Αντρέας Νικολαΐδης

Ελληνες λογοτέχνες Κύπρος
Ο Αντρέας Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1983 και κατάγεται από την Αθηένου.
Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Βλαδίμηρος Κουκαρίδης και κάτοχος Μάστερ Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει σπουδάσει επίσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών. Ως ηθοποιός συμμετείχε σε θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Ως σεναριογράφος συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για συγγραφή και επιμέλεια σεναρίου. Έχει γράψει και διασκευάσει θεατρικά που ανέβηκαν στις θεατρικές σκηνές της Κύπρου. Ανάμεσα στην ποίηση και σε άλλα είδη πεζογραφίας με τα οποία ασχολείται, επέλεξε να κάνει την πρώτη του συγγραφική εμφάνιση με τον “Κρανιακό Ιππόκαμπο”.
Μυθιστορήματα
Η νήσος του Χαλκουντάν (2021), Εκδόσεις Γκοβόστη

Διηγήματα
Ο Κρανιακός Ιππόκαμπος (2019), Ίαμβος

Η νήσος του Χαλκουντάν – Αντρέας Νικολαΐδης

Η νήσος του ΧαλκουντάνΜια κωμικοτραγική ιστορία


Ησυχία, η θάλασσα γαλήνια και ξαφνικά μια μπουρμπουλήθρα. Μετά από λίγο άλλη μια, δυο, τρείς, εκατό, χιλιάδες, αμέτρητες μπουρμπουλήθρες. Σεισμός· ο βυθός ταράζεται και ένα κομμάτι στεριάς αναδύεται από τον πάτο. Η νήσος του χαλκού, το Χαλκουντάν. Μια έρημη χώρα που διαβαίνει στον χρόνο και ο καιρός φέρνει καλοκαίρι. Ήλιος καυτός και ένα αεράκι γλυκό σπρώχνει μια σχεδία, που σχίζει τα ήρεμα κρυστάλλινα νερά και προσαράζει στις αμμόχρυσες ακτές της νήσου. Η παρθένα ξηρά υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες, τους πρώτους κατοίκους, που σιγά σιγά ανακαλύπτουν τον πλούτο της γης τους. Το ορυκτό σμίγει με τη φωτιά και γεννιέται ο χαλκός, ο μύθος σμίγει με την αλήθεια και γεννιέται ζωή στη χώρα του Χαλκουντάν. Θεοί και άνθρωποι, φτωχοί και άρχοντες, δούλοι και βασιλιάδες, κατακτητές και κατεκτημένοι. Η κωμικοτραγική ιστορία μιας νήσου όπου τα νερά δεν ησύχασαν, και ποιος ξέρει αν θα ησυχάσουν, ποτέ.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2021, 232 σελ.

Ο Κρανιακός Ιππόκαμπος – Αντρέας Νικολαΐδης
Ανοίγοντας λογαριασμό στη δική του μαθηματικότητα, γεννήθηκε.

Η πρώτη ανάσα του βρέφους σηματοδότησε και επίσημα πια τη γέννηση του κρανιακού του ιππόκαμπου, που άρχισε να καλπάζει μεταφέροντας πληροφορίες από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη, αλλά και για την πλοήγησή του στον χώρο. Από τον αμνιακό σάκο, τώρα αυτός κοιμόταν γλυκά αμέριμνος στο ζεστό κρεβατάκι του νοσοκομείου.

Η ηρωική έξοδος, όπως αναμφίβολα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη διαδικασία τοκετού για κάθε νεογέννητο βρέφος, σημειώθηκε ακριβώς μεσάνυχτα, γεγονός που προβλημάτισε τους γύρω του από την πρώτη κιόλας ανάσα του. Μέχρι τις 04:12 το πρωί το ιατρικό συμβούλιο του νοσοκομείου βρισκόταν σε συνεδρία για να πάρει απόφαση κατά πόσο η γέννησή του θα έπρεπε να τοποθετηθεί στο χτες ή στο σήμερα. Ο αρχίατρος και υπεύθυνος του τοκετού ήταν ξεκάθαρος και επέμενε στη θέση του. Το παιδί γεννήθηκε σήμερα, μα ο διευθυντής του νοσοκομείου διαφωνούσε έντονα και υποστήριζε πως η γέννησή του σημειώθηκε στον αόριστο του χτες.

Διηγήματα, Ίαμβος, 2019, 84 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ίαμβος, Εκδόσεις Γκοβόστη