Αθανάσιος Πάσχος

Αθανάσιος Πάσχος

Ελληνες λογοτέχνες
O Αθανάσιος Πάσχος γεννήθηκε στην Πετρούπολη.
Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρετεί στη δημόσια εκπαίδευση. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, “Έρως ονειρευόμενος” (εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2012, βραβευμένη με το βραβείο «Μαρία Πολυδούρη» πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή) και “Φως οδυνηρό” (εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2015).
Ποίηση
Έρως ονειρευόμενος (2012), Γαβριηλίδης
Φως οδυνηρό (2015), Γαβριηλίδης

Διηγήματα
Θεριστές της νύχτας (2021), Ιωλκός

Συλλογικά έργα
Μορφές της κρίσης (2015), Εκδόσεις Μολύβι

Θεριστές της νύχτας – Αθανάσιος Πάσχος

Θεριστές της νύχτας


Ιστορίες που συνέβησαν, συμβαίνουν. Πιθανόν να συμβούν. Ο άνθρωπος κυνηγάει το όνειρο, μετρά το ριζικό του, μάχεται με τη λογική. Κάποτε άθυρμα των επιλογών του. Κρίνεται αυστηρά από το κοινωνικό περιβάλλον του. Έρωτας και θάνατος. Τα σύνορα της ζωής και στη μέση ο άνθρωπος που αναζητά το νόημά της. Να βρει μία πρόφαση για να συνεχίσει τον αγώνα της. Μ’ ελπίδα.

Διηγήματα, Ιωλκός, 2021, 128 σελ.

Φως οδυνηρό – Θάνος Πάσχος

Φως οδυνηρό


ΠΡΕΛΟΥΔΙΟ
Η κοινοκτημοσύνη της θάλασσας
έχει νότα αισιοδοξίας.

Στο λατομείο της νύχτας
εκρήξεις
κομμάτια χρόνου εκτινάζονται
ενώ στην γυάλα της σελήνης
εκδικάζονται τα όνειρα.

Η ώρα είναι μια πόρτα ανοιχτή.
Δεν ξέρεις ποιον θα συναντήσεις, ποιος θα φύγει.

Ποίηση, Γαβριηλίδης, 2015, 85 σελ.

Έρως ονειρευόμενος – Θάνος Πάσχος

Έρως ονειρευόμενος


Η συλλογή “Έρως ονειρευόμενος” αποτελεί απάνθισμα από τα ποιήματα που έγραψα τα τελευταία έξι χρόνια. Κλείνει ένας κύκλος δημιουργίας και νιώθω καλότυχος που βρήκα τον τρόπο να παρουσιάσω ό, τι στοχάστηκα, ό, τι με παρηγόρησε. Κι αυτός ο κύκλος με έκλεισε μέσα του και μέσα στους στίχους του, όπως αναφέρει ο φίλος ποιητής Γιώργος Σπανός. Εύχομαι στους αναγνώστες ποιητές της συλλογής (ο αναγνώστης καθίσταται αυτόματα ποιητής, συνδημιουργός των ποιημάτων που διαβάζει) παίρνοντας στίχο του Ν. Παππά με μια μικρή αλλαγή: “τα λεπτά χέρια της ποίησης να πλανιώνται πάνω σας σα μίσχοι” και να σας φέρουν στη διέξοδο προς το φως. Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς για να εκδοθεί η συλλογή, τη Φρόσω, τον Γιώργο, τον Θοδωρή, τον Γιώργο από τα Γιάννενα, τον Ανδρέα, τον Σωτήρη, τη Βάσια και ιδιαιτέρως την ευγνωμοσύνη μου στον Χριστόφορο.

Βραβείο Ποίησης “Μαρία Πολυδούρη” Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή – Δήμος Καλαμάτας 2013

Ποίηση, Γαβριηλίδης, 2012, 75 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ιωλκός, Γαβριηλίδης