Αρτέμης Αρτεμιάδης

Αρτέμης Αρτεμιάδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Αρτέμης Αρτεμιάδης γεννήθηκε, σπούδασε και εργάστηκε στην Αθήνα.
Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά και δύο εγγόνια. Έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο Κολλέγιο Αθηνών και αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη. Στην συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έλαβε μέρος, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιό του, σε διεθνή φοιτητικά συνέδρια στη Στοκχόλμη με θέμα “Summing up the ninety fifties”, καθώς και στο Βερολίνο και τη Γενεύη όπου εξελέγη ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών (FIESP) και στη συνέχεια διετέλεσε μέλος στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο. ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ. Μόλις ολοκλήρωσε την επαγγελματική του καριέρα, ασχολήθηκε με τη συγγραφή των πιο κάτω μυθιστορημάτων, τα οποία εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν: “Κισμέτ – Σμύρνη Αλεξάνδρεια Μυτιλήνη – Τα σταυροδρόμια της ζωής τους”, Εκδόσεις Διόπτρα, 2003 (16.000 αντίτυπα) “Οι Ανυπάκουοι”, Εκδόσεις Διόπτρα, 2010 (5.000 αντίτυπα) “Στους δρόμους του Κισμέτ”, Εμπειρία Εκδοτική, 2005 (6.000 αντίτυπα) “Χορεύοντας στα Γεφύρια”, Εμπειρία Εκδοτική, 2006 (4.000 αντίτυπα) “Ο Οδυσσέας δεν ταξιδεύει πια”, E-Book Stergiou Ltd, London, 2013 “Λέσβος – Φυγή στην Ερεσσό”, E-Book Stergiou Ltd, London, 2014 “Το αμέτρητο χαμόγελο του πελάγου”, Εκδόσεις Ελκυστής, Θεσσαλονίκη.
Μυθιστορήματα
Κισμέτ (2003), Διόπτρα
Στους δρόμους του Κισμέτ (2005), Εμπειρία Εκδοτική
Χορεύοντας στα γεφύρια (2006), Εμπειρία Εκδοτική
Οι ανυπάκουοι (2010), Διόπτρα
Κισμέτ (2016), Διόπτρα
Το αμέτρητο χαμόγελο του πελάγου (2021), Ελκυστής

Μεταφράσεις
Συλλογικό έργο, Oxford Handbook κλινικής ιατρικής (2011)

Το αμέτρητο χαμόγελο του πελάγου – Αρτέμης Αρτεμιάδης

Το αμέτρητο


Σε μία ‘οργανωμένη’ πλαζ στη Μυτιλήνη συχνάζει μία παρέα από γερόντια με αρχηγό τον καπετάν Αρίστο και γκουρού τον γερο-Θρασύβουλο που δυστυχώς τους εγκαταλείπει σύντομα φεύγοντας για τον ‘άλλο κόσμο’. Η παρέα σκοτώνει την ώρα της ανταλλάζοντας πειράγματα και αμπελοφιλοσοφίες αλλά και χαζεύοντας τις διάφορες κοπελίτσες που συχνάζουν εκεί.

Δυστυχώς, λόγω ηλικίας και απρόβλεπτων περιστάσεων, ο καπετάν Αρίστος βρέθηκε παρά τη θέλησή του να ‘αναπαύεται’ σε ένα γεροκομείο και να ανακαλεί μνήμες που σημάδεψαν την περασμένη ζωή του, διανθισμένες με ‘πικάντικες’ στιγμές. Μεγάλη του στεναχώρια είναι η οικογενειακή απόφαση να πουληθεί το αγαπημένο του πατρικό σπιτάκι για να καλυφθούν οικονομικές ανάγκες. Τη μονότονη ζωή του στο γεροκομείο διακόπτει η άφιξη του αγαπημένη του εγγονού, ο οποίος είχε κερδίσει πολλά λεφτά ως διεθνής μπασκετμπολίστας και έρχεται τώρα να ξαναγοράσει το πουλημένο σπίτι και να το επιστρέψει για πάντα στον απελπισμένο παππού του. Ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι και η ‘απαγωγή’ του παππού, τον οποίο εγκαθιστά μονίμως ο εγγονός στο αγαπημένο του πατρικό.

Μυθιστόρημα, Ελκυστής, 2021, 418 σελ.

Κισμέτ – Αρτέμης Αρτεμιάδης

ΚισμέτΣμύρνη-Αλεξάνδρεια-Μυτιλήνη
Το σταυροδρόμι της ζωής τους


Το “Κισμέτ” είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στα παλιά. Στον κόσμο των προγόνων. Στην πρωτινή, ανέμελη Αλεξάνδρεια, στη γαλήνη της Μυτιλήνης και στην πολυμαθή Μικρασία με τις χαρές και τις λύπες της.
Θα ζήσουμε την ατμόσφαιρα που ενέπνευσε τον Καβάφη και θα “συνομιλήσουμε” με τον Βενιζέλο. Θα συντροφέψουμε τους πρόσφυγες στις καλές και στις κακές στιγμές της ζωής τους, μέχρι τα πρώτα τους βήματα στη Μητέρα Πατρίδα.
Θα δούμε τι τους επιφύλαξε η Μοίρα… ΤΟ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΚΙΣΜΕΤ.

Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2003

Μυθιστόρημα, Διόπτρα, 2016, 288 σελ.

