Αντώνης Χαριστός

Ελληνες λογοτέχνες
O Αντώνης Χαριστός γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1988. Είναι φιλόλογος, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Ο τελευταίος του μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών αφορούσε το πρόγραμμα «Δημιουργικής Γραφής» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ακολούθησε διετή κύκλο σπουδών στην δημοσιογραφία, στο Μητροπολιτικό Κολέγιο με ειδίκευση στον τομέα «πολιτικής σύνταξης, αρθρογραφίας και σύγχρονων μέσων». Παρακολούθησε δύο εξαμηνιαία προγράμματα με αντικείμενο την «ψυχιατρική και δικαστική ψυχοπαθολογία» και την «διαπαιδαγώγηση στην παιδική ηλικία» στο ΕΚΠΑ, αντίστοιχα. Ιδρυτικό μέλος της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης από το Μάιο του 2018. Έχει εκδώσει δύο έργα πεζογραφίας: τη νουβέλα «Τέσσερις ανάσες ελευθερίας» (εκδ Άλλωστε, Αθήνα, 2016) και το μυθιστόρημα «Μέρες νηστείας» (εκδ Ρώμη, Θεσσαλονίκη, 2018). Παράλληλα έχει εκδώσει τα θεωρητικά έργα «Μανιφέστο Ανθρωπιστικής Τέχνης» (εκδ Ρώμη, Θεσσαλονίκη, 2018) και «Υπερρεαλισμός και αυτονόμηση των ιδεών. Για μία νέα κατασκευή της παράδοσης» (εκδ Ρώμη, Θεσσαλονίκη 2019). Έχει επιμεληθεί το σενάριο και τα κείμενα στις ταινίες μικρού μήκους της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης «Επιθυμώ», «Πολφός αίματος» (σκηνοθεσία Νατάσα Χασάκιοϊλη) καθώς και σενάριο-σκηνοθεσία στην ταινία μικρού μήκους «Ομ/φαλλός Κολπορραγίας». Είναι αρχισυντάκτης στο ετήσιο θεωρητικό περιοδικό «Κλίβανος», στο μηνιαίο «Λογοτεχνικό Δελτίο», συλλογική έκδοση πεζογραφικού λόγου και στα «Εκδοτικά Νέα», τετράμηνης έκδοσης κριτικών αναφορών.
Μυθιστορήματα
Μέρες νηστείας (2018), Ρώμη

Νουβέλες
Τέσσερις ανάσες ελευθερίας (2016), Locus 7 – Άλλωστε
Μποστάνι δημοκρατίας (2020), Γράφημα

Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Μανιφέστο ανθρωπιστικής τέχνης (2018), Ρώμη
Υπερρεαλισμός και αυτονόμηση των ιδεών (2019), Ρώμη
Ο πεσιμισμός είναι ανθρωπισμός (2020), Γράφημα
Η λογοτεχνία της ευθύνης (2021), Γράφημα

Τέσσερις ανάσες ελευθερίας – Αντώνης Χαριστός
Η ελευθερία είναι ζήτημα παιδείας. Ένα μυθιστόρημα γύρω από την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, μέσα από τα μάτια ανθρώπων που τόλμησαν να οραματιστούν το σχολείο όπως θα έπρεπε να είναι.
Εάν η ελευθερία είναι ο φωτεινός φάρος της σκέψης και η σκέψη ο αναγκαίος συνοδοιπόρος της ελευθερίας, τότε σίγουρα αδυνατούν και τα δύο να επιβιώσουν στον σχολικό κόσμο της ελληνικής κοινωνίας. Οι μαθητές, εθισμένοι να υπακούν στα “πρέπει” και τα “είθισται” είναι καταδικασμένοι να αναπαράγουν μία συγκεκριμένη αντίληψη που θέλει τον μαθητή άβουλο ον στους σχεδιασμούς τόσο του παρόντος όσο και του μέλλοντος. Μπορεί ένας κύκλος αναζητήσεων και μελετών να αλλάξει την ζωή και τον τρόπο θέασης των πραγμάτων; Κι αν “ναι”, μέχρι πού μπορεί να φτάσει και ποια όρια να αγγίξει; Ποιες οι συνέπειες των πράξεων και ποια τα συμπεράσματα;

Νουβέλα, Locus 7 – Άλλωστε, 2016, 150 σελ.

