Σπούδασες το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών (Πανεπιστήμιο Πατρών) και δουλεύει με τους πιο συναρπαστικούς ανθρώπους: τα παιδιά. Το 1998 εκδόθηκε η μελέτη της “Ο ερωτικός λόγος στην ποίηση: Το πέρασμα απ’ την ολική σωματική γλώσσα στον προφορικό λόγο με τις λιγότερες απώλειες” (εκδ. Περί Τεχνών, Πάτρα). Το 2001 διακρίθηκε σε διαγωνισμό διηγήματος και το διήγημά της “Μετράμε σε ίντσες ή σε εκατοστά;” το οποίο συμπεριλήφθηκε στην ανθολογία νέων συγγραφέων “Πρώτη γραφή” (Μίνωας). Έχει εκδοθεί επίσης το αφήγημά της “Μικρή αριθμητική” (εκδ. Περί Τεχνών, Πάτρα) και το βιβλίο “Νοβοκαΐνη” (Κοντύλι).
Νοβοκαΐνη (2010), Κοντύλι
Ο κόσμος ανάμεσα (2021), Κοντύλι
Διηγήματα
Μικρή αριθμητική (2004), Περί Τεχνών
Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Ο ερωτικός λόγος στην ποίηση (2001), Περί Τεχνών
Συλλογικά έργα
Πρώτη γραφή – Διαγωνισμός διηγήματος Γυναίκα 2001 (2001), Μίνωας
Ο κόσμος ανάμεσα – Άννα Βαρσάμου
Άνθρωποι που ζουν καθημερινά σε έναν κόσμο ανάμεσα σε όσα επιθυμούν κι όσα συμβαίνουν. Άνθρωποι που πασχίζουν να κάνουν πραγματικότητα όσα ονειρεύονται. Κι άλλοι που κυρίως αποφεύγουν τα όνειρα, γιατί μπορεί να πραγματοποιηθούν σε λάθος στιγμή, και το άκαιρο λυπηρό.
Άνθρωποι που αναζητούν το φως κι άλλοι που χρειάζονται το σκοτάδι. Άνθρωποι που δε μεγαλώνουν ποτέ, περιφέρονται αιωνίως ανώριμοι κι επιφανειακοί. Κι άλλοι που μεγαλώνουν πριν την ώρα τους, σοβαρεύουν πριν χαρούν την παιδικότητα τους.
Άνθρωποι γεμάτοι τρυφερές ιδιαιτερότητες ή αποκρουστικές συνήθειες, βαρετές ζωές ή βαρετό εαυτό. Άλλοι υπερφίαλοι, κομπλεξικοί, εγωιστές, άλλοι υποταγμένοι, μπερδεμένοι, πεσιμιστές.
Άνθρωποι που ζουν σε έναν κόσμο ανάμεσα στον πραγματικό κι αυτόν που επιθυμούν. Έναν κόσμο ανάμεσα κι εκεί που χωρούν. Κι άλλοτε απλώνονται, κι άλλοτε ασφυκτιούν. Αλλά τουλάχιστον, χωρούν.
Μυθιστόρημα, Κοντύλι, 2021, 244 σελ.
Νοβοκαΐνη – Άννα Βαρσάμου
Χειμωνιάτικο παραμύθι μιας μητρόπολης
Δεν το περίμεναν ποτέ αυτό από τη Σάρα. Δεν πίστευαν ότι τον άνθρωπο που τόσα χρόνια χλεύαζαν εκείνη θα τον ερωτευόταν. Και πάνε οι φίλοι, πάει η παλιά ζωή. Αρκεί λίγη χρυσόσκονη για να τα θάψει όλα;
Καλή η επιφάνεια και τα ρηχά ζεστά νερά, χαρά να κολυμπάς -το ήξερε ο Ντέιβιντ, γι’ αυτό είχε ανοίξει ένα μπαρ, το Bus. Μα όσα χρόνια έμειναν μαζί αυτοί οι τρεις βουτούσαν πάντοτε βαθιά: εκεί συναντούσαν πλάσματα και μέρη μαγικά. Μα τώρα τι; Τώρα παλινδρομούν ανάμεσα σε επιφάνεια και βυθό. Με χαλασμένη την πυξίδα της επικοινωνίας τους, γυρνούν αποπροσανατολισμένοι μέσα στη μεγαλούπολη, χτυπούν στους ύφαλους της μόδας, πιάνονται από τα μίντια για να σωθούν. Μα το ψέμα και η αλήθεια μπλέκονται σαν φύκια, θολώνουν το τοπίο, μπερδεύονται στα πόδια τους, τους παγιδεύουν εκεί.
Ασφυκτιούν κι είναι η μουσική που τους κρατάει στη ζωή· τη ζωή που ζούσαν. Σαν φυσαλίδες τα τραγούδια που είχαν μοιραστεί δείχνουν την έξοδο.
Μυθιστόρημα, Κοντύλι, 2010, 236 σελ.
Μικρή αριθμητική – Άννα Βαρσάμου
Μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος
Στις σελίδες αυτού του βιβλίου υπάρχουν πολλά νυφικά, χωρίς κανένα γάμο, ένα σπίτι γεμάτο ζάχαρη άχνη (ή κάτι που της μοιάζει), πολύτιμα χειρόγραφα απλωμένα για να στεγνώσουν, τον Morrissey να δίνει συμβουλές, μια παράξενη δολοφονία χωρίς αίμα, την κατάρριψη ενός μαθηματικού αξιώματος και μερικά ακόμα αλλόκοτα πράγματα που έχουμε ζήσει όλοι.
Γιατί ακόμα και οι πιο παράξενες ιστορίες είναι άλλες όψεις μιας αμετάκλητης αφόρητα φυσιολογικής πραγματικότητας.
Διηγήματα, Περί Τεχνών, 2004, 71 σελ.
Ο ερωτικός λόγος στην ποίηση – Άννα Βαρσάμου
Το πέρασμα απ’ την ολική σωματική γλώσσα στον προφορικό λόγο με τις λιγότερες απώλειες
Ο Ερωτικός Λόγος είναι παιδί του λόγου και του έρωτα. Πρόκειται για τη γέννα των δύο, που την κυοφορούμε μέσα μας εμείς, σε κάθε ερωτική μας συνάντηση. Όταν ενωνόμαστε για να γεννήσουμε λόγους και αφορμές ύπαρξης, λόγους και σιωπές τρυφερότητας, λόγους και παράλογα για τους αμύητους στον έρωτα. Μιλώ για λόγο θέλοντας να τονίσω πως εδώ θα μας απασχολήσει κυρίως η δύναμη της προφορικής γλώσσας και ειδικότερα ο βαθμός στον οποίον μπορεί να μεταφραστεί σ αυτήν η γενικότερη γλώσσα του έρωτα…
Περιέχει Βιβλιογραφία
Ποίηση, Ερμηνεία και κριτική, Περί Τεχνών, 2001, 157 σελ.
Πηγές: Biblionet, Κοντύλι, Περί Τεχνών