Αριστείδης Μπελλές

Αριστείδης Μπελλές

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Αριστείδης Μπελλές γεννήθηκε στη Χίο το 1953.
Σπούδασε Οικονομικά στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά. Ιδρυτής, μέτοχος και πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Νηρεύς ΑΕ Ιχθυοκαλλιέργειες. Είναι επίσης ιδρυτής, μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος σε μια σειρά επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους: ασφαλειών, real estate, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τροφίμων, ιχθυοτροφών κτλ. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών και πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Είναι κάτοχος πολλών βραβείων, μεταξύ των οποίων: Αυτοδημιούργητου Επιχειρηματία, Εξωστρέφειας, Προσφοράς στον Κλάδο της Ιχθυοκαλλιέργειας, Καινοτόμων Προϊόντων, Συμβολής του στην Ανάπτυξη του Νομού Χίου, Συμβολής του στην Προώθηση του Αθλητισμού. Έχει εκπονήσει σειρά μελετών γενικότερου οικονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας επιχειρήσεων. Υπήρξε εισηγητής σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια διαφόρων οργανισμών, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων. Ως πρόεδρος του Ομίλου Νηρεύς έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση.
Μυθιστορήματα
Ο Χρόνος του Νερού (2017), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Το Κόκκινο της Σκακιέρας (2020), Joconda

Νουβέλες-Διηγήματα
Η ευτυχία του τίποτα (2022), Καμπύλη

Η ευτυχία του τίποτα – Αριστείδης Μπελλές

Η ευτυχία


Αγαπηµένοι µου!
Εύχοµαι να είστε όλοι καλά!
Όπως θα µάθατε βρισκόµαστε στον τόπο εξορίας µας, τη Γυάρο. Είµαστε πάνω από δύο χιλιάδες ψυχές, άντρες και γυναίκες. Προχθές έµαθα ότι είναι εδώ και η αδερφή µου. Ταράχτηκα πολύ! Ίσως να φταίω εγώ που από πολύ νωρίς δεν την εµπόδισα να ασχοληθεί µε αυτά. Είµαστε εδώ ελεύθεροι-φυλακισµένοι, σ’ έναν τόπο ξερό, γεµάτο σκορπιούς και φίδια! Μα µη θαρρείτε, τούτα είναι πιο καλόβολα από το σκυλολόι των φρουρών µας. Για να ηρεµήσουµε, βάλαµε όλοι ένα χεράκι και, αφού µαζέψαµε πολλά από δαύτα, τα κάψαµε εκεί στην άκρη του µικρού ορµίσκου. Τώρα οληµερίς σπάµε πέτρες και τις κουβαλάµε στην κορυφή, όπου θα χτίσουµε τις φυλακές µας.
Είναι πάλι φορές που σπάµε τις πέτρες έτσι απλά για να τις σπάµε κατ’ εντολήν της εξουσίας. Κατόπιν τις κουβαλάµε στους ώµους µας µέχρι την ακτή κι ύστερα πάλι τις ξαναγυρνάµε εκεί που τις µαζέψαµε! Οι φρουροί µας χαζεύουν και χασκογελούν! Τα µεγάφωνα, κάθε τόσο, µας καλούν ν’ αλλαξοπιστήσουµε και να επιστρέψουµε σπίτια µας υπογράφοντας δήλωση µετάνοιας. Διαλύοµαι όταν βλέπω µερικούς από τους συντρόφους µου να κάνουν ουρά για να υπογράψουν. Υπογράφουν κι ύστερα σαν τα δαρµένα σκυλιά σέρνονται κυριολεκτικά στα άγονα µονοπάτια, περιµένοντας µε σκυµµένο το κεφάλι το καΐκι του αποχωρισµού. Η ψυχή µου έχει µαυρίσει µ’ όλα τούτα. Θέλω κι εγώ πολύ να τρέξω στην αγκαλιά σας, να χαϊδέψω τα σγουρά µαλλάκια του Σωκράτη µας –άραγε τι κάνει τώρα το παλληκάρι µου–, αλλά αξίζει να απαρνηθώ σαν αντίτιµο όλα όσα πίστευα και για όσα αγωνίστηκα τόσα χρόνια;…

Μια βραβευµένη νουβέλα και άλλα δέκα διηγήµατα περιγράφουν µε γλαφυρό τρόπο κοινωνικά θέµατα και ιστορίες της καθηµερινής µας ζωής και αποτελούν την ενότητα του συγκεκριµένου βιβλίου, που θα συγκινήσει τον αναγνώστη και αξίζει να διαβαστεί κυρίως για τα σηµαντικά µηνύµατά του σε κάθε αποδέκτη.

Νουβέλα, Διηγήματα, Καμπύλη, 2022, 212 σελ.

Το Κόκκινο της Σκακιέρας – Αριστείδης Μπελλές
Ένα θανατηφόρο ναυάγιο και μια σειρά αλόγιστων επενδύσεων από τις ηγεσίες των επιχειρηματικών ομίλων, σε συνδυασμό με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, οδηγούν κάποιους πρωταγωνιστές σε οδυνηρές καταστάσεις.

Η αιώνια μάχη του καλού με το κακό κι ένας έρωτας δύο διαμετρικά αντίθετων ανθρώπων προκαλούν βίαιες ανατροπές των αξιών των βασικών πρωταγωνιστών.

Μυθιστόρημα, Joconda, 2020, 304 σελ.

Ο Χρόνος του Νερού – Αριστείδης Μπελλές
Ένας μύθος που υμνεί τη δημιουργικότητα και το καθήκον να ονειρευόμαστε.
Οι δύο ήρωές του αγωνίζονται να κατακτήσουν υψηλές κορυφές με την επιθυμία της καταξίωσης και της επιτυχίας στον επιχειρηματικό και στον κοινωνικό στίβο.
Ο Ιάσονας, πολύ φτωχός νέος, ονειρεύεται μέσα από τη δύναμη του υγρού στοιχείου να “πιάσει τ’ άστρα!”.

Ο Αργύρης, με την αμύθητη περιουσία του, προσπαθεί να αποδείξει ότι διαθέτει ηγετικές ικανότητες και ιδιαίτερα προσόντα.

Η κοινή τους πορεία στον επιχειρηματικό στίβο, η ανελέητη σύγκρουσή τους, η άνοδος, η πτώση και η επιστροφή, ο ρόλος δύο σημαντικών γυναικών στην πολυκύμαντη διαδρομή τους και η εισβολή του πανίσχυρου οικονομικού παράγοντα στην άλωση των δημιουργημάτων τους πλέκουν μέσα από τους δρόμους της αγάπης και της προδοσίας μια πολυσύνθετη, διδακτική και πρωτότυπη ιστορία.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2017, 432 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Joconda, Καμπύλη