Αν Ραις

Αν Ραις

Ξένοι λογοτέχνες
Η Αnne Rice γεννήθηκε το 1941 στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ. Έχει γράψει δεκάδες μυθιστορήματα με πωλήσεις άνω των 100 εκατομμυρίων αντιτύπων παγκοσμίως, είναι όμως περισσότερο γνωστή για τα μυθιστορήματα της σειράς με τη γενική ονομασία “Vampire Chronicles”. Ξεκίνησε να γράφει το πρώτο βιβλίο της σειράς, με τίτλο “Συνέντευξη με Έναν Βρικόλακα” (Interview with the Vampire), μετά το θάνατο της κόρης της από λευχαιμία. Το 1994, ο διάσημος σκηνοθέτης Neil Jordan μετέφερε το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη, με τον Brand Pitt στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Tom Cruise στο ρόλο του Λεστάτ, ταινία που σημείωσε τεράστια επιτυχία ανά τον κόσμο. Το τρίτο βιβλίο της σειράς “Vampire Chronicles”, με τίτλο “Queen of the Damned”, ενέπνευσε μία ακόμα κινηματογραφική ταινία, ενώ τo “Lestat” διασκευάστηκε επίσης σε μιούζικαλ, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη συγγραφέα και το έργο της στην ιστοσελίδα Anne Rice.
Σειρές
The Vampire Chronicles
Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα – Interview with the Vampire (1976)
Interlude with the Undead (1979)
Ο βρικόλακας Λεστάτ – The Vampire Lestat (1985)
The Queen of the Damned (1988)
The Tale of the Body Thief (1992)
Μέμνοχ ο διάβολος – Memnoch the Devil (1995)
The Vampire Armand (1998)
Merrick (2000)
Blood and Gold (2001)
Blackwood Farm (2002)
Blood Canticle (2003)
Interview with the Vampire: Claudia’s Story (2012)
Prince Lestat (2014)[100] Prince Lestat and the Realms of Atlantis (2016)
Blood Communion: A Tale of Prince Lestat (2018)

New Tales of the Vampires
Πανδώρα – Pandora (1998)
Vittorio the Vampire (1999)

Lives of the Mayfair Witches
The Witching Hour (1990)
Lasher (1993)
Taltos (1994)

Ramses the Damned
The Mummy, or Ramses the Damned (1989)
Ramses the Damned: The Passion of Cleopatra (21 November 2017)

Christ the Lord
Christ the Lord: Out of Egypt (2005)
Christ the Lord: The Road to Cana (2008)

Songs of the Seraphim
Angel Time (2009)
Of Love and Evil (2010)

The Wolf Gift Chronicles
The Wolf Gift (2012)
The Wolves of Midwinter (2013)

Sleeping Beauty (σαν A.N. Roquelaure)
The Claiming of Sleeping Beauty (1983)
Beauty’s Punishment (1984)
Beauty’s Release (1985)
Beauty’s Kingdom (2015)

Σαν Anne Rampling
Exit to Eden (1985)
Belinda (1986)

Μυθιστορήματα
The Feast of All Saints (1979)
Cry to Heaven (1982)
Ο υπηρέτης των οστών – Servant of the Bones (1996)
Violin (1997)

Διηγήματα
October 4, 1948 (1965)
Nicholas and Jean (1966)
The Master of Rampling Gate (1984)

Δοκίμια
Called Out of Darkness: A Spiritual Confession (2008)

Συνέντευξη με έναν βρικόλακα
Interview with the Vampire
“Δεν είναι μια συνηθισμένη πράξη ο φόνος” είπε το βαμπίρ. “Δεν μπουκώνεται κανείς απλά με αίμα.” Κούνησε το κεφάλι. “Είναι η εμπειρία της ζωής του άλλου, συχνά η εμπειρία της αργής απώλειας εκείνης της ζωής μέσα από το αίμα. Είναι η επαναλαμβανόμενη εμπειρία της απώλειας της ίδιας μου της ζωής που βίωσα όταν ρουφούσα το αίμα από τον καρπό του Λεστάτ και ένιωθα την καρδιά του να χτυπά μαζί με τη δική μου. Είναι ξανά και ξανά μια τελετή εκείνης της εμπειρίας… γιατί για τα βαμπίρ αυτή είναι η απόλυτη εμπειρία.”
Υπνωτικό, σοκαριστικό και ανατριχιαστικά ερωτικό, το μυθιστόρημα της Anne Rice επαναπροσδιόρισε το μύθο του βρικόλακα, με μια συναρπαστική ιστορία για την αγάπη και την απώλεια, το θάνατο και τη ζωή αλλά και την εκπληκτική δύναμη των ανθρώπινων αισθήσεων.
“H Rice αρχίζει εκεί όπου σταματούν ο Bram Stoker και το Χόλιγουντ και εξερευνά την πραγματική γοητεία του μύθου – την εκπαίδευση ενός βρικόλακα.”
(“Chicago Tribune”)
“Αναμφισβήτητα ερωτικό… κλασικό και αξέχαστο.”
(“Washington Post”)
“Παραδοθείτε στη γραφή της Anne Rice, μαγική σαν αισθησιακό όνειρο.”
(“The Boston Globe”)

