Αννα Τσιαπούρη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Άννα Τσιαπούρη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Ζει στο Χαλάνδρι με την οικογένειά της και έξι κατοικίδια. Εκτός από το διάβασμα και το γράψιμο, της αρέσει να ακούει μουσική, να ζωγραφίζει, να κάνει γυμναστική, να παίζει επιτραπέζια, να ασχολείται με τον υπολογιστή της, να βλέπει ταινίες, να μαγειρεύει και να περνάει χρόνο με αγαπημένα της πρόσωπα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing (BA) στο Αμερικανικό Κολέγιο (Deree College) και αργότερα πήρε μεταπτυχιακό (MSc) από το Keele University στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και Εργασιακών Σχέσεων. Μιλά αγγλικά και γαλλικά. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το 2009 και από το 2012 ασχολείται με τα Social Media/SEO ως ελεύθερη επαγγελματίας.
Το 2016 ξεκίνησε να ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή και δε σκοπεύει να σταματήσει. Διηγήματά της για ενήλικες έχουν διακριθεί και περιλαμβάνονται σε συλλογικές εκδόσεις.
Διηγήματα
Σφηνάκια τρόμου (2020), Υδροπλάνο

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Λλάκης Μερμήγκης – Αφ’ υψηλού (2019), Εκδόσεις Καστανιώτη
Μια σακούλα, δύο χελώνες, τρεις δύτες (2020), Υδροπλάνο
Ένα αγόρι, δύο αρκούδες, τρείς ευχές (2020), Υδροπλάνο
Ο Χερούκλας (2021), Εκδόσεις Καστανιώτη
Μια φωλιά δύο χελιδόνια τρία παιδιά (2022), Υδροπλάνο

Μια φωλιά δύο χελιδόνια τρία παιδιά – Άννα Τσιαπούρη

Μια φωλιά


Δυο χελιδόνια αγαπήθηκαν κάποτε και αποφάσισαν να ζευγαρώσουν. Έκαναν ένα μακρύ ταξίδι μέχρι την Αφρική. Χρειάστηκε να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια. Πέρασαν υπέροχες διακοπές και την άνοιξη επέστρεψαν στον τόπο τους. Δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν που θα χτίσουν μια φωλιά για να γεννήσουν τα μωρά τους. Ευτυχώς, βρέθηκαν στον δρόμο τους τρία παιδιά που… (η συνέχεια στο βιβλίο)

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, οι μικροί αναγνώστες θα αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις για τα χελιδόνια και τις συνήθειες τους. Στο τέλος, ίσως θελήσουν να διευκολύνουν με τις πράξεις τους τα πανέμορφα πουλιά της άνοιξης για να έχουν μια καλύτερη ζωή.

Εικονογράφηση: Νικολέττα Φιλιππίδη

Παιδική λογοτεχνία, Υδροπλάνο, 2022, 38 σελ.

Ο Χερούκλας – Άννα Τσιαπούρη

Ο Χερούκλας


Τι θα γινόταν αν είχες δυο χέρια τόσο μεγάλα που δεν θα μπορούσες να πιάσεις το κουτάλι για να φας ή να παίξεις με τα παιχνίδια σου;
Τι θα έκανες αν σε φώναζαν κοροϊδευτικά οι συμμαθητές σου Χερούκλα;
Το αγόρι της ιστορίας καταφέρνει να αγαπήσει τα μεγάλα χέρια του και να βρει την ευτυχία.
Πώς;
Θα το μάθεις στις σελίδες αυτού του βιβλίου.
Μια τρυφερή ιστορία για την αυτοπεποίθηση που μας χαρίζει η δύναμη της αγάπης και της προσφοράς.

Εικονογράφηση: Νικολέττα Φιλιππίδη

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2021, 32 σελ.

Ένα αγόρι, δύο αρκούδες, τρείς ευχές – Άννα Τσιαπούρη

Ένα αγόρι, δύο αρκούδες


Ένα μικρό αγόρι πετάει μέχρι τον Βόρειο Πόλο. Περνάει επάνω από το σπίτι του Αϊ-Βασίλη και φτάνει στους πάγους της Αρκτικής. Εκεί συναντά την Ούρσουλα, μια μικρή πολική αρκούδα, που δεν μπορεί να βρει εύκολα τροφή εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων. Αργότερα, η Ούρσουλα γνωρίζει μια καφέ αρκούδα, τον Όσκαρ. Μαζί μοιράζονται τις ανησυχίες τους για τα προβλήματα που δημιουργούν οι άνθρωποι στο περιβάλλον. Δε θα μαρτυρήσω ποιο ήταν το αγόρι. Μπορεί να ήταν και κορίτσι. Μήπως ήσουν εσύ; Ούτε πρόκειται να σου πω αν όλα αυτά έγιναν στην πραγματικότητα, γιατί δεν είμαι σίγουρη. Εσύ τι λες; Ήταν όνειρο ή αλήθεια; Πρόκειται για μια φανταστική ιστορία στη σημερινή εποχή, που στόχο της έχει να αναπτύξει τη φαντασία των μικρών παιδιών και να τα ενημερώσει με απλά λόγια για κάποιες από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών που συχνά ακούνε γύρω τους. Διαβάζοντας το βιβλίο, ο μικρός αναγνώστης αποκτά κάποιες γνώσεις για τα ζώα και το περιβάλλον. Ίσως θελήσει, τελικά, να υιοθετήσει κι αυτός μερικές οικολογικές συνήθειες, όπως το αγόρι της ιστορίας.

