Αντωνία Βιταλιώτου-Σέττα

2022 Ελληνες λογοτέχνες
H Αντωνία Βιταλιώτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, με κυκλαδίτικη καταγωγή.
Αγάπησε τη θάλασσα περισσότερο από τη στεριά και νοσταλγεί ακόμα τα παιδικά της καλοκαίρια στο νησί. Όταν ήταν παιδί, ήθελε να γίνει νηπιαγωγός, μετά δασκάλα και τελικά σπούδασε Φιλολογία. Σε μια στροφή του δρόμου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική και στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Διερευνώντας τα επαγγελματικά στερεότυπα στη σύγχρονη Παιδική Λογοτεχνία, γνώρισε τον χώρο αυτό και τον αγάπησε. Έγινε μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και προσπάθησε να περάσει από τη Θεωρία στην Πράξη ακολουθώντας τα μονοπάτια της γραφής. Σε αυτή την πορεία είχε δασκάλους στα Σεμινάρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου τους ξεχωριστούς Χρήστο Μπουλώτη και Αργυρώ Μαντόγλου. Το 2011 πήρε μέρος στον Δια­γωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και έλαβε Τιμητική Διάκριση για το παιδικό της μυθιστόρημα Τα ξυπνήματα του Κάφκα. Το 2013 Το νησί με τη σιδερένια καρδιά απέσπασε το πρώτο βραβείο Ταξιδιωτικού Μυθιστορήματος στον Διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Ο Ποντοπόρος έλαβε Έπαινο στον 65ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς στην κατηγορία των βιβλίων γνώσεων εκτενούς φόρμας και ευελπιστεί να έχει καλούς πλόες σε νεανικές καρδιές και σε όσους νιώθουν νέοι. Είναι μητέρα τριών παιδιών και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Τα ξυπνήματα του Κάφκα (2011), Εκδόσεις Μίνωας
Στο νησί με τη σιδερένια καρδιά (2014), Εκδόσεις Μίνωας
Ποντοπόρος. Ταξίδι στην ιστορία (2022), Ελληνοεκδοτική

Συλλογικά έργα
Ελληνικό Πάσχα (2012), Ψυχογιός

Βραβεία-Διακρίσεις
Ποντοπόρος – Έπαινος στον 65ο Πανελλήνιο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

Ποντοπόρος – Αντωνία Βιταλιώτου-Σέττα

ΠοντοπόροςΤαξίδι στην ιστορία


Μια συνηθισμένη σχολική εκδρομή δυο δεκατετράχρονων δίδυμων αδελφών, του Μάριου και της Άννας, γίνεται αφορμή για να ξετυλιχθεί ένα κουβάρι ή –για να μιλήσουμε πιο θαλασσινά– ένα δίχτυ. Οι άκρες του ξεκινούν από την Άνδρο, το αρχοντικό αιγαιοπελαγίτικο νησί, και φτάνουν ως τη μακρινή Γερμανία, και από το παρόν ως το ταραχώδες παρελθόν των δύο παγκοσμίων πολέμων, που καθόρισαν την πορεία του κόσμου όλου. Πλάι στον παππού τους, τον καπετάν Λινάρδο, απόμαχο ναυτικό, τα παιδιά θα ανακαλύψουν την ιστορία του εμπορικού ατμόπλοιου «ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ» αλλά και μια οικογενειακή ιστορία δεμένη σαν αλυσίδα πλοίου με το βαπόρι.
Ας επιβιβαστούμε κι εμείς στο πλοίο μαζί με την Άννα και τον Μάριο. Προορισμός… το νησί της ναυτοσύνης.

Έπαινος στον 65ο Πανελλήνιο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ελληνοεκδοτική, 2022, 128 σελ.

Στο νησί με τη σιδερένια καρδιά – Αντωνία Βιταλιώτου-Σέττα
Μπορεί από μια απρόσμενη ανατροπή της καθημερινότητάς μας να βγει κάτι καλό; Ο Σταμάτης, μαθητής της ΕΟ τάξης του Δημοτικού, ακολουθεί τη μητέρα του, διορισμένη φιλόλογο, στο κυκλαδονήσι της Σερίφου.

Κι αν έκανε αρχικά την “καρδιά του πέτρα”, πολλά θα συμβούν που θα τον κάνουν ν’ αγαπήσει “το νησί με τη σιδερένια καρδιά”.

Στο νέο του ξεκίνημα θα τον ακολουθήσει κι ο “σερίφιος βάτραχος”, ένα νόμισμα από το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, που μετά από αιώνες νοσταλγίας θα γυρίσει στον τόπο που τον γέννησε.

Από την πολύβουη τσιμεντούπολη στο ήρεμο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο. Αρχή της ιστορίας και πάμε…

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Μίνωας, 2014, 135 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Μίνωας, Ελληνοεκδοτική