Αρθουρ Κόναν Ντόυλ

Αρθουρ Κόναν Ντόυλ (1859-1930)

Ξένοι λογοτέχνες
Ο Arthur Conan Doyle γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1859 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και ήταν το τρίτο από δέκα αδέλφια. Σπούδασε ιατρική, την οποία όμως γρήγορα εγκατέλειψε για χάρη της λογοτεχνίας, έχοντας τη φιλοδοξία, αρχικά, να γίνει γνωστός γράφοντας ιστορικά μυθιστορήματα και δοκίμια. Έγραψε διηγήματα και μυθιστορήματα ιστορικά, αστυνομικά, μυστηρίου και αγωνίας, επιστημονικής φαντασίας, ιστορικές μελέτες, καθώς επίσης και ένα δίτομο έργο για τον πνευματισμό. Ήταν όμως ο περίφημος Σέρλοκ Χολμς, που πρωτοεμφανίστηκε στο μυθιστόρημά του “Σπουδή στο κόκκινο”, το 1887, που τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Ο Ντόιλ επηρεάστηκε από τον Έντγκαρ Άλαν Πόε και τον Γουίλκι Κόλινς, χρησιμοποίησε όμως επιστημονική μεθοδολογία και τεχνογνωσία για να δημιουργήσει μυθιστορήματα που ικανοποιούν πλήρως τους αναγνώστες, οι οποίοι επιζητούν αληθοφάνεια και δικαίωση του καλού. Το 1902 χρίστηκε ιππότης (λαμβάνοντας τον τίτλο του Σερ).
Στις 7 Ιουλίου του 1930 ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του κρατώντας το στήθος του. Πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 71 ετών. Οι τελευταίες του λέξεις ήταν προς τη γυναίκα του: «Είσαι υπέροχη». Πριν πεθάνει ήταν τόσο βέβαιος για τη μετά θάνατον ζωή, ώστε είπε στους συγγενείς του και στους στενούς του φίλους, ότι θα επέστρεφε σαν πνεύμα στη γη και θα τους παρουσιαζόταν.

Σπουδή στο κόκκινο
Συναντηθήκαμε την επόμενη μέρα, όπως είχαμε συμφωνήσει, και πήγαμε να δούμε το διαμέρισμα στην οδό Μπέικερ 221Β, για το οποίο μιλήσαμε στη συνάντησή μας. Είχε δύο άνετες κρεβατοκάμαρες και ένα μεγάλο ευάερο καθιστικό, ευχάριστα επιπλωμένο, που φωτιζόταν από δύο πλατιά παράθυρα. Το διαμέρισμα ήταν τόσο καλό από κάθε άποψη, και το ενοίκιο τόσο λογικό, αν το μοιραζόμαστε οι δυο μας, ώστε κλείσαμε τη συμφωνία επιτόπου.
Το ίδιο εκείνο βράδυ έφερα τα πράγματά μου από το ξενοδοχείο, και το επόμενο πρωί έφερε και ο Σέρλοκ Χολμς αρκετά κουτιά και μπαούλα. Για μια-δυο μέρες ήμαστε απασχολημένοι βάζοντάς τα στα ντουλάπια. Αφού τελείωσε κι αυτό, αρχίσαμε να βολευόμαστε στο νέο μας περιβάλλον.

Το σήμα των τεσσάρων
“Πριν από περίπου έξι χρόνια – για την ακρίβεια την4η Μαΐου του 1882 -εμφανίστηκε μια αγγελία στους “Τάιμς” που ζητούσε τη διεύθυνση της μις Μαίρη Μόρσταν, δηλώνοντας ότι θα ήταν προς το συμφέρον της να εμφανιστεί. Δεν υπήρχε ούτε όνομα ούτε διεύθυνση του ανθρώπου που είχε βάλει την αγγελία. Εκείνη την εποχή μόλις είχα προσληφθεί από την οικογένεια της κυρίας Σέσιλ Φόρεστερ με την ιδιότητα της γκουβερνάντας. Με δική της συμβουλή δημοσίευσα τη διεύθυνση μου στη στήλη των αγγελιών. Την ίδια μέρα έφθασε με το ταχυδρομείο ένα μικρό κουτί που απευθυνόταν σε μένα, μέσα στο οποίο βρήκα ένα μεγάλο γυαλιστερό μαργαριτάρι. Δεν υπήρχε κανένα σημείωμα μέσα. Από τότε κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία έρχεται πάντα ένα παρόμοιο κουτί, που περιέχει ένα παρόμοιο μαργαριτάρι, αλλά χωρίς καμία ένδειξη του αποστολέα”.

