Αρης Λαζαρίδης

Αρης Λαζαρίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Άρης Λαζαρίδης γεννήθηκε το 1988 στην Καβάλα όπου και διαμένει.
Από μικρός πειραματίστηκε με μικρά διηγήματα και δοκίμια, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε ενδιαφέρον για το θέατρο και το ραδιόφωνο. Το 2006 εγκατέλειψε τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ για να αφοσιωθεί στην τέχνη της συγγραφής. Παρακολούθησε τα μαθήματα της Διαδικτυακής Δημιουργικής Γραφής. Κείμενά του φιλοξενούνται στον συλλογικό τόμο “Οδός Δημιουργικής Γραφής” (Γραφομηχανή, 2015). “Η σκακιέρα” είναι η πρώτη συλλογή διηγημάτων του.
Διηγήματα
Η σκακιέρα (2017), Γραφομηχανή
Η σφαίρα στον τοίχο (2021), Γραφομηχανή

Η σφαίρα στον τοίχο – Άρης Λαζαρίδης

Η σφαίρα στον τοίχοΔιηγήματα για μια μοναχική Επανάσταση


«ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, αδύνατον ν’ αποφύγω την πιο μαύρη σελίδα της: τη δολοφονία του Καποδίστρια – ο απόγονός του την περιγράφει με τόσο ζωντανά χρώματα, που σχεδόν με προκαλεί ν’ αντιγράψω την αφήγησή του στο χαρτί. Είναι το τρίτο διήγημα που του αφιερώνω, προσπαθώντας συνέχεια να δικαιολογώ την αυτοκαταστροφική μανία του. Πάντοτ’ εύρισκα μιαν εξήγηση, εκτός από τώρα ̇ ίσως
γιατί υπάρχει κάτι αμετάκλητο που κάνει τα λόγια να στερεύουν. Μέσα στην προαιώνια αντανάκλαση της στιγμής εκείνης ζούμε όλοι μας, μέχρι σήμερα. Και η λογοτεχνία δεν φταίει καθόλου γι’ αυτό ̇ που –αγγίζοντας τη σφαίρα στον τοίχο– ξέθαψε όλες τις παλιές αμαρτίες…».

Επίμετρο: Βασίλης Ρούβαλης

Διηγήματα, Γραφομηχανή, 2021, 164 σελ.

Η σκακιέρα – Άρης Λαζαρίδης

Η σκακιέρα


Τα δεκαεπτά διηγήματα της συλλογής αποτελούν έναν πρωτότυπο συνδυασμό, καθώς κινούνται ανάμεσα στο διήγημα και το δοκίμιο, ικανό να ξαφνιάσει τον ανα­γνώστη. Πρόκειται για έναν διάλογο με προσωπικότητες απ’ όλα τα εκφραστικά πεδία, από τη φιλοσοφία, τη λο­γοτεχνία, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική, που δρουν ως “συγκοινωνούντα δοχεία”. Η Σκακιέρα επιχειρεί να φωτίσει τις διαφορετικές όψεις του Κακού στη ζωή του ανθρώπου, αυτού που ενυπάρχει ως έξη, της κοινωνικής διάστασής του -που προκύπτει από την ανοχή μας- και σε αντιδιαστολή με τον καταλυτικό ρόλο της οικογένει­ας. Δεκαεπτά ψυχογραφήματα για ήρωες και αντιήρωες που αρχικά φαντάζουν ανίκανοι ή απρόθυμοι ν’ αναμε­τρηθούν με τις συνέπειες των πράξεών τους, αλλά οδη­γούνται στην αλήθεια προσδοκώντας να κερδίσουν τελι­κά τη συμπάθεια του αναγνώστη. Ωστόσο, πέρα από τα δεινά των ηρώων, κάθε διήγημα της Σκακιέρας αποτελεί κι έναν διαφορετικό καθρέφτη. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει ελεύθερα εάν θέλει να κοιτάξει το είδωλό του σε αυτούς. Αλλά όταν το τολμήσει, πώς θ’ αντιδράσει; Και πόσο κοντά στη δική του πραγματικότητα θα βρίσκεται αυτό που θα δει; Το βέβαιο είναι πως ο αναγνώστης δεν θα μείνει αδιάφορος.

Διηγήματα, Γραφομηχανή, 2017, 134 σελ.

Πηγές: Biblionet, Γραφομηχανή