Αριέττα Μουργινάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αριέττα Μουργινάκη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη.
Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα σε ηλικία 5 ετών. Σπούδασε κινηματογράφο και ψυχολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το 2005 εξέδωσε το πρώτο της βιβίο “Τα μάτια σου είναι δύσπιστα”, από τις εκδόσεις “Δωδώνη”. Ακολούθησε το 2008 το συλλογικό έργο “Δέκα Ιστορίες και Ένα Γράµµα”.
Μυθιστορήματα
Ο κύκλος του τίποτα (2012), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Ο κύκλος του τίποτα (2021), Εκδόσεις Πνοή

Αφηγήσεις
Τα μάτια σου είναι δύσπιστα… (2005), Δωδώνη

Συλλογικά έργα
Δέκα ιστορίες και ένα γράμμα (2008), Μελάνι

Ο κύκλος του τίποτα – Αριέττα Μουργινάκη

Ο κύκλος


Η οικογένεια Λεβάντε. Η ακμή και η πτώση, οι έρωτες και τα πάθη, η αγάπη, ο πόνος, ο διχασμός, η προδοσία, ο θάνατος. Η πορεία μιας οικογένειας που αποπροσανατολίζεται μέσα σ’ έναν κόσμο που χάνεται, μέσα σε μια χώρα που οδηγείται στο χείλος του γκρεμού. Η πολιτική και η εξουσία. Η ύλη και η απληστία. Η ψυχή και η καρδιά. Η παράλληλη πορεία του ατομικού και του συλλογικού, η αλληλεπίδραση – το ένα, αναπόσπαστο μέρος του άλλου. Ο Κύκλος του Τίποτα. Ένα ψυχογράφημα. Ένας καθρέφτης του αιώνα που πέρασε, ένας καθρέφτης του σήμερα, μέσα από τη ζωή και τον θάνατο μιας οικογένειας. Και η ελπίδα; Ίσως. Με αφορμή ένα δαχτυλίδι…
«Ένας κύκλος τούτο το βιβλίο, ένας κύκλος που περικλείει ένα ή και πολλά ερωτηµατικά – της συγγραφέα, των ηρώων, του αναγνώστη. Ένας κύκλος επαναληπτικός ή και περιοριστικός, αντικειµενικός ή και υποκειµενικός, ένας κύκλος που χαρακτηρίζει κάθε όψη ζωής, τη γέννηση-θάνατο, τον χρόνο, το σύµπαν, την ψυχή· ένας κύκλος που περιορίζει ή και απελευθερώνει».

Επανέκδοση: “Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη”, 2012

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2021, 420 σελ.

Ο κύκλος του τίποτα – Αριέττα Μουργινάκη
Η οικογένεια Λεβάντε. Ο Ανδρέας, η Ιφιγένεια, η Νίνα, η Μυρσίνη, ο Χάρης, η Δανάη, η Τζίνη, η Νεφέλη. Η ακμή και η πτώση τους, οι έρωτες και τα πάθη τους, η αγάπη, ο πόνος, ο διχασμός, η προδοσία, ο θάνατος. Η πορεία μιας οικογένειας που αποπροσανατολίζεται μέσα σ’ έναν κόσμο που χάνεται, μέσα σε μια χώρα που οδηγείται στο χείλος του γκρεμού. Η πολιτική και η εξουσία. Η ύλη και η απληστία. Η ψυχή και η καρδιά. Η παράλληλη πορεία του ατομικού και του συλλογικού, η αλληλεπίδραση, το ένα αναπόσπαστο μέρος του άλλου. Ο Κύκλος του Τίποτα. Ένα ψυχογράφημα. Ένας καθρέφτης του αιώνα που πέρασε, ένας καθρέφτης του σήμερα, μέσα από τη ζωή και το θάνατο μιας οικογένειας. Και η ελπίδα; Ίσως. Με αφορμή ένα δαχτυλίδι…

“Ένας κύκλος τούτο το βιβλίο, ένας κύκλος που περικλείει ένα ή και πολλά ερωτηµατικά – της συγγραφέα, των ηρώων, του αναγνώστη. Ένας κύκλος επαναληπτικός ή και περιοριστικός, αντικειµενικός ή και υποκειµενικός, ένας κύκλος που χαρακτηρίζει κάθε όψη ζωής, τη γέννηση-θάνατο, το χρόνο, το σύµπαν, την ψυχή, ένας κύκλος που περιορίζει ή και απελευθερώνει”.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2012, 383 σελ.

Τα μάτια σου είναι δύσπιστα… – Αριέττα Μουργινάκη

Αφήγημα σε πρώτο πρόσωπο


Τα μάτια μπορεί να είναι δύσπιστα μια νύχτα με φεγγάρι. Μια νύχτα καλοκαιρινή. Μια νύχτα γεμάτη από αφηγήσεις. Στο μακρινό νησί, στην άγονη γραμμή, στα άδυτα μιας περιπετειώδους ψυχής γεμάτης από “οτοστράντες”. Ο ήρωας, ένας λαϊκός κοσμοπολίτης ταξιδευτής μονολογεί. Μοναχικά, θαρραλέα, λιτά και παθιασμένα. Αποζητά συνομιλητή. Σιωπηλά. Και ο αναγνώστης μαζί του ταξιδεύει.

Αφήγημα, Δωδώνη, 2005, 78 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δωδώνη, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Εκδόσεις Πνοή