Εικονογράφηση: Νικολέττα Φιλιππίδη

Παιδική λογοτεχνία, Υδροπλάνο, 2020, 40 σελ.

Σφηνάκια τρόμου – Άννα Τσιαπούρη
Σου έχει τύχει ποτέ να δεις έναν εφιάλτη τόσο τρομακτικό, που ο μόνος τρόπος για να γλιτώσεις είναι να ξυπνήσεις; Τί θα γινόταν σε περίπτωση που καταλάβαινες ότι δεν μπορείς να ξυπνήσεις, γιατί όσα νόμιζες ότι ονειρευόσουν συμβαίνουν στην πραγματικότητα;

Αν ζωντάνευαν οι εφιάλτες, θα μπορούσαν να μοιάζουν με αυτές τις δέκα ιστορίες. Οι ήρωες εγκλωβίζονται σε καταστάσεις που μοιάζουν με αδιέξοδα. Άλλοτε ξεφεύγουν, άλλοτε πάλι όχι.

Ένα ταξίδι σε κόσμους που ακροβατούν μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Επικρατούν στοιχεία αγωνίας, ψυχολογικού τρόμου, δυστοπίας, παράνοιας, ψυχεδέλειας, σουρεαλισμού ή sci-fi και τα συναντάμε μεμονωμένα ή συνδυαστικά μέσα στις ιστορίες.

Το παρόν βιβλίο συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όσους προτιμούν τις ακραίες εξωπραγματικές ιστορίες σε μικρές δόσεις.

Διηγήματα, Υδροπλάνο, 2020, 190 σελ.

Μια σακούλα, δύο χελώνες, τρεις δύτες – Άννα Τσιαπούρη
Μια πλαστική σακούλα παρασύρεται από τον αέρα, κάνει ένα μακρύ ταξίδι και καταλήγει στη θάλασσα. Ανάμεσα σε άλλα πλάσματα του βυθού ζουν εκεί οι θαλάσσιες χελώνες Ροζέτα-Ροζέτα και Λορέτα Λορέτα. Όταν βρίσκεται η σακούλα στον δρόμο τους, οι δύο φίλες κινδυνεύουν. Την κατάλληλη στιγμή, όμως εμφανίζονται τρεις δύτες. Πώς βρέθηκαν εκεί; Θα καταφέρουν άραγε να τις σώσουν; Θα μπορέσει η Ροζέτα-Ροζέτα να σμίξει με τα εκατόν είκοσι τρία μωρά της; Ένα βιβλίο γνώσεων που ευαισθητοποιεί τα παιδιά για το περιβάλλον και την προστασία του. Με ήπιο και διασκεδαστικό τρόπο περιγράφει το κακό που μπορούν να προκαλέσουν τα πλαστικά σκουπίδια στα θαλάσσια είδη.

Eικονογράφηση: Νικολέττα Φιλιππίδη

Παιδική λογοτεχνία, Υδροπλάνο, 2020, 44 σελ.

Λλάκης Μερμήγκης – Αφ’ υψηλού – Άννα Τσιαπούρη
O Λλάκης Μερμήγκης είναι ένα ασυνήθιστο αγόρι που βλέπει τον κόσμο από… κάπως ψηλά.
Περιφέρεται άσκοπα παρέα με τη φίλη του Φρουφρού και τη γάτα της Παναγιώτα, μέχρι που ερωτεύεται μια διάσημη μπαλαρίνα. Τότε αποφασίζει να γίνει σπουδαίος για να την κατακτήσει. Πώς όμως θα μπορέσει να την εντυπωσιάσει;

Αρχίζει λοιπόν να πειραματίζεται δοκιμάζοντας τις ικανότητές του. Ανάμεσα σε άλλα, στήνεται μπροστά σε κάμερες, ιδρώνει στη γυμναστική και πασαλείβεται με μπογιές. Δεν υποψιάζεται όμως ότι πίσω από κάθε του βήμα κρύβεται ένας εχθρός που προσπαθεί να τον σαμποτάρει.

Θα μπορέσει ο Λλάκης να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια; Ποια είναι άραγε η σχέση του με το ραδιόφωνο και τους υπερήρωες; Θα βρει τον δρόμο που θα τον οδηγήσει στην καρδιά της αγαπημένης του μπαλαρίνας ή μήπως κάτι ενδιάμεσα θα ανατρέψει τα αρχικά του σχέδια; Θα ανακαλύψει τελικά το δυνατό του σημείο; Ποιοι θα ζήσουν καλά και ποιοι καλύτερα;

Ο παππούς του Λλάκη συνήθιζε να λέει πως “η ζωή μάς διδάσκει μέσα από τις συνέπειες των επιλογών μας”. Πολλά ακόμα έλεγε, αλλά ποιος τα θυμάται;

Ένα βιβλίο για το κυνήγι της ευτυχίας και για τα άγνωστα ταλέντα που μπορεί να κρύβονται μέσα μας και μας καλούν να τα ανακαλύψουμε. Αρκεί να το θέλουμε.

Eικονογράφηση: Απόστολος Ιωάννου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019, 104 σελ.

Πηγές: Biblionet, Υδροπλάνο, Εκδόσεις Καστανιώτη