Τακάκη-Μαρκάκη, συγγραφέας
«Κάθε ιστορία της Άννας Τακάκη, είναι πιο εξωφρενική και παράλληλα πιο ανθρώπινη από την προηγούμενη. Το κοινό τους στοιχείο είναι η τρυφερότητα και ο σεβασμός, με τα οποία η συγγραφέας αντιμετωπίζει τους ήρωές της. Με εργαλεία την κατανόηση, την αγάπη και την εκφραστική δύναμη, κατορθώνει ν’ αποφύγει τα στερεότυπα της “εξωτικής”, τουριστικής Κρήτης και να περιγράψει μια μεγάλη νήσο στο μεταίχμιο της ισχυρής παράδοσης και της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης. Γνωρίζει καλά πως ο οικοδόμος μ’ όλη την πρωτογένεια της τέχνης του, είναι πάντα ο λαός.»
Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, μελετήτρια του νήματος και της υφαντικής τέχνης της Κρήτης
«Οι «διδαχές» των διηγημάτων-παθημάτων τόσο διακριτικέ και διακριτές- εύληπτες, χωρίς τον παραμικρό βαρετό και αποτρεπτικό «διδακτισμό», διαχέουν τις διηγήσεις για όσους θέλουν κι επιθυμούν να «ταλαιπωρήσουν» λίγο τη σκέψη και το μυαλό τους, οι πεπεισμένοι, αλλά κι όσοι επιθυμούν να πειραματιστούν, πως το κεφάλι δεν το έχουμε μόνο για να φοράμε καπέλο!»
ΔημοΣθένης, φιλόλογος, επιμελητής
Διηγήματα, Σβούρα Εκδοτική, 2023, 288 σελ.
Η κρίση θέλει τερτίπι κι ο φεσφεσές να μας λείπει! – Άννα Τακάκη-Μαρκάκη
Μια ιστορία ζωής, αυτοσαρκασμού και ευτράπελων γεγονότων, εν μέσω της οικονομικής δυσχέρειας της πατρίδας μας, εκτυλίσσεται σε κάποιο χωριό της ανατολικής Κρήτης. Mέσα στις τέσσερις πράξεις του έργου, μέλη μιας οικογένειας και πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας, μιλούν την ντοπιολαλιά και ανακαλύπτουν τρόπους για να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση. Μια σύγχυση και μια παρεξήγηση, μέσα από άλλες διαλέκτους, (βλάχικη, μακεδονίτικη) προκαλεί το ενδιαφέρον, φέρνει αντιμέτωπους διαφορετικούς χαραχτήρες και διαφορετικές νοοτροπίες.
Απρόοπτη η αρχή, ενδιάμεσα αναταράξεις κι ένα τέλος που φέρνει λύση, σύμπνοια και ωφέλιμο αποτέλεσμα.
Θεατρικό, Βεργίνα, 2018, 102 σελ.
Χρώμα θαλασσινό – Άννα Τακάκη-Μαρκάκη
Τα υπερατλαντικά ταξίδια με τις εκάστοτε συνθήκες αποτελούν ένα σταθμό ζωής. Ζώντας η ποιήτρια μέσα στη λαμαρίνα επί αρκετούς μήνες και για κάποια χρόνια, ως απλή παρατηρήτρια και με κάποιο ανέκδηλο στοχασμό, ένιωσε να ενσωματώνεται στο μικρόκοσμο του καραβιού και λάτρεψε τη θάλασσα σε όλες τις μορφές της.
Ξεκίνησε να γράφει τις πρώτες εμπνεύσεις της με αφορμή τους θαλασσινούς και τη θάλασσα, έχοντας την πεποίθηση πως εκείνη την παρακίνησε για το μακροχρόνιο ποιητικό ταξίδι που αποτελεί μέγιστη συναισθηματική εμπειρία.
Το “Χρώμα θαλασσινό” περιλαμβάνει εμπειρίες μοναδικές που κεντρίζουν τη φαντασία, ενδυναμώνουν το συναίσθημα – ακόμη κι αν έχουν παρέλθει τα χρόνια.
Ποίηση, Ιωλκός, 2016, 58 σελ.
Η αναφορά μου στο Ν. Καζαντζάκη – Άννα Τακάκη-Μαρκάκη
Ποιητικό δοκίμιο
Μια μεγάλη έγνοια πανανθρώπινη γίνεται η φωνή που κραυγάζει από τα έγκατα της Γης κι από τα σώψυχα του καθενός, πως ετούτη η ζωή που μας χαρίστηκε, έχει χάσει πια το πραγματικό της νόημα. Αναζητήσεις, θέματα υπαρξιακά και κοινωνικά αναπτύσσονται μέσ’ από ένα μονόλογο που πολλές φορές γίνεται διάλογος από το ίδιο πρόσωπο καθώς επεμβαίνει και η συνείδηση – η “Μάγισσα Μοίρα” ή “Καλομοίρα”. Όλα αυτά αναφέρονται πρωτίστως στο μεγάλο μας στοχαστή και εμπνευστή Ν. Καζαντζάκη κι εμμέσως στο κοινωνικό σύνολο.