Ο Λευκός Λόχος
… Μέσα από τη δράση του Σερ Νάιτζελ και του θρυλικού λόχου των τριακοσίων τοξοτών του, οι οποίοι στην πορεία τους θα συναντήσουν πολλές σημαίνουσες ιστορικές προσωπικότητες, ανακαλύπτουμε έναν άλλον Μεσαίωνα, εκφρασμένο με τον αγγλοσαξονικό τρόπο: με μια σύνθεση δηλαδή από λογιοτατισμό, ρομαντικό πάθος για τον ιπποτισμό και μια ελεύθερη απεικόνιση της περιπετειώδους ζωής. Και όλα τούτα είναι δοσμένα με οίστρο και με καυστικούς διαλόγους που γεμίζουν την ιστορία ζωντάνια και την κάνουν αληθινά απολαυστική.

Το Σκυλί των Μπάσκερβιλ
Το τραπέζι του πρωινού καθαρίστηκε νωρίς και ο Χολμς περίμενε με τη ρόμπα του την επίσκεψη. Οι πελάτες μας ήταν ακριβείς στο ραντεβού τους, γιατί το ρολόι μόλις είχε χτυπήσει δέκα όταν ανέβηκαν πάνω ο δόκτωρ Μόρτιμερ με το νεαρό βαρονέτο. Ο δεύτερος ήταν ένας μικρόσωμος, έξυπνος, άντρας με μαύρα μάτια, γύρω στα τριάντα, πολύ γεροδεμένος, με χοντρά μαύρα φρύδια και δυνατό εριστικό πρόσωπο. Φορούσε ένα κοκκινωπό κουστούμι τουίντ και είχε την ανεμοδαρμένη όψη του ανθρώπου που περνά τον περισσότερο χρόνο του στο ύπαιθρο, ταυτόχρονα όμως υπήρχε κάτι στο σταθερό βλέμμα του και την ήρεμη σιγουριά του, που έδειχνε ότι πρόκειται για τζέντλεμαν.

Σερ Νάιτζελ
Βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια του Εκατονταετούς Πολέμου, όταν κανείς τότε δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα λάμβανε αυτό το όνομα. Είμαστε σε μια απομακρυσμένη γωνιά της αγγλικής υπαίθρου, όπου ο νεαρός Νάιτζελ, παιδί ενός κατεστραμμένο ευγενούς, δυσκολεύεται να προασπίσει την τιμή της φτωχής οικογένειάς του. Δεν υστερεί σε θάρρος, στην αγάπη για τα όπλα ή σε αυτοθυσία, αλλά οι μοναχοί του γειτονικού αβαείου του Γουέιβερλυ, όσο αυστηροί και αν είναι στους τύπους, είναι παραδομένοι στη διαβολική τους απληστία και ορέγονται τα κτήματα του νεαρού φτωχού γείτονά τους. Δεν απομένει λοιπόν, στον νεαρό παρά να τεθεί στην υπηρεσία του Βασιλιά, ο οποίος, όπως φαίνεται, έχει να ασχοληθεί με πολλά στη Γαλλία…

Ο χαμένος κόσμος
Ο νεαρός δημοσιογράφος Εντ Μαλόουν διψά για περιπέτεια, προκειμένου να εντυπωσιάσει την κοπέλα που επιθυμεί να παντρευτεί. Το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα όταν γνωρίζει έναν εκκεντρικό επιστήμονα, τον καθηγητή Τσάλεντζερ. Ο Τσάλεντζερ έχει πριν από λίγο καιρό επιστρέψει από ένα ταξίδι στη Νότια Αμερική, όπου, όπως ισχυρίζεται, έκανε μία εκπληκτική ανακάλυψη: έναν χαμένο κόσμο, όπου οι νόμοι της φύσης είχαν ανασταλεί και προϊστορικά όντα συνέχιζαν να περιφέρονται ελεύθερα. Ο Μαλόουν και οι σύντροφοί του αναλαμβάνουν να ελέγξουν την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού ακολουθώντας τα βήματα του Τσάλεντζερ στα βάθη της νοτιοαμερικανικής ζούγκλας. Η ιστορία που έχει διηγηθεί ο καθηγητής αποδεικνύεται πέρα ως πέρα αληθινή.

