Αντιγόνη Ηλία

Αντιγόνη Ηλία

2023 Ελληνες λογοτέχνες Κύπριοι λογοτέχνες
Η Αντιγόνη Ηλία γεννήθηκε στη Κύπρο.
Τελειώνοντας τις Λυκειακές της σπουδές σπούδασε επισιτιστικές τέχνες (Α.Ξ.Ι.Κ.) δουλεύοντας σε μεγάλα ξενοδοχεία. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε ένα τριετές κύκλο σπουδών στην Αγιογραφία. Κατέχει στη συλλογή της αρκετά έργα, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται σε εκκλησίες της Κύπρου και Ελλάδας. Εκείνο όμως που αγάπησε περισσότερο ήταν η ποίηση. Οι πρώτες της εμπνεύσεις έρχονται από το όμορφο ορεινό χωριό της μητέρας της, Άλωνα. Έχει συμμετάσχει σε ανθολογία ποίησης και ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στην Ισπανική γλώσσα και δημοσιευτεί σε περιοδικά της χώρας. Έχει λάβει επίσης μέρος σε θεατρικές παραστάσεις. Λατρεύει τη φύση, τα συναισθήματα των ανθρώπων στη καθημερινότητά τους, τον αυθορμητισμό, το πάθος για την τέχνη, τον έρωτα. Όπως συχνά λέει κι η ίδια: «ό,τι αξίζει ν’ αγαπηθεί, ας γίνει στίχος, τραγούδι, μουσική».
Ποίηση
Καρδιογράφημα (2023), Αρχύτας

Καρδιογράφημα – Αντιγόνη Ηλία

Καρδιογράφημα


Η Αντιγόνη Ηλία αναπνέει βαθιά, ζει και γράφει για την αγάπη με όλες τις αισθήσεις. Η απουσία της την πονά, την τυραννά και μέσα από την ποιητική της έκφραση αναζητά την αλήθεια –αιτία της απουσίας της στον σύγχρονο κόσμο. Λέξεις, στίχοι, στροφές, φαντασία, πρωτοτυπία γίνονται τα δικά της εργαλεία για να υμνήσει το κορυφαίο αυτό συναίσθημα, το συνώνυμο της ευτυχίας, της χαράς, του έρωτα, κάποιες φορές και του πόνου.
Η συγγραφέας πλέει στα ουράνια πελάγη της ποίησης με γερό σκαρί και μας καλεί να συμπλεύσουμε μαζί της. Ούριος άνεμος και κυβερνήτης – οδηγός η αγάπη, αυτό το μοναδικό συναίσθημα που δίνει αφάνταστη ελευθερία αλλά ταυτόχρονα, μας δένει με τους γύρω μας με δεσμούς που δυνατότεροί του δεν θα υπάρξουν.

«Ξέρεις τι δε χόρτασα ποτέ;
Το όνειρο!
Με άφηνε πάντα χωρίς διόδια
να ταξιδεύω!»

Είθε το ταξίδι τούτο να διαρκέσει αιώνια!

Σειρά Ποίησης ΣΠΕΚ | “Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου” Αρ. 26

Ποίηση, Αρχύτας, 2023, 54 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αρχύτας

Please wait...