Αντώνης Δ. Σκιαθάς

Αντώνης Δ. Σκιαθάς

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και σήμερα ζει στην Πάτρα.
Σπούδασε Χημικός Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Συντήρηση Έργων Τέχνης και στη Δημιουργική Γραφή. Έχουν εκδοθεί 12 ποιητικές συλλογές και άλλα βιβλία του. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 15 γλώσσες, ενώ έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άρθρα και δοκίμιά του για την ποίηση, την ιστορία και την εκπαίδευση έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Συνδιηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό «Ελίτροχος» στη δεκαετία του ’90. Στη συνέχεια δημιούργησε και δια – χειρίζεται το Patras World Poetry Festival, το «Γραφείον Ποιήσεως», τα Βραβεία Ποίησης «Zαν Mορεάς», το Culture Book https:// www.culturebook.gr/. Το 2020 τιμήθηκε από τον φορέα πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση EUNIC να εκπροσωπήσει την Ελλάδα ως ποιητής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διδάσκει ποίηση στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, του Κύκλου Ποιητών και πρόεδρος της Greek Library of London.
Ποίηση
Χαίρε αιώνα (2002), Νέο Επίπεδο/Χειροκίνητο
Ποιήματα, περίληψη (2006), Εκδόσεις Πικραμένος
Ευγενία (2016), Εκδόσεις Πικραμένος
Ο μόνος πιστός ένοικος (2018), Εκδόσεις Πικραμένος
Κατασκοπεία του Χρόνου (2021), ΑΩ Εκδόσεις

Συλλογικά έργα
Ποιητές της Πάτρας στις γλώσσες της Ευρώπης (2006), Πολύεδρο
Θησαυροί της άμμου: Ποίηση της ελληνικής κρίσης (2019), ΑΩ Εκδόσεις
4χ4 Ποιήσεις (2019), Εκδόσεις Πικραμένος
Μέσα από σένα: Συλλογή διηγημάτων (2020), 24 γράμματα
Εν αρχή ην το τέλος (2020), Ανεμόεσσα

Κατασκοπεία του Χρόνου – Αντώνης Δ. Σκιαθάς

Κατασκοπεία


Ο Σάπων

Στα πορθμεία των νοσοκομείων φωνάζει δυνατά ο Θεός:

Δώστε στους κωπηλάτες της λίμνης των πνιγμένων επιθυμιών διαβατήρια με φωτογραφίες νεογέννητων αιώνων. Δωρίστε τους, σ’ ένα χαρτί γραμμένο με σινική μελάνι, αισθήματα και λέξεις καθαρές για τους σκελετούς του διαρρήκτη χρόνου. Στα μαιευτήρια, στα χειρουργεία, στα πορνεία, αφήστε ελεύθερη την είσοδο στους ελπίζοντας. Επιτρέψτε την εκλαμπρότητα του Εμείς στην υψηλότητα του Μπορώ. Επιτρέψτε τις επισκέψεις του εφήμερου Τώρα. Ελευθερώστε το, κεράκι αναμμένο να τρεμοπαίζει στου μέλλοντος τις μέρες. Να επιζήσει επιτρέψτε του στο πεπρωμένο της λέπρας που όρισε ο λοιμός στην παντοδυναμία του γαλακτόμορφου σάπωνος.

Ποίηση, ΑΩ Εκδόσεις, 2021, 88 σελ.

Ο μόνος πιστός ένοικος – Αντώνης Δ. Σκιαθάς

Ο μόνοςΜε δεκαέξι υδατογραφίες της Κατερίνας Καρούλια
The Sole Faithful Resident: With Sixteen Watercolors of Katerina Karoulia
El único Inquilino fiel: Con dieciséis acuarelas de Katerina Karoulia


Η εν λόγω έκδοση, πολυτελούς τυπογραφικής δουλειάς και μεγάλου σχήματος, φιλοξενεί 14 ποιητικές συνθέσεις του Αντώνη Δ. Σκιαθά που διατρέχουν όλες τις θεματικές της ποιητικής παραγωγής του ποιητή. Από την αγάπη ως τα έμμετρα βιώματα και από τις μυθικές μορφές στους τόπους του σύγχρονου ελλαδικού τόπου το ποιητικό εγώ μελετά τα συναισθήματα και τις μνήμες, ενώ ταυτόχρονα διερευνά τη δυνατότητα της γλώσσας να μετουσιώσει τη σύλληψη του ποιητή σε αίσθημα στον αναγνώστη.

Ταυτόχρονα, οι μεταφράσεις των ποιημάτων στην ισπανική και την αγγλική γλώσσα, χάρη στους διακεκριμένους μεταφραστές έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας Mario Dominguez Parra και Δέσποινα & Ρόμπερτ Λ. Κριστ αντίστοιχα, επιχειρούν να προσφέρουν ταυτόχρονα το ελληνόγλωσσο ποιητικό κείμενο στο αγγλόφωνο και ισπανόφωνο κοινό του, ακολουθώντας την επιθυμία του ποιητή για εξωστρέφεια της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Παράλληλα, 16 υδατογραφίες της Κατερίνας Καρούλια πλαισιώνουν το ποιητικό κείμενο, συνδιαλέγονται μαζί του και προσφέρουν πλούσιο έδαφος για ερμηνείες συγκριτικής προσέγγισης και διάδρασης των ποικίλων μορφών της τέχνης.