Η Κοιλάδα του Φόβου
Ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα που φτάνει στα χέρια του Σέρλοκ Χόλμς και μια φρικτή δολοφονία που γίνεται σε ένα χωριό του Σάσεξ αποτελούν τα πρώτα γεγονότα αυτού του σκοτεινού και εξαιρετικά δυνατού μυθιστορήματος του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, όπου διαδραματίζεται μια τρομερή μάχη του «ανίκητου» διώκτη του εγκλήματος, του καθηγητή Μοριάρτι.
Κεντρικό στοιχείο του μυθιστορήματος αποτελεί η ιστορία και η δράση της τρομοκρατικής και εγκληματικής συμμορίας που σκορπά τον τρόμο και τη φρίκη σε μια κοιλάδα ορυχείων της Αμερικής. Στο τέλος όμως αυτής της αστυνομικής ιστορίας, το γεγονός που αναγκάζει τον Χόλμς να χάσει την ετοιμότητα και την ευστροφία του πνεύματός του, είναι το τρομερό χτύπημα του καθηγητή Μοριάρτι, ο οποίος σ’ αυτή τη συγκεκριμένη συνάντησή του με τον Σέρλοκ Χολμς κρατά για τον εαυτό του το προνόμια του τελευταίου γέλιου.

Τζακ ο αντεροβγάλτης
Όταν πέφτει το σκοτάδι και η ομίχλη σκεπάζει τα στενά σοκάκια του Λονδίνου, ο τρόμος απλώνει την ανατριχιαστική σκιά του πάνω από την πόλη. Μια ογκώδης σκοτεινή φιγούρα βρίσκει καταφύγιο στην καταχνιά και μονό το γυαλιστερό, κοφτερό λεπίδι της λάμπει μέσα στη νύχτα. Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης παραμονεύει υπομονετικά το επόμενο θύμα του! Νεαρές, ανυποψίαστες κοπέλες αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα υγρά πλακόστρωτα κάθε βράδυ! Όλη η λονδρέζικη κοινωνία έχει στρέψει το βλέμμα και τις ελπίδες της σε έναν μόνο άνθρωπο, τον ασυναγώνιστο Σέρλοκ Χολμς! Ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ υπογράφει άλλο ένα αριστούργημα και ο πιο διάσημος ντετέκτιβ της Αγγλίας έρχεται αντιμέτωπος με έναν από τους πιο αδίστακτους, αιμοσταγείς και τρομακτικούς δολοφόνους όλων των εποχών!

