Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα, μεσαιωνική και νεότερη ελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και εργάζεται από το 1990 ως φιλόλογος στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Έχει γράψει ποίηση και τις μελέτες: “Ο μαθητής ως αναγνώστης” (1993, 1998), “Η εκδοτική δραστηριότητα στην Πιερία” (1918-1999), “Συμβολή στην καταγραφή της μακεδονικής βιβλιογραφίας. Βιβλία – φυλλάδια (2000), “Ο Συνοικισμός Ευαγγελικών της Κατερίνης” (1923-2000), “Τοπική ιστορία και κίνηση των θρησκευτικών ιδεών” (2001) (σε συνεργασία με τον Πάρη Παπαγεωργίου). Από το 1996 διευθύνει τις εκδόσεις “Τα Τραμάκια”.
Έκταση της αισθηματικής ηλικίας (1980)
Πρωταθλητές μικρών αποστάσεων (1985)
Σημειώσεις για την αθωότητα (1992), Τραμάκια
Ωδή στην ευρύχωρη απώλεια (1995)
Πληγώματα και φαρμακείες (2002), Τραμάκια
Χρόνια της ομίχλης (2006), Τραμάκια
Με τα διασωθέντα της πίστης κειμήλια (2009), Παρέμβαση
Εκ πείρας έρωτος (2014), Παρέμβαση
Πεζά
Το τελευταίο τσιγάρο (2018), Παρέμβαση
Δοκίμια-Μελέτες
Ο μαθητής ως αναγνώστης (1993, 1998), Ιδιωτική Έκδοση
Η εκδοτική δραστηριότητα στην Πιερία (1918-1999) (2000), Τραμάκια
Συμβολή στην καταγραφή της μακεδονικής βιβλιογραφίας. Βιβλία – φυλλάδια (2000)
Ο Συνοικισμός Ευαγγελικών της Κατερίνης (1923-2000)
Συλλογικά έργα
Τοπική ιστορία και κίνηση των θρησκευτικών ιδεών (2001)
Ανάγνωση και σχολείο (1998), Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Μια πόλη, ένας συγγραφέας (2001), Μίνωας
Λογοτεχνικές εκδόσεις, μαρτυρίες και αφηγήσεις στην Πιερία (1918-2010) (2011), Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Κατερίνης
Η Πρέβεζα στη νεοελληνική ποίηση (2018), Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις
Το τελευταίο τσιγάρο – Αντώνης Κάλφας
Ή μονόλογος του τρυφερού λήσταρχου Ιωάννη Παπαδημητρίου εκ Δρυανίστης
Πεζά, Παρέμβαση, 2018, 20 σελ.
Εκ πείρας έρωτος – Αντώνης Κάλφας
Είναι μια έκδοση του περιοδικού Παρέμβαση και υπέρ αυτού αφού τα έσοδα εκ της πωλήσεώς του θα διατεθούν εξ ολοκλήρου δια την συνέχιση ύπαρξης του περιοδικού.
Ποίηση, Παρέμβαση, 2014, 80 σελ.
Με τα διασωθέντα της πίστης κειμήλια – Αντώνης Κάλφας
Επτά μακεδονικές ιστορίες
Τόπος και χρόνος συμπλέκονται μέσα στην ποίηση του Αντώνη Κάλφα, τροφοδοτώντας με συνειδητή επίγνωση ένα βαθιά τραυματικό και συναισθηματικό λόγο. Τα περισσότερα ποιήματά του αναπτύσσονται γύρω από μια τριπλή ενδοσκόπηση: ο ποιητής υποδύεται συγχρόνως το πρόσωπο του δημιουργού, το πρόσωπο του αναγνώστη και το πρόσωπο της πατρίδας. Η πατρίδα παίρνει τη σημασία του ελάχιστου οικείου χώρου, όπου απλώνεται η καθημερινή αναγκαιότητα του υπάρχειν, αλλά και εκτείνεται, ταυτόχρονα, σε μια απέραντη έκταση, μέσα στην οποία χωράει η παγκοσμιότητα του ανθρώπινου πόνου. Πατρίδα είναι η ανεπούλωτη πληγή, ο τόπος όπου πληγώθηκε και πόνεσε ο καθένας μας. Πατρίδα είναι και η προς στιγμήν ασήμαντη εικόνα, το ρημαγμένο τοπίο, ο χώρος που σαρκώνετε στη μνήμη και μεταλλάσσεται σε συσσωρευμένη απελπισία.
