Αντώνης Τσιπιανίτης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Αντώνης Τσιπιανίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Αίγυπτο.
Σπούδασε φιλολογία και εργάζεται ως δημοσιογράφος σε περιοδικά (Symbol, Down Town).Έχει γράψει τα θεατρικά έργα: “Όταν πεθάνω, θάψτε με στο Facebook”, “Συγχαρητήρια! Προσλαμβάνεσθε!”, “Βασανίζομαι”, “Τα καρότα της οργής”, “Η πόρνη από πάνω”, “Το sex και η χειρολαβή”, “Βασίλισσα”. Έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα. Το μυθιστόρημα “Μια καταπληκτική ζωή” είναι το πρώτο που θέλησε να εκδώσει. Τα γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο “Ο άντρας που αναζήτησε την αγάπη στο σκοτάδι” δεν είναι πραγματικά. Τα συναισθήματα είναι.
Μυθιστορήματα
Μια καταπληκτική ζωή (2006), Μαραθιά
Η πολυκατοικία (2008), Μαραθιά
Ο άντρας που αναζήτησε την αγάπη στο σκοτάδι (2009), Μαραθιά

Θεατρικά έργα
Απολυμένη (2011), Σοκόλη
Η πόρνη από πάνω (2012), Άπαρσις
Η καθαρίστρια (2019), Έναστρον
Όταν πεθάνω, θάψτε με στο facebook (2019), Έναστρον

Όταν πεθάνω, θάψτε με στο facebook – Αντώνης Τσιπιανίτης
Δύο νέοι, ο Εστραγκόν και η Οφηλία, γίνονται μέλη στη θεραπευτική κοινότητα του facebook, πιστεύοντας πως εκεί θα βρουν λύσεις στα προβλήματά τους, θα εκπληρωθούν οι προσδοκίες τους και θα ολοκληρωθούν ως προσωπικότητες.

Θεατρικό, Έναστρον, 2019, 78 σελ.

Η καθαρίστρια – Αντώνης Τσιπιανίτης
Η Πελαγία είναι μια γυναίκα που πάντοτε πίστευε πως ανήκει στα ‘ Όχι”, σε εκείνες δηλαδή που η ζωή, από τη γέννησή τους, τις έχει κατατάξει στις ”χαμένες” περιπτώσεις.
Εργάζεται ως καθαρίστρια σε μεγάλες επιχειρήσεις, παρατηρεί τις γυναίκες που θεωρεί πως ανήκουν στα ”Ναι”, εκείνες δηλαδή που η ζωή τούς πρόσφερε απλόχερα όλες τις ευκολίες, και ονειρεύεται να γίνει σαν αυτές… ή έστω να πλησιάσει, να γίνει ένα ”Ίσως”.
Στον αγώνα της αυτό κάνει πολλά λάθη, άλλοτε αστεία, άλλοτε συγκινητικά, μέχρι που αντιλαμβάνεται πως ο μόνος τρόπος να σου πει ”Ναι” η ζωή είναι να το πεις πρώτα εσύ στον εαυτό σου.

Θεατρικό, Έναστρον, 2019, 50 σελ.

Η πόρνη από πάνω – Αντώνης Τσιπιανίτης
Δυο γυναίκες, δυο διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα παράλληλοι κόσμοι. Η Ερατώ, στο από κάτω διαμέρισμα, είναι μια παντρεμένη γυναίκα. Η πόρνη, στο από πάνω, έχει κάνει το σπίτι της μαγαζί. Τα βράδια η Ερατώ ακούει τους ήχους να πλημμυρίζουν το σιωπηλό της υπνοδωμάτιο. Ζει με την χαρά των άλλων. Ώσπου μια νύκτα ακούει κάτι, που της αλλάζει την ζωή…

Θεατρικό, Άπαρσις, 2012, 33 σελ.

Απολυμένη – Αντώνης Τσιπιανίτης
Γνωστή κοσμικογράφος σε life style περιοδικό, η Μαριέτα βρίσκεται τώρα απολυμένη έχοντας ξοδέψει και το τελευταίο της ευρώ, χωρίς να έχει κανέναν να τη στηρίξει. Με μόνο σύμμαχο το μυαλό της, αναλογίζεται πώς έφτασε στο σημείο αυτό και συνειδητοποιεί πως, πολύ πριν απολυθεί από τη δουλειά της, ήταν ήδη “απολυμένη” από την ίδια της τη ζωή.