Ο βρικόλακας Λεστάτ
The Vampire Lestat
Το όνομά του είναι Λεστάτ και είναι βρικόλακας – ένα πλάσμα της νύχτας και των θρύλων, που όμως ζει ανάμεσά μας και διαφέρει απόλυτα από την εικόνα των μακάβριων βαμπίρ που στοιχειώνουν τη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας. Ξεκινώντας την περιπλάνησή του από το Παρίσι του 18ου αιώνα, μας ξεναγεί στη μυστηριακή αρχαία Αίγυπτο, τη Βρετανία των δρυΐδων, τη Ρώμη των Αυτοκρατόρων αλλά και στη φρενήρη ζωή των αμερικανικών μεγαλουπόλεων του 20ού αιώνα, όπου οι αστέρες της ροκ λατρεύονται σαν θεοί. Αντισυμβατικός και παρορμητικός, διψασμένος για ζωή και εμπειρίες, ο Λεστάτ αναζητά ένα σκοπό ύπαρξης και προσπαθεί να επιβιώσει από το μένος των ζωντανών και την οργή των νεκρών σε ένα συγκλονιστικό χρονικό που ζωντανεύει τις πιο πολύκροτες περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας…
Ο γοητευτικός αντιήρωας που γνωρίσαμε στο μυθιστόρημα “Συνέντευξη με Έναν Βρικόλακα”, το οποίο ενέπνευσε την ομώνυμη κλασική ταινία με πρωταγωνιστές τους Brad Pitt και Tom Cruise, μας αποκαλύπτει την αληθινή του ιστορία. Λυρικό, υποβλητικό και πρωτότυπο, το βιβλίο της Anne Rice έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από κοινό και κριτικούς σε ολόκληρο τον κόσμο, βάζοντας τη δική του σφραγίδα στο είδος.

Μέμνοχ ο διάβολος
Memnoch the Devil
Τα χρονικά του βαμπίρ
Στο εξαιρετικό μυθιστόρημα της Αν Ράις, δίνεται στον απόκοσμο, δαιμόνιο, τερατώδη, κοσμογυρισμένο ήρωά της η ευκαιρία να σώσει την ψυχή του.
Το βαμπίρ Λεστά έρχεται σε άμεση αντιπαράσταση με τον Θεό και τον Διάβολο στη χώρα του θανάτου.
Βρισκόμαστε στη χιονισμένη Νέα Υόρκη. Μέσα στην παγωμένη λευκότητα, ο Λεστά παρακολουθεί την Ντόρα, την πανέμορφη και χαρισματική κόρη ενός μεγαλέμπορου ναρκωτικών. Η νεαρή γυναίκα ξυπνάει μέσα του την τρυφερότητα που καμιά θνητή δεν μπόρεσε να του εμπνεύσει.
Διχασμένος ανάμεσα στη βαμπιρική δίψα του για αίμα και στην καταλυτική αγάπη του για την Ντόρα, ο Λεστά καλείται ν’ αντιμετωπίσει τους πιο επικίνδυνους αντιπάλους που συνάντησε ποτέ. Ο μυστηριώδης Μέμνοχ, που ισχυρίζεται πως είναι ο Ανίερος ‘Ενας, ο ίδιος ο Διάβολος, τον απαγάγει από το γήινο κόσμο και τον προκαλεί να γίνει μάρτυρας της Δημιουργίας. Σαν τους αρχαίους προφήτες, ο Λεστά αναλαμβάνεται στους ουρανούς και οδηγείται στο Καθαρτήριο. Εδώ καλείται να κάνει την έσχατη επιλογή: ν’ αποφασίσει αν πιστεύει στον Θεό ή στον Διάβολο και να διαλέξει ποιον από τους δύο θα υπηρετεί – αν, βέβαια, δεχτεί το ρόλο του υπηρέτη.
Στα τέσσερα πρώτα βιβλία των “Χρονικών του Βαμπίρ”, η Αν Ράις έπλασε με την πένα της φανταστικούς, απόμακρους κόσμους, τόσο αληθοφανείς και ευπρόσιτους όσο ο δικός μας. Τώρα, στο πιο τολμηρό και σκοτεινό έργο της, μας μεταφέρει, μαζί με τον Λεστά, στη σφαίρα των σημαντικότερων θρύλων, στα θεμέλια των θρησκευτικών μας πεποιθήσεων.

