Αθηνά Ανδρουτσοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αθηνά Ανδρουτσοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.
Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές της στην ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Είναι μια από τους τρεις ιδρυτές και επιστημονικούς υπεύθυνους του “Λόγω Ψυχής” – Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, το οποίο εκπαιδεύει και εποπτεύει επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και έχουν ανακοινωθεί σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Κουβέντες με τη μαμά (2011), Ψυχογιός
Μεγαλύτερες κουβέντες με τη μαμά (2013), Ψυχογιός
Ταξίδια με τη μαμά (2017), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
6 μυστήρια για τον Ηρακλή Πουράκη (2020), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Αφηγήσεις
Η αθώα γλώσσα των ονείρων μας (2005), Ελληνικά Γράμματα
Η αθώα γλώσσα των ονείρων μας (2017), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Συλλογικά έργα
Συστημική προσέγγιση (2009), Ελληνικά Γράμματα
Η εκπαίδευση των ψυχοθεραπευτών στην Ελλάδα (2010), Ασημάκης Π.
Εγώ κι εσύ… και οι άλλοι (2011), Αρμός

Μεταφράσεις
McKee, David, Έλμερ (2010), Εκδόσεις Πατάκη

6 μυστήρια για τον Ηρακλή Πουράκη – Αθηνά Ανδρουτσοπούλου

6 μυστήρια


Πραγματικότητα και φαντασία μπλέκονται σε έξι περιπέτειες μυστηρίου. Εξαφανισμένοι πίνακες, κλεμμένοι αρχαιολογικοί και μουσικοί θησαυροί, άφαντα θεατρικά σημειωματάρια και η απαγωγή μιας ανθρωπολόγου που μελετά την πρωτόγονη τέχνη!

Η μικρή Μουσίτσα και οι γονείς της συναντούν τον διάσημο ερευνητή Ηρακλή Πουράκη στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Θα τον βοηθήσουν να λύσει τις υποθέσεις στα μουσεία, στα θέατρα και στις γκαλερί.

Η συγγραφέας, ψυχολόγος αλλά και μαμά Αθηνά Ανδρουτσοπούλου διασκεδάζει τα παιδιά με μυστήρια που καλλιεργούν την αγάπη τους για όλες τις μορφές τέχνης, την πιο ανέξοδη και σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση της εποχής μας!

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2020, 112 σελ.

Η αθώα γλώσσα των ονείρων μας – Αθηνά Ανδρουτσοπούλου

Η αφηγηματική οπτική


Σας προσκαλούμε στον γοητευτικό κόσμο των ονείρων και στις ευφάνταστες, πρωτότυπες και συναρπαστικές ιστορίες του! Μην διστάζετε να εξερευνήσετε το νόημα των ονείρων σας και μην προστρέχετε σε λαϊκές δοξασίες. Η γλώσσα των ονείρων δεν είναι ούτε κρυφή ούτε πονηρή, είναι εντελώς αθώα! Στα όνειρά μας συνεχίζουμε να λέμε ιστορίες, όπως και στον ξύπνιο μας, για θέματα που μας απασχολούν, άλλες δυσάρεστες και άλλες αστείες.
Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα μάθουμε πώς να μεταφράζουμε και να κατανοούμε τα όνειρά μας. Θα δούμε επίσης πώς οι ψυχοθεραπευτές, εκείνοι που τα αντιμετωπίζουν ως σημαντικές αφηγήσεις, αξιοποιούν τη δυνατότητα των ονείρων για αυτό-ίαση. Η συγγραφέας μοιράζεται μαζί μας όνειρα δικά της, μελών της οικογένειάς της, φίλων και θεραπευόμενών της, αλλά και όνειρα που δανείστηκε από συναδέλφους της.

Όνειρα, Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, 2017, 161 σελ.

Ταξίδια με τη μαμά – Αθηνά Ανδρουτσοπούλου
Με ένα σηµειωµατάριο στο χέρι, µαµά και κόρη ταξιδεύουν µε τη φαντασία τους στα σπίτια έξι διάσηµων προσωπικοτήτων, του Κάρολου Δαρβίνου, του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, του Ζίγκµουντ Φρόιντ, της Μαρί Κιουρί, της Βιρτζίνια Γουλφ και του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Και οι έξι ακολούθησαν το όνειρό τους!

Πώς τα κατάφεραν;

Η συγγραφέας, ψυχολόγος αλλά και µαµά Αθηνά Ανδρουτσοπούλου θίγει µε διακριτικότητα και χιούµορ οικογενειακά, σχολικά και κοινωνικά ζητήµατα, µεταφέροντας µε τρόπο προσιτό σε παιδιά της προεφηβείας και πρώιµης εφηβείας, αλλά και στους γονείς τους, έννοιες όπως η διαφορετικότητα, η ισοτιµία, ο σεβασµός στον συνάνθρωπο, και ακόµα γνώσεις για τη διατήρηση της ψυχικής ανθεκτικότητας και υγείας.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2017, 96 σελ.