Ένα έργο που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και στο δράμα, περιγράφοντας την εσωτερική διαδρομή κάθε ανθρώπου που, μέσα από μια μεγάλη δοκιμασία, ανακαλύπτει τα βαθύτερα θέλω του.
Eπιμέλεια: Χρήστος Καρχαδάκης

Θεατρικό, Σοκόλη, 2011, 46 σελ.

Ο άντρας που αναζήτησε την αγάπη στο σκοτάδι – Αντώνης Τσιπιανίτης
Ένας άντρας. Γνωστός. Άγνωστος – τι σημασία έχει; Ο άντρας. Σκληρός. Ρευστός. Ερωτικός.
Στεγανός. Δοτικός. Ανεξερεύνητος. Θύμα. Κυνηγός. Ο άντρας, η σάρκα, οι ηδονές, τα μυστικά του – όλα μαύρα. Σκιές σε έναν καθρέφτη που δεν μπορεί πια να συναρμολογήσει κανείς. Το σπίτι, η γλύκα, η αγκαλιά, η ανάμνηση της ευτυχίας του – όλα λευκά.

Έψαχνε, όλο έψαχνε το αγόρι-αγάπη που είχε αφήσει πίσω. Σκοτάδι. Μεγάλωσε, κουράστηκε,
προτιμούσε να ξεχνάει. Σκοτάδι. Έρωτες, άγνωστα κορμιά, περαστικές ανατριχίλες, νύχτες που έσκαγαν σαν πυροτεχνήματα -το άλλο πρωί, η οδύνη ξυπνούσε στο κρεβάτι του. Σκοτάδι. Κι ύστερα, ένα πρωί, το δωμάτιο άστραψε, έγινε λευκό – να είδε τη λάμα; Σκοτάδι, σκοτάδι, σκοτάδι. Όλα
κόκκινα.
Κάλλια Καστάνη, Δημοσιογράφος

Μυθιστόρημα, Μαραθιά, 2009, 291 σελ.

Η πολυκατοικία – Αντώνης Τσιπιανίτης
Τι είναι χειρότερο; Ο φόβος της αποτυχίας ή ο φόβος της ευτυχίας; Ένας νεαρός αστυνομικός, μια τοπ μόντελ, ένας παπάς, μια Ουκρανή, ένας Αλβανός, μια φοιτήτρια από την επαρχία, ένας νεαρός gay υπάλληλος, ένας καθηγητής, μια νοικοκυρά με δυο παιδιά, ένας μηχανικός αυτοκινήτων, μια αριστερή που ζει “λέγοντας” τα χαρτιά και αρκετοί άλλοι που μένουν στην ίδια πολυκατοικία, αποφασίζουν να δώσουν απάντηση σε αυτό το δίλημμα. Άλλοι το καταφέρνουν και άλλοι όχι. Όλοι, όμως, διαπιστώνουν ότι η ευτυχία δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση, όταν τη ζητάς με καθαρή καρδιά.

Μυθιστόρημα, Μαραθιά, 2008, 269 σελ.

Μια καταπληκτική ζωή – Αντώνης Τσιπιανίτης
Λίγα χρόνια μετά από σήμερα. Μια παρέα νέων που τα έχουν όλα -χρήματα, ακριβά σπίτια και αυτοκίνητα, κλωνοποιημένους υπηρέτες. Το μόνο που λείπει από τις ζωές όλων είναι ένας άνθρωπος να τους αγαπήσει και να τον αγαπήσουν. Αναζητούν απεγνωσμένα την αγάπη χωρίς να γνωρίζουν που και πως θα την βρουν, χωρίς να μπορούν καν να την αναγνωρίσουν όταν μπαίνει στη ζωή τους. Ξοδεύουν τις μέρες τους στο σεξ και τα ναρκωτικά κι όταν αυτά δεν αρκούν για να ξεφύγουν από τον εαυτό τους, καταφεύγουν στη βία και την απάνθρωπη σκληρότητα. Ώσπου έρχεται η ώρα να αντιμετοπίσουν την αλήθεια κατάματα. Και από θύτες να γίνουν θύματα.

“Πού σταματάει η φαντασία και πού αρχίζει η αλήθεια; Πού σταματάει η σκληρότητα και πού αρχίζει η ευαισθησία; Πού σταματάει το σκληρό παραμύθι και πού αρχίζει η (ακόμα πιο σκληρή) πραγματικότητα; Πως να χωρέσω σε λίγες γραμμές, πώς να χωρέσω σε ένα σημείωμα όλα αυτά που θα νοιώσετε διαβάζοντας αυτό το βιβλίο;”
Ναταλία Γερμανού

Μυθιστόρημα, Μαραθιά, 2006, 250 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μαραθιά, Σοκόλη, Άπαρσις, Έναστρον