Αθανάσιος Νασιόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Αθανάσιος Νασιόπουλος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στη Σχολή Μηχανικών, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών από την ίδρυσή του το 2018. Εκλέχτηκε Καθηγητής Ανώτατης Εκπαίδευσης στο Τμήμα Ηλεκτρονικής, Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, του ΤΕΙ Αθήνας το 1997. Στο ΤΕΙ Αθήνας και, στη συνέχεια, στο Πανεπιστήμιο, πέραν του εκπαιδευτικού έργου, προσέφερε τις υπηρεσίες του σε πολλές Ιδρυματικές θέσεις ευθύνης.

Έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1976 και πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι από όπου έλαβε το Διδακτορικό του τίτλο το 1979 στους τομείς της Ηλεκτρονικής Υψηλών Συχνοτήτων και των Τηλεπικοινωνιών.

Εργάστηκε έκτοτε πλέον των 15 ετών ως Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών, υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης σε μεγάλες εταιρίες στη Γαλλία όπου έζησε πολλά χρόνια και, στη συνέχεια, στην Ελλάδα όπου επέστρεψε το 1985.

Έχει αρκετές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων, στα επιστημονικά πεδία που θεραπεύει. Διαθέτει πολλές ετεροαναφορές άλλων επιστημόνων και είναι συγγραφέας τεσσάρων (4) βιβλίων με αντικείμενο την Ηλεκτρονική και τις Τηλεπικοινωνίες. Είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις του κλάδου του.

Σημαντικό χρόνο αφιερώνει στην Ποίηση, στη Λογοτεχνία, στον Πολιτισμό και στη μελέτη της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας. Για τα θέματα αυτά αρθρογραφεί συχνά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Είναι Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Αρμπουναίων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Καλαβρυτινών Πολιτιστικών Συλλόγων «Αρχαίος Κλείτορας».

Έχει τιμηθεί πολλαπλά για τη συνεισφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της Επαρχίας Καλαβρύτων.

Δύο ποιήματά του βραβεύτηκαν σε διαγωνισμούς ποίησης.

Το πρώτο με τίτλο «Ωδή στη Γυναίκα» στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ποίησης, με την ευκαιρία της εορτής της Γυναίκας 8 Μάρτη 2021, που διοργανώθηκε από τους Φιλολογικούς Ομίλους ΕΠΟΚ και Ξάστερον-Ζαλώνη – περιοδικό ΚΕΛΑΙΝΩ, απέσπασε το αριστείο.

Το δεύτερο ποίημα με τίτλο «Tης Ιστορίας (Κλειώ) ο χορός» στον 10ο παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού 2021, με θέμα «Ελλάδας προσκλητήριο 1821-2021, κοιτίδα του πνεύματος, του πολιτισμού και της Ειρήνης», απέσπασε το Α’ Βραβείο.
Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί.

Ποίηση
Στοχασμοί Ψυχής, Ονείρου Σκέψεις (2021), Εκδόσεις Κούρος

Στοχασμοί Ψυχής, Ονείρου Σκέψεις – Αθανάσιος Νασιόπουλος

Στοχασμοί ψυχήςΑνάλεκτα μεταξύ Ποιήματος και Στίχου
Ποιητική Συλλογή


Η ποιητική συλλογή «Στοχασμοί Ψυχής, Ονείρου Σκέψεις» αποτελείται από 46 ανάλεκτα ποιήματα. Τα περισσότερα διαθέτουν ρίμα, κάποια είναι σε ελεύθερο στίχο. Με ένα επιδέξιο παιχνίδι λέξεων και εκφράσεων πηγάζει ρυθμός και μουσικότητα που ταιριάζουν στην εξωτερίκευση αισθημάτων και συναισθημάτων. Αυτό δικαιολογεί την αναφορά στον υπότιτλο «μεταξύ ποιήματος και στίχου».

Τα ποιήματα αναδεικνύουν τα ανθρώπινα αισθήματα, την αγάπη, τον έρωτα, τη φιλία, τη λύπη, τη μοναξιά, τον πόνο του μισεμού, το δάκρυ της προσφυγιάς αλλά και τους θετικούς στοχασμούς, την αισιοδοξία, την ελπίδα, το δικαίωμα του καθενός στο όνειρο. Αναφέρονται, επίσης, στα πανανθρώπινα ιδανικά και ιδεώδη. Δυο προσανατολισμοί, οι οποίοι συνδέονται διαλεκτικά με τις εκφάνσεις της καθημερινότητας αλλά και με τις διαχρονικές ευρύτερες έννοιες και αξίες της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της ειρήνης, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, των δικαιωμάτων, του σεβασμού του περιβάλλοντος.

Μέσα από τις εκφράσεις και τους στίχους αναδεικνύεται μια διάθεση φιλοσοφικής αναζήτησης, που παίρνει σάρκα και οστά από τις αναφορές στον χρόνο, τόσο αυτόν που ορίζεται ως ατομικός υποκειμενικός χρόνος, όσο και σε αυτόν που ορίζεται ως κοινωνικός χρόνος. Καταλύτης σε αυτό η συχνή αναδρομή στην ιστορία και τη μυθολογία με ονόματα, παραστάσεις, εικόνες και διαχρονικούς συμβολισμούς.

Ποίηση, ανθρωποκεντρική, λυρική, ρομαντική, που απευθύνεται σε ένα ευρύ ηλικιακά κοινό.

Ποίηση, Εκδόσεις Κούρος, 2021, 136 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Κούρος

Please wait...