Αντρέας Μολοχτός

Αντρέας Μολοχτός

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Αντρέας Μολοχτός γεννήθηκε το 1947 στη Γαστούνη Ηλείας.
Κατάγεται από αγροτική οικογένεια και είναι το τρίτο από τα οκτώ παιδιά του Παναγιώτη και της Ελένης. Σπούδασε στην Αθήνα Οικονομικά και Νομικά και εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος. Προηγούμενα έργα του: 1) Μια σειρά διηγημάτων με τίτλο “Λίπασμα για τα χρυσάνθεμα” (Εκδόσεις ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 1995), 2) Τρεις συλλογές ποιημάτων (Εκδόσεις Bookstars), με τίτλους: α) “Σονάτα σε ΡΕ ελάσσονα” (2017) β) “Τα Αδέσποτα”(2019) γ) “Κάκτοι και ηλιαχτίδες” (2021) 3) Μια σειρά διηγημάτων με τίτλο “Όσα βλέπει το φεγγάρι” (Εκδόσεις Bookstars 2021).
Μυθιστορήματα
Ο μέγας παγιδευτής (2022), Bookstars – Γιωγγαράς

Διηγήματα
Όσα βλέπει το φεγγάρι (2021), Bookstars – Γιωγγαράς

Αφηγήματα-Λογοτεχνία
Λίπασμα για τα χρυσάνθεμα (1995), Παρασκήνιο
Και είπεν ο Θεός γενηθήτω φως και εγένετο… σκοτάδι (2022), Bookstars – Γιωγγαράς

Ποίηση
Sonata in D minor (2017), Bookstars – Γιωγγαράς
Τα Αδέσποτα (2019), Bookstars – Γιωγγαράς
Κάκτοι και ηλιαχτίδες (2021), Bookstars – Γιωγγαράς

Ο μέγας παγιδευτής – Αντρέας Μολοχτός

Ο μέγας


Ένα δωδεκάχρονο αγόρι, με αφορμή το θάνατο ενός γείτονα (του Μπάμπη), μας μεταφέρει τις ιστορίες που ακούει όλο το βράδυ από τους άντρες που ξενυχτούν το νεκρό κουτσοπίνοντας στην αυλή . Του δημιουργούνται κάποιες απορίες για τη ζωή του Μπάμπη, κι έτσι από εκείνη τη βραδιά μέχρι το τέλος της ζωής του ψάχνει να βρει τις απαντήσεις. Στο τέλος όμως, παραμένει αναπάντητο ένα ερωτηματικό. Είναι ο Θάνατος και ο Έρωτας που δίνουν στο τέλος την απάντηση, καθώς και οι δυο τους συνεχίζουν στο μυστικό τους μονοπάτι αδιαφορώντας για τα πάντα.

Μυθιστόρημα, Bookstars – Γιωγγαράς, 2022, 312 σελ.

Και είπεν ο Θεός γενηθήτω φως και εγένετο… σκοτάδι – Αντρέας Μολοχτός

Και είπεν


Όταν κρατάει κάποιος μια Βίβλο (που θεωρείται “ιερό βιβλίο” από Εβραίους και Χριστιανούς), ποτέ δεν ξέρει τι περιέχει, (αφού τα διάφορα Χριστιανικά Δόγματα αναγνωρίζουν διαφορετικά βιβλία της ΚΔ).
Το περίεργο όμως είναι, πως κάθε Βίβλος ξεκινάει πάντα με το πρώτο βιβλίο της ΠΔ, που ονομάζεται “Γένεσις” και είναι γεμάτο με φόνους, αιμομιξίες και απάτες ολκής.
Επειδή τώρα, αν το πάρεις στα σοβαρά, τρελαίνεσαι, ο μόνος τρόπος να το διαβάσεις είναι με σκωπτική διάθεση, κάτι που έκανε και ο συγγραφέας, που μετέφρασε το βιβλίο στην καθομιλουμένη.

Λογοτεχνία, Bookstars – Γιωγγαράς, 2022, 396 σελ.

Όσα βλέπει το φεγγάρι – Αντρέας Μολοχτός

Όσα βλέπει


Ο τίτλος “Όσα βλέπει το φεγγάρι” στεγάζει 24 διηγήματα. Άλλα πικρά, άλλα απολαυστικά, αλλά όλα βαθιά συγκινητικά, γιατί πηγάζουν από πραγματικά γεγονότα.
Ο δραματικός χρόνος του έργου είναι μια πορεία από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα.
Το υλικό που αντλεί ο συγγραφέας ανήκει στον κοινωνικό περίγυρο, όπου άλλοτε ως αυτόπτης μάρτυρας και άλλοτε ως πρωταγωνιστής της ιστορίας, σκάβει και αναδεικνύει τη χαρά, τον πόνο και το γέλιο.
Η σάτιρα είναι διάχυτη.
Οι ήρωες του είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, διαχρονικά επίκαιροι.
Πίσω από τις εικόνες των διηγημάτων, ο αναγνώστης ταξιδεύει στις καταλυτικές αιτίες και αλήθειες των κοινωνικών συνθηκών, που καθόρισαν και καθορίζουν τη ζωή.

Διηγήματα, Bookstars – Γιωγγαράς, 2021, 358 σελ.

Sonata in D minor – Ανδρέας Μολοχτός

SonataΣονάτα σε Ρε ελάσσονα

Ποίηση, Bookstars – Γιωγγαράς, 2017, 64 σελ.

Λίπασμα για τα χρυσάνθεμα – Ανδρέας Μολοχτός

Λίπασμα


Μέσα απ’ τα σκοτάδια γνώριμες μορφές τον πλησιάζουν: Ο Καραβασίλης περνάει μ’ ένα άλογο φωνάζοντας “Γκρήκ-Γκρήκ”, ο Αντρίκος ο Σκιαδόπουλος του προσφέρει ένα μήλο, ο Μήτσος ο Σχοινάς ντυμένος αντάρτης μιλάει με το Γούσβενο, ο Αντρέας ο Ροδάτος σκαλίζει μια ανθισμένη λυγαριά, ο Γιώργης ο Πέτας έχει ένα κιούπι λίρες και τις μετράει στο Σπυρομήλιο, ο πατέρας του κρατάει μια μπουκάλα με κρασί κι όταν την φέρνει στο στόμα εκείνη γίνεται κομμάτια. Στο ποτάμι ένα υποβρύχιο αναδύεται απ’ τα νερά, και στη γέφυρα ο Πέτρος χαμογελάει. Στη λάκκα της Άνθης ακούγονται αλυχτίσματα σκυλιών, και στον ευκάλυπτο του Νικολού, ένας Γκιώνης ψάχνει να βρει τον αδερφό του.

Αφηγήματα, Παρασκήνιο, 1995, 100 σελ.

Πηγές: Biblionet, Παρασκήνιο, Bookstars – Γιωγγαράς

Please wait...