Ο Κάλφας μοιράζεται κατά κύριο λόγο σε δύο υπαρξιακούς πόλους: στον έρωτα και το χώμα που πατά. Χαρίζεται στον έρωτα, που δίνει κατάφαση στη ζωή, και υποτάσσεται στο χώμα, που αντιπαρέρχεται όλους τους μεταπράτες των διαχρονικών αξιών, δίνοντας βάθρο στήριξης μόνο στους διακονητές κάθε ανθρωπιστικής ιδεολογίας και κάθε παρηγορητικής ονειροφαντασίας.
Ηλίας Κεφαλάς
Ποίηση, Παρέμβαση, 2009, 54 σελ.
Χρόνια της ομίχλης – Αντώνης Κάλφας
All diese jahre voll nebel
Δίγλωσση ελληνογερμανική έκδοση με 8 φωτογραφίες του SaTsi.
Κλείνω τα μάτια και το φως τελειώνει
φτάνει για σήμερα τόση πραγματικότητα
Ποίηση, Τραμάκια, 2006, 160 σελ.
Πληγώματα και φαρμακείες – Αντώνης Κάλφας
Ποίηση, Τραμάκια, 2002, 145 σελ.
Ο Συνοικισμός Ευαγγελικών της Κατερίνης – Αντώνης Κάλφας
… «Η γένεση ωστόσο του ιστορικού αυτού συνοικισμού της Κατερίνης συνδέεται με τη δημιουργία της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης, αφού οι πρόσφυγες αυτοί, ευαγγελικών πεποιθήσεων, εγκατέλειψαν τις πατρικές εστίες τους και εγκαταστάθηκαν στην Κατερίνη και στη χέρσα περιοχή που τότε ήταν γνωστή ως “Τσερκέζ μαχαλάς”. Το ισχυρό εθνικό τους φρόνημα τους οδήγησε εδώ, όπου μοιράστηκαν μαζί με την άλλη προσφυγιά τις προσπάθειες και τα όνειρα της εν Κατερίνη εγκατάστασης. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου καταπιάνεται με ένα τριπλό έργο. Πρώτα-πρώτα καταγράφει και παρουσιάζει την έντυπη εκδοτική δράση της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας καθώς και των άλλων ευαγγελικών αρχών, οργανώσεων στην πόλη της Κατερίνης. Κατόπιν παρακολουθεί την ίδια την τοπική ιστορία της Κατερίνης (οικονομική ζωή, καθημερινός βίος, σύλλογοι, μόρφωση κ.τ.λ.) μέσα από κείμενα ιστοριογραφιών που ανήκουν στους κόλπους της.
Τέλος, το τρίτο έργο που θεωρούν ότι επιτελεί η παρούσα εργασία στη δεύτερη ενότητα, αφορά την υποδειγματική, ούτως ειπείν, εφαρμογή ενός προγράμματος τοπικής ιστορίας με θέμα του τη γνωριμία των μαθητών με το συνοικισμό των Ευαγγελικών της Κατερίνης»…
Μελέτη, Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Αικατερίνης, 2001, 296 σελ.
Η εκδοτική δραστηριότητα στην Πιερία (1918-1999) – Αντώνης Κάλφας
Συμβολή στην καταγραφή της μακεδονικής βιβλιογραφίας
… Η έκδοση αυτή μπορεί να βοηθήσει τον απλό πολίτη αλλά και τον ερευνητή να γνωρίσει τα έργα που γράφτηκαν και εκδόθηκαν στην Πιερία, ενώ δίνεται ακόμη η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα έργα αυτά ως πηγή πληροφοριών για κάθε εργασία που αφορά την οικονομική, κοινωνική και πνευματική πτυχή της πιερικής γης…
Μελέτη, Τραμάκια, 2000, 174 σελ.
Ο μαθητής ως αναγνώστης – Αντώνης Κάλφας
Η διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Ένας αναλυτικός-περιγραφικός βιβλιογραφικός οδηγός που απευθύνεται κυρίως στο φιλόλογο της μαχόμενης πράξης και στο δάσκαλο της γλώσσας. Συνοδεύεται από πλούσια βιβλιογραφία που σκοπό έχει να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό στο έργο του ενώ στην εκτενή ελληνόγλωσση βιβλιογραφία περιέχονται βιβλία, άρθρα και μελέτες οι οποίες σχολιάζουν ή αναφέρονται και σε ευρύτερα προαναγνωστικά προβλήματα ή πεδία.
Μελέτη, Ιδιωτική Έκδοση, 1998, 315 σελ.
Πηγές: Biblionet, Παρέμβαση, Τραμάκια