Αργυρώ Μουντάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αργυρώ Μουντάκη γεννήθηκε στα Χανιά, έζησε όμως και εργάστηκε στον Βόλο σε δύο περιόδους της ζωής της και πέρασε εκεί πολύ όμορφα. Έχοντας τις καλύτερες αναμνήσεις από τον Βόλο και τους ανθρώπους της πόλης έγραψε με πολλή αγάπη αυτό το βιβλίο. Τώρα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία και είναι καθηγήτρια γερμανικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ασχολείται με τη λογοτεχνία και επιστημονικά, έχοντας ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Λογοτεχνία, ενώ εκπονεί διδακτορικό στο τμήμα Φιλολογίας. Είναι επίσης κάτοχος MBA-TQM από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ασχολείται με την κριτική λογοτεχνικών βιβλίων αρθρογραφώντας σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.

Το Υπναρούδι και το Τυχερούδι – Αργυρώ Μουντάκη
Περνώντας από τον πλανήτη Αφροδίτη, συναντώντας μια μύγα που ξέρει να μιλάει και καταλήγοντας σε ένα δίσκο με μπισκότα, το Υπναρούδι βρίσκει το Τυχερούδι! Ο Γιώργος όμως θέλει να βρουν όλη τη μυρμηγκοοικογένεια! Γιατί τα μυρμηγκάκια τραγουδούν μέσα στην παπουτσοθήκη;
Κι αν λιποθυμήσουν από τις μυρωδιές; Έλα μαζί μου και θα σου πω ακόμη γιατί ο μικρός Αλέξανδρος ζητάει “λίτσα”!

Eικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2005, 55 σελ.

Το Υπναρούδι και η Ελεάννα – Αργυρώ Μουντάκη
Το μικρό Υπναρούδι χάνει το δρόμο για το σπίτι του, γνωρίζει την Ελεάννα κι έπειτα αναστατώνει μια ολόκληρη τάξη! Γιατί ο Ξενοφώντας απειλεί να το κάνει σουβλάκι; Κι ο Γιώργος; Πότε θα μάθει για το μικρό φίλο της Ελεάννας; Η αράχνη τι ρόλο παίζει; Και τι είναι τελικά το Υπναρούδι;
Ακολούθησέ με και θα τα μάθεις όλα…

Eικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2005, 55 σελ.

Το Υπναρούδι και η Μελένια – Αργυρώ Μουντάκη
Το Υπναρούδι φόρεσε τα μποτάκια του, το γαλαζοκίτρινο κράνος του με τις κόκκινες βούλες και ξεκίνησε ένα πραγματικά περιπετειώδες ταξίδι για να βρει την Ελεάννα.
Κάτι όμως θα το αναγκάσει να αλλάξει πορεία.
Πώς θα ξεφύγει από το εχθρικό μυρμήγκι;
Ποια είναι η Μελένια και γιατί τρέμει από το φόβο της;
Χμ, μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να το ανακαλύψεις…

Eικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2006, 53 σελ.

Το Υπναρούδι και η Ελεάννα σε φανταστικές περιπέτειες – Αργυρώ Μουντάκη
Το μικρό Υπναρούδι μετά τον αιφνιδιασμό της επιθετικής αράχνης χάνει το δρόμο για το σπίτι του, αλλά συναντάει την Ελεάννα! Γίνεται το μικρό της κατοικίδιο και οι περιπέτειές τους αρχίζουν… Γιατί το Υπναρούδι εξαφανίστηκε και αναστάτωσε μια ολόκληρη τάξη; Πώς θα το βρει η καλή τους η δασκάλα; Ποιο είναι το Τυχερούδι; Και ο Γιώργος γιατί θα πάρει όλη τη μυρμηγκοοικογένεια σπίτι του; Από ποιον κίνδυνο θα σώσει το Υπναρούδι τη γλυκιά Μελένια; Αν σου αρέσει η περιπέτεια, ακολούθησέ με και θα τα μάθεις όλα…

Eικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2013, 157 σελ.

Το κορίτσι του Πέτρου – Αργυρώ Μουντάκη
Ποιος είπε ότι τα παιδιά δεν ερωτεύονται; Ποιος είπε ότι τα χνουδωτά ζωάκια δεν έχουν ψυχή; Και ποιος πιστεύει ότι ένα νέο ξεκίνημα σε μια ξένη χώρα είναι κάτι εύκολο για μια οικογένεια; Η κρίση ποιους δοκιμάζει περισσότερο; Τους Έλληνες ή τους ξένους; Η Αλκμήνη ακούει την καρδιά της να χτυπάει, ακούει κι ένα χνουδωτό ζωάκι να μιλάει. Ο Πέτρος βοηθάει την Αλίσα στα Αρχαία και την ερωτεύεται. Ποιοι απομονώνουν το κορίτσι και γιατί; Η βία ποια πρόσωπα παίρνει; Η Αλίσα θέλει να μιλήσει ελληνικά, μα νιώθει το ταμπελάκι στην πλάτη της να φωνάζει «made in Pakistan»…

Eικονογράφηση: Πέγκυ Φούρκα

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Μεταίχμιο, 2014, 160 σελ.

