Αρτέμης Αρτεμιάδης

Ελληνες λογοτέχνες


Κισμέτ
Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Μυτιλήνη: Τα σταυροδρόμια της ζωής τους
Το “Κισμέτ” είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στα παλιά, στον κόσμο των προγόνων. Στην πρωτινή, ανέμελη Αλεξάνδρεια, στη γαλήνη της Μυτιλήνης και στην πολύπαθη Μικρασία με τις χαρές και τις λύπες της.
Θα ζήσουμε την ατμόσφαιρα που ενέπνευσε τον Καβάφη και θα “συνομιλήσουμε” με τον Βενιζέλο. Θα συντροφέψουμε τους πρόσφυγες στις καλές και στις κακές στιγμές της ζωής τους, μέχρι τα πρώτα τους βήματα στη Μητέρα Πατρίδα.
Θα δούμε τι τους επιφύλαξε η Μοίρα… το πανίσχυρο Κισμέτ.

Στους δρόμους του Κισμέτ
Οι Δον Κιχώτες του Αιγαίου
Εδώ και πολλά χρόνια, στην πολύπαθη Σμύρνη, στη μεγαλόπρεπη Κωνσταντινούπολη, στο ιστορικό νησί των Ψαρών, στη γοητευτική Μυτιλήνη, στα παράλια αλλά και τα βάθη της Μικράς Ασίας, στον τόπο που μετέφεραν την Παναγία του Σουμελά, αλλά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Τουρκίας υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που σκέφτονται ότι η ψυχή είναι που μετράει, ότι κάθε φιλική ενέργεια του σήμερα μπορεί να γίνει βάλσαμο για κάθε κακή ανάμνηση του παρελθόντος.
Μια παρέα δυναμικών ανθρώπων και από τις δύο πλευρές τολμά να ακολουθήσει το δρόμο της λογικής, όσο κι αν αυτό μοιάζει ακατόρθωτο. Θα το πετύχει άραγε; Δεν έχει μεγαλεπήβολα σχέδια ούτε παλεύει με στόμφο και πολύκροτες διακηρύξεις. Αγωνίζεται με σταθερά βήματα, καθημερινά, για να αποδείξει ότι η ιστορία των απλών ανθρώπων δεν γράφεται μόνο με τα μεγάλα γεγονότα, αλλά και με τα μικρά επιτεύγματα της καθημερινής ζωής.
“Στους δρόμους του Κισμέτ”, του κοινού πεπρωμένου των δύο λαών, ο Κώστας, ο Αχμέτ και οι καθημερινοί άνθρωποι της παρέας τους γίνονται οι Δον Κιχώτες του Αιγαίου…

Χορεύοντας στα γεφύρια
Θάρρος ψυχής, πίστη στο όνειρο και την ελπίδα, δύναμη της αγάπης και της συμφιλίωσης: “μικρά” ιδανικά μπροστά σε μεγάλα συμφέροντα υποκινούν τις πράξεις μιας ομάδας νέων ανθρώπων που με τη μουσική βάζει ως στόχο ζωής να φέρει το χαμόγελο σε χείλη που έχουν σφίξει από το βάρος του πολέμου. Χορεύοντας πάνω στα γεφύρια, προσπαθούν να παρακινήσουν έναν αδικημένο και περήφανο λαό να αντιμετωπίσει τις φονικές βόμβες. Στη Γιουγκοσλαβία των νατοϊκών επιθέσεων, ο Δαβίδ μάχεται ενάντια στον Γολιάθ, απλοί άνθρωποι αντιστέκονται χωρίς να γνωρίζουν το κόστος και την έκβαση του αγώνα. Σύμβολο αυτής της μάχης το γεφύρι του Δρίνου και συμβολική προσπάθεια η αποκατάστασή του, για να θυμίζει την ιστορία του και να δηλώνει τις ρίζες των ανθρώπων του. Για να στηθεί στο διάβα του ένας χορός που θα ξυπνήσει μνήμες και θα ξορκίσει το κακό…

Οι ανυπάκουοι
Οι Έλληνες που μάχονται με αξιοπρέπεια για τα ιδανικά τους. Άνθρωποι ανυπάκουοι που αντιστέκονται στο ρεύμα και χαράζουν τη δική τους πορεία. Ένας ολόκληρος λαός που δεν υποκύπτει στις προσταγές των ισχυρών και πορεύεται για μια καλύτερη Ελλάδα. Από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι και τις μέρες μας ξετυλίγεται η ιστορία μιας οικογένειας που έζησε την καταστροφή της Σμύρνης, την Κατοχή, τον Εμφύλιο Πόλεμο, βιώνοντας ακόμη και τις πιο πρόσφατες κοινωνικές εξελίξεις.
Ένα μυθιστόρημα που μπλέκει έντεχνα το χθες με το σήμερα…

Μυθιστορήματα
Κισμέτ (2003)
Στους δρόμους του Κισμέτ (2005)
Χορεύοντας στα γεφύρια (2006)
Οι ανυπάκουοι (2010)

Μεταφράσεις
Συλλογικό έργο, Oxford Handbook κλινικής ιατρικής (2011)

Πηγές: BIBLIONET, Εμπειρία Εκδοτική, Εκδόσεις Διόπτρα

73 views.