Αθανάσιος Σταθόπουλος

Αθανάσιος Σταθόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Αθανάσιος Σταθόπουλος κατάγεται από την Ανδραβίδα Ηλείας και είναι executive Chef-Consultant Chef σε επιχειρήσεις επισιτισμού. Αφού αποφοίτησε από διάφορες σχολές μαγειρικής στην Ελλάδα, βρέθηκε στην Ελβετία για μετεκπαίδευση μέσω του προγράμματος Εράσμους. Η εκπαίδευση συνεχίστηκε στη Νάπολη (Ιταλία), στη Σερβία, τη Βουλγαρία και το Μόναχο της Γερμανίας. Το 2013 πιστοποιήθηκε από σχολή του Νοτίου Αιγαίου στο F/B management και το 2015 στο Hospitality of tourism – University of West London. Είναι πιστοποιημένος στη διαχείριση του συστήματος HACCP and ISO 20000 ως προς την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, ενώ από το 2018 ξεκίνησε να διδάσκει σε ιδιωτικές και δημόσιες τουριστικές σχολές, μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Είναι επίσης ομιλητής και συνδιοργανωτής σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια διαχειρίζεται ως executive chef και ως σύμβουλος επισιτιστικών επτά ξενοδοχεία και τρία εστιατόρια, στη Ζάκυνθο και στην Ηλεία.

Όσον αφορά την πολιτιστική του δράση, έχει συμμετάσχει σε τρεις ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις στον τόπο του και διατηρεί έως σήμερα τη ραδιοφωνική εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας» που ξεκίνησε το 2005 και για πολλά χρόνια μεταδιδόταν στο Ρέθυμνο, την Κω και τη Ρόδο. Από το 2009 θα εμφανιστεί και στη δισκογραφία με το συγκρότημα Zante Dilemma. Μάλιστα η διασκευή του τραγουδιού ”Save me”, του Paul van Dyk από τους Zante Dillema, όπου υπογράφει τους στίχους, θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία και θα καταλάβει τις πρώτες θέσεις στα ευρωπαϊκά μουσικά δίκτυα. Ως στιχουργός συμμετέχει επίσης σε δισκογραφικές δουλειές των NOMISMA, του Νεκτάριου Χατζηδάκη και του Χρήστου Σολωμού. Από πολύ μικρός γράφει στίχους αλλά και αποτυπώνει στο χαρτί τις σκέψεις του.

Το 2000 θα βραβευτεί από το ΝΑΤΟ για τη συμμετοχή του στην ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και το 2004 από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για τη συμμετοχή του στην ανθρωπιστική αποστολή στους πληγέντες από το τσουνάμι στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα. Τιμήθηκε επίσης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τη συμμετοχή του ως διασώστης στις πυρκαγιές της Ρόδου και από τη Νομαρχία Ηλείας για τη συμμετοχή του ως διασώστης στις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. Έχει επίσης ταξιδέψει με μη κυβερνητικές οργανώσεις στο Πακιστάν, στο Αμπού Ντάμπι, στο Μπαχρέιν και στο Κολόμπο.
Διηγήματα
Χορευτές στη φλόγα των κεριών (2022), Αποστακτήριο

Χορευτές στη φλόγα των κεριών – Αθανάσιος Σταθόπουλος

Χορευτές


Οι «Χορευτές στη φλόγα των κεριών» είναι όλες εκείνες οι βαθιές ανάσες που γεμίζουν και αδειάζουν την ψυχή όταν αυτή χορεύει με τα συναισθήματα, τις έννοιες, τους φόβους, τη χαρά και τη λύπη. Ένας μικρομέγαλος κόσμος μέσα στο άπειρο σύμπαν που ανοίγει τις μεγάλες λευκές του πόρτες για να καλωσορίσει τον αναγνώστη σε μια μαγική αλήθεια. Κι αν θα υπήρχε το ερώτημα «Τι είναι αυτό που τη χαρακτηρίζει “μαγική”;», με μαεστρία ο συγγραφέας εξηγεί ότι η αλήθεια, που πλάθει με τον λόγο του, έχει την ιδιότητα να γίνεται προσωπικό βίωμα του καθενός. Με χαμόγελο και με αισθήματα ευγνωμοσύνης μάς απλώνει το χέρι του ώστε να μοιραστούμε μαζί του κάτι από αυτόν τον κόσμο, έχοντας τη βεβαιότητα ότι σε τούτες τις αράδες οι περισσότεροι θα βρούμε κάτι από τον δικό μας κόσμο. Επιβιβαστείτε λοιπόν στο αστροκάραβο των βιωμάτων που σαλπάρει…

Διηγήματα, Αποστακτήριο, 2022, 70 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αποστακτήριο