Πανδώρα
Pandora
Νέες ιστορίες των βαμπίρ
Η Πανδώρα ξεκινάει, διστακτικά στην αρχή και μετά με εντεινόμενο πάθος, να αφηγείται το γοητευτικό της μύθο, που μας οδηγεί διά μέσου των αιώνων από την αυτοκρατορική Ρώμη στη Γαλλία του δέκατου όγδοου αιώνα, στο Παρίσι του εικοστού αιώνα και στη Νέα Ορλεάνη. Μας γυρίζει πίσω στη θνητή της εφηβεία στον κόσμο του Καίσαρα Αυγούστου, έναν κόσμο που έχουν περιγράψει στα κείμενά τους ο Οβίδιος και ο Πετρώνιος. Τότε η Πανδώρα συναντάει και ερωτεύεται τον όμορφο, χαρισματικό, αμέριμνο, ακόμα θνητό Μάριο. Αυτή είναι η Ρώμη από την οποία εξαναγκάζεται να φύγει, φοβούμενη τη δολοφονία της από τους συνωμότες που σχεδιάζουν να καταλάβουν την πόλη. Την ακολουθούμε στο εξωτικό λιμάνι της Αντιόχειας, όπου είναι μοιραίο να ενωθεί ξανά με τον Μάριο, ο οποίος τώρα είναι αθάνατος και καταραμένος με την ιδιότητα του βαμπίρ· ο Μάριος θα της μεταβιβάσει το Σκοτεινό Χάρισμα και θα ξεκινήσουν τη συγκλονιστική περιπέτειά τους που διήρκεσε τους δύο θυελλώδεις αιώνες που πέρασαν μαζί.

Ο υπηρέτης των οστών
Servant of the Bones
Η Αν Ράις, αφού έπλασε φανταστικούς κόσμους βαμπίρ και μαγισσών, αφού εξιστόρησε τις περιπέτειες του Λεστά και των ξωτικών, μας μεταφέρει τώρα σε νέες σφαίρες του απόκρυφου, του μυστικιστικού και του μαγικού και στη δράση -εδώ και αιώνες- ενός σκοτεινού και εκθαμβωτικού συνάμα ήρωα: του πανίσχυρου Αζριήλ, του Υπηρέτη των Οστών.
Είναι φάντασμα, δαίμονας, άγγελος, λάτρης του καλού, σκλάβος του κακού. Μας ανοίγει την καρδιά του, μας διηγείται τη συναρπαστική ιστορία του από τη στιγμή που βρέθηκε ξαφνικά στη σύγχρονη Νέα Υόρκη για να γίνει ο συγκλονισμένος αυτόπτης μάρτυρας στο στυγερό φόνο μιας κοπέλας. Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί στην ακατανόητη επιθυμία του να εκδικηθεί το θάνατό της.
Τον ακολουθούμε πίσω στη θνητή νιότη του, στη μαγευτική πόλη της Βαβυλώνας – κέντρο λατρείας παγανιστικών θεών με εξαίσια ζιγκουράτ, ναούς και βωμούς, θαυμαστό αγκυροβόλιο για πλοία όλων των εθνών.
Αψηφώντας τις δυνάμεις του ολέθρου, επιστρατεύοντας όλη τη δύναμη και την εξυπνάδα για να τις πατάξει, ο Αζριήλ ξεκινά το επικίνδυνο ταξίδι του μέσα στο χρόνο: από τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας στη μεσαιωνική Ευρώπη του Μαύρου Θανάτου και, τελικά, στο Μανχάταν της δεκαετίας του ’90, προς την αναπόφευκτη αναμέτρησή του με το φιλόδοξο και χαρισματικό, βαθύπλουτο και απατηλό θρησκευτικό ηγέτη Γκέγκορι Μπέλκιν, που ενσαρκώνει στον εικοστό αιώνα όλα όσα αντιμαχόταν για αιώνες ο Αζριήλ.

Πηγές: Biblionet, Wikipedia, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Anubis