Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αρχοντούλα Χαρ. Αλεξανδροπούλου γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας, κόρη της Μαρίας και του Χαράλαμπου Αλεξανδρόπουλου, εικαστικού και ξυλογλύπτη. Είναι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΒΑ) και έχει ΜΑ στη Μετάφραση-Μεταφρασεολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως μεταφράστρια. Πανεπιστημιακά εγχειρίδια μεταφρασμένα από την ίδια (Εκδόσεις «Gutenberg» Πανεπιστημιακά) διδάσκονται σε διάφορες Πανεπιστημιακές Σχολές της Ελλάδας. Έχει ασχοληθεί επίσης με τη λογοτεχνική μετάφραση και με μεταφράσεις ποικίλων άλλων κειμένων από την Αγγλική και την Ιταλική γλώσσα. Έχει εικονογραφήσει παραμύθια και ποιητικές συλλογές, έχει ασχοληθεί με την αγγειογραφία και τα ex-libris και έχει κάνει σκηνικά και κοστούμια για ερασιτενικές και σχολικές παραστάσεις. Έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση στον Πύργο το 1993. Ασχολείται από την παιδική ηλικία με το θέατρο, ενώ το 2004 και το 2005 εμφανίστηκε ως κα Έρλυν στο έργο του O.Wilde “Η Βεντάλια της Λαίδης Windermere” και πρωταγωνίστησε ως Ελάιζα στο έργο του B. Shaw «Ωραία μου Κυρία» (θεατρική ομάδα «Δούρειος Ίππος» του σκηνοθέτη Παρασκευά Παπαπετρόπουλου). Περιστασιακά γράφει για τον τοπικό τύπο σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. Η συγγραφική της παραγωγή συνίσταται κυρίως σε ποιήματα, διηγήματα (σε Αγγλικά και Ελληνικά), θεατρικά κείμενα, μυθιστορήματα και παραμύθια. Σημαντικές επιρροές δέχθηκε η ποίησή της κατά τη διάρκεια του τμήματος συγγραφικής υπό την καθοδήγηση της καθ. Πανεπιστημίου και ποιήτριας Λιάνας Σακελλίου-Σούλτς. Το Νοέμβριο του 2004 ήταν μεταξύ των 4 ποιητών που εκπροσώπισαν την ελληνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών στη Μάλτα. Το Μάρτιο του 2008 ποιήματά της διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό Ποίησης του Πνευματικού κέντρου Δήμου Ευόσμου, τα οποία συμπεριλαβάνονται στην πρώτη ατομική της ποιτική συλλογή με γενικό τίτλο «Ψάχνω Στιγμές» (Εκδόσεις Στεφανίδη, Αθήνα 2009). Ορισμένα από τα ποιήματα της συλλογής έχουν μελοποιηθεί από το συνθέτη Κώστα Στεφάνου (Χαϊδάρι 2005). Το «Ψάχνω Στιγμές» βραβεύτηκε την άνοιξη του 2010 από το περιοδικό «Κελαινώ». Ζει με το σύζυγό της, ποιητή, Βασίλη Μιχ. Κομπορόζο και τα δυο τους παιδιά στο Αγρίνιο.
Έχει το πολύ όμορφο ιστολόγιο Ψάχνω Στιγμές
Ποίηση
Ψάχνω Στιγμές (2008), Στεφανίδη

Μυθιστορήματα
Μελανοχτυπημένη (2020), 24 γράμματα

Συλλογικά έργα
Μορφές Α (2006), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Το ημερολόγιο της γραφής 2010 (2009), Ωρίωνας

Μεταφράσεις
Pervin, Lawrence A., Θεωρίες προσωπικότητας (1999), Τυπωθήτω
Baker, Colin, Εισαγωγή στη διγλωσσία και τη δίγλωσση εκπαίδευση (2001), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Κυπριακή ποίηση και πεζογραφία (2002), Κέδρος
Van de Walle, John A., Μαθηματικά για το δημοτικό και το γυμνάσιο (2005), Τυπωθήτω
Cervone, Daniel, Θεωρίες προσωπικότητας (2013), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Μελανοχτυπημένη – Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου
Η Αρετή, δημοσιογράφος σε τοπική εφημερίδα της Ηλείας εν έτει 2048, έχει αναλάβει ένα αφιέρωμα για τους αρχαιολογικούς χώρους, τα κάστρα και τους θρύλους τους. Από προσωπική επιλογή, ζει σε έναν δικό της κόσμο, συνεπαρμένη από την αγάπη της για τα βιβλία. Όταν πέφτει στα χέρια της ένα σπάνιο μεσαιωνικό χειρόγραφο, η Αρετή βιώνει τις συνέπειες μιας ανατροπής που ενδόμυχα έχουν ποθήσει αμέτρητοι αναγνώστες ανά τους αιώνες: Ο ήρωας από μελάνι ερωτεύεται την αναγνώστρια.

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2020, 704 σελ.

Ψάχνω Στιγμές – Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου
Φωτιά
Φλόγα
Φλογισμένο
κούτσουρο
στα σταχτιασμένα σκεπάσματα
μπλεγμένο στα χάδια της
φλόγινα σεντόνια η λάβα της
ριγεί
Τα πύρινα ακροδάχτυλά της
παίζουν πάνω του τη συμφωνία
της καύσεως,
φλεγόμενο περιδέραιο γύρω στο λαιμό του.

Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση με μοντέρνα, λειτουργική εικονογράφηση από την ποιήτρια.
Η ποίηση της Αρχοντούλας Αλεξανδροπούλου είναι προκλητική, με ευφυείς συλλήψεις και βάθος. Όταν την διερευνούμε ανακαλύπτουμε πρωτότυπες εικόνες και ιδέες και είναι διάχυτη μια παράξενη, εκλεπτυσμένη ομορφιά. Τα ποιήματά της στρέφουν την προσοχή μας προς κατευθύνσεις ανεξερεύνητες, απαρατήρητες στην καθημερινότητα μας, για την απόκτηση πρωτόγνωρων νοητικών παραστάσεων και εμπειριών.
Η τεχνική της είναι προσωπική αλλά διακρίνεται για την ωριμότητα και την αρτιότητα της. Ωθεί την φαντασία σε νοητικές περιπέτειες μέσα σε μια λανθάνουσα πλευρά της πραγματικότητας, που με έμπνευση και διαίσθηση ανακαλύπτει.
Κριτκή από τον Σταύρο Κοσμά Σταυρίδη (agriniobestof.gr)

Ποίηση, Στεφανίδη, 2008, 64 σελ.

Πηγές: Biblionet, 24 γράμματα, pyrgia.wordpress.com, Στεφανίδη