“Η αναφορά μου στο Ν. Καζαντζάκη” είναι ακόμη μια κραυγή αγωνίας και απελπισίας για όλες τις αλλοιώσεις, την εξαθλίωση και τον αφανισμό που έχει φέρει το καπιταλιστικό σύστημα και ο εξωραϊσμός, στον άνθρωπο και στον τόπο.
Απανωτά βγαίνουν τα ερωτήματα μέσ’ από τους στίχους που άλλοτε είναι σαφείς και ρεαλιστικοί, άλλοτε γλαφυροί και παροιμιακοί. Ερωτήματα και απαντήσεις συγχρόνως σ’ ένα δοκιμιακό ποιητικό έργο με στοιχεία της “Ασκητικής” του Καζαντζάκη και ιδεολογικές φράσεις του, όπου ενέπνευσαν τη δημιουργό να “σηκωθεί πάνω στους ώμους του”, να σκιαγραφήσει εικόνες του παρελθόντος, να οραματιστεί καταστάσεις του μέλλοντος και να γράψει ένα έργο της δικής της εποχής, που αναταράσσεται από πολιτικοκοινωνικά γεγονότα, δίδοντας στο τέλος ένα αισιόδοξο μήνυμα.
Ποίηση, Ιωλκός, 2016, 110 σελ.
Μαίανδρος ο έρωτας – Άννα Τακάκη-Μαρκάκη
ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΑ
Ω, Μούσα της γλυκιάς ζωής!
Πανδύναμη, εσύ, της καρδιάς
Ερατώ, ταξιδεύτρα!
Ταξίδεψέ με στους δύσκολους Μαιάνδρους σου.
Στου Έρωντα άφησέ με το περβόλι
Να σπείρω τον σίτο της σωφροσύνης…
Τα σκίτσα του βιβλίου είναι ένας κύκλος γυμνών με κάρβουνο για σχέδιο στο χαρτί.
Εικονογράφηση: Emma Paganini
Ποίηση, Βεργίνα, 2015, 100 σελ.
Τα σκαρφίσματα του Σηφαλιού – Άννα Τακάκη-Μαρκάκη
Κρητική ηθογραφία
Καλοκαίρι του 1961. Μέσα στην ήρεμη και γεμάτη με ζωντανές εικόνεδ ξωή της υπαίθρου, χαρακτηριστικά πρόσωπα δίδουν την δική τους γλαφυρότητα στη μικρή κοινωνία όπου ζουν. Ανάμεσα σ’αυτά το Σηφαλιό, η Αντρονίκη και το Αντώνιο, πρωταγωνιστούν σε ρόλους σημαντικούς και εμπλέκονται σε καταστάσεις που τους φέρνουν αντιμέτωπους με τον ίδιο τους τον εαυτό και την ωμή πραγματικότητα.
Πολλά είναι τα κωμικοτραγικά γεγονότα τα οποία προκύπτουν μέσα από τα τεχνάσματα και τα σκαρφίσματα που εφευρίσκει ο χήρος μεσήλικας για να κάμει την σαραντάχρονη γεροντοκόρη να τον θελήσει και να τον αγαπήσει ενώ αυτή αγαπά τον κατά πολύ νεότερό της Αντώνιο. Όλα τούτα εξελίσσονται μέσα από πολλές εναλλαγές σκηνών, εικόνων και συναισθηματικού παροξυσμού με την ιδιωματική πάντα γλώσσα της Ανατολικής Κρήτης, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής.
Μυθιστόρημα, Βεργίνα, 2013, 298 σελ.
Ο κουμαρτζής – Άννα Τακάκη-Μαρκάκη
Κρητική ηθογραφία
Αρχές της δεκαετίας του ’70 σ’ ένα ορεινό χωριό της Ανατολικής Κρήτης, ένα μεσήλικο ζευγάρι διαπληκτίζεται παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς με αφορμή τη χασούρα του συζύγου στο χαρτοπαίχνιδο και στα ζάρια, που τις μέρες αυτές είναι στην κορύφωσή τους. Μια και η τύχη τους γυροφέρνει, έχει να παίξει πολλά και διαφορετικά παιχνίδια στη Χριστινιά και στον Αλεξαντρή μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις, αδυναμίες και πάθη με ζωντανό σύμμαχο την ατόφια ιδιωματική γλώσσα, αναβιώνοντας συγχρόνως ήθη και έθιμα, ηθογραφώντας επίσης συμπεριφορές και αναδεικνύοντας αξίες που διατηρούνται και σήμερα ακόμα ζωντανές.
Ιδιαίτερα τα έθιμα που περιγράφονται με τα κάλαντα και τις συνήθειες κατά την περίοδο των γιορτών συγκαταλέγονται στην πλούσια εθιμολογία της εποχής αυτής.
Διηγήματα, Βεργίνα, 2011, 181 σελ.
Αλλιώς φυσά τ’ αέρι.. – Άννα Τακάκη-Μαρκάκη
Μαντινάδες, Αεράκης-Σείστρον, 2007
Πηγές: Biblionet, Αεράκης-Σείστρον, Βεργίνα, Ιωλκός, Σβούρα Εκδοτική