Οι Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς
Ο Χολμς εμφανίζεται συνολικά σε πενήντα έξι μικρές ιστορίες και τέσσερα μυθιστορήματα του Κόναν Ντόιλ. Έγινε μία από τις προσφιλέστερες λογοτεχνικές φιγούρες σε όλο τον κοομο. Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του Νικ Ρένισον, “Σέρλοκ Χολμς, Η ανεπίσημη βιογραφία” (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος, 2010) “…άτομα απ’ όλο τον κόσμο εξακολουθούν να του γράφουν ζητώντας βοήθεια. Μέχρι πρόσφατα, η Abbey House, έδρα της Abbey National Building Society, η οποία βρίσκεται στο μέρος όπου κάποτε ορθωνόταν η κατοικία του Χολμς στην οδό Μπέικερ, είχε στην υπηρεσία της ένα γραμματέα, ώστε να απαντά στα γράμματα που αποστέλλονταν στη συγκεκριμένη διεύθυνση. Από το θάνατό του και μετά, ένα πλήθος μελετητών του Χολμς συνέγραψαν μια σωρεία από διατριβές και πραγματείες για τη ζωή και το έργο του. Στις μισές χώρες του κόσμου υπάρχουν λέσχες του Σέρλοκ Χολμς, τα μέλη των οποίων είναι αφοσιωμένα στη λεπτομερή διερεύνηση της ζωής και του έργου του”. Με τη σειρά τους, διάφοροι λογοτέχνες δανείστηκαν στοιχεία από τη ζωή και τη δράση του για να συγγράψουν δικά τους έργα. Και ας μην ξεχνάμε πόσες φορές τον έχουμε δει σε κινηματογραφικές ταινίες, σε σειρές της τηλεόρασης ή ως φιγούρα κόμικς. Ή ακόμη, ας λάβουμε υπόψη τα αναμνηστικά και λοιπά αξεσουάρ που βρίσκει κανείς στις βιτρίνες και τα ράφια μαγαζιών με τουριστικά είδη. Και τέλος το υποδαυλιζόμενο μυστήριο που ξετυλίγεται με τόσο περίτεχνο τρόπο. Ήταν αποκλειστικά αποκύημα φαντασίας, μια καθαρή λογοτεχνική επινόηση ο Σέρλοκ Χολμς ή ήταν πρόσωπο υπαρκτό που δάνεισε πολλά από τα χαρακτηριστικά του στο πλάσιμο μιας θρυλικής λογοτεχνικής φιγούρας; Μύθος και πραγματικότητα, επινόηση και αλήθεια, φαντασία και ζωή, μυθιστορηματικό σκηνικό και πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο της εποχής κατά την οποία έζησε ο Χολμς αποτέλεσαν και θα συνεχίσουν, απ’ ό,τι φαίνεται, να αποτελούν πάντα ένα γοητευτικό συνδυασμό, ένα μυστηριώδες κεφάλαιο σε διάφορα απολαυστικά αναγνώσματα που επιμένουν να περιστρέφονται γύρω από αυτή την τόσο αινιγματική και καθηλωτική περσόνα…

Οι Αναμνήσεις του Σέρλοκ Χολμς
Με τον δόκτορα Ουότσον στο πλευρό του ο διάσημος Σέρλοκ Χολμς ρίχνει άπλετο φως σε 10 μυστηριώδεις αστυνομικές υποθέσεις των αρχών του αιώνα μας.
Στην ενδέκατη ιστορία της συλλογής αυτής ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ βάζει τέρμα στη ζωή του διασημότερου ντετέκτιβ όλων των εποχών, αφού ο καταχθόνιος καθηγητής Μοριάρτι, ο «Ναπολέων του εγκλήματος» «σκοτώνει» τον Σέρλοκ Χολμς σε μια χαράδρα των ελβετικών Άλπεων…

Η Τελευταία Υπόκλιση
Στον αριθμό 211 της Μπέικερ Στρητ, ο δόκτωρ Ουώτσον, πρώην αξιωματικός του Στρατού των Ινδιών, μοιράζεται ένα διαμέρισμα με τον Σέρλοκ Χολμς.
Εκεί που ο ένας καπνίζει την πίπα του ή κάθεται ονειροπολώντας, ο άλλος ξεφυλλίζει τις πρωινές εφημερίδες. Και εκεί που οι νυφάδες του χιονιού αρχίζουν να πέφτουν απαλά και η ομίχλη να κατακλύζει σιγά σιγά το δρόμο, μια άμαξα σταματά μπροστά από το σπίτι, ένα βιαστικό βήμα διασχίζει το πλακόστρωτο, η πόρτα ανοίγει και ένας άγνωστος εφορμά, αναστατωμένος, γεμάτος αγωνία. Μία καινούργια περιπέτεια πρόκειται να αρχίσει.
Η μαγεία της Λογικής του ηθικολόγου και κυνικού Σέρλοκ Χολμς, αυτού του μισογύνη και σαρκαστικού ανθρώπου, του τέλειου βιολιστή, έξοχου ηθοποιού και καλού μποξέρ, θα μας συνεπάρει για άλλη μια φορά σε αυτές τις τελευταίες του περιπέτειες. Περιπέτειες που ο Κόναν Ντόυλ αναγκάστηκε να γράψει κάτω από την λαϊκή πίεση ανασταίνοντας τον φοβερό ντετέκτιβ που μερικά χρόνια πριν τον είχε σκοτώσει ψυχρά και χωρίς τύψεις, ρίχνοντάς τον σε έναν γκρεμό στην καρδιά της Ελβετίας. Έτσι, λοιπόν, τις παραμονές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χολμς θα βοηθήσει τον κύριο Σκοτ Έκλες, θα βρει τον δολοφόνο των αδελφών Τρετζένις, θα σώσει το γόητρο του βρετανικού ναυτικού και τέλος θα εξουδετερώσει έναν Γερμανό κατάσκοπο, σώζοντας αυτήν τη φορά την ίδια τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς
Το 1893 ο Αρθουρ Κόναν Ντόυλ στο βιβλίο του “Η τελευταία υπόκλιση” αποφασίζει να θέσει τέλος στη ζωή και τις περιπέτειες του σπουδαιότερου ντετέκτιβ στην αστυνομική λογοτεχνία, βάζοντας τον εξπέρ του εγκλήματος, δόκτορα Μοριάρτυ, να δολοφονήσει τον μοναδικό Σέρλοκ Χολμς, ρίχνοντάς τον από την χαράδρα Ρέισενμπαχ των Ελβετικών Άλπεων.
Δέκα χρόνια μετά και κάτω από την αφόρητη πίεση των πρωτοφανών αντιδράσεων των φανατικών αναγνωστών των περιπετειών του θρυλικού ντετέκτιβ, ο Κόναν Ντόυλ εκδίδει τελικά την “Επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς, όπου στις σελίδες του τόμου αυτού ο ιδιοφυής διώκτης του εγκλήματος ξαναζωντανεύει, εμφανίζεται για τελευταία φορά και εξιχνιάζει δεκατρία μυστηριώδη εγκλήματα.

Οι περιπέτειες του Ζεράρ
Ο ξεκαρδιστικός ταξίαρχος Ζεράρ του Arthur Conan Doyle πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό Strand Magazine το 1894. Ο Ζεράρ είναι τολμηρός στρατιώτης, αλλά πηγαίνει από γκάφα σε γκάφα. Πιστεύει πως είναι τέλειος καβαλάρης έμπειρος ξιφομάχος, έξυπνος κατάσκοπος και μεγάλος γυναικοκατακτητής.

Η δηλητηριώδης ζώνη
Ενώ ο 20ός αιώνας ανατέλλει και όλα υπόσχονται πρόοδο και ευημερία, μια ξαφνική συμπαντική απειλή χτυπά τη Γη. Ένα αόρατο δηλητηριώδες νέφος αγκαλιάζει την ατμόσφαιρά της, απειλώντας να εξαφανίσει κάθε μορφή ζωής.
Πέντε άνθρωποι, κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο ενός επαρχιακού σπιτιού της Αγγλίας, θα δουν τον κόσμο που ξέρουν να χάνεται μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ αυτοί θα πρέπει να επιβιώσουν ανάμεσα σε αμέτρητους νεκρούς.
Μια νουβέλα επιστημονικής φαντασίας από τον δημιουργό του θρυλικού Σέρλοκ Χολμς, τον διάσημο συγγραφέα Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, που κρατά σε αγωνία τον αναγνώστη μέχρι την τελευταία στιγμή. Και μαζί το διήγημα τρόμου του ίδιου συγγραφέα “Η φρίκη των αιθέρων”, που μας μεταφέρει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, εκεί όπου άγνωστοι κίνδυνοι παραμονεύουν τους τολμηρούς πρωτοπόρους πιλότους και τα μονοπλάνα τους, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ανατομία του τρόμου
Για το πολύστροφο και μεθοδικό μυαλό του Σέρλοκ Χολμς, ήταν παιχνίδι η αποκρυπτογράφηση ενός μηνύματος που περιλάμβανε τρεις σειρές ανάκατων αριθμών και δύο ονόματα, και που στη θέση του κάθε άλλο λαγωνικό θα σήκωνε τα χέρια ψηλά. Ύστερα από μια σειρά λογικών υποθέσεων, θα έβρισκε το νόημα που υπήρχε πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς και θα διάβαζε το κείμενο που μιλούσε για κάποιο κίνδυνο, αόριστο και αντιφατικό, και που ενδεχομένως απειλούσε ένα συγκεκριμένο άτομο. Έτσι, για τον επιθεωρητή Άλεκ Μακ Ντόναλντ της Σκώτλαντ Γυαρντ που θα περνούσε από το σπίτι του με σκοπό να τον πάρει μαζί του για κάποια επείγουσα υπόθεση, θα ήταν πραγματική κεραμίδα να δει το μικρό κείμενο που είχε μπροστά του ο δρ. Ουάτσον… Κατά αυτόν τον τρόπο ξεκινάει μια υπόθεση σκοτεινή και μπερδεμένη όπου υπάρχει ένας μεσαιωνικός πύργος, μια προσωπογραφία του Ζαν Μπατίστ Γκρεζ και, φυσικά, ένα πτώμα.