Ενδεικτικά, η Κατερίνα Καρούλια σημειώνει αναφορικά με την έκδοση: “O Αντώνης Δ. Σκιαθάς με ένα μωσαϊκό πλούσιο συναισθημάτων, μνήμες, λέξεων είναι ο δωρητής. Η συλλογή Υδατογραφίας “Μετα-νόηση” είναι το αντίδωρο του δώρου. Κώδικες ανάγνωσης και κατανόησης, της κοινής πορείας μας τα παιδιά. Μόνο στο παιχνίδι ενός παιδιού ή ενός καλλιτέχνη υπάρχει γέννηση και θάνατος, χτίσιμο και γκρέμισμα, πορεία και στάση, αθώα, χωρίς κανένα ηθικό καταλογισμό.”

“Ο μόνος πιστός ένοικος: Με δεκαέξι υδατογραφίες της Κατερίνας Καρούλια” κυκλοφορεί σε αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα ως συλλεκτικό βιβλίο από τις εκδόσεις “Πικραμένος”.

Μετάφραση: Despina L. Crist
Μετάφραση: Robert L. Crist
Μετάφραση: Mario Dominguez Parra
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καρούλια

Ποίηση, Εκδόσεις Πικραμένος, 2018, 104 σελ.

Ευγενία – Αντώνης Δ. Σκιαθάς

Ευγενία


Ποιητής της ονομαζόμενης γενιάς του ’80, με πλούσια συγγραφική παραγωγή, ο Αντώνης Σκιαθάς, επιστρέφει στην ποιητική φόρμα μετά από μακρόχρονη σιωπή, με την τριλογία υπό τον γενικό τίτλο Ευγενία.

Όπως αναφέρει στο βιβλίο ο ποιητής:
“Η ποίηση δομεί διά βίου την απαραίτητη σιωπή και την αναγκαία άσκηση. Τα τελευταία χρόνια από την έκδοση του προηγούμενού μου βιβλίου, σιώπησα και ασκήθηκα ως όφειλα εν οδοιπορία ποιήσεως.

Η Τριλογία,
Οι πρόγονοι στα ιερά του Μελάμποδα
Οι γεννήτορες στη νήσο των Σπετσών
Οι συγγενείς στα ιαματικά νερά της Αιδηψού,
θα μπορούσε να έχει εκδοθεί σε τρεις αυτόνομες εκδόσεις.

Επέλεξα συνειδητά, όμως, να εκδοθεί υπό το γενικό τίτλο “Ευγενία”, συμπληρωμένη με τα αναγκαία σχόλια και τις αντίστοιχες σελίδες ημερολογίου, υπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο το όλον της “Πυθαγόρειας” σιωπής και με τον τρόπο της Πλατωνικής θέασης, τους κώδικες του ποιητικού βίου”.

Οι τρεις ενότητες που απαρτίζουν το βιβλίο συνομιλούν με παρουσίες και απουσίες προσώπων, συνοδοιπορούν και συνδιαλέγονται με προγόνους της ελληνικής ιστορίας και της λογοτεχνικής παράδοσης, χαρτογραφώντας τόπους, ιστορικές στιγμές, διαδρομές και τραύματα της ατομικής και της συλλογικής μνήμης.

Το βιβλίο κοσμεί προμετωπίδα του χαράκτη και ζωγράφου Γιάννη Στεφανάκι, ειδικά δημιουργημένη για την παρούσα έκδοση.

Ποίηση, Εκδόσεις Πικραμένος, 2016, 120 σελ.

Ποιήματα – Αντώνης Δ. Σκιαθάς

ΠοιήματαΠερίληψη
1986-2006


Στὶς ὁριακὲς στιγμὲς τῆς ἅλωσης,
ὁ ποιητὴς ψάχνει ἀμήχανα τὶς πρόκες
τοῦ κορμιοῦ του.

Ὀξειδωμένο τὸ πανὶ ποὺ πρόβαρε πρὶν
φύγει. Εἶναι ἡ δεύτερη φορὰ ποὺ
κόβεται ὁ λῶρος καὶ τὸ κορμὶ
ἰσορροπεῖ ακρόπρωρο στὸ σύμπαν.

Κυριαρχοῦν οἱ δαίμονες μέχρι π’ ἀνοίγει
τὸ μαυροσύννεφο
κι ὁ Ἅι Γιώργης καλπάζει ἐλεύθερος
καὶ ὁ δράκος λαμπαδιάζει
σὲ δάση μὲ λεῦκες.

Ποίηση, Εκδόσεις Πικραμένος, 2006, 272 σελ.

Χαίρε αιώνα – Αντώνης Δ. Σκιαθάς

Χαίρε αιώναΊχνη ανθρώπων


Ζωγράφος: Γιάννης Στεφανάκις

Ποίηση, Νέο Επίπεδο/Χειροκίνητο, 2002, 272 σελ.

Πηγές: Biblionet, ΑΩ Εκδόσεις, Εκδόσεις Πικραμένος, Νέο Επίπεδο/Χειροκίνητο