Μέρες νηστείας – Αντώνης Χαριστός
Ένα μυθιστόρημα με επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις κοινωνικές αναφορές που τον εκμηδενίζουν.
Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου, αναγνώστη, αποτελεί ωδή στην ανθρώπινη ύπαρξη. Μια ωδή που ανατρέπει την αποθέωση του υποκειμένου και αναδεικνύει την τραγικότητα της συνείδησης και των κοινωνικών ρόλων στους οποίους καλούμαστε να υποταχθούμε. Καθηγητής Πανεπιστημίου ο πρωταγωνιστής, στα στερνά της ακαδημαϊκής του πορείας, θα βιώσει με τρόπο άμεσο και οδυνηρό την αποδόμηση των ανθρώπινων σχέσεων, την κυριαρχία του ατομικού και συλλογικού συμφέροντος και την κατασκευασμένη συνείδηση, υπονομεύοντας κάθε αξία και αρχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η ανάγκη για ελευθερία καταπνίγεται στο βούρκο που πρέπει να κυλιστεί για να επιβιώσει σε ένα σύστημα εκ των προτέρων ένοχο. Το παρελθόν κατατρέχει και καθορίζει τις επιλογές σου, όσο κι αν προσπαθείς να υπερβείς καταστάσεις και γεγονότα. Η απόσταση των πράξεων και επιθυμιών είναι αδύνατο να γεφυρωθεί. Το χάσμα ψυχικής ισορροπίας και εξωτερίκευσης συναισθημάτων και ιδεών οδηγεί, εν τέλει, σε ολικό αδιέξοδο.

Μυθιστόρημα, Ρώμη, 2018, 250 σελ.

Μανιφέστο ανθρωπιστικής τέχνης – Αντώνης Χαριστός

Το αυθόρμητο ενάντια στο Λόγο


Το «Μανιφέστο ανθρωπιστικής τέχνης» αποτελεί μία θεωρητικά επεξεργασμένη παρέμβαση στο δημόσιο λόγο επιχειρώντας την σύνθεση και την επαναξιολόγηση στοιχείων που άπτονται των πρωτοποριών του 20ου αιώνα μέσα από τα οποία, ωστόσο, δεν επιδιώκεται η αντιγραφή και η μίμηση αλλά η οριοθέτηση της νέας οπτικής. Εξειδικεύονται συγκεκριμένες καλλιτεχνικές, λογοτεχνικές και ποιητικές επιλογές σε άμεση επικοινωνία με την ιστορία, καταργώντας τον χώρο και τον χρόνο, καθώς επιχειρείται η επαναπρόσληψη βασικών θέσεων των πρωτοποριών στις ανάγκες που ανακύπτουν στο σήμερα. Υιοθετείται η επιλεκτική αλλά όχι αυθαίρετη χρήση ιστορικών στοιχείων προκειμένου να κατασκευαστεί ένα νέο αφήγημα, ένας νέος λογοτεχνικός μύθος στην αναγκαιότητα της υπερρεαλιστικής έκφρασης.
Το “Μανιφέστο ανθρωπιστικής τέχνης” αποτελεί το πρώτο θεωρητικό έργο της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης. Η ατομικότητα της γραφής δεν αναιρεί τη συλλογική της αποδοχή.

Δοκίμιο, Ρώμη, 2018, 160 σελ.

Υπερρεαλισμός και αυτονόμηση των ιδεών – Αντώνης Χαριστός

Για μια νέα καταστευή της παράδοσης


Το θεωρητικό έργο με τίτλο “Υπερρεαλισμός και αυτονόμηση των ιδεών. Για μία νέα κατασκευή της παράδοσης” αποτελεί την ολοκληρωμένη επεξεργασία των θέσεων της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης όπως αυτή αποτυπώθηκε στις διαλέξεις τις οποίες έφερες εις πέρας σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Λάρισα. Από την ίδρυση της η Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης έθεσε ως στόχο την επανερμηνεία και επαναξιολόγηση των λογοτεχνικών, ποιητικών και καλλιτεχνικών δεδομένων όπως τα κατέγραψε η ιστορία χωρίς ωστόσο την, εκ των προτέρων, προσκόλληση και αντιγραφή αυτής. Στόχος τέθηκε η κατασκευή ενός νέου λογοτεχνικού μύθου με αφετηρία τους έλληνες υπερρεαλιστές Ανδρέα Εμπειρίκο και Νίκο Εγγονόπουλο. Ενός μύθου στα συστατικά του οποίου θα ισορροπήσουν διαφορετικές κατευθύνσεις έκφρασης και δημιουργίας, ενισχύοντας την αναγκαιότητα της ανθρώπινης έκφρασης μέσα από την οπτική του δομημένου υπερρεαλισμού. Στα πλαίσια αυτά η εν λόγω θεωρητική εργασία επιχειρεί να γεφυρώσει την απόσταση που χωρίζει τον υπερρεαλισμό από τον ρομαντισμό προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της πνευματικής, αισθητικής και συναισθηματικής έκφρασης στην προοπτική της ελευθερίας άνευ ορίων, άνευ όρων. Αναλύονται οι θέσεις μας για τους έλληνες υπερρεαλιστές, Ανδρέα Εμπειρίκο και Νίκο Εγγονόπουλο, ενώ υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα της παρουσίας στα ελληνικά γράμματα του Γ. Θεοτοκά. Τέλος, αναπτύσσεται η αξίωση μας, όχι να μιμηθούμε την κατασκευή της παράδοσης όπως επιχειρήθηκε από τον Γ. Σεφέρη, αλλά με πρότυπο την προσέγγιση επί του στρατηγού Μακρυγιάννη να αναζητηθεί το πεδίο αναφοράς εκείνο που θα “νομιμοποιήσει” στη λογοτεχνική μας παράδοση την δημιουργία μίας νέας κατευθυντήριας αρχής.

