Αντιγόνη Σδρόλια

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αντιγόνη Σδρόλια είναι εκπαιδευτικός. Ζει κι εργάζεται στον Βόλο. Σπούδασε ελληνική και ιταλική φιλολογία και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στα παιδαγωγικά. Άλλα έργα της: “Η συμμορία των πέντε” (Εκδόσεις Μίνωας, 2016), “Ο Φίλιππος στη Βρετανία” (e-book, Εκδόσεις Σαΐτα). Επίσης συμμετείχε στα εξής συλλογικά έργα: “Υπό το φως του Κ.Π.Κ, Hotel Καβάφης: Στίχοι delivery” ( e-book, Εκδόσεις Πατάκη, 2016), “Μεταβιομηχανικοί τόποι: Το πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα” (Εκδόσεις Έναστρον, 2014), “11 λέξεις: Το γράμμα Ξ” (Εκδόσεις Καλέντη, 2013), Ανθολογία διηγημάτων για τη μετανάστευση Γεια σου, φίλε!: “Ο Φιστικιάν και η σημαία” (Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, 2011), Ανθολογία διηγήματος, Β΄ Λογοτεχνικός Διαγωνισμός “Αντώνης Σαμαράκης: “Ανορθόγραφα συνθήματα στους τοίχους” (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2003).
Μυθιστορήματα
Της μηχανής το φόρεμα (2019), Εκδόσεις Πηγή

Διηγήματα
Ο Φίλιππος στη Βρετανία (2015), Εκδόσεις Σαΐτα

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Η συμμορία των πέντε (2016), Μίνωας

Συλλογικά έργα
Μεταβιομηχανικοί τόποι (2014), Έναστρον
Γεια σου, φίλε! (2011), Σύγχρονη Εποχή

Της μηχανής το φόρεμα – Αντιγόνη Θ. Σδρόλια
“Τη φαντάστηκε να τον ντύνει κι αυτή με τη σειρά της. Να του περνά τη φαρδιά, αδιάβροχη ολόσωμη στολή του δύτη, στεγανή κι αεροστεγή, προσεκτικά μην τον γδάρει το σκάφανδρο. Να στερεώνει τον χάλκινο θώρακα ψηλαφώντας με τα χέρια της το στήθος του. Να του στεριώνει στους ώμους τη βαριά ατσαλένια περικεφαλαία και να την κλειδώνει στη μεταλλική πλάκα. Φηλί-κλειδί κι εκεί κι εγγύηση επιβίωσης. Να τον φιλάει από το γυάλινο παραθυράκι της περικεφαλαίας και να προσεύχεται στην Παναγιά να τον φυλάει”.

Ο Λιθουανός ανθρωπιστής Κάρολος Φλέγελ, συγκλονισμένος από τους “χτυπημένους” σφουγγαράδες της Καλύμνου, οργανώνει διεθνή εκστρατεία ενάντια στο σκάφανδρο. Στο Τρίκερι, ο Βαγγέλης και ο Κωνσταντής ανταγωνίζονται για την καρδιά της Λεμονιάς αλλά και για την επικράτηση του σκαφάνδρου.

Από το Τρίκερι, την Κάλυμνο και τη Σύμη, μέχρι το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, ο Κάρολος Φλέγελ φαίνεται να κινεί τα νήματα πάντα στο πλευρό των αδικημένων. Όπλα του ο λόγος, η πένα, το πνεύμα. Είναι όμως ισχυρά, ώστε να νικήσουν τα τέρατα της πλεονεξίας;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2019, 312 σελ.

Η συμμορία των πέντε – Αντιγόνη Σδρόλια
Πέντε παιδιά, φίλοι και ξαδέλφια, ξεκινούν από τον Βόλο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές με τη γιαγιά και τον παππού σε ένα χωριό του Παγασητικού. Με κλειστά τα κινητά τηλέφωνα και χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, τα παιδιά γεμίζουν τον χρόνο τους κάνοντας περιπάτους και εξερευνώντας τη γύρω περιοχή.
Όμως δύο μικροί δραπέτες, ο Φεντερίκο και η Πουπέτ, θα προστεθούν στην παρέα τους και θα ζητήσουν τη βοήθειά τους.
Πώς θα συνεννοηθούν, αφού ο Φεντερίκο μιλά μόνο ιταλικά και η Πουπέτ είναι μαϊμουδίτσα;
Θα καταφέρουν τα παιδιά να τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από τους διώκτες τους;

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Μίνωας, 2016, 112 σελ.

Ο Φίλιππος στη Βρετανία – Αντιγόνη Σδρόλια
Η αγωνία ενός παιδιού μπροστά στην άγνωστη γλώσσα ενός άγνωστου τόπου αποτελεί το κεντρικό θέμα αυτής της ιστορίας. Ξεδιπλώνονται οι σκέψεις και τα ερωτηματικά που γεννιούνται πριν από τη μετανάστευση της οικογένειας στο εξωτερικό.

Διηγήματα, e-book, Εκδόσεις Σαΐτα, 2015, 18 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Σαΐτα, Μίνωας, Εκδόσεις Πηγή