Απόστολος Παληός

Απόστολος Παληός

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Απόστολος Παληός γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1979.
Χαρακτηρίστηκε ως «καταπληκτικός πιανίστας» (Cyprien Katsaris) και «ασυνήθιστα χαρισματικός, επικοινωνιακός και αφοσιωμένος μουσικός με σπουδαία φινέτσα, εκφραστικότητα και καλλιτεχνική οντότητα» (Y. Solomon). Διπλωματούχος πιάνου και πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, σπούδασε στις Μουσικές Ακαδημίες Βερολίνου και Λειψίας με τους G. Sava και M. Tomas, όπου έλαβε σολιστικό δίπλωμα και master με άριστα παμψηφεί και διάκριση, ενώ μελέτησε παράλληλα μουσική δωματίου και διεύθυνση ορχήστρας. Θήτευσε κοντά σε σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως οι A. Ciccolini, M. Perahia, C. Katsaris, Y. Solomon, R. Szidon, Γ. Χατζηνίκος. Υπήρξε υπότροφος των Ιδρυμάτων Ι. Κωστόπουλου, Κόσμος εν Αρμονία, του Κρατιδίου της Σαξονίας, του Friedrich Ebert Stiftungκαι του ΙΚΥ και βραβευθείς πολλών διεθνών διαγωνισμών πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Τιμήθηκε με τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών και κέρδισε το Βραβείο Gina Bachauer του Ιδρύματος World in Harmony. Από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής τού απονεμήθηκαν οι διακρίσεις του καλύτερου νέου καλλιτέχνη της χρονιάς και του καλύτερου δίσκου από Έλληνα καλλιτέχνη.
Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε σημαντικές συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ρωσία, Νορβηγία, Ρουμανία, Κύπρο, Τουρκία, Αίγυπτος, Χιλή, Η.Π.Α.) και σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου (Philharmonie Βερολίνου, Κοnzerthaus Βιέννης, Carnegie Hall Ν. Υόρκης Φιλαρμονική Όσλο, Auditorio de Falla Γρανάδας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Στις ηχογραφήσεις του περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων συνεργασία με τη Naxos. Έχει συμπράξει επανειλημμένα με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και σημαντικές του εξωτερικού (Συμφωνική Ορχήστρα Βερολίνου, Orquesta Ciudadde Granada κ.ά.) και έχει πραγματοποιήσει πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργων. Οι καλλιτεχνικές του εμφανίσεις έχουν λάβει ενθουσιώδεις κριτικές, ενώ έχει φιλοξενηθεί στον Τύπο, το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση.
Πρώην μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Aurora της Γερμανίας και του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble, έχει διατελέσει λέκτορας πιάνου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μέλος κριτικών επιτροπών μουσικών διαγωνισμών και καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς κύκλου συναυλιών Νέοι Κλασικοί.
Είναι απόφοιτος και αριστούχος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, στο οποίο κατά το φετινό ακαδημαϊκό έτος διδάσκει Μουσική Ερμηνεία και Ανάλυση, ενώ ως μουσικολόγος ερευνητής συμμετέχει τακτικά σε συνέδρια και αποτελεί μέλος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.
Πηγή: Apostolos Palios.
Παράλληλα, ασχολείται από μικρή ηλικία με την ποίηση και τη λογοτεχνία έχοντας διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Η ποιητική συλλογή “Εν ευθέτω χρόνω”, η οποία γράφτηκε κατά το διάστημα της καραντίνας, αποτελεί την πρώτη του εκδοτική προσπάθεια.
Ποίηση
Εν ευθέτω χρόνω (2021), Εκκρεμές

Εν ευθέτω χρόνω – Απόστολος Παληός

Εν ευθέτω χρόνω


ΘΕΩΡΗΜΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ
Εκεί όπου τέμνονται
η τσαλακωμένη επιθυμία μου
με την ατσαλάκωτη προσδοκία σου
ορίζεται η Ευτυχία.
Έστω ότι το σημείο τυχαίας τους συνάντησης
τοποθετείται στο άπειρο…
ξέρεις πού να ψάξεις για Αλήθεια

Ποίηση, Εκκρεμές, 2021, 80 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκκρεμές