Αντιγόνη Ντόκα

Αντιγόνη Ντόκα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αντιγόνη Ντόκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974.
Σπούδασε Παιδαγωγικά και Φιλοσοφία και είναι διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Νουβέλες
Δύο / Υγρασία (2019), Τόπος
Μια μέρα (2022), Τόπος

Αφηγήματα
Συναντήσεις 30′ (2016), Τόπος

Συλλογικά έργα
Για τη διδακτική της φιλοσοφίας. 24 προσεγγίσεις (2021), Τόπος

Μια μέρα – Αντιγόνη Ντόκα

Μια μέρα


Το βιβλίο αυτό ολοκληρώνει μια τριλογία που φορτίζει τα επιμέρους στοιχεία της με μια θεώρηση όπου όλα ανάγονται στο τυχαίο και απρογραμμάτιστο συμβάν, που δίνει ωστόσο μια καθοριστική και ανεξέλεγκτη ώθηση στην εξέλιξη των πραγμάτων. Έτσι, τα πρόσωπα δεν έρχονται αντιμέτωπα με κάτι που μοιάζει να μπορούν συνειδητά να επιλέξουν ή να απορρίψουν. Ξεκινώντας μια τεθλασμένη περιπλάνηση σε έναν ιδιότυπο κόσμο από λέξεις, πασχίζουν να τον βάλουν σε τάξη. Καθώς τα πάντα αρχίζουν με αφορμή κάτι μικρό και αδιόρατο, χτίζεται μια πραγματικότητα αινιγματική και ασαφής όπου ο χώρος κερματίζεται σε αποσπασματικές εικόνες και ο χρόνος μετατρέπεται σε μια σειρά φευγαλέων στιγμών, μέχρι όλα να ακινητοποιηθούν στο τέλος της ιστορίας.

Νουβέλα, Τόπος, 2022, 128 σελ.

Δύο / Υγρασία – Αντιγόνη Ντόκα

Δύο


Η νουβέλα “Δύο / υγρασία” είναι μια συνηθισμένη ερωτική ιστορία δύο ανθρώπων μέσα από τις φαντασιώσεις του ενός. Μια ιστορία όπου η υγρασία των σωμάτων και των τόπων καθορίζει τα λεπτά όρια ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό. Μια ιστορία όπου ο έρωτας δεν είναι αυτό που κερδίζεται αλλά αυτό που μπορεί να κερδηθεί.

Νουβέλα, Τόπος, 2019, 120 σελ.

Συναντήσεις 30′ – Αντιγόνη Ντόκα

Συναντήσεις


Μέσα από μια πλάγια ματιά, που διαβάζει με συγκρατημένη συγκίνηση τη διαδικασία της επαφής, της απώλειας, της μοναξιάς, της συνεύρεσης με τον Άλλο, η συγγραφέας ξετυλίγει το ασπρόμαυρο «φιλμ» μιας οικείας ερωτικής σχέσης που είναι, τελικά, η κάθε σχέση. Τα μινιμαλιστικά κείμενα του τόμου φωτίζουν με ποίηση μικρές λεπτομέρειες στις οποίες ανατρέχει το σώμα και η ψυχή όταν ανακαλεί την ερωτική εμπειρία.

Αφήγημα, Τόπος, 2016, 60 σελ.

Πηγές: Biblionet, Τόπος