Το στοιχειωμένο σπίτι – Αργυρώ Μουντάκη
Ο Παναγιώτης, ένας πολυμαθής νεαρός και εκκολαπτόμενος αρχαιολόγος, μετακομίζει με τους γονείς του στον Βόλο και εγγράφεται στην πρώτη γυμνασίου. Στο σχολείο θα γνωρίσει δύο κολλητές φίλες, τη Μελίσσα και την Έρση. Σιγά σιγά ο Παναγιώτης θα ενσωματωθεί στην παρέα των συμμαθητών του και έξω από το σχολείο. Στη συντροφιά τους, εκτός από τα δύο κορίτσια, είναι και η Αλκμήνη, ο Ηλίας, ο Χρήστος, ο Νίκος και ο μικρός Παύλος.

Η παρέα μπλέκεται σε μία ιστορία μυστηρίου με αφορμή το “στοιχειωμένο” -κατά τα λεγόμενα- σπίτι της γειτονιάς, όπου τα παιδιά συχνάζουν καθημερινά, παίζοντας στην αυλή του. Σε ποιους ανήκε αυτό το σπίτι και για πόσα χρόνια παραμένει κλειστό; Τι συμβολίζουν οι κωδικοί στο άλμπουμ και τι ξεκλειδώνει το μεγάλο σκουριασμένο κλειδί; Είναι στ’ αλήθεια στοιχειωμένο το σπίτι;

Μια περιπέτεια μυστηρίου για παιδιά, με αναφορές στα σημαντικότερα ιστορικά σημεία και στους χώρους πολιτισμού της πόλης του Βόλου.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Μίνωας, 2017, 144 σελ.

Ο καπετάν Τσουγκράνας και οι πειρατές του ωκεανού – Αργυρώ Μουντάκη
Κάποιες φορές τα πράγματα αλλιώς φαίνονται και αλλιώς είναι. Κάποιος που κάνει τον φίλο μπορεί να θέλει να μας εκμεταλλευτεί… Αλλά και κάποιος, που λόγω εμφάνισης μοιάζει επικίνδυνος, μπορεί να μην είναι. Πώς ξεχωρίζουμε λοιπόν τι στ’ αλήθεια συμβαίνει και αποφασίζουμε τι να κάνουμε; Συνδυάζοντας λογική και θάρρος. Λογική για να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα, την πραγματικότητα από τις εντυπώσεις. Και θάρρος για να αντισταθούμε στην προκατάληψη.

Ένας μεγάλος με εμπειρία είναι εγγύηση για τη λογική σε μπερδεμένες καταστάσεις. Αλλά το θάρρος καθένας, μικρός ή μεγάλος, μπορεί να το βρει μέσα του. Το παραμύθι της Αργυρώς τολμά να ιστορήσει μια σκηνή ασάφειας και κινδύνου, όπου η λογική και το θάρρος πρέπει να συνεργαστούν για να κάνουμε το σωστό. Κι έτσι ξετυλίγεται μια ιστορία ιπποτισμού, λογικής και ανθρώπινης επαφής με τον άλλον. Με μέσα απλά γεμίζει την καρδιά μας και ανοίγει το μυαλό μας!
Νίκος Σιδέρης, ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, συγγραφέας

Eικονογράφηση: Κριστίν Μενάρ

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Μίνωας, 2018, 32 σελ.

Πες το μόνο στη μαμά! – Αργυρώ Μουντάκη
Πόσες φορές μέσα στην ψυχή ενός παιδιού κρύβονται μυστικά και αγωνίες που δεν τολμάει να ομολογήσει ούτε στο πιο κοντινό του πρόσωπο, τη μαμά του; Η Ελεάννα και ο Γιώργος συνεργάζονται για να βοηθήσουν τον φίλο τους τον Κωνσταντίνο να βγει από μια τέτοια δύσκολη κατάσταση. Και, φυσικά, μία είναι η προτροπή τους: να μιλήσει στη μαμά! Γιατί η μαμά πάντα ξέρει τη λύση, κι αν δεν την ξέρει, σίγουρα θα προσπαθήσει να τη βρει.

Η ιστορία του Κωνσταντίνου είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται με παραλλαγές συνεχώς γύρω μας και αφορά κάθε παιδί: το δικό σας, κάποιον φίλο του, συμμαθητή του, παρέα του στα παιχνίδια και στα σπορ.

Ένα βιβλίο για κορίτσια και αγόρια, με πολλή αγωνία, περιπέτεια, φαντασία αλλά και ποδόσφαιρο. Ναι, και ποδόσφαιρο!

Eικονογράφηση: Λέλα Στρούτση

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Διάπλαση, 2019, 40 σελ.

Παιδική κι Εφηβική λογοτεχνία
Το Υπναρούδι και το Τυχερούδι (2005), Εκδόσεις Πατάκη
Το Υπναρούδι και η Ελεάννα (2005), Εκδόσεις Πατάκη
Το Υπναρούδι και η Μελένια (2006), Εκδόσεις Πατάκη
Το Υπναρούδι και η Ελεάννα σε φανταστικές περιπέτειες (2013), Εκδόσεις Πατάκη
Το κορίτσι του Πέτρου (2014), Μεταίχμιο
Το στοιχειωμένο σπίτι (2017), Μίνωας
Ο καπετάν Τσουγκράνας και οι πειρατές του ωκεανού (2018), Μίνωας
Πες το μόνο στη μαμά! (2019), Διάπλαση

Συλλογικά έργα
Το παραμύθι από τους αδελφούς Grimm στην εποχή μας (2017), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη, Μεταίχμιο, Μίνωας, Μεταίχμιο, Διάπλαση