Οι ανυπάκουοι – Αρτέμης Αρτεμιάδης

Οι ανυπάκουοι


Οι Έλληνες που μάχονται με αξιοπρέπεια για τα ιδανικά τους. Άνθρωποι ανυπάκουοι που αντιστέκονται στο ρεύμα και χαράζουν τη δική τους πορεία. Ένας ολόκληρος λαός που δεν υποκύπτει στις προσταγές των ισχυρών και πορεύεται για μια καλύτερη Ελλάδα. Από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι και τις μέρες μας ξετυλίγεται η ιστορία μιας οικογένειας που έζησε την καταστροφή της Σμύρνης, την Κατοχή, τον Εμφύλιο Πόλεμο, βιώνοντας ακόμη και τις πιο πρόσφατες κοινωνικές εξελίξεις.
Ένα μυθιστόρημα που μπλέκει έντεχνα το χθες με το σήμερα…

Μυθιστόρημα, Διόπτρα, 2010, 448 σελ.

Χορεύοντας στα γεφύρια – Αρτέμης Αρτεμιάδης

Χορεύοντας


Θάρρος ψυχής, πίστη στο όνειρο και την ελπίδα, δύναμη της αγάπης και της συμφιλίωσης: “μικρά” ιδανικά μπροστά σε μεγάλα συμφέροντα υποκινούν τις πράξεις μιας ομάδας νέων ανθρώπων που με τη μουσική βάζει ως στόχο ζωής να φέρει το χαμόγελο σε χείλη που έχουν σφίξει από το βάρος του πολέμου. Χορεύοντας πάνω στα γεφύρια, προσπαθούν να παρακινήσουν έναν αδικημένο και περήφανο λαό να αντιμετωπίσει τις φονικές βόμβες. Στη Γιουγκοσλαβία των νατοϊκών επιθέσεων, ο Δαβίδ μάχεται ενάντια στον Γολιάθ, απλοί άνθρωποι αντιστέκονται χωρίς να γνωρίζουν το κόστος και την έκβαση του αγώνα. Σύμβολο αυτής της μάχης το γεφύρι του Δρίνου και συμβολική προσπάθεια η αποκατάστασή του, για να θυμίζει την ιστορία του και να δηλώνει τις ρίζες των ανθρώπων του. Για να στηθεί στο διάβα του ένας χορός που θα ξυπνήσει μνήμες και θα ξορκίσει το κακό…

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2006, 219 σελ.

Στους δρόμους του Κισμέτ – Αρτέμης Αρτεμιάδης

Στους δρόμουςΟι Δον Κιχώτες του Αιγαίου


Εδώ και πολλά χρόνια, στην πολύπαθη Σμύρνη, στη μεγαλόπρεπη Κωνσταντινούπολη, στο ιστορικό νησί των Ψαρών, στη γοητευτική Μυτιλήνη, στα παράλια αλλά και τα βάθη της Μικράς Ασίας, στον τόπο που μετέφεραν την Παναγία του Σουμελά, αλλά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Τουρκίας υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που σκέφτονται ότι η ψυχή είναι που μετράει, ότι κάθε φιλική ενέργεια του σήμερα μπορεί να γίνει βάλσαμο για κάθε κακή ανάμνηση του παρελθόντος.
Μια παρέα δυναμικών ανθρώπων και από τις δύο πλευρές τολμά να ακολουθήσει το δρόμο της λογικής, όσο κι αν αυτό μοιάζει ακατόρθωτο. Θα το πετύχει άραγε; Δεν έχει μεγαλεπήβολα σχέδια ούτε παλεύει με στόμφο και πολύκροτες διακηρύξεις. Αγωνίζεται με σταθερά βήματα, καθημερινά, για να αποδείξει ότι η ιστορία των απλών ανθρώπων δεν γράφεται μόνο με τα μεγάλα γεγονότα, αλλά και με τα μικρά επιτεύγματα της καθημερινής ζωής.
“Στους δρόμους του Κισμέτ”, του κοινού πεπρωμένου των δύο λαών, ο Κώστας, ο Αχμέτ και οι καθημερινοί άνθρωποι της παρέας τους γίνονται οι Δον Κιχώτες του Αιγαίου…

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2005, 266 σελ.

Κισμέτ – Αρτέμης Αρτεμιάδης

ΚισμέτΣμύρνη-Αλεξάνδρεια-Μυτιλήνη
Τα σταυροδρόμια της ζωής τους


Το “Κισμέτ” είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στα παλιά, στον κόσμο των προγόνων. Στην πρωτινή, ανέμελη Αλεξάνδρεια, στη γαλήνη της Μυτιλήνης και στην πολύπαθη Μικρασία με τις χαρές και τις λύπες της.
Θα ζήσουμε την ατμόσφαιρα που ενέπνευσε τον Καβάφη και θα “συνομιλήσουμε” με τον Βενιζέλο. Θα συντροφέψουμε τους πρόσφυγες στις καλές και στις κακές στιγμές της ζωής τους, μέχρι τα πρώτα τους βήματα στη Μητέρα Πατρίδα.
Θα δούμε τι τους επιφύλαξε η Μοίρα… το πανίσχυρο Κισμέτ.

Μυθιστόρημα, Διόπτρα, 2003, 287 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εμπειρία Εκδοτική, Διόπτρα, Ελκυστής

Please wait...