Μεγαλύτερες κουβέντες με τη μαμά – Αθηνά Ανδρουτσοπούλου
Καθόμαστε για ζεστή σοκολάτα. Σκέφτομαι με τη φαντασία μου πως είμαι μεγάλη και κάνω ό,τι κάνει η μαμά.

– Η Μαίρη Πόπινς πετούσε στ’ αλήθεια με την ομπρέλα της; Και η Αλίκη; Μπήκε πράγματι στη Χώρα των Θαυμάτων; ρουφώ προσεκτικά τη σοκολάτα μου.

– Ποιος ξέρει; λέει η μαμά και κάτω από τη μύτη της εμφανίζεται ένα σοκολατένιο μουστάκι.

Μια ζυγαριά με “θέλω” και “πρέπει”, σημειώματα από νεράιδες, μηνύματα από το σώμα μας, καλάθια γεμάτα μπράβο, καβγάδες και ζωή σαν σοκολάτα. Έξι σύντομοι διάλογοι κόρης και μαμάς γεμάτοι συναίσθημα και χιούμορ.

Στο δεύτερο αυτό βιβλίο της σειράς, η ψυχολόγος αλλά και μαμά Αθηνά Ανδρουτσοπούλου βοηθά τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά να εκφράσουν αυτά που νιώθουν και να μιλήσουν για πράγματα που τα απασχολούν. Δίνει όμως ιδέες και στους γονείς για όσα μπορούν να πουν στις κουβέντες τους.

Eικονογράφηση: Κατερίνα Χρυσοχόου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ψυχογιός, 2013, 51 σελ.

Κουβέντες με τη μαμά – Αθηνά Ανδρουτσοπούλου
Η μαμά λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια μαζί. Δεν μπορεί να έρχεται μαζί μου στο σχολείο, ούτε εγώ μπορώ να πηγαίνω μαζί στη δουλειά της.
– Μα μου λείπεις όταν δεν είμαστε μαζί…

Τι λέει η μαμά στη μικρή της κόρη για το φόβο, τη μοναξιά, την αγάπη, το μεγάλωμα και τις αλλαγές, τη ζωή και το θάνατο;

Η ψυχολόγος αλλά και μαμά Αθηνά Ανδρουτσοπούλου βοηθάει τα παιδιά να εκφράσουν αυτά που νιώθουν και δίνει ιδέες στους γονείς για όσα μπορούν να πουν. Έξι μικροί διάλογοι για πολύ μικρά παιδιά γεμάτοι συναίσθημα και χιούμορ.

Eικονογράφηση: Κατερίνα Χρυσοχόου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ψυχογιός, 2011, 47 σελ.

Η αθώα γλώσσα των ονείρων μας – Αθηνά Ανδρουτσοπούλου
Στα όνειρά μας εκφράζουμε «απαγορευμένες» επιθυμίες του ασυνείδητου…(Σ. Φρόυντ).
Είδες ψάρια στον ύπνο σου, λαχτάρα θα σε βρει! (λαϊκή δοξασία).
Ο γοητευτικός κόσμος των ονείρων μας είναι πλούσιος σε ερεθίσματα, που διαπλέκονται και δημιουργούν ευφάνταστες, πρωτότυπες, εκπληκτικές ιστορίες. Υπάρχουν όνειρα διάσημα και άλλα λιγότερο γνωστά, τα οποία ειδικοί και μη προσπαθούν να εξηγήσουν, να ερμηνεύσουν, να μεταφράσουν…
Σ’ αυτό το μικρό συναρπαστικό βιβλίο θα βρούμε τρόπους κατανόησης και αξιοποίησης αυτής της “αθώας” γλώσσας των ονείρων μας. Θα διαβάσουμε όνειρα που η συγγραφέας παρουσιάζει -από το δικό της προσωπικό υλικό αλλά και από υλικό συναδέλφων της και θεραπευόμενων- και θα μάθουμε πώς μπορούμε να τα διερευνήσουμε μόνοι μας, αλλά και πώς να αναγνωρίσουμε και να εκμεταλλευτούμε τις νέες οπτικές αντιμετώπισης και δράσης που αυτά εμπεριέχουν. Γιατί τα όνειρά μας είναι σημαντικά και η γλώσσα τους για όλους μας κοινή.

Eπιμέλεια σειράς: Χάρις Κατάκη

Όνειρα, Ελληνικά Γράμματα, 2005, 151 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ελληνικά Γράμματα, Ψυχογιός, Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός