Αθανάσιος Κ. Χριστοδούλου

Αθανάσιος Κ. Χριστοδούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Ὁ Ἀθανάσιος Κ. Χριστοδούλου γεννήθηκε τό 1943 στο Βόλο.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασκησε τη μαχόμενη δικηγορία για 35 χρόνια στο Πρωτοδικείο Βόλου. Ίδρυσε τις εκδόσεις «Ζώδιο», όπου δημοσίευσε τρεις ποιητικές συλλογές: Η Απορία του Δέντρου (1981), Νόμοι (1982), Ο Αδερφός (1984), τη νουβέλα Η Κυρία Νοεμί (1986), την τρίτομη μελέτη Η «Στροφή» του Σεφέρη (1981-1984) και δυό τόμους από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ Μόμπυ-Ντίκ· ἠ Η Φάλαινα, σε δίγλωσση μορφή (αμερικάνικο κείμενο και δική του ελληνική μετάφραση. 1983, 1985).

Το 1992 δημοσίευσε τη νουβέλα Το Αγκάθι· ή ο Παντελής Βλαστός (Καστανιώτης) και ανέλαβε τη διεύθυνση της σειράς Orbis Literae των εκδόσεων Gutenberg, όπου δημοσίευσε σαν πρώτο έργο ολόκληρη τη μετάφραση του Μόμπι Ντικ.

Το 1997 μαζί με τον καθηγητή Sanford E. Marovitz διοργάνωσε το πρώτο Διεθνές Συνέδριο της Melville Society of America στο Βόλο. Τήν ίδια χρονιά (1997) δημοσίευσε τον πρώτο τόμο, μιας νέας δίγλωσσης (πεντάτομης) έκδοσης του Μόμπι-Ντικ, με τίτλο Χέρμαν Μέλβιλ, Μόμπι-Ντικ· ή Η Φάλαινα, edition major (Guntenberg). Τον Φεβρουάριο του 1998 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου ἀνέβασε τὸ θεατρικό του έργο Ο Άγγελος, πού την ίδια χρονιά δημοσιεύτηκε από τις εκδόσεις «Τυπωθήτω».

Τα έτη 1999 και 2000, σε δυό εκθέσεις στα Πανεπιστήμια της Αμερικής Kent State University (Ohio) και Northern Kentucky University (Kentucky) αντίστοιχα, παρουσίασε α) μία εικονογραφημένη βιογραφία του Χέρμαν Μέλβιλ με τίτλο Melville’sWorld: A Pictorial Chronology, μια συλλογή από 450 γκραβούρες, εικόνες, έγγραφα, χάρτες και χειρόγραφα του Χέρμαν Μέλβιλ, και β) μια έκθεση ζωγραφικής/εικονογραφιών του με τίτλο Melville’s Mind: An Artistic Commentary στα βιβλία του Μέλβιλ Μόμπι-Ντικ και Μάρντι. Το 2000 στο περιοδικό Θέματα Λογοτεχνίας (τεύχος 15, Ιούλιος-Αύγουστος ) δημοσίευσε το δοκίμιο «Η τραγικότητα του ανθρώπινου στοχασμού, ένα απόσπασμα μελέτης για τη γνωσιολογία του Μέλβιλ και επτά σχόλια/ἀναγνώσεις σὲ επτά ποιήματα της συλλογής του Σεφέρη Τρία κρυφά Ποιήματα».

Το 2001 επιμελήθηκε μαζί με τον καθηγητή Sanford E. Marovitz την έκδοση των πρακτικών του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου που έγινε στο Βόλου, που δημοσιεύτηκαν στον τόμο Melville “Among the Nations,”Proceedings of an International Conference, The Kent State University Press (Kent, Ohio).

Στις εκδόσεις «Ίνδικτος» δημοσίευσε (2003 και 2005) δυό δοκίμια μὲ τίτλους Ένα Διπλό Πρελούδιο στο «Μόμπι-Ντικ» του Χέρμαν Μέλβιλ (Ετυμολογία και Αποσπάσματα), και Ο Αιχμάλωτος Βασιλιάς, σχόλια σε μια παράγραφο του Μόμπι-Ντικ. Στα Ποιήματά του που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις «Τυπωθήτω»(2009), δημοσίευσε εφτά ποιητικές συνθέσεις με τίτλους: Το Δέντρο, Δίπτυχο, Ηροδότου Ιστορίαι, Βίοι Παράλληλοι, Παραλλαγές, Φαιδρος,και Διοσημίες.

Τον Ιούνιο του 2010 δημοσίευσε στὴ Νέα Εστία (τεύχος 1834) το δοκίμιο «Πρωτότυπο ή Μετάφραση, Κυοφορία ενός Εμβρύου».

Το 2013 δημοσίευσε μία εκτεταμένη μελέτη με τίτλο «Γραφέως Κάτοπτρον», Εισαγωγή στην ποίηση του Γιάννη Πατίλη («Ύψιλον») και εγκαινίασε μαζί με τον Γιάννη Πατίλη μία νέα σειρά βιβλίων στις εκδόσεις «Πλανόδιον» με τίτλο «Σύρτις», όπου δημοσίευσε τη νουβέλα Αζόρ ο Σκύλος (2013) . Στην ίδια σειρά, την ίδια χρονιά (2013) δημοσίευσε το δοκίμιο Αποτυπώματα Αγγέλου, μια σπουδή στη ζωγραφική της Ηρώς Νικοπούλου, σαν παράρτημα στο λεύκωμα της ζωγράφου με τίτλο «Πύκνωμα Χρόνου».
Πηγή : Ἑταιρεία Συγγραφέων

Νουβέλες
Το αγκάθι ή ο Παντελής Βλαστός (1992)
Αζόρ, ο σκύλος (2013)
Ο Κινέζος (2014)
Διπλό δώρημα (2015)
Η σφραγίδα (2015)
Καταχνιά (2015)
Ο βιβλιογράφος κύριος Δέλτα Δέλτα (2015)
Ο Πηγάδης (2016)
Ο Κινέζος (2016), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Ποίηση
Ποιήματα (1971)
Ποιήματα ΙΙ (1979)
Μελέτη θανάτου (1979)
Η απορία του δέντρου (1981)
Νόμοι (1982)
Ο αδερφός (1984)
Δίπτυχο (1990)
Το δέντρο (1993)
Η κυρία Νοεμί (1986)
Η “Στροφή” του Σεφέρη (1981-1984, 3 τόμοι)
Το ξόδι & ο κοπετός των κορωνιδέων (2015)
Σπερμοδόλος ή Έκτροπα ενός λαθρόβιου (2016)

Θεατρικά έργα
Ο Άγγελος (1998)

Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Ένα διπλό πρελούδιο στο Μόμπι-Ντικ του Χέρμαν Μέλβιλ (2003)
Ο αιχμάλωτος βασιλιάς (2005)
“Γραφέως κάτοπρον” ή Πέρα από τις λέξεις: η “Λέξη” (2013)
Αριάδνη (2014)
“Μνήμες” (2015)
Η “Ιστορία του φυτού” (2015)
Τα “Αρτοποιεία” των Αρχαίων Αιγυπτίων (2015)
Το Ραμαζάνι (2015)
Αναγνωστικό των “Βίαιων εντυπώσεων” του ποιητή Δημήτρη Αρμάου (2018), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Συλλογικά έργα
Μικροκύματα: 99+1 μικρο-διηγήματα μελών της Εταιρείας Συγγραφέων (2019), Η Εφημερίδα των Συντακτών

Μεταφράσεις
Herman Melville, Μόμπι Ντικ ή η φάλαινα (1992)

Βραβεία
Β΄Κρατικό Βραβείο κριτικής-δοκιμίου.

Ο Κινέζος – Α. Κ. Χριστοδούλου

Ο Κινέζος


Ξεφύτρωσε από το πουθενά. Ένα πρωί οι καταστηματάρχες των εμπορικών “Βαρούχ και Αβδελλά”, καθώς ξεκλείδωναν τα μαγαζιά τους στην Ερμού, την πιο εμπορική οδό στην καρδιά του Βόλου, αντιλήφθηκαν έκπληκτοι πως στο σκοτεινό στενάκι του Κουτσίνα, λίγα μέτρα πιο κάτω, σε μιαν ερειπωμένη αποθήκη, χρόνια κλειστή, ένα μέρος της πρόσοψης, δίπλα από την ταμπλαδωτή εξώπορτα, αύγαζε παράξενα. Ένα παράθυρο με αμπαρωμένα παραθυρόφυλλα ως το προηγούμενο βράδυ, φάνταζε εκείνο το χειμωνιάτικο πρωινό σα φωτεινή στενόμακρη βιτρίνα. Κι έτσι ακριβώς ήταν…

Επανέκδοση: “Πλανόδιον”, 2014

Νουβέλα, Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, 2016, 67 σελ.

Ένα διπλό πρελούδιο στο Μόμπι-Ντικ του Χέρμαν Μέλβιλ
Μια παρουσίαση του λιονταριού από το νύχι του επιχειρεί σε αυτό το σύντομο δοκίμιο ο Α. Κ. Χριστοδούλου. Παρακολουθεί τα δύο πρώτα, εκτός αρίθμησης, κεφάλαια του “Μόμπι-Ντικ”, το περιεχόμενο, τον τρόπο δόμησής τους, τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πρώτες τους εκδόσεις και, με μια τεχνική έρευνας “αστυνομικού τύπου”, ωθεί στην επιφάνεια τη θεμελιώδη γνωσιοθεωρία του συγγραφέα, διατυπωμένη εκεί εν είδει “προγράμματος” του μεγάλου του έργου.

Ο αιχμάλωτος βασιλιάς
Σχόλια σε μια παράγραφο του Μόμπι-Ντικ: Μια εσωτερική αφήγηση
Σε μιά πολύ παράξενη παράγραφο του Μόμπι-Ντίκ, φαινομενικά, ξεκάρφωτη μέσα στο κεφάλαιο 41 του μυθιστορήματος, συμφύρονται ένα σωρό παραπομπές, από την ανθρωπολογία ως τη γνωσιολογική θεωρία του Melville κι από τον Μεσαίωνα (ανατολικό και δυτικό) ως την ελληνική αρχαιότητα και τη Βίβλο. Η ευκαιρία είναι εξαιρετικά πρόσφορη για να παρακολουθήσουμε, όχι μόνο τον ειρμό των σχολίων στο έργο τούτο, αλλά και τη γενικότερη ιστορική και φιλολογική τεκμηρίωση των απόψεων αυτού του συγγραφέα, που ο Α. Κ. Χριστοδούλου προσέγγισε από μιάν εντελώς, ανύποπτη πλευρά μελετώντας τον και μεταφράζοντάς τον.

Ποιήματα
Απόσπασμα από το ποίημα “Το Πνεύμα του Δέντρου”
Εγώ ή αυτός
ο φυλλοβόλος εαυτός μου
μια φλέβα ανοιχτή

με το αίμα που χάνει η αντωνυμία
αναβιώνει ουσιαστικά
ο αμφιλαφής βλαστός μου

ο σκισμένος φλοιός μου
δεν είναι λοιπόν
παρά κάτι που απατά
με τα δικτυωτά αβυσσαλέα
κενά του

“Γραφέως κάτοπρον” ή Πέρα από τις λέξεις: η “Λέξη”
Εισαγωγή στην ποίηση του Γιάννη Πατίλη
“…τα σύνορα των πολιτισμών δεν είναι πρωτίστως γεωγραφικά όσο εσωτερικά και ανάγονται στην μεγαλειώδη προσπάθεια του ανθρώπου να γνωρίσει τον εαυτό του και να ελέγξει τη μοίρα του. Η επιθυμία, όμως, για την απόλυτη “διαφώτιση” του εαυτού και την πλήρη χειραγώγηση της ιστορίας ενέχει κάτι το ολοκληρωτικό και αυτοκαταστροφικό που αυξάνει αναπόφευκτα τον παγκόσμιο πόνο. Ο εκπολιτισμός του εαυτού προϋποθέτει αυτή την οδυνηρή επίγνωση που μετριάζει την κτητική αλαζονεία της γνώσης και επιτρέπει τη συμβίωση με το ξένο και παράξενο άλλο μας”. Γιάννης Πατίλης

Ο Κινέζος
Ξεφύτρωσε από το πουθενά. Ένα πρωί οι καταστηματάρχες των εμπορικών “Βαρούχ και Αβδελλά”, καθώς ξεκλείδωναν τα μαγαζιά τους στην Ερμού, την πιο εμπορική οδό στην καρδιά του Βόλου, αντιλήφθηκαν έκπληκτοι πως στο σκοτεινό στενάκι του Κουτσίνα, λίγα μέτρα πιο κάτω, σε μιαν ερειπωμένη αποθήκη, χρόνια κλειστή, ένα μέρος της πρόσοψης, δίπλα από την ταμπλαδωτή εξώπορτα, αύγαζε παράξενα. Ένα παράθυρο με αμπαρωμένα παραθυρόφυλλα ως το προηγούμενο βράδυ, φάνταζε εκείνο το χειμωνιάτικο πρωινό σα φωτεινή στενόμακρη βιτρίνα. Κι έτσι ακριβώς ήταν.

Αριάδνη
Μια εξαντλητική ανάγνωση ενός ερωτικού ποιήματος του Γιώργου Σεφέρη
Από τις 2 Οκτωβρίου ως τις 2 Δεκεμβρίου του 1946 ο Σεφέρης φιλοξενήθηκε στον Πόρο, στο σπίτι της “Γαλήνης”. Στο νησί αυτό και στο διάστημα εκείνο ολοκλήρωσε τέσσερα ποιήματα: “Κίχλη”, “Αριάδνη”, “Η Κυρία Ζεν” και “Ο Δρ Ρωθλάουφ και η Κυρία Ζεν”. Αυτά τα τέσσερα ποιήματα, που κατά την άποψή μου βασίστηκαν στο ίδιο βίωμα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ξεχωριστή συλλογή με τίτλο ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ. Μολονότι ο Σεφέρης δεν συμπεριέλαβε την “Αριάδνη”, όπως και τα άλλα δύο αυτής της περιόδου, στο corpus των Ποιημάτων του, είναι γεγονός ωστόσο, -όπως θα αποδειχτεί, πιστεύω, στο τέλος αυτής της εργασίας- πως επεξεργάστηκε το υλικό τους με άκρα προσοχή και εξαιρετική μαστοριά. Ο ίδιος εξάλλου είχε προετοιμάσει για δημοσίευση ένα τομίδιο όπου τα ποιήματα αυτά είχαν τη θέση τους.

Η “Ιστορία του φυτού”
Ή η λειτουργία του “νοήματος” στον ποιητικό λόγο των ποιητών Διονυσίου Σολωμού και Κ. Π. Καβάφη και οι “δυσκολίες” του δοκιμιογράφου Γιώργου Σεφέρη.

Ο βιβλιογράφος κύριος Δέλτα Δέλτα
Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο ήρωες που συναντάει ο αναγνώστης σε μυθιστορήματα και διηγήματα να εγείρουν κάποτε την καχυποψία πως πρότυπα έχουν πρόσωπα υπαρκτά, μπορεί και γνωστά, – τόσες ενίοτε είναι οι εντυπωσιακές ομολογουμένως ομοιότητες. Το ίδιο ενδέχεται να συμβεί και με την δική μας ιστορία, που είναι φύσει αδύνατο να ξεφύγει από τη μαγνητική έλξη αυτής της γαργαλιστικής φιλυποψίας. Διαβάζοντας τις λιγοστές αράδες της είναι σφόδρα πιθανό πως ο καχύποπτος αναγνώστης με πραγματική ηδυπάθεια θα ενδώσει στον πειρασμό να ταυτίσει το προσωπείο του κυρίου Δέλτα Δέλτα με το πρόσωπο κάποιου διακεκριμένου και ονομαστού βιβλιογράφου, όταν μάλιστα αυτό το είδος του πνευματικού σκαπάνεως δεν αριθμεί και πολλούς…

Σπερμοδόλος ή Έκτροπα ενός λαθρόβιου
Μη δίνεις πίστη
στου ακριβολόγου
την κυριολεξία έναν αέρα
δώσε στα μασημένα δι
φορούμενα να συντρέξουν
για να κόψουν τον αέρα
του ωραιολόγου την απουσία
ουσίας μέχρι του μυελού
των οστέων να πιστο
ποιήσουν

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Ίνδικτος, Εκδόσεις Καστανιώτη, Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, Πλανόδιον, Τυπωθήτω