Μυθιστορήματα
Σπουδή στο Κόκκινο – A Study in Scarlet (1887) με ήρωα τον Σέρλοκ Χόλμς
Micah Clarke (1888)
The Mystery of Cloomber (1889)
Το Σήμα των Τεσσάρων – The Sign of Four (1890), με ήρωα τον Σέρλοκ Χόλμς
Η Φίρμα του Γκέρντλεστον – The Firm of Girdlestone (1890)
Ο Λευκός Λόχος – The White Company (1891)
The Doings of Raffles Haw (1891)
Η Μεγάλη Σκιά – The Great Shadow (1892)
Οι πρόσφυγες – The Refugees (1893)
Το Παράσιτο – The Parasite (1894)
Οι Επιστολές του Σταρκ Μανρό – The Stark Munro Letters (1895)
Ρόντνι Στόουν – Rodney Stone (1896)
Θείος Μπέρνακ – Uncle Bernac (1897)
The Tragedy of The Korosko (1898)
Ένα Ντουέτο με περιστασιακή χορωδία – A Duet, with an Occasional Chorus (1899)
Το Σκυλί των Μπάσκερβιλ – The Hound of the Baskervilles (1902), με ήρωα τον Σέρλοκ Χόλμς
Σερ Νάιτζελ – Sir Nigel (1906)
Ο Χαμένος Κόσμος – The Lost World (1912), με ήρωα τον καθηγητή Τσάλεντζερ
Η Ζώνη με το Δηλητήριο – The Poison Belt (1913), με ήρωα τον καθηγητή Τσάλεντζερ
Η Κοιλάδα του Φόβου – The Valley of Fear (1915), με ήρωα τον Σέρλοκ Χόλμς
Η Χώρα της Ομίχλης – The Land of Mist (1926), με ήρωα τον καθηγητή Τσάλεντζερ
Η άβυσσος του Μάρακοτ – The Maracot Deep (1929)

Συλλογές διηγημάτων
Μυστήρια και περιπέτειες – Mysteries and Adventures (1890)
Ο καπετάνιος του Πολικού Αστέρος και άλλες ιστορίες – The Captain of the Polestar, and other tales (1890)
Οι Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς – The Adventures of Sherlock Holmes (1892)
Η ρεματιά του Μπλούμανσντάικ – The Gully of Bluemansdyke (1893)
Οι Αναμνήσεις του Σέρλοκ Χολμς – The Memoirs of Sherlock Holmes (1894)
Γύρω από την κόκκινη λάμπα. Γεγονότα και φαντασίες της ιατρικής – Round The Red Lamp: Being Facts and Fancies of Medical Life (1894)
Τα κατορθώματα του ταξίαρχου Ζεράρ – The Exploits of Brigadier Gerard (1896)
Η πράσινη σημαία και άλλες ιστορίες πολέμου και αθλητισμού – The Green Flag and Other Stories of War and Sport (1900)
Οι περιπέτειες του Ζεράρ – The Adventures of Gerard (1903)
Η Επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς – The Return of Sherlock Holmes (1904)
Ιστορίες γύρω από την φωτιά – Round the Fire Stories (1908)
Η τελευταία γαλέρα – The Last Galley (1911)
Η Τελευταία Υπόκλιση – His Last Bow (1917), με ήρωα τον Σέρλοκ Χόλμς
Κίνδυνος ! και άλλες ιστορίες – Danger! and Other Stories (1918)
Τρεις απ’ αυτούς – Three of Them (1918)
Το Σημειωματάριο του Σέρλοκ Χολμς – The Case-Book of Sherlock Holmes (1927)

Διηγήματα
Ο φίλος μου ο δολοφόνος – My Friend the Murderer (1882)
Η δήλωση του κ.Χάμπακουκ Τζέφσον – J. Habakuk Jephson’s Statement (1884)
Το μεγάλο πείραμα της Κάινπλατς – The Great Keinplatz Experiment (1885)
Το κομμάτι Νο 249 – Lot No. 249 (1892)
Ο στραβοπόδης μπακάλης – The Club-Footed Grocer (1898)
Το καφέ χέρι – The Brown Hand (1899)
Ο τρόμος του Μπλου Τζων Γκαπ – The Terror of Blue John Gap (1912)
Η φρίκη των λόφων – The Horror of the Heights (1918)
Η διαλυτική μηχανή – The Disintegration Machine (1927), με ήρωα τον καθηγητή Τσάλεντζερ
Όταν ο κόσμος κραύγαζε – When the World Screamed (1928), με ήρωα τον καθηγητή Τσάλεντζερ
Τζακ ο αντεροβγάλτης – Jack l’ eventreur

Ποίηση
Τραγούδια της Δράσης – Songs of Action (1898)
Τραγούδια του δρόμου – Songs of the Road (1911)
Οι φρουροί ήρθαν και άλλα ποιήματα – The Guards Came Through, and Other Poems (1919)

Δοκίμια – Μελέτες – Ιστορία – Βιογραφίες
Ο Μεγάλος Πόλεμος των Μπόερς – The Great Boer War (1900)
Ο πόλεμος στη νότιο Αφρική: Οι αιτίες και η διεξαγωγή του – The War in South Africa: Its Cause and Conduct (1902)
Μέσα από την μαγική πόρτα – Through the Magic Door (1907)
Το Έγκλημα του Κογκό – The Crime of the Congo (1909)
Η περίπτωση του Όσκαρ Σλάτερ – The Case of Oscar Slater (1912)
Ο γερμανικός πόλεμος: Διαφωτιστικές πληροφορίες και στοχασμοί – The German War: Some Sidelights and Reflections (1914)
Επίσκεψη σε τρία μέτωπα – A Visit to Three Fronts (1916)
Η βρετανική εκστρατεία στη Γαλλία και τη Φλάνδρα – The British Campaign in France and Flanders (1916-20)
Αναμνήσεις και περιπέτειες – Memories and Adventures (1924)
Επικίνδυνη δουλειά: Ημερολόγιο μιας αρκτικής περιπέτειας – Dangerous Work: Diary of an Arctic Adventure (2012)

Πνευματισμός
Η Νέα Αποκάλυψη – The New Revelation (1918)
Μηνυμα ζωής – The Vital Message (1919)
Οι περιπλανήσεις ενός πνευματιστή – The Wanderings of a Spiritualist (1921)
Ο ερχομός των ξωτικών – The Coming of the Fairies (1922)
Η αμερικανική μας περιπέτεια – Our American Adventure (1923)
Ιστορία του πνευματισμού – The History of Spiritualism (1926)
Ο αφρικανικός μας χειμώνας – Our African Winter (1929)
Το χείλος του Αγνώστου – The Edge of the Unknown (1930)

Πηγές: BIBLIONET, Wikipedia, Λυχνάρι, Μίνωας, Modern Times, Σύγχρονοι Ορίζοντες, Το Ποντίκι, Ερατώ, Μεταίχμιο, Αίολος, Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, Susaeta, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι., Άγκυρα, Κέδρος, Ερμείας, Αναστασιάδη, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Please wait...