Δοκίμιο, Ρώμη, 2019, 136 σελ.

Μποστάνι δημοκρατίας – Αντώνης Ε. Χαριστός
Το «μποστάνι Δημοκρατίας» περιστρέφεται γύρω από τους ανθρώπινους χαρακτήρες ενταγμένους στα πλαίσια των κοινωνικών διεργασιών. Διεργασίες τις οποίες ετεροκαθορίζουν ιδέες, επιθυμίες και προοπτικές. Τα συλλογικά και ατομικά πεπραγμένα, διαδραματίζουν την εναλλακτική πρόταση στα είθισται των παραδεδεγμένων αληθειών. Η προσωπικότητα του λόγου και των πράξεων, μετατοπίζεται από το πεδίο της καθημερινής αναφοράς σε αυτό του ιστορικού χρόνου και της υποκειμενικής διάταξης των ρόλων. Εγκλωβισμένοι στα δεδομένα της κοινωνικής αναπαραγωγής, τρεις νέοι αγκιτάτορες αναμετρώνται με τα πρότυπα συντήρησης και παραδοσιακής πρόσληψης των πραγμάτων. Η νήσος Σαμοθράκη θα μετατραπεί σε γέφυρα άρνησης του παρελθόντος, με το παρόν να μοιάζει αβέβαιο στην αυλαία του αύριο.

Νουβέλα, Γράφημα, 2020, 200 σελ.

Ο πεσιμισμός είναι ανθρωπισμός – Αντώνης Ε. Χαριστός

Ο πεσιμισμόςΗ περίπτωση του ποιητού Κώστα Καρυωτάκη


Με τη βιβλιοθήκη λογοτεχνικών μελετών και τη σειρά ποί-ησης και πεζογραφίας η Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης εφαρμόζει τον αρχικό της στόχο ο οποίος εντάσ-σεται στο ευρύτερο σχήμα κατασκευής μίας νέας λογοτεχνικής παράδοσης. Η εν λόγω διεργασία απαιτεί την γεφύ-ρωση του παρελθόντος με τις σημερινές προοπτικές της λογοτεχνίας μέσα από την επαναξιολόγηση των δεδομένων, όπως προέκυψαν στο διάβα του χρόνου. Πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις συμπλέκονται σε μία διαδικασία ετεροπροσδιορισμών με παράλληλες ανιχνεύσεις κοινών πεδίων αναφοράς στην ιστορία, την ψυχανάλυση, την φιλοσοφία, την γλωσσολογία, την κοινωνιολογία κ.α. ώστε η λογοτεχνία και οι λογοτέχνες οι οποίοι στρατεύονται στα πλαίσιά της να αντιληφθούν με όρους ευθύνης τον ρόλο τους στα πεπραγμένα του «χθες», του «σήμερα» και του «αύριο» της έκφρασης. Η κατασκευή μίας νέας λογοτεχνικής παράδοσης περνάει μέσα από την χάραξη των συντε-ταγμένων του χρόνου και του χώρου με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης

Μελέτημα, Γράφημα, 2020, 108 σελ.

Η λογοτεχνία της ευθύνης – Αντώνης Ε. Χαριστός

Η λογοτεχνία της ευθύνηςιστορία & ταυτότητα
στη λογοτεχνική κίνηση του ’30

ο ρόλος του Άγγελου Τερζάκη

Μελέτημα, Γράφημα, 2021

Πηγές: Biblionet, Ρώμη, Locus 7-Άλλωστε, Γράφημα