Αντώνης Τσιρικούδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Αντώνης Τσιρικούδης γεννήθηκε σε ένα χωριό της βόρειας Ελλάδας, κοντά στην Κομοτηνή, το 1976.
Αφού έζησε για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, κατέληξε στην Κρήτη με τον Τίγρη, τη Μπέτυ, και τον Μαθιό. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ειδική Αγωγή, ταξίδεψε κι έμαθε γλώσσες. Διηγήματα του έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς κι έχουν εκδοθεί. Συμμετέχει στη συγγραφή ενός συλλογικού μυθιστορήματος κι έχει μεταφράσει τη Diana Torres για την ανθολογία: “Ποιήματα από το τέλος της εποχής του πετρελαίου”, που εξέδωσαν οι Παράξενες Μέρες, των οποίων είναι μέλος. Πειραματίζεται, ακόμη, με το σενάριο και το θέατρο.
Μυθιστορήματα
Από Παρασκευή Δευτέρα (2020), Παράξενες Μέρες

Διηγήματα
Εκεί που δεν το περιμένεις (2016)

Από Παρασκευή Δευτέρα – Αντώνης Τσιρικούδης
Τα δύο βασικά θέματα που διατρέχουν το “Από Παρασκευή Δευτέρα” είναι η λειτουργία της μνήμης και οι μακροχρόνιες σχέσεις. Η μνήμη αναφορικά με το πώς ήμαστε για παράδειγμα, ή, καλύτερα, πώς πιστεύαμε ότι ήμαστε και πώς αυτό, εν τέλει, καθορίζει την πρόσληψη της παρούσας πραγματικότητας.
Τέλος, θα μπορούσες να πεις πως πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μετάβασης από τη νεότητα στη μέση ηλικία, από τον μύθο στην ιστορία.

Το “Από Παρασκευή Δευτέρα” είναι εμφανώς αυτοβιογραφικό, αλλά θέλω να πιστεύω πως ξεπερνά τα περιορισμένα όρια της ημερολογιακής καταγραφής. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν οι αρχετυπικοί χαρακτήρες. Πρωταρχικό μου μέλημα ήταν η εξυπηρέτηση της πλοκής, η οποία, κατά την πορεία, άλλαξε αρκετές φορές, κάποιες με παρέσυρε.
Αντώνης Τσιρικούδης

Μυθιστόρημα, Παράξενες Μέρες, 2020, 156 σελ.

Εκεί που δεν το περιμένεις – Αντώνης Τσιρικούδης
Τριάντα τρία διηγήματα, τριάντα τρεις αφηγήσεις που μιλούν με λίγες συνήθως λέξεις, για πρόσωπα και πράγματα οικεία. Εκεί που δεν το περιμένεις όμως οι ήρωες γίνονται απρόβλπετοι, οι καταστάσεις ασυνήθιστες και οι μικρές ή μεγάλες ανατροπές σου στήνουν ενέδρα ανάμεσα στις γραμμές. Πρώτο βιβλίο του Αντώνη Τσιρικούδη που έχει πολλές διακρίσεις ήδη σε διαγωνισμούς αλλά και συμμετοχή με διηγήματά του σε πολλές συλλογές μας στις Παράξενες Μέρες αλλά και στο Εργαστήρι Συγγραφής και στο Φεστιβάλ της Άμμου.

“Τα τριάντα τρία διηγήματα της συλλογής είναι προϊόν παρατήρησης του περιβάλλοντος χώρου και, κυρίως, του εαυτού μου. Με αφορμή κάποιο περιστατικό γράφω μία ιστορία, δίνοντας τη δική μου εκδοχή, οδηγώντας το σε μία λύση που πιστεύω ότι εξυπηρετεί τη μυθοπλασία και το κάνει άξιο καταγραφής. Αυτό, βέβαια, θα το κρίνεις εσύ. Οι ήρωες είναι πρόσωπα φανταστικά. Αν διακρίνεις σε κάποιους χαρακτηριστικά δικά σου, τότε θα έχω πετύχει το στόχο μου”.
Αντώνης Τσιρικούδης

Διηγήματα, Παράξενες Μέρες, 2016, 118 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Παράξενες Μέρες