Ασπα Ηλιάκη-Βόλακα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Άσπα Ηλιάκη-Βόλακα γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Είναι έμπορος, αλλά ασχολείται με τη συγγραφή από πολύ νεαρή ηλικία. Είναι για εκείνη ένα είδος ψυχοθεραπείας κι ένας διαφορετικός τρόπος να προσεγγίζει την καθημερινότητα. Είναι παντρεμένη μ’ έναν άνθρωπο που τη στηρίζει σε κάθε βήμα της και έχει αποκτήσει μαζί του τρία αγόρια. Η οικογένειά της είναι η πρώτη της προτεραιότητα. Από τη φύση της είναι άτομο αισιόδοξο, ακούραστο και ανήσυχο. Λατρεύει τα ζώα και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη απέναντι σε άτομα τρίτης ηλικίας. Έχει διακριθεί σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και αρθρογραφεί στον τοπικό Τύπο.
Μυθιστορήματα
Πριν το ποτέ και μετά το πάντα (2018), Ωκεανίδα

Πριν το ποτέ και μετά το πάντα – Άσπα Ηλιάκη-Βόλακα
Η ιστορία είναι αληθινή και διαδραµατίστηκε τη δεκαετία του ’60 στο Ρέθυµνο της Κρήτης. Η µικρή κοινωνία του Ρεθύµνου συγκλονίστηκε από το δράµα των δυο οικογενειών, ένα δράµα που συνεχίζει να συγκινεί µέχρι και σήµερα τους Κρητικούς.
Η Ασπασία είναι καρπός ενός µονόπλευρου και βίαιου έρωτα και, παρόλο που η ίδια δεν φέρει καµία ευθύνη, γίνεται αποδέκτης του απύθµενου µίσους της µάνας της για τον βιαστή της.
Ερωτεύεται παράφορα τον Νίκο και κοντά του γνωρίζει την αγάπη, τον σεβασµό και την κατανόηση.
Όµως η µάνα της, που επιδιώκει πάση θυσία να την εξαφανίσει από τη ζωή της, έχει άλλα σχέδια γι’ αυτή.
Την παντρεύει χωρίς τη θέλησή της µε τον Σάββα, έναν άντρα κυνικό και βίαιο. Παράλληλα θα αρχίσει ένα ανελέητο κυνήγι των δύο ερωτευµένων νέων, µε θύµατα αθώες ψυχές.
Ο Θεός παρακολουθεί τη µάνα της Ασπασίας που, τυφλωµένη απ’ το µίσος της για τον βιαστή της, θυσιάζει την κόρη της. Σε όλη τη διάρκεια του δράµατος µιλάει στους ανθρώπους, προσπαθώντας χωρίς επιτυχία, λίγο πριν το ποτέ και µετά το πάντα, να αλλάξει τη µοίρα.

Μυθιστόρημα, Ωκεανίδα, 2018, 